Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Arturo B

#351 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Jao Zlato, sto se ti da prostite na izrazu, nasra :lol: :lol: :lol:

Upropastili ste temu konstantnim napadima i optuzbama na moj racun. Da li ovdje ne moze biti komunikacije? Da li mozemo dopustiti i drugacije misljenje ili je jednoumlje i ponavljanje izlizanih i izmisljenih mantri i "cinjenica" postao modus operandi?
asurbanipal

#352 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by asurbanipal »

Arturo B wrote:Da sumiramo dokaze i argumente.

Neki od mojih dokaza: porijeklo porodice naseg prvog predsjednika, putopis Benedikta Kuripesica u kojem tvrdi da Srbi zive u Bosni jos pocetkom 16. stoljeca, izjava druga Tita o nacionalnom sastavu partizana i jos dosta toga.

Neki od vasih dokaza: Srbin si, trolas, Srbine trolas, Ti trolas Srbine, Zasto Srbine trolas, Nemoj vise molim te da trolas, Srbine itd itd.
U Bosni nema Srba i Hrvata prije 19. vijeka !!!

Na ovoj temi samo mješaš "babe" i "žabe"

Ne znam koliko samo treba dokaza i dokaza pa da se našim sunarodnjacima (bivšim Bošnjacima pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti) , a odnedavno (druga polovina 19. stoljeća) komšijama Srbima i Hrvatima pa da se uvjere u neke stvari. To što oni misle o našoj jedinoj nam domovini je samo pokvaren proizvod raznoraznih povjesničara i istoričara (kojim Bosna i susjedstvo obiluje), a koji za interese svojih država pokušavaju da nam rastoče i rasture domovinu koristeći iste ljude i gotovo istu priču. Svi pokušaji su propali i u težim vremenima pa će i u ovom vaktu, jek kad Bošnjo kaže: "NEMERE" onda je to tako !!!
herturty

#353 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

veleno wrote:

Imena nemaju puno veze sa nacionalnom osvješćenošću.Danci uglavnom imaju strana i biblijska imena(Kristian,Johan,Johana,Anders,Margaret itd),pa su opet jedan od nacionalno najosviješćenijih naroda na svijetu.
Anders, Johana i Margaret su Anglo Saxonska imena. No vecina Danaca imaju imena poput Olaf, Eluf, Diederik,Frode, Jorgen itd.

Evo ti Danske kraljevske kuce pa vidi njihova imena jesuli krscanska ili Anglo Saxonska i Danska:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Deens_Koningshuis
Akadi

#354 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

herturty wrote:Anders, Johana i Margaret su Anglo Saxonska imena. No vecina Danaca imaju imena poput Olaf, Eluf, Diederik,Frode, Jorgen itd.
Mogu Bošnjaci i da prihvate svoja srednjevijekovna imena, ali to nije nikakva prepreka za dalji razvoj našeg nacionalnog identiteta. Mnogo je veći problem i dalje nizak nivo obrazovanosti našeg naroda i nezainteresovanost za poznavanje historije.

"To remain ignorant of things that happened before you were born is to remain a child" Cicero

Neka se Bošnjo i kroz sto godina zove Muhamed, samo neka poznaje svoju historiju, neka voli Bosnu i neka sa ponosom kaže da je Bošnjak a ne da se zbuni kad ga pitaš šta je po narodnosti/nacionalnosti...
Arturo B

#355 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

asurbanipal wrote:
Arturo B wrote:Da sumiramo dokaze i argumente.

Neki od mojih dokaza: porijeklo porodice naseg prvog predsjednika, putopis Benedikta Kuripesica u kojem tvrdi da Srbi zive u Bosni jos pocetkom 16. stoljeca, izjava druga Tita o nacionalnom sastavu partizana i jos dosta toga.

Neki od vasih dokaza: Srbin si, trolas, Srbine trolas, Ti trolas Srbine, Zasto Srbine trolas, Nemoj vise molim te da trolas, Srbine itd itd.
U Bosni nema Srba i Hrvata prije 19. vijeka !!!

Na ovoj temi samo mješaš "babe" i "žabe"

Ne znam koliko samo treba dokaza i dokaza pa da se našim sunarodnjacima (bivšim Bošnjacima pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti) , a odnedavno (druga polovina 19. stoljeća) komšijama Srbima i Hrvatima pa da se uvjere u neke stvari. To što oni misle o našoj jedinoj nam domovini je samo pokvaren proizvod raznoraznih povjesničara i istoričara (kojim Bosna i susjedstvo obiluje), a koji za interese svojih država pokušavaju da nam rastoče i rasture domovinu koristeći iste ljude i gotovo istu priču. Svi pokušaji su propali i u težim vremenima pa će i u ovom vaktu, jek kad Bošnjo kaže: "NEMERE" onda je to tako !!!

A da procitas putopis Benedikta Kuripesica s pocetka 16. stoljeca u kojem on uredno spominje Srbe, njihove bogomolje, nacin zivota itd?

To nisu nikakvi Bosnjaci pravoslavne i katolicke vjeroispovjesti, vec Srbi i Hrvati. Dok to ne bude jasno kao dan nece nikad biti bolje. Mi se bunimo kad nas nazivaju Srbima islamske vjeroispovjesti a tako lako dijelimo etikete nekih Bosnjaka drugih vjeroispovjesti. Bosnjak danas moze biti osoba samo islamske vjeroispovjesti ili neko ko tom krugu spada odnosno ciji su preci takodjer bili muslimani. Govoriti o Bosnjacima pravoslavne ili katolicke konfesije je idiotski i jedino sto moze postici jeste da nas odvede u novo ludilo i rat.
herturty

#356 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Akadi wrote:
herturty wrote:Anders, Johana i Margaret su Anglo Saxonska imena. No vecina Danaca imaju imena poput Olaf, Eluf, Diederik,Frode, Jorgen itd.
Mogu Bošnjaci i da prihvate svoja srednjevijekovna imena, ali to nije nikakva prepreka za dalji razvoj našeg nacionalnog identiteta. Mnogo je veći problem i dalje nizak nivo obrazovanosti našeg naroda i nezainteresovanost za poznavanje historije.
Mnogo je prepreka. Jedna od prepreka je manjak para i siromastvo. Covijek tek pocne da razmislja o nacionalnom identitetu ili o historiji i o nekim vecim idealima kada zadovolji osnovne potrebe. Kada postoji jaka ekonomija, kada je nezaposlenost vrlo mala, kada postoji dobro skolstvo i zdrastveni sistem i kada vecinu naroda cini dobro stojeca srednja klasa.

Ja sam imena naveo samo kao jedan banalni primjer. To moze biti samo jedan u nizu parametara koji nam govori o tome dali su Bosnjaci zakoracili narodnim prosvijetljenjem ili ne. Osnivanje jedne Bosnjacke sekularne nacionalne stranke koja bi dobila znatan broj glasova umjesto SDA bi mogao biti jos jedan parametar. Treci parametar bi mogao biti da recimo gotovo nema ljudi koji se izjasnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci" vec da su svi Bosnjaci ili Bosanci u najgorem slucaju. Broj filmova, pozorisnih predstava koji ce kao temu imati Bosnjastvo ili srednovijekovnu Bosnu ili Gradascevica moze biti parametar. Ili knjizevnost. Itd.

Sve skupa nam daje sliku o Bosnjastvu.
herturty

#357 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Benedikt Kuripesich 1532:

Benedict Kuripesic wrote in 1531 in Old German.

ITINERARIVM Wegrayß Kün. Kay. potschafft/gen Constantinopel/tudem Türckischen keiser Soleyman. Anno M.D.XXXI. str. 21-22.
Item wir haben im berürtem khünigreich Wossen dreyerley nation und glaubens völkher gefunden. Die ersten sein die alten Wossner, die sein des Römischen Christlichen glaubens, die hat der Türgg in eroberung des khünigreichs Wossen in irem glauben angenommen und darinnen beleiben lassen. Die anderen sein Surffen, die nenen sie Wallachen und wir nenens Zigen oder Martholosen. Die khamen von dem ort Smederevo und Khriechisch Weissenburg und haben Sandt Pauls glauben. Die achten wir auch für guet Christen, dann wir finden khlain unnderschaidt von dem Römischen glauben. Die drit nation sein die rechten Turggen, dieselben und sonderlich, so khriegsleut und ambtdleut sein, herschen mit grosser tiraney über baid vorgemelt nation Chrsiten und unterthanen.
Translated into current german
In dem erreichten Königreich Bosnien haben wir dreierlei Nationen, Glauben und Völker gefunden. Die ersten sind die alten Bosnier, die sind des Römisch Christlichen Glaubens. Nachdem der Türke das Königreich Bosnien erobert hatte, ließ er ihnen ihren Glauben. Die anderen sind Surffen, die nennen sie Walachen und wir nennen sie Zigeuner oder Martholosen. Die kamen aus dem Ort Smederevo und griechisch Weißenburg und haben den Glauben des Sankt Paulus. Die achten wir auch für gute Christen denn wir finden nur kleinen Unterschied zum Rhömischen Glauben. Die dritten sind die Türken, die besonders Krieger und Beamte sind, sie herrschen mit großer Tyrannei über die vorher erwähnten christlichen Nationen und Untertanen.
English:
In the Kingdom of Bosnia we have found three nations, beliefs and peoples. The first are the old Bosnians, are those of the Roman Christian faith. After the Turks had conquered their Kingdom of Bosnia, they embraced them into their faith. The other are the Serbs who they call Vlachs and we call them Gypsies of Martholosen. They came from the town of Belgrade and Smederevo and have the faith of St. Paul. We consider them also as good Christians, for we find only small difference to the Roman faith. The third are the Turks, who are particularly soldiers and officials, they have ruled with great tyranny over the previously mentioned Christian nations and subjects.

Bosanski
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvi su starosjedioci Bosnjaci , koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.

Jeli to ovaj Kuripesich i njegovo djelo iz 16. vijeka? Neznam mozda postoji jos neki Kuripesich? :D
Last edited by herturty on 06/09/2012 16:52, edited 1 time in total.
Arturo B

#358 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Jebo majku, ko da pricam sa robotima. Da to je taj Kuripesic. U tom dijelu govori o stanovnistvu Donje Bosne. Kada govori o Gornjoj Bosni spominje Turke i Srbe i za njih ne govori da su doseljenici. Uostalom cak i da jesu doseljenici ovo opet pobija vase tvrdnje da Srba nije bilo u Bosni do 19. stoljeca. Na kraju krajeva svi smi mi nekad doselili na ove prostore, niko nije s neba pao prije milion godina. Ako Srbi tu zive vec vise od pola milenija to znaci da je ova zemlja takodjer njihova.
Tkd

#359 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arturo B

Evo, pošto si dosadio s njim, da ga i upload ovdje.

Image

Image

Šta ti nije jasno sada ????
herturty

#360 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:Jebo majku, ko da pricam sa robotima. Da to je taj Kuripesic. U tom dijelu govori o stanovnistvu Donje Bosne. Kada govori o Gornjoj Bosni spominje Turke i Srbe i za njih ne govori da su doseljenici. Uostalom cak i da jesu doseljenici ovo opet pobija vase tvrdnje da Srba nije bilo u Bosni do 19. stoljeca. Na kraju krajeva svi smi mi nekad doselili na ove prostore, niko nije s neba pao prije milion godina. Ako Srbi tu zive vec vise od pola milenija to znaci da je ova zemlja takodjer njihova.
Mislis kada spominje donju Bosnu? Kada Kuripesich spominje Gornju Bosnu upravo kaze da su Srbi doseljenici. Pa eto kopirao sam ti original tekst. Ovo je Tesanj i Doboj i Tuzla i okolina. Tu kaze da su Bosnjaci starosijedioci kraljevstva Bosanskog a Srbi koje oni zovu Vlasima su dosljaci iz Srbije. Jesili ti pismen? Hajde procitaj jos jednom pa da vidimo dali ces imati muda da odgovoris.
Arturo B

#361 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Arturo B

Evo, pošto si dosadio s njim, da ga i upload ovdje.

Image

Image

Šta ti nije jasno sada ????

Naravno da sam dosadio kada spominjem tog tipa vec 10 stranica a vi se pravite kao da nista nisam rekao. Nije mi jasno kako mozete reci da Srba u Bosni nije bilo do 19. stoljeca kad covjek jasno govori o Srbima jos u 16. stoljecu? Objasni mi tu logiku molim te.
Ili vi vrijeme racunate kao da smo prije nove ere, pa 19. stoljece dolazi prije 16. stoljeca. Drugog objasnjenja nema.
herturty

#362 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:

Naravno da sam dosadio kada spominjem tog tipa vec 10 stranica a vi se pravite kao da nista nisam rekao. Nije mi jasno kako mozete reci da Srba u Bosni nije bilo do 19. stoljeca kad covjek jasno govori o Srbima jos u 16. stoljecu? Objasni mi tu logiku molim te.
Ili vi vrijeme racunate kao da smo prije nove ere, pa 19. stoljece dolazi prije 16. stoljeca. Drugog objasnjenja nema.
Pa nije ih bilo u izvorima sve dok ih nije Kuripesich spomenuo 1532. A kada ih je spomenuo rekao je jasno:

Bosnjaci su starosijedioci kraljevstva.
Srbi su doseljenici.
Arturo B

#363 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:
Arturo B wrote:Jebo majku, ko da pricam sa robotima. Da to je taj Kuripesic. U tom dijelu govori o stanovnistvu Donje Bosne. Kada govori o Gornjoj Bosni spominje Turke i Srbe i za njih ne govori da su doseljenici. Uostalom cak i da jesu doseljenici ovo opet pobija vase tvrdnje da Srba nije bilo u Bosni do 19. stoljeca. Na kraju krajeva svi smi mi nekad doselili na ove prostore, niko nije s neba pao prije milion godina. Ako Srbi tu zive vec vise od pola milenija to znaci da je ova zemlja takodjer njihova.
Mislis kada spominje donju Bosnu? Kada Kuripesich spominje Gornju Bosnu upravo kaze da su Srbi doseljenici. Pa eto kopirao sam ti original tekst. Ovo je Tesanj i Doboj i Tuzla i okolina. Tu kaze da su Bosnjaci starosijedioci kraljevstva Bosanskog a Srbi koje oni zovu Vlasima su dosljaci iz Srbije. Jesili ti pismen? Hajde procitaj jos jednom pa da vidimo dali ces imati muda da odgovoris.
Kada spominje Gornju Bosnu govori o Turcima i Srbima, i izricito navodi da oni imaju svoje svestenike i crkve po hriscanskom obredu. Znaci pada teorija i da u Bosni nije bilo pravoslavnih gradjevina. Mislim da ti imas problema sa citanjem, barem citanjem s razumijevanjem.
herturty

#364 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Arturo B wrote:
herturty wrote:
Kada spominje Gornju Bosnu govori o Turcima i Srbima, i izricito navodi da oni imaju svoje svestenike i crkve po hriscanskom obredu. Znaci pada teorija i da u Bosni nije bilo pravoslavnih gradjevina. Mislim da ti imas problema sa citanjem, barem citanjem s razumijevanjem.
Pa hajde kopiraj tu stranicu gdje on spominje Srbe u Gornjoj Bosni a da ne spominje da su doseljenici. Jeli to ona stranica 21-22 koju sam ja postirao iznad?
Arturo B

#365 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:
Arturo B wrote:

Pa nije ih bilo u izvorima sve dok ih nije Kuripesich spomenuo 1532. A kada ih je spomenuo rekao je jasno:

Bosnjaci su starosijedioci kraljevstva.
Srbi su doseljenici.

Ne spominju se ni Bosnjani u mnogim djelima, sto ne znaci da ih nema. Jel sad jasnije?
Uostalom, sta je problem i ako su Srbi doseljenici? Pa svi Juzni slaveni su doseljenici na ove prostore, pa medju njima i Srbi. Niko ovdje nije pao s neba prije milion godina. Ako zive na ovim podrucjima vec vise od 500 godina znaci da je ova zemlja takodjer njihova.
Arturo B

#366 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:
Arturo B wrote:
herturty wrote:
Pa hajde kopiraj tu stranicu gdje on spominje Srbe u Gornjoj Bosni a da ne spominje da su doseljenici. Jeli to ona stranica 21-22 koju sam ja postirao iznad?

Evo ti ovdje citav putopis, na 35. stranici ces vidjeti ono o cemu ti pricam.

Tkd

#367 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arutro B

Očigledno mi čitamo historiju drugačije ili ne shvaćamo isto. Napisao je doseljenici .

Nadam se da ćeš ovo sada pročitati što ću napisati, bez neke ljutnje.

Jaroslav Šidak (jedan od najvećih historičara na ovim prostorima svoga doba, a to znaš) citirao je Donju Bosnu, od Kladuše do Jajca, a nikako na kraljevstvo što je uništeno 1463 godine. B.Kuripešić je pisao o Jajačke banovini onda.

Pojam nacije je u upotrebi tek od 19 vijeka, iako je kao pojam i termin postojao dosta ranije ali nije u upotrebi do kraja 18 vijeka. Upravo radi upotrebe toga termina 1530 godine moramo biti obazrivi da se radi o nekom falsifikatu kasnijeg vremena. Kako je B.Kuripešić mogao ustvrditi i "Drugi su Srbi" došli od Smedereva i Beograda. Je li uspio izbrojiti tadašnje stanovništvo BiH da bi mogao iznjeti tadašnje tvrdnje ?

Vjerovatno je B.Kuripešić napravio neke paušalne procjene i improvizacije. To se posebno dobro vidi iz izvještaja što ga je napisao apostolski vizitator Bosne Petar masareši 1624 godine koji piše da su tri četvrtine (3\4) cjelokupnog bosanskog stanovništva muslimani.

Ono u čemu je B.Kuripešić nije mogao pogriješiti jeste ime naroda Bosne , dakle on je napisao prvo su stari Bošnjani. Narod je kontinuirano nastavio zvati Bošnjani i to bez obzira na vjeru. Bošnjani se odnosi i na katolike i na muslimane. Nema imena Hrvata , a ime Srbin se odnosi na ono malo doseljenika iz okolice dva grada iz Srbije.

;-)
Arturo B

#368 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Arutro B

Očigledno mi čitamo historiju drugačije ili ne shvaćamo isto. Napisao je doseljenici .

Nadam se da ćeš ovo sada pročitati što ću napisati, bez neke ljutnje.

Jaroslav Šidak (jedan od najvećih historičara na ovim prostorima svoga doba, a to znaš) citirao je Donju Bosnu, od Kladuše do Jajca, a nikako na kraljevstvo što je uništeno 1463 godine. B.Kuripešić je pisao o Jajačke banovini onda.

Pojam nacije je u upotrebi tek od 19 vijeka, iako je kao pojam i termin postojao dosta ranije ali nije u upotrebi do kraja 18 vijeka. Upravo radi upotrebe toga termina 1530 godine moramo biti obazrivi da se radi o nekom falsifikatu kasnijeg vremena. Kako je B.Kuripešić mogao ustvrditi i "Drugi su Srbi" došli od Smedereva i Beograda. Je li uspio izbrojiti tadašnje stanovništvo BiH da bi mogao iznjeti tadašnje tvrdnje ?

Vjerovatno je B.Kuripešić napravio neke paušalne procjene i improvizacije. To se posebno dobro vidi iz izvještaja što ga je napisao apostolski vizitator Bosne Petar masareši 1624 godine koji piše da su tri četvrtine (3\4) cjelokupnog bosanskog stanovništva muslimani.

Ono u čemu je B.Kuripešić nije mogao pogriješiti jeste ime naroda Bosne , dakle on je napisao prvo su stari Bošnjani. Narod je kontinuirano nastavio zvati Bošnjani i to bez obzira na vjeru. Bošnjani se odnosi i na katolike i na muslimane. Nema imena Hrvata , a ime Srbin se odnosi na ono malo doseljenika iz okolice dva grada iz Srbije.

;-)

Pa niko ne spori da su Bosnjani starosjedioci Bosne. Isto tako je on napisao da je njihova vjera nije islam.
Ali ako cemo gledati tako onda niti jedan historijski izvor ne mozemo uzeti za ozbiljno. Mislis da je recimo Konstantin u DAI-u tacno znao sta pise i da je mogao prebrojiti i izracunati sve sto nas zanima? Pa naravno da nije mogao. Zbog toga nam koriste historijski izvori da bi mogli utvrditi tacnu situaciju. A ako pogledas godine pisanja putopisa i izvjestaja tog apostolskog vizitatora vidjeces da izmedju toga ima razmak od stotinu godina, dovoljan period da vecina ljudi prihvati islam kao svoju vjeru.
Ne znamo koliko je bilo Srba ali ja bas ne bih tvrdio da ih je bilo tako malo, cim ih spominje i u Donjoj i u Gornjoj Bosni, i jos napominje da imaju svoje svestenike i crkve.

Vise nije ni bitno da li su ti Srbi doseljenici ili ne, ako oni na ovim prostorima zive minimum 500 godina, a i vise od toga ne vidim razlog zasto ova zemlja ne bi bila i njihova?
asurbanipal

#369 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by asurbanipal »

Arturo B wrote:
herturty wrote:

Je li to ovaj dio: "Stanovnici zemlje su pripadnici dviju nacija, naime Srbi i Turci. 0 njima je napred govoreno." (dakle riječ je o onome na što su kolege @herturty i @Tkd već prije ukazali, a to je da se radi o doseljenicima)

Evo još jedan zapis od Kuripešića:

"Ovdje su tri naroda.
Prvo su stari Bosnjaci-katolici, kojima su Turci ostavili vjeru.
Drugo su Srbi (Surffen) koje zovu vlasi, a mi ih zovemo ciganima ili Martolozima, jer se stalno sele i imaju nemiran zivot.
Treci narod su gradski Muslimani. Oni su pak vecinom iz starina katolicki Bosnjaci, koji su presli na Islam. Ima i nesto Vlaha medju njima. Ne vole sela. Izbjegavaju sela, i drze se grada. Medju njima ima i dosta pravih Turaka.
I Bosnjaci katolici i Muslimani ne vole Martoloze. Turci pak ne vjeruju Bosnjacima katolicima, pa martoloze sve vise naseljavaju u Bosnu."
(Ne piše dalje odakle)

Kao što vidiš u navedenom zapisu nigdje se ne spominju Hrvati. Inače, Osmanlije pak Srbe naseljavaju iz Smedereva i Weissenburga, što bi značilo Bijelog Grada ili danas sigurno Beograda. Zapis je napisan na Njemaćkom prvobitno.
Arturo B

#370 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

asurbanipal wrote:
Arturo B wrote:
herturty wrote:

Je li to ovaj dio: "Stanovnici zemlje su pripadnici dviju nacija, naime Srbi i Turci. 0 njima je napred govoreno." (dakle riječ je o onome na što su kolege @herturty i @Tkd već prije ukazali, a to je da se radi o doseljenicima)

Evo još jedan zapis od Kuripešića:

"Ovdje su tri naroda.
Prvo su stari Bosnjaci-katolici, kojima su Turci ostavili vjeru.
Drugo su Srbi (Surffen) koje zovu vlasi, a mi ih zovemo ciganima ili Martolozima, jer se stalno sele i imaju nemiran zivot.
Treci narod su gradski Muslimani. Oni su pak vecinom iz starina katolicki Bosnjaci, koji su presli na Islam. Ima i nesto Vlaha medju njima. Ne vole sela. Izbjegavaju sela, i drze se grada. Medju njima ima i dosta pravih Turaka.
I Bosnjaci katolici i Muslimani ne vole Martoloze. Turci pak ne vjeruju Bosnjacima katolicima, pa martoloze sve vise naseljavaju u Bosnu."
(Ne piše dalje odakle)

Kao što vidiš u navedenom zapisu nigdje se ne spominju Hrvati. Inače, Osmanlije pak Srbe naseljavaju iz Smedereva i Weissenburga, što bi značilo Bijelog Grada ili danas sigurno Beograda. Zapis je napisan na Njemaćkom prvobitno.

Ovo je falsifikat. Ne spominje nikakve gradske Muslimane vec etnicke Turke koji su razni cinovnici i ratnici. I jos napominje da vrlo tiranski vladaju i ponasaju se prema Bosancima i Srbima. (sto dakako rusi jos jedan mit o tome da su Turci bili miroljubivi vladari)

Kad spominje Bosnjake kaze da su rimo-krscanske vjere.
Arturo B

#371 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Idemo dalje. Na 29. i 30. stranici Kuripesic navodi kako nailaze na stecke na kojima su isklesane rijeci na srpskom jeziku. Jos jedan dokaz da su Srbi zivjeli u Bosni.
Tkd

#372 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

I Osmanlije su minimalno živjeli 500 godina u Srbiji, pa pitaj Srbina je li ta zemlja i Osmanlijska(Turska) :D ;-)

Da, jedno je falsifikat, a drugo nije . Spominje nacije u 16 vijeku !

Kako god, tema je tema. Mene je briga ko je ko. Rekao sam već, ne mogu one koji mrze BiH. Samo u nas stanovnik BOSNE I HERCEGOVINE može biti sve osim Bosanca, Hercegovca, i, Bošnjaka, bosanskog Hrvata ili bosanskog Srbina. U nas postoje čisti Hrvati i čisti Srbi.

Nemoj o stećcima hahaha. Još mi citiraj Lovrenovića i to je to, nema dalje ! :lol:
Arturo B

#373 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Ima toga jos. Na 27. i 28. stranici nailazimo na to kako su se Turci ponasali prema stanovnistvu Bosne koje nije bilo islamske vjere.

"Osim toga, Turcin ne da vise da se crkve popravljaju ili nove zidaju. Na taj nacin misli da ih on prisili da predju na njegovu vjeru."

"Zbog toga su hriscani obiju vjerozakona nezadovoljni, pa se moze razumijeti da bi vrlo rado odatle preselili u hriscanske krajeve. To se moze naslutiti i po tome sto su nama, kadgod smo dolazili do njihovih kuca, ne samo kuce ustupali, nego nam se i mnogo tuzili na sve nevolje sto su trpjeli od velikog turskog zuluma (cesto su Turci pred nama tukli ne samo stare nego i mlade, pa i zene).
Arturo B

#374 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:I Osmanlije su minimalno živjeli 500 godina u Srbiji, pa pitaj Srbina je li ta zemlja i Osmanlijska(Turska) :D ;-)

Da, jedno je falsifikat, a drugo nije . Spominje nacije u 16 vijeku !

Kako god, tema je tema. Mene je briga ko je ko. Rekao sam već, ne mogu one koji mrze BiH. Samo u nas stanovnik BOSNE I HERCEGOVINE može biti sve osim Bosanca, Hercegovca, i, Bošnjaka, bosanskog Hrvata ili bosanskog Srbina. U nas postoje čisti Hrvati i čisti Srbi.

Nemoj o stećcima hahaha. Još mi citiraj Lovrenovića i to je to, nema dalje ! :lol:
Nije to ni blizu tacno. Osmanlije su okupirale ove prostore 500 godina, dok Srbi nisu okupirali nista, oni su se tu doselili i zivjeli. Kao sto rekoh svi Juzni Slaveni su se ovdje odnekud i u nekom vremenskom periodu doselili, pa tako i Bosnjani.

To je prijevod sa njemackog, mozda je on napisao i narode ali je neko preveo kao nacije. Ono je ocigledno falsifikat.

Zasto da ne pisem o steccima? Lijepo pise da je stecak isklesan na srpskom jeziku, u cemu je problem?

Sta tebe briga ko se kako izjasnjava?
Akadi

#375 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:Nije to ni blizu tacno. Osmanlije su okupirale ove prostore 500 godina, dok Srbi nisu okupirali nista, oni su se tu doselili i zivjeli. Kao sto rekoh svi Juzni Slaveni su se ovdje odnekud i u nekom vremenskom periodu doselili, pa tako i Bosnjani.

To je prijevod sa njemackog, mozda je on napisao i narode ali je neko preveo kao nacije. Ono je ocigledno falsifikat.

Zasto da ne pisem o steccima? Lijepo pise da je stecak isklesan na srpskom jeziku, u cemu je problem?

Sta tebe briga ko se kako izjasnjava?
A reci nam Srbine koja je tvoja svrha na ovoj temi? Koji je razlog zbog kojeg stalno skrećes sa teme i raspravljaš o pravoslavcima koje su Turci doselili?

Šta ti uopšte pokušavas da nam kažeš nije mi jasno?
Post Reply