RUSIJA

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#351 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Toda wrote: Mora da nije do amerike i njene politike...!? :D

Inace, cim se dodje na teren borbe protiv izmisljenih terorista, svaka tema se uredno zatvori... Sila boga ne moli, jebi ga... :-)

Možda je do kafe?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zamjenik ... /110106076#

A možda su u šumi?
http://www.klix.ba/forum/teorije-zavjer ... l#p6534647
Pogotovo zadnja rečenica

sve se dešava mirno i spontano 8-)
Bio sam veoma skeptican po pitanju penetracije "proizvodnje pristanka" u nove medije kakvi su npr. forumi. Vjerovatno zato sto sam odavno prisutan na toj sceni pa pamtim vrijeme kada je gotovo svaki forum izgledao kao 4chan, sa minimumom administracije. O pisanim i elektronskim medijima, su naravno napisane silne knjige ali kao nepopravljiv romatik smatrao sam da je sama priroda novih medija takva da bilo kakvo usmjeravanje misljenje nece biti moguce. Onda sam proslog ljeta upoznao nekoliko ljudi koji iz Sarajeva rade ovu vrstu posla (iskljucivo za vani) i sasvim solidno su placeni. Pogadjaj koja zemlja ih finasira? Vidio sam i grafikone koji o obliku preplicucih krugova prikazuju zonu uticaja pojedinih forumasa a bazirano na matematickim algoritmima. Koriste se "trikovi zanata" koji recimo ukljucuju tehnike da "agent" forumas priprema svoj avatar jedno vrijeme na raznim temama koristeci "politicki korektne" stavove sve dok ne izgradi reputaciju nekoga ko je objektivan, nepristrasan, razuman i inteligentan i naravno dok mu ranije pomenuti krug na sferi uticaja na ostale formuse ne poraste dovoljno. Onda se radi tzv, promjena kursa stavova u skladu sa ranije zacrtanom agendom pri cemu se dobar dio ljudi koji su pod tom sferom uticaja svijesno ili nesvijesno priklanja tim novim stavovima cime se misljenje pomjera lijevo ili desno. Ovo je samo jedna od tehnika a ima ih puno i na treninzima se prolazi kroz obuke za iste. Najveca vrijednost svega toga je sto ljudi uglavnom nisu svijesni da im se to uopste desava. Koristenje vise nikova, pridobijanje administracije na svoju stranu (nekada to nije potrebno ali najcesce jeste), dijalozi/monolozi sam sa sobom itd itd.
Uglavnom, covijek se nakon svega zapita da li je ona "in your face" cenzura totalitarnih sistema na neki nacin mozda i postenija?
Shahab

#352 Re: RUSIJA

Post by Shahab »

Rusija je velika zemlja sa najvećim mineralnim i energetskim resursima na svijetu. Nevjerovatna istorija i intelektualna snaga. Razmišljati o Rusiji kroz prizmu komunizma, jeste pogrešno. Za nas u BiH, bitno je gledati geostrateški nastup Rusije, prije svega njen odnos sa muslimanskim svijetom. Za vrijeme carice Katarine Velike, Rusija je bila prva evropska zemlja koja je islam priznala kao državnu religiju. Čak je i Staljin imao posebnu sekciju komunista-muslimana unutar Kominterne. Rusija zastupa evroazijski pristup i jako joj je stalo do dobrih odnosa sa muslimanskim svijetom. Rusija gradi svoje odnose sa šitskim islamom i sufijskim tarikatima. Kada je čečenski muftija i sufija Ahmet Kadirov prešao na stranu Rusije, rat na Kavkazu ušao je u drugu fazu. Naknadno su vehabije ubile Ahmeta Kadirova, a vlast je pruzeo njegov sin Ramzan Kadirov. među muslimanaima kavkaza vodi se interni sukob između vehabija i tradicionalnih muslimana.
Challenger__

#353 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Da... Želim skrenuti pažnju na ovu mapu:

Image

Ovo je mapa zemalja članica OIK-a (Organizacije islamske konferencije). Tamnozelenom su obilježene punopravne članice, a svijetlozelenom bojom zemlje posmatrači, među kojima je Rusija daleko najznačajnija.

(LINK - http://bs.wikipedia.org/wiki/Organizaci ... 4.8Clanice)
Shahab wrote:Razmišljati o Rusiji kroz prizmu komunizma, jeste pogrešno.
Da dodam, i kroz prizmu tobož apriori negativnog stava Rusije, što je besmislica za maloumne. Mala pamet stvara neprijatelje na sve strane, a velika pamet saveznike.

Shahab, hvala na doprinosu temi.
detroit-mercy

#354 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
breuer wrote:
nosara wrote:
Ne slazem se...

Ko cemu naginje ne mozemo sudit po kolicini konzumenata, vec po kvalitetu onog sto se nudi...
Ja mislim da si ovo pogrešno formulisao jer: Ko cemu naginje moze se suditi samo po kolicini onih koji to zele konzumirati. Jeste grubo i gubi se na kvalitetu, ali cifre su hladan pokazatelj nažalost.
Pa sta ostaje, Krstarica Potemkin ili umri muski osmi dio...? Mocart ili lejdi gaga...?

Kultura ne jebe kvantitet... Ili si konstanta 1000 godina ili si od jucer do sutra...

Svijet se kulturoloski ne formira po obrascu "boks ofisa"... Na srecu... Zasad jos...
Noske, kultura je uvijek bila stvar elite. Nemoj mi samo reci da je Mozart pravio muziku za siroke narodne mase ili da je Rubens slikao za beskucnike. Nemoj reci da se i danas slusa muzika nekih ulicnih zabavljaca iz 15 stoljeca sto je pandan Lady Gage, jes al u mudima.
Revolucionari su pokusali pridruziti kulturu sirokim narodnim masama :mrgreen: ali dzabe kad nije islo :mrgreen: . Pa tako se organizuje koncerti ozbiljne glazbe za radnicku klasu da bi se na kraju zavrsilo sa urnebesom uz pjesme Halida i Miroslava :mrgreen: .
hrastov žižak

#355 Re: RUSIJA

Post by hrastov žižak »

Noske, kultura je uvijek bila stvar elite.
:lol: :lol: :lol: dobro, možda si mislio na tzv. visoku kulturu
detroit-mercy

#356 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Challenger__ wrote:Da... Želim skrenuti pažnju na ovu mapu:

Image

Ovo je mapa zemalja članica OIK-a (Organizacije islamske konferencije). Tamnozelenom su obilježene punopravne članice, a svijetlozelenom bojom zemlje posmatrači, među kojima je Rusija daleko najznačajnija.

(LINK - http://bs.wikipedia.org/wiki/Organizaci ... 4.8Clanice)
Shahab wrote:Razmišljati o Rusiji kroz prizmu komunizma, jeste pogrešno.
Da dodam, i kroz prizmu tobož apriori negativnog stava Rusije, što je besmislica za maloumne. Mala pamet stvara neprijatelje na sve strane, a velika pamet saveznike.

Shahab, hvala na doprinosu temi.
Realno gledajuci da smo 1948e osatli pod sapom Rusa kao velika vecina Istocne Evrope, vidio bi sta bi se pisalo na ovom forumu. Na svu srecu, izvukli smo se ispod noza i sad se mogu pisati hvalospjevi samo zahvaljujuci drugim okolnostima. Medjutim pitaj malo Madjare, Cehe, Slovake, Istocne Nijemce, Poljake, Rumune, Bugare, Litvance, Letonce, Estonce i dr. sta misle o velikodusnosti Rusa :mrgreen: . Al hajde, lahko je tudjim k....m gloginje mlatiti.
detroit-mercy

#357 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

hrastov žižak wrote:
Noske, kultura je uvijek bila stvar elite.
:lol: :lol: :lol: dobro, možda si mislio na tzv. visoku kulturu
Pa dobro, mozda se nisam dobro odrazio ;-) , visoka kultura. Hebiga, kada si ovdje na forumu svi samo gledaju Tarakovskog i slusaju Brahmsa u privatnom zivotu :mrgreen: , e sad da li je to tako.
hrastov žižak

#358 Re: RUSIJA

Post by hrastov žižak »

tarkovskog :-D nije baš tako kako ti kažeš da je uvijek bila stvar elite. jel ginzberg bio stvar elite? jel koltrejn bio stvar elite? jel hičkok bio stvar elite? naravno da nisu, šta više.
detroit-mercy

#359 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

hrastov žižak wrote:tarkovskog :-D nije baš tako kako ti kažeš da je uvijek bila stvar elite. jel ginzberg bio stvar elite? jel koltrejn bio stvar elite? jel hičkok bio stvar elite? naravno da nisu, šta više.
Mozda pricamo na pogresnom mjestu o ovome, ali isto tako ne mozes ni podvoditi cijelu Americku filmsku produkciju pod Umri Muski 1-..... :mrgreen:, u Americi se godisnje sinimi na hiljade filmova od tipa umri muski do kultnih ostvarenja. Ali na kraju publika je ta koja izabere shodno svom ukusu sta ce da gleda zasnovano na svojim afinitetima. Previse se ovdje baljezga o kulturnoj superiornosti jedne nacije u odnosu na druge, gledajuci u kontekstu vremena, kulturni centri i desavanja pa cak i ostvarenja nisu staticni nego veoma dinamicni. Pa pogledaj koliko se to seljakakalo fakat od carstva do carstva od drzave do drzave. I uvijek je jedna epoha obiljezena umjetnicima iz moze se reci odredjenog geografskog podrucja, fakat ne vidim da je iko zadrzao monopol na kulturu ili umjetnos striktno u svojim granicama ili u granicama svog etnosa na duze vrijeme.
Avetinho

#360 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

detroit-mercy wrote:
hrastov žižak wrote:tarkovskog :-D nije baš tako kako ti kažeš da je uvijek bila stvar elite. jel ginzberg bio stvar elite? jel koltrejn bio stvar elite? jel hičkok bio stvar elite? naravno da nisu, šta više.
Mozda pricamo na pogresnom mjestu o ovome, ali isto tako ne mozes ni podvoditi cijelu Americku filmsku produkciju pod Umri Muski 1-..... :mrgreen:, u Americi se godisnje sinimi na hiljade filmova od tipa umri muski do kultnih ostvarenja. Ali na kraju publika je ta koja izabere shodno svom ukusu sta ce da gleda zasnovano na svojim afinitetima. Previse se ovdje baljezga o kulturnoj superiornosti jedne nacije u odnosu na druge, gledajuci u kontekstu vremena, kulturni centri i desavanja pa cak i ostvarenja nisu staticni nego veoma dinamicni. Pa pogledaj koliko se to seljakakalo fakat od carstva do carstva od drzave do drzave. I uvijek je jedna epoha obiljezena umjetnicima iz moze se reci odredjenog geografskog podrucja, fakat ne vidim da je iko zadrzao monopol na kulturu ili umjetnos striktno u svojim granicama ili u granicama svog etnosa na duze vrijeme.
Ali je najbolje kad se bosancerosi ufate hvalisati tudjim kulturama. Kao -- sta ce Ameri, a vidi vamo nas i Rusa.
hrastov žižak

#361 Re: RUSIJA

Post by hrastov žižak »

detroit-mercy wrote:
ma naravno da ne možeš svodit, zato sam i naveo američke autore :-D pa ja uglavnom slušam američku muziku :D doduše, hvala europljanima i emigrantima što su vidjeli u džezu ono što većina bijelih amerikanaca nije :D ta kulturna industrija holivuda je američka verzija soc-realizma, ne mislim poetički, nego kulturno-propagandno-politički :D slažem se za to baljezganje o kulturoj superiornosti, slično kao baljezganje o nekoj demokratskoj superironosti jednih ili šta već ne. Uglavnom, tema nije nikako za ovog podforumu, niti se pravilno gleda na nju, tu ćemo se složiti ;-)
jeza u ledja

#362 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:

Inace, cim se dodje na teren borbe protiv izmisljenih terorista, svaka tema se uredno zatvori... Sila boga ne moli, jebi ga... :-)

Možda je do kafe?

A možda su u šumi?
Pogotovo zadnja rečenica

Bio sam veoma skeptican po pitanju penetracije "proizvodnje pristanka" u nove medije kakvi su npr. forumi. Vjerovatno zato sto sam odavno prisutan na toj sceni pa pamtim vrijeme kada je gotovo svaki forum izgledao kao 4chan, sa minimumom administracije. O pisanim i elektronskim medijima, su naravno napisane silne knjige ali kao nepopravljiv romatik smatrao sam da je sama priroda novih medija takva da bilo kakvo usmjeravanje misljenje nece biti moguce. Onda sam proslog ljeta upoznao nekoliko ljudi koji iz Sarajeva rade ovu vrstu posla (iskljucivo za vani) i sasvim solidno su placeni. Pogadjaj koja zemlja ih finasira? Vidio sam i grafikone koji o obliku preplicucih krugova prikazuju zonu uticaja pojedinih forumasa a bazirano na matematickim algoritmima. Koriste se "trikovi zanata" koji recimo ukljucuju tehnike da "agent" forumas priprema svoj avatar jedno vrijeme na raznim temama koristeci "politicki korektne" stavove sve dok ne izgradi reputaciju nekoga ko je objektivan, nepristrasan, razuman i inteligentan i naravno dok mu ranije pomenuti krug na sferi uticaja na ostale formuse ne poraste dovoljno. Onda se radi tzv, promjena kursa stavova u skladu sa ranije zacrtanom agendom pri cemu se dobar dio ljudi koji su pod tom sferom uticaja svijesno ili nesvijesno priklanja tim novim stavovima cime se misljenje pomjera lijevo ili desno. Ovo je samo jedna od tehnika a ima ih puno i na treninzima se prolazi kroz obuke za iste. Najveca vrijednost svega toga je sto ljudi uglavnom nisu svijesni da im se to uopste desava. Koristenje vise nikova, pridobijanje administracije na svoju stranu (nekada to nije potrebno ali najcesce jeste), dijalozi/monolozi sam sa sobom itd itd.
Uglavnom, covijek se nakon svega zapita da li je ona "in your face" cenzura totalitarnih sistema na neki nacin mozda i postenija?
Wow, tek si cuo za to? :shock:

Sad su mi neki ljudi malo jasniji.

Pa pogledaj na ovom forumu razne teme o domacoj, ne stranoj politici. Vise je nego ocigledno da postoje, ili su postojali forumasi koji su na forumu cisto da bi propagirali stavove njihove stranke ili sta je vec u pitanju. Ne treba ti paranoja-indikator da bi zakljucio ko su i sta su niti ko ih placa.
Isto tako, vec je godinama poznato (ne u alternativnim vec u mainstream medijima na Zapadu) da postoje takvi ljudi koji sire propagandu u raznim zemljama svijeta, obicno onim u kojima se vodi polemika oko trenutne vlasti koja se Zapdu ne svidja. Na isti nacin, opste je poznato da postoje oni koji rade suprotno i propagiraju anti-zapadne stavove na istim tim forumima. Obicno se radi o zemljama tipa Sirija, Iran, Egipat ili slicno.
Sto je socijalni medij popularniji, to mozes ocekivati vise takvih muljatora. Da li ti je palo na pamet da mjesta na kojim ti kupis informacije su u istoj takvoj sluzbi samo placeni od drugih izvora i to ne na tako prikriveni nacin? Jedan od njih je RT kojeg si citirao mali milion puta, a dolazi nam iz majcice Rusije o kojoj ovdje pisemo.

Generalno je zamarajuce citati svakodnevno "otkrivanje Amerike" sa zakasnjenjem od jedno 3-5 godina kao argument da je nesto tajno i da postoji prikrivena agenda. Buraz, ako si ti nesto tek otkrio ne znaci da ta informacija nije opste-poznata ili barem opste-dostupna svima. Slozices se da to vise govori o tebi nego o samoj dostupnosti te informacije. Takodje, ako si nesto tek otkrio ne znaci tako nesto dolazi samo od jednog izvora, ili iz jedne zemlje. To govori vise o tome koliko sloboda informacija u nekoj zemlji dozvoljava dostupnost znanja o raznim temama, a koliko to slucaj nije za neke druge zemlje, kao npr. Rusiju.

I na kraju tvoj slag na tortu gdje se pitas da li je u stvari otvorena cenzura postenija nego subverzivno sirenje propagande iz izvora koji djeluju u naizgled otvorenim drustvima govori vise o tvojoj nesposobnosti da razlucis izmedju istine i lazi, stvarnog misljenja ili necije propagande nego o naizgled besmislenom pitanju sta je bolje: znanje ili neznanje. Ti bi radije da ne znas i samim time da nagadjas koji je odgovor.
jeza u ledja

#363 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

hrastov žižak wrote:
detroit-mercy wrote:
hrastov žižak wrote:[ma naravno da ne možeš svodit, zato sam i naveo američke autore :-D pa ja uglavnom slušam američku muziku :D
Americke autore?
Ginzberg? Serz? Pedofil? On je Francuz.
Hickok je Englez.
Shahab

#364 Re: RUSIJA

Post by Shahab »

Kakva je razlika između Engleza iz Engleske i Engleza iz Amerike...?
hrastov žižak

#365 Re: RUSIJA

Post by hrastov žižak »

kakav jebeni serž. alen ginzberg. veliki alen ginzberg. znam da je hičkok englez ali je najznačajniji dio njegovog rada nastao u holivudu.
jeza u ledja

#366 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

Aaa, pa ja, nisi ni napisao gejnzburg vec ginzberg.. Sori. :D Nisam ni bio povezao zasto bas njega spominjes u vezi elite.
hrastov žižak

#367 Re: RUSIJA

Post by hrastov žižak »

u redu je. znam da nisi pomislio na alena. to mi je sasvim očekivano 8-)
breuer

#368 Re: RUSIJA

Post by breuer »

Toliko je u današnji vakat loše pričati o visokoj i ostalim kulturama pored činjenice da Lady Gaga naziva Marinu Abramović svojom najdražom umjetnicom, a Angelina Jolie priča sa Radetom Šerbedžijom o poeziji :lol:

danas ljudi od duha ( a to je jedina visoka kultura ) bi radije završili po po kafane ( ko što često i jesu ) nego pripadali takvom svijetu, a priznat cemo da je malo nerazvijenija Rusija ipak bliža tom modelu :D

p.s. mislim, ovo na dnu sam dodao samo da ne skrenemo sa teme :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#369 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:

Možda je do kafe?

A možda su u šumi?
Pogotovo zadnja rečenica

Wow, tek si cuo za to? :shock:

Sad su mi neki ljudi malo jasniji.

Pa pogledaj na ovom forumu razne teme o domacoj, ne stranoj politici. Vise je nego ocigledno da postoje, ili su postojali forumasi koji su na forumu cisto da bi propagirali stavove njihove stranke ili sta je vec u pitanju. Ne treba ti paranoja-indikator da bi zakljucio ko su i sta su niti ko ih placa.
Isto tako, vec je godinama poznato (ne u alternativnim vec u mainstream medijima na Zapadu) da postoje takvi ljudi koji sire propagandu u raznim zemljama svijeta, obicno onim u kojima se vodi polemika oko trenutne vlasti koja se Zapdu ne svidja. Na isti nacin, opste je poznato da postoje oni koji rade suprotno i propagiraju anti-zapadne stavove na istim tim forumima. Obicno se radi o zemljama tipa Sirija, Iran, Egipat ili slicno.
Sto je socijalni medij popularniji, to mozes ocekivati vise takvih muljatora. Da li ti je palo na pamet da mjesta na kojim ti kupis informacije su u istoj takvoj sluzbi samo placeni od drugih izvora i to ne na tako prikriveni nacin? Jedan od njih je RT kojeg si citirao mali milion puta, a dolazi nam iz majcice Rusije o kojoj ovdje pisemo.

Generalno je zamarajuce citati svakodnevno "otkrivanje Amerike" sa zakasnjenjem od jedno 3-5 godina kao argument da je nesto tajno i da postoji prikrivena agenda. Buraz, ako si ti nesto tek otkrio ne znaci da ta informacija nije opste-poznata ili barem opste-dostupna svima. Slozices se da to vise govori o tebi nego o samoj dostupnosti te informacije. Takodje, ako si nesto tek otkrio ne znaci tako nesto dolazi samo od jednog izvora, ili iz jedne zemlje. To govori vise o tome koliko sloboda informacija u nekoj zemlji dozvoljava dostupnost znanja o raznim temama, a koliko to slucaj nije za neke druge zemlje, kao npr. Rusiju.

I na kraju tvoj slag na tortu gdje se pitas da li je u stvari otvorena cenzura postenija nego subverzivno sirenje propagande iz izvora koji djeluju u naizgled otvorenim drustvima govori vise o tvojoj nesposobnosti da razlucis izmedju istine i lazi, stvarnog misljenja ili necije propagande nego o naizgled besmislenom pitanju sta je bolje: znanje ili neznanje. Ti bi radije da ne znas i samim time da nagadjas koji je odgovor.
Prije svega radi se o objektivno novijoj pojavi. Iako su BBS boardovi i rani oblici foruma postojali i prije 20 godina, tek omasovljnje ovakvog vida komunikacije, manipulaciji nad istim daje smisao a tu pricamo o poslednjih 10 godina odnosno poslednjih 5 sa razradjenim tehnikama. Za razliku od manipulacije mainstream medijima kakvi su novine ili TV o kojima su napisane brojene knjige, ja ne znam niti za jednu koja se bavi tehnikama manipulacije na forumima i na novim medijima (koje su koluminiarale sa arapskim proljecem prije svega 2-3 godine) a ti ako znas za neku, javi molim te, tako da neko iscudjavanje o tome kako je to stara i opste poznata stvar, ustvari samo nosi pecat tebi svojstvenog nacina komunikacije koji obavezno ukljucuje licni napad i omolovazavanje sagovornika sa kojim se ne slazes. To su vec kulturoloske stvari a ja sam se na njih, od tebe, odavno navikao ;-). Odusevljava me ta promjena stava jer se zivo sjecam diskusija sa tobom na ovome istom forumu od prije 5-6 godina kada je tebe i tebi slicne branioce "zapadnih tekovina" bilo nemoguce objediti da NY Times, CNN, Washingtone Post a ponekad i FOX, bas i ne moraju uvijek biti sinonim za objektivnu informaciju.
Drago mi je da se ta promjena ipak desila i da si sada (odavno doduse kako ti kazes ;-) ) svijestan da transparentne "demokratije" koriste ove mehanizme za oblikovanje misljenja. Bravo, samo tako nastavi. E sad. da li si svijestan da se to isto radi nad sopstvenim gradjanima a ne samo na popravljanju slike USA u svijetu kako ti to u postu predstavljas? Sigurno da jesi (jos odavno :) ) . U tom slucaju mi nije jasno kako je moguce opravdati to subverzivno dijelovanje na oblikovanje misljenja masa kada bi demokratije po svojoj osnovnoj definiciji prvenstveno trebale pocivati na transparentnosti? Ne mogu se uzimati pozitivni primjeri iz demokratije kako bi se ona opravdala dok istovremeno to isto drustvo gazi osnovne postulate iste. I koliko je zaista debela linija izmedju takve manipulacije, odnosno proizvodnje pristanka i false flag operacije kao dijela te manipulacije i ko je odredjuje?
Odatle i dolazi moje pitanje sa kraja. Ukoliko mi neko kaze, jeste ovo su stvari koje ne treba da znas i neces ih znati i ukoliko me neko izmanipulise da vjerujem da je istina nesto sto nije....sta je u stvari postenije. Ovi prvi su mi barem posteno rekli "neces znati". Drugi su mi omogucili da "mislim da znam". Sa prvim barem imam neku mogucnost da nekada saznam. Sa drugim nikada nisi siguran da li znas ili samo mislis da znas ;-)
jeza u ledja

#370 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

hrastov žižak wrote:u redu je. znam da nisi pomislio na alena. to mi je sasvim očekivano 8-)
mm da da
jeza u ledja

#371 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:
Prije svega radi se o objektivno novijoj pojavi. Iako su BBS boardovi i rani oblici foruma postojali i prije 20 godina, tek omasovljnje ovakvog vida komunikacije, manipulaciji nad istim daje smisao a tu pricamo o poslednjih 10 godina odnosno poslednjih 5 sa razradjenim tehnikama. Za razliku od manipulacije mainstream medijima kakvi su novine ili TV o kojima su napisane brojene knjige, ja ne znam niti za jednu koja se bavi tehnikama manipulacije na forumima i na novim medijima (koje su koluminiarale sa arapskim proljecem prije svega 2-3 godine) a ti ako znas za neku, javi molim te, tako da neko iscudjavanje o tome kako je to stara i opste poznata stvar, ustvari samo nosi pecat tebi svojstvenog nacina komunikacije koji obavezno ukljucuje licni napad i omolovazavanje sagovornika sa kojim se ne slazes. To su vec kulturoloske stvari a ja sam se na njih, od tebe, odavno navikao ;-). Odusevljava me ta promjena stava jer se zivo sjecam diskusija sa tobom na ovome istom forumu od prije 5-6 godina kada je tebe i tebi slicne branioce "zapadnih tekovina" bilo nemoguce objediti da NY Times, CNN, Washingtone Post a ponekad i FOX, bas i ne moraju uvijek biti sinonim za objektivnu informaciju.
Drago mi je da se ta promjena ipak desila i da si sada (odavno doduse kako ti kazes ;-) ) svijestan da transparentne "demokratije" koriste ove mehanizme za oblikovanje misljenja. Bravo, samo tako nastavi. E sad.
Je li mi pricamo o etabliranim profesionalnim medijima ili o drustvenim medijima tipa sa-x gdje svaka shusha moze napisati bilo sta bez ikakve skrutinizacije? Mislim, kakvo je to poredjenje? Prvo NY Times i CNN ne mozes u istu recenicu, nije ista vrsta medija i nije isti nivo. CNN je uostalom postao nivo Diznija. Washington Post se meni ne svidja i nikad ga nisam mogao braniti jer u njemu u glavnom pisu konzervativni autori. FOX, kad sam ja branio FOX?
No sve su te novinarske kuce jedan sasvim razliciti svijet od onog o kojem ti govoris i ne znam apsolutno kakve imaju veze jedan s drugim?
Problem se najvise svodi na jednu stvar - to je da gledas na Zapad kao jednu monolitnu piramidalnu strukturu u kojoj na sve aspekte zivota ima uticaj sami vrh, pa onda oni ispod , pa oni ispod itd. Ako vec neko kroji misljenje, onda taj izvor nije jedan , vec njih stotine. Ako neko vec ima svoje ciljeve, onda taj cilj nije jedan, vec njih milion. Ako je neki medij pod uticajem nekoga, onda taj neko nije jedan izvor, vec njih milion. U tome se ogleda otvoreno drustvo. Ne mozes ti shvatiti nista ako razmisljas da je sve pod kontrolom Velikog Brata, odnosno dok ne shvatis da postoji puno "velike" i "male" brace, "rodjaka" i treceg koljena po amidzinom komsiji. Ne mozes ti shvatiti ako si udaljen miljama od bilo kakvog dodira sa stvarnoscu, sa stvarnim ljudima koji se bave novinarstvom , pa ti se to cini sve kao velika azdaja koja vlada svijetom. Sta mislis , neko iz CIA cenzurise clanke u NYT? Da stvarno, zato su vjerovatno svojevremeno pisali o lafo krijumcarenju urana iz Nigera i o razotkrivanju identiteta Wilsonove, ili recimo o mucenju zatvorenika u Abu Ghraibu. Ali pretpostavljam, i to je u interesu skrivenih izvora moci. Tako mozes cijeli zivot sebi objasnjavati.
Pitas o nekom stivu, zar stvarno mislis da ja trosim vrijeme citajuci takve knjige? Mislim wtf? Ne, ja o tome znam jer prvo vidim i sam, ovdje na domacem nivou, drugo jer sam o tome cuo usput na radiju, tvu, novinama. Kad je bila revolucija u Egiptu, sam jebeni CNN je pricao o tome. Ali ne jebiga treba meni "knjiga".

da li si svijestan da se to isto radi nad sopstvenim gradjanima a ne samo na popravljanju slike USA u svijetu kako ti to u postu predstavljas? Sigurno da jesi (jos odavno :) ) . U tom slucaju mi nije jasno kako je moguce opravdati to subverzivno dijelovanje na oblikovanje misljenja masa kada bi demokratije po svojoj osnovnoj definiciji prvenstveno trebale pocivati na transparentnosti? Ne mogu se uzimati pozitivni primjeri iz demokratije kako bi se ona opravdala dok istovremeno to isto drustvo gazi osnovne postulate iste. I koliko je zaista debela linija izmedju takve manipulacije, odnosno proizvodnje pristanka i false flag operacije kao dijela te manipulacije i ko je odredjuje?
Odatle i dolazi moje pitanje sa kraja. Ukoliko mi neko kaze, jeste ovo su stvari koje ne treba da znas i neces ih znati i ukoliko me neko izmanipulise da vjerujem da je istina nesto sto nije....sta je u stvari postenije. Ovi prvi su mi barem posteno rekli "neces znati". Drugi su mi omogucili da "mislim da znam". Sa prvim barem imam neku mogucnost da nekada saznam. Sa drugim nikada nisi siguran da li znas ili samo mislis da znas ;-)
Ne znam od kad demokracija po "osnovnoj definiciji pociva na transparentnosti"? Ko te to slagao? Jedina osnovna definicija demokracije objasnjava nacin formiranja vlasti, na osnovu vecine, tu se osnovna definicija demokracije zavrsava. Sto se tice ostatka posta, to je problem modernog otvorenog drustva, visak informacija. Do tebe je da razlucis sta vrijedi citati sta ne. Ako bi ti radije izabrao potpunu cenzuru, kao sto rekoh, to najvise govori o tebi i tvojoj sposobnosti razlucivanja.
Challenger__

#372 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Ne znam od kad demokracija po "osnovnoj definiciji pociva na transparentnosti"? Ko te to slagao?
Ovo je neki novi teorijski doprinos sužavanju pojma demokratije i pravne države? Isparila transparentnost... Sve u skladu sa trendovima administracija, reklo bi se.
occupylove

#373 Re: RUSIJA

Post by occupylove »

informacija je oruzje uz svu dostupnu tehnologiju ,evo kako je cuveni Njujork Tajmss uhvacen spustenih gaca i kako "prilagodjavaju" vijesti
samo jedan od mnogih primjera manipulacije "slobodnih medija "
a vratimo se temi o Rusiji , trazim link sa FOX news reportazom o demonstracijama protiv Putina a stavili su video sa nemirima iz ? Grcke
pa ako nas vec lazu ?
mogu li to raditi a da ne vrijedjaju nasu inteligenciju , pa makar malo vjestije da zamaskiraju svoje lazi ;

http://electronicintifada.net/blogs/ali ... ds-israeli
sumirprimus

#374 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

rusija ko saveznik??kome nama,bih?? :lol: :lol: :lol:
spreca

#375 Re: RUSIJA

Post by spreca »

occupylove wrote:informacija je oruzje uz svu dostupnu tehnologiju ,evo kako je cuveni Njujork Tajmss uhvacen spustenih gaca i kako "prilagodjavaju" vijesti
samo jedan od mnogih primjera manipulacije "slobodnih medija "
a vratimo se temi o Rusiji , trazim link sa FOX news reportazom o demonstracijama protiv Putina a stavili su video sa nemirima iz ? Grcke
pa ako nas vec lazu ?
mogu li to raditi a da ne vrijedjaju nasu inteligenciju , pa makar malo vjestije da zamaskiraju svoje lazi ;

http://electronicintifada.net/blogs/ali ... ds-israeli

evo ovdje imas dosta toga

http://video.yandex.ru/#search?text=%D0 ... 6370-09-12
Post Reply