Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#3476 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Da se kratko osvrnem na dvije različite teme.

Kombi linija Bascarija Faletici ima svoju trasu. Ona vozi uz Kovace pa uz Ploču pa na Vratnik i odlazi prema Faleticima. Ima svoj red voznje. Svako 25 minuta po danu a uvecer 50 minuta. Cijena karte 1.60 kao i svugdje u A zoni. Djecija karta 0.50

Red voznje i trasa regulisani by: MS KS.

Ulijece privatnik.

Vozi svako 2 sata. Znaci propusta masu predvidjenih polazaka. Ne ide ispravnom trasom vec preko Darive. Nema djecijih karata. Ne vaze kuponi. Cijena karte 2 KM.

Ima li rezona?

Nema.

Privatnik se mora prihvatiti uslova i propisa MS KS i tarifnog sistema, reda voznje i trase te moraju mjesecne obostrano važiti da bi se moglo pričati o normalnom radu privatnika.

Drugo vezano za nesreću.

U pitanju je vozio naw hess iz 1991/2 godine. Tužno ali istinito nasi najmlađi trolejbusi... Imamo i one iz 80tih. Novcana sredstva za odrzavanje na minimumu. Vozila se raspadaju i propadaju. Kanton koji je vlasnik svog preduzeca umjesto da istom omoguci brzu sanaciju vozila i nabavku iole pristojnih ne starijih od 10 godina ipak uvodi zeleno ofarbanog privatnika i hvali se da je nesto popravio stanje.

Ovakve nesrece se ne bi nikako smjele desavati. Sreća pa nije bio pun trolejbus, bila bi steta i uzas i nesreca većih i tezih razmjera.

Ukratko: užas.
Bullet Tooth Tony

#3477 Re: Gras all about

Post by Bullet Tooth Tony »

Zato kanton ne bi trebao biti vlasnik nego privatna kompanije ... uhljebi neradnicki ... ti i tvoji pajdasi iz raspalog GRASA :)

Kad vec znas sve ... hajde iznesi cifru koliko ljudi ceka na potrazivanja od GRASA (Osiguranja) kada su u pitanju saobracajne nesrece u kojima je direktni krivac GRAS ?

Ja ti kazem ... problem gradskog saobracaja se moze rjesiti za dvije godine ... ali ne ... ne moze od ovaca u GRASU koji su glasacka vecina govana na vlasti ... nije to izmisljanje tople vode jbt ... pa nije Sarajevo jbn New York ....

Kaze ne treba GRAS rasformirat i kreirat firmu sa kooperacijom privatnika ... a gubitak 360 miliona maraka :lol: :lol: :lol: jbt
man_464

#3478 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Mrzim kad po ko zna koji put moram ponavljati da nemam ni direktne ni indirektne veze sa zaposlenim u grasu.

Jgp NE MOŽE funkcionisati kao privatni. Jer privatnik traži profit a njega NEMA u jgp jer isti MORA biti subvencioniran os strane kantona u nasem slučaju.

Privatnik moze dijelom učestvovati u jgp i igrati po pravilima tarifama i uslovima koje nametne msks. Sve ostalo kao sto je sad prisutvo na ho-ruk i neuvezano i upadački nema opravdanja niti rezona.
Bullet Tooth Tony

#3479 Re: Gras all about

Prvi korak je rasformirat ovu gomilu blata i smeca zvanog GRAS .
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3480 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

pa eto rasformiraj
Bullet Tooth Tony

#3481 Re: Gras all about

bitanga_sa_otesa wrote:pa eto rasformiraj
samo polako majstore .. bit ce i to
bitanga_sa_otesa

#3482 Re: Gras all about

Bullet Tooth Tony wrote: samo polako majstore .. bit ce i to
sto se mene tice odmah,meni ne trebaju niti su mi ikad trebali :lol:
Bullet Tooth Tony

#3483 Re: Gras all about

bitanga_sa_otesa wrote:
Bullet Tooth Tony wrote: samo polako majstore .. bit ce i to
sto se mene tice odmah,meni ne trebaju niti su mi ikad trebali :lol:
drago mi je da si uspjesan :thumbup: ali nisu svi te srece
bitanga_sa_otesa

#3484 Re: Gras all about

Bullet Tooth Tony wrote: drago mi je da si uspjesan :thumbup:
slagao te neko,ja sam portir na otpadu,vozim truhlog stojadina...
Bullet Tooth Tony

#3485 Re: Gras all about

bitanga_sa_otesa wrote:
Bullet Tooth Tony wrote: drago mi je da si uspjesan :thumbup:
slagao te neko,ja sam portir na otpadu,vozim truhlog stojadina...
:zjev: vazda ista suplja i fazon .... haj dobro .. sretno
bitanga_sa_otesa

#3486 Re: Gras all about

Bullet Tooth Tony wrote: :zjev: vazda ista suplja i fazon .... haj dobro .. sretno
bar sam originalan ,ne kradem tudje :-D
high_volume

#3487 Re: Gras all about

Post by high_volume »

man_464 wrote:Mrzim kad po ko zna koji put moram ponavljati da nemam ni direktne ni indirektne veze sa zaposlenim u grasu.

Jgp NE MOŽE funkcionisati kao privatni. Jer privatnik traži profit a njega NEMA u jgp jer isti MORA biti subvencioniran os strane kantona u nasem slučaju.

Privatnik moze dijelom učestvovati u jgp i igrati po pravilima tarifama i uslovima koje nametne msks. Sve ostalo kao sto je sad prisutvo na ho-ruk i neuvezano i upadački nema opravdanja niti rezona.
Sve što ima doticaj sa vladajućom politikom, sve firme na koje politika na vlasti može imati uticaj, bilo da postavlja upravu, bilo da ima konekciju sa finansijama te firme, treba privatizirati. Pa i GRAS. Svaka takva firma do sada služi isključivo za izvlačenje novca kojeg koristi vladajuća struktura za svoje potrebe, za postavljanje svojih ljudi u upravu, ne spšosobnih nego podobnih i za razvijanje stranačkih interesa, ne interesa te firme.

Dakle, GRAS se mora privatizirati što prije. Samo privatiziranim GRAS-om građani će imati kvalitetan javni saobraćaj.
man_464

#3488 Re: Gras all about

Post by man_464 »

high_volume wrote:
...
Dakle, GRAS se mora privatizirati što prije. Samo privatiziranim GRAS-om građani će imati kvalitetan javni saobraćaj.
Neće.

Pogledaj sta su uradili sa Banja Lukom i Tuzlom. Komplet privatizovali jgp i sad imaju situaciju u Banja luci da radi 5 ili 6 privatnika. Niko ne priznaje karte od drugog. Tako da se mozes voziti samo na linijama koje drzi taj privatnik. Ili da Kupis kartu pored mjesecne?

Da li je to smisao jgp?

Tuzla. Evo tu je jedan privatnik uzeo sve. Putnici ogorčeni. Smanjen broj polazaka. Karte skuplje. Nema povlastica. Sve je to ukinuto jer nema subvencioniranja od kantona. A poenta jgp je nije zaraditi.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#3489 Re: Gras all about

Post by liaar »

man_464 wrote:
high_volume wrote:
...
...
Ili da Kupis kartu pored mjesecne?

Da li je to smisao jgp?
...
Ljudino, upravo se to i u Sarajevu dešava, pored JGP, raja sa mjesečnim mora uzimati taxi i/ili plaćati kartu za privatnika, jer je nemoguće osloniti se na JGP.
man_464

#3490 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Dešava se jer vlast ne ulaze dovoljno i ne odrzava svoje preduzeće i dopustala je niz kriminalnih radnji.

P.s.

Druga strana medalje nesreće na trgu austrije.

Image
man_464

#3491 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Dupli. Greska.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#3492 Re: Gras all about

Post by liaar »

Svaka čast vozaču, snašao se i spasio tragediju, to stoji.

A ovo što si odgovorio na ovo moje nije odgovor, nego izvlaka, jer je to realnost sa terena.
man_464

#3493 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Nema tu izvlake.

Stanje je kakvo jeste radi sistemskog uništavanja firme od strane vladajuće strukture. Ne treba bjezati od priznanja da se u grasu nije desavao godinama kriminal. Jeste. Ali kriv je najvise onaj ko je dozvolio da se to desava.

Da se kanton malo vise brinuo i da se i danas malo vise brine o preduzeću u svom vlasništvu danas građani ne bi morali plaćati taxi i privatnika.

Bez NEprivatnog jgp nema sistemskog rjesenja prevoza putnika u Sarajevu.

Privatnik gleda profit i nece voziti gdje istog nema. Ili ce voziti kako mu je profitabilno.

Iako placanje taxija sigurno ne bi svrstao u svakodnevnicu. Stanje i autobuskom i trolejbuskom saobraćaju sigurno nije idealno. Tramvaja ima dovoljno ali svakodnevni udesi i zastoji ptave problem... Jedino je jako teška situacija u minibuskom prevozu gdje vjerujem da stanovništvo iznalazi druge nacine za prijevoz i dodatno plaća sto se ne bi trebalo desavati makar na linijama gdje je nelegalno uveden privatnik. Ali njemu nije cilj prevoz putnika već zarada i lov u mutnom.
bitanga_sa_otesa

#3494 Re: Gras all about

Image
славянин

#3495 Re: Gras all about

Post by славянин »

man_464 wrote:Dešava se jer vlast ne ulaze dovoljno i ne odrzava svoje preduzeće i dopustala je niz kriminalnih radnji.

P.s.

Druga strana medalje nesreće na trgu austrije.

Image
Nije dosta sto tolerisu 300 miliona duga i sto se budzetske pare daju im.Treba jos dati...
man_464

#3496 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Da su pametni bili ne bi dozvolili kriminal i dug i ulagali bi u razvoj prijevoza.

Toliko.
man_464

#3497 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Konkurencija opet u pokusaju obaranja tendera za nabavku minibusa jer moraju svojih 10 minibusa nedje uvaliti.
Image
P308

#3498 Re: Gras all about

Post by P308 »

Ima li kakvih naznaka o nabavci trolejbusa?
man_464

#3499 Re: Gras all about

Post by man_464 »

U Igri je po 10 vozila iz Biela i Berna. Vozila su 100% niskopodna, a godište 1998-2000.... Ovi iz Biela imaju klimu cak.... S obzirom da su nasi najmladji iz 1991 ovo nije tako losa nabavka s obzirom da je moguće da dobijemo prve niskopodne trole iza one dvije iz 1997 sto su bile...

Ali pregovori su jos u toku. Moguce je da ce opet biti problema oko homologacije jer zaboga te trole imaju pomocne dizel motore koji nisu euro 3. A nikad se nece korisiti i zagadjivati....

U pitanju su dakako zglobni trolejbusi.
thekupus

#3500 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Jao, to bi bio san. A je li opcija samo 10 jednih, ili svih 20?
Post Reply