Doskovno si mi uzeo riječi iz usta, u SF-u, ko ga voli, zna da nekad moraš zažmiriti na oba oka na očite nelogičnosti, jer žanr tako zahtijeva, ali ako su Gorni prikikazani kako jesu, znači nivo dinosaura, ne bi mogao progutati da znaju vatru upaliti, a kamoli da vladaju naprednim tehnologijama...Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju
Star Trek
Moderator: _BataZiv_0809
-
iz zadnje klupe
#3476 Re: Star Trek
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3477 Re: Star Trek
ja sam počeo čitati roman klingonški gambit
izuzetno dobro napisano
stara ekipa iz originalne postave TOS
izuzetno dobro napisano
stara ekipa iz originalne postave TOS
-
mali_balon
#3478 Re: Star Trek
Takvih nelogicnosti koliko hoces....ako cemo mak na konac klingonski ako ih uporedimo sa vulkanica.....vrsta 8742....osim star treka imamo predatora its itdiz zadnje klupe wrote: ↑22/07/2025 14:30Doskovno si mi uzeo riječi iz usta, u SF-u, ko ga voli, zna da nekad moraš zažmiriti na oba oka na očite nelogičnosti, jer žanr tako zahtijeva, ali ako su Gorni prikikazani kako jesu, znači nivo dinosaura, ne bi mogao progutati da znaju vatru upaliti, a kamoli da vladaju naprednim tehnologijama...Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju
- Ateista
#3479 Re: Star Trek
Upravo to, sitne nelogicnosti mi nije problem progutati, fikcija je u pitanju a ne naucni dokumentarac, tako da mi zasmeta samo kad se pretjera, a prica sa gornom bas nikako ne stima i to je bas veliki propust, vjerovatno js iz vremena TOS-a.iz zadnje klupe wrote: ↑22/07/2025 14:30Doskovno si mi uzeo riječi iz usta, u SF-u, ko ga voli, zna da nekad moraš zažmiriti na oba oka na očite nelogičnosti, jer žanr tako zahtijeva, ali ako su Gorni prikikazani kako jesu, znači nivo dinosaura, ne bi mogao progutati da znaju vatru upaliti, a kamoli da vladaju naprednim tehnologijama...Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju
OK bi bilo da su ih prikazali kao neko klasno drustvo, tipa Dominij gdje su bile tri klase od kojih su jedni najobicniji vojnici koji slusaju naredbe ovih odozgo. Moglo bi imati smisla da su ovi samo vojnici neke naprednije vrste koja ih kontrolise i koja razvija samu tehnologiju, ali da ova vrsta samostalno ima svoju onako naprednu tehnologiju, pa cak i da uzmemo da je nekako neko drugi za njih razvio tu tehnologiju i prepustio im istu, opet nema nikakvog smisla da su oni u stanju da je koriste.
- Ateista
#3480 Re: Star Trek
Klingonci jesu divlji, ali ipak mi nije problem prihvatiti da razvijaju tehnologiju, prvo sto kao humanoidni oblik zivota imaju fizicke predispozicije za razvoj, drugo sto nisu bas na taj nacin divlji kao Gorn, ima primjera dosta mirnih i stalozenih klingonaca. 8742 se slabo sjecam kako su ih prikazlai pa ne bih komentarisao. Predator slicno kao klingonci, samo sto on djeluje puno mirniji i manje divlji, ubija iz zabave, ali smireno i opusteno, pametno, opet mi nije problem prihvatiti da razviju tehnologiju, Gorn tu bas odskace, moguce da je bilo i jos nekih slicnih ali se ne sjecam.mali_balon wrote: ↑22/07/2025 14:37Takvih nelogicnosti koliko hoces....ako cemo mak na konac klingonski ako ih uporedimo sa vulkanica.....vrsta 8742....osim star treka imamo predatora its itdiz zadnje klupe wrote: ↑22/07/2025 14:30Doskovno si mi uzeo riječi iz usta, u SF-u, ko ga voli, zna da nekad moraš zažmiriti na oba oka na očite nelogičnosti, jer žanr tako zahtijeva, ali ako su Gorni prikikazani kako jesu, znači nivo dinosaura, ne bi mogao progutati da znaju vatru upaliti, a kamoli da vladaju naprednim tehnologijama...Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju
- Praetorious
#3481 Re: Star Trek
Da, o tome sam pisao prije par godina u osvrtu na jednu od epizoda iz prethodne dvije sezone. Gornovi mladunci su tada prikazani kao čopor četveronožnih životinja, koje se haman pa ne razliku od zemaljskih vukova, bar po ponašanju. Tad je bilo nekih replika, da možda imaju više životnih faza pa su mladunci prikazani takvi kakvi jesu, ali to mi ne pije vode. Prikazani su previše animalistički, što se ponašanja tiče. Apsolutno nema logike da su, vođeni ponajprije snažnim animalističkim instinktima, mogli razviti složenu društvenu hijerarhiju i ostvariti tehnološki napredak, da im ni svo oružje "miroljubive" Zvjezdane Flote može malo šta. Dobro, Flota jeste miroljubiva, nikad ne pucaju prvi ali teško da okreću drugi obraz kad im neko skrka par fotonskih, kvantnih ili polaronskih torpeda u Tanjirsku sekciju...Ateista wrote: ↑22/07/2025 12:06 Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju, jer za razvoj takve tehnologije je potrebno puno vise od zivotinjskog instikta. I oni fazoni kako se Enterprise kamuflirao, besmisleno je da neko sa tolikom tehnologijom se oslanja iskljucivo na jedan nacin skeniranja i da im tako lako prodju neopazeni.
Slabo se sjecam originalne serije, ali pretpostavljam da je jos tamo gorn tako predstavljen pa su zbog toga zadrzali i ovdje takav prikaz.
Full phaser fire with torpedo spread! Fire!

- Ateista
#3482 Re: Star Trek
Nisam upratio taj osvrt, a koliko se sjecam i meni je to malo proslo kroz glavu kad sam gledao proslu sezonu, ali slabo se sjecam, jedva sam ista zapamtio.Praetorious wrote: ↑23/07/2025 00:11Da, o tome sam pisao prije par godina u osvrtu na jednu od epizoda iz prethodne dvije sezone. Gornovi mladunci su tada prikazani kao čopor četveronožnih životinja, koje se haman pa ne razliku od zemaljskih vukova, bar po ponašanju. Tad je bilo nekih replika, da možda imaju više životnih faza pa su mladunci prikazani takvi kakvi jesu, ali to mi ne pije vode. Prikazani su previše animalistički, što se ponašanja tiče. Apsolutno nema logike da su, vođeni ponajprije snažnim animalističkim instinktima, mogli razviti složenu društvenu hijerarhiju i ostvariti tehnološki napredak, da im ni svo oružje "miroljubive" Zvjezdane Flote može malo šta. Dobro, Flota jeste miroljubiva, nikad ne pucaju prvi ali teško da okreću drugi obraz kad im neko skrka par fotonskih, kvantnih ili polaronskih torpeda u Tanjirsku sekciju...Ateista wrote: ↑22/07/2025 12:06 Meni najvise bode oci prica sa gornom - vrstom koju prikazuju da funkcionise iskljucivo po nekim zivotinjskim instiktima, gdje ciklusi zvijezda definisu kada ce biti agresivni, kad ce ici u hibernaciju i slicno, djeluju kao najobicnije zvijeri koje traze hranu i napadaju svakog koga stignu. Taj utisak mi je potpuno nespojiv sa vrstom koja razvije onako naprednu tehnologiju, jer za razvoj takve tehnologije je potrebno puno vise od zivotinjskog instikta. I oni fazoni kako se Enterprise kamuflirao, besmisleno je da neko sa tolikom tehnologijom se oslanja iskljucivo na jedan nacin skeniranja i da im tako lako prodju neopazeni.
Slabo se sjecam originalne serije, ali pretpostavljam da je jos tamo gorn tako predstavljen pa su zbog toga zadrzali i ovdje takav prikaz.
Full phaser fire with torpedo spread! Fire!![]()
![]()
Kako god, za mene je to veliki propust, ne da ne mogu gledati seriju, ali bode oci, ostale sitnice uglavnom ne obracam paznju.
Odgledao sam i drugu epizodu, i sad mi je jasno ono sto si pisao o njoj.
Smor teski, eto jedino to sto su prikazali nekog ko je ocito jedan od Q ili neko slican, ali opet to ne mijenja cinjenicu da je bila smor. Potovo sto ja ne mogu gledati scene vjencanja, makar i svemiru bile, moram ubrzati ili gledati nesto drugo dok ne prodje.
Nadam se da ce ostatak sezone biti bolji, hajde prva epizoda je bila bar zanimljiva ako se zazmiri na nelogicnosti.
- Peacean
#3483 Re: Star Trek
U tng ako se ne varam Q postane otac pa me ne bi čudilo da su ono upravo bili on i njegovo dijete s obzirom da znamo da mogu da putuju kroz vrijeme.
- Ateista
-
iz zadnje klupe
#3485 Re: Star Trek
Da se neke teške nelogičnosti mogu dobrim scenarističkim rješenjima otkloniti, primjer je film "Tomorow war" sa Chris Prattom.
Slično Gornijima, u ovom filmu imaš vanzemaljce koji su došli na zemlju, i pojeli ko hranu skoro čitavu ljudsku populaciju, po pitanju životinjskih instikta, ishrane, slični Gornijima.
I ti se čitavo vrijeme filma pitaš, kako takva životinja slična dinosauru, je uopšte sposobna da vlada naprednim tehnologijama...
I onda na kraju filma imaš odlično razrješenje
Ljudi nalaze u ledu brod kojim su stigli, i vidiš da nisu te životinje upravljale brodom, već su pravi vanzemljaci ih poveli sa sobom da bi ih pustili među ljude, da pojedu ljude, očiste Zemlju od ljudi, i pretpostavka da oni inteligentni bi tada izvršili kolonizaciju zemlje
Film ima vrlo loše recenzije, ali mu čestitam na odličnom scenarističkom rješenju dileme koje me morila kroz čitav film
Slično Gornijima, u ovom filmu imaš vanzemaljce koji su došli na zemlju, i pojeli ko hranu skoro čitavu ljudsku populaciju, po pitanju životinjskih instikta, ishrane, slični Gornijima.
I ti se čitavo vrijeme filma pitaš, kako takva životinja slična dinosauru, je uopšte sposobna da vlada naprednim tehnologijama...
I onda na kraju filma imaš odlično razrješenje
Ljudi nalaze u ledu brod kojim su stigli, i vidiš da nisu te životinje upravljale brodom, već su pravi vanzemljaci ih poveli sa sobom da bi ih pustili među ljude, da pojedu ljude, očiste Zemlju od ljudi, i pretpostavka da oni inteligentni bi tada izvršili kolonizaciju zemlje
Film ima vrlo loše recenzije, ali mu čestitam na odličnom scenarističkom rješenju dileme koje me morila kroz čitav film
- Peacean
#3486 Re: Star Trek
Možda su sve te nelogičnosti u stvari kulturne prirode, arogantni predatori jednostavno ne vide potrebu za drugačijim senzorima ili stilom života. Inteligencija ne podrazumijeva moralnost ili humanoidnu logiku.
- yoda82
#3487 Re: Star Trek
Nebitno za ovu raspravu, ali zar se vanzemaljci nisu srušili dok su prevozili one "stvorove" na naku drugu lokaciju?iz zadnje klupe wrote: ↑23/07/2025 10:18 Da se neke teške nelogičnosti mogu dobrim scenarističkim rješenjima otkloniti, primjer je film "Tomorow war" sa Chris Prattom.
I onda na kraju filma imaš odlično razrješenje![]()
Ljudi nalaze u ledu brod kojim su stigli, i vidiš da nisu te životinje upravljale brodom, već su pravi vanzemljaci ih poveli sa sobom da bi ih pustili među ljude, da pojedu ljude, očiste Zemlju od ljudi, i pretpostavka da oni inteligentni bi tada izvršili kolonizaciju zemlje![]()
Film ima vrlo loše recenzije, ali mu čestitam na odličnom scenarističkom rješenju dileme koje me morila kroz čitav film![]()
- Ateista
#3488 Re: Star Trek
Taj film mi je promakao, moram pogledati.
- Ateista
#3489 Re: Star Trek
Jos jedna ocajna epizoda, ni u TNG nikad nisam volio ove epizode sa holodekom, dosadne i obicni filleri.
- dr_Evil
#3490 Re: Star Trek
Dajte ljudi odustanite, ja sam pogledao prvih par epizoda i zakljucio da Picard nije Star Trek nego Disney Star Wars, negledljivo, potpuno zaboravljeno zasto smo volili Star Trek, zbog price i nade u bolje sutra, a ne zbog specijalnih efekata u Rambo stilu.semirsar wrote: ↑21/07/2025 00:50Uh... znoj me oblio, kako slikovito?!!Praetorious wrote: ↑20/07/2025 00:04SpoilerShowPsssst! Discovery nećemo spominjati! To... treba pustiti da padne u zaborav, polako i tiho...
A ovo, eh sad... Obzirom da sam i gledao i komentirao protekle sezone onda da kažem samo ovo. Epizoda nije loša po sebi. Ima radnje, imaju svi potrebni likovi (i par nepotrebnih, ali sad Bože moj). Ono što je NIJE problem je da se radnja prati na više frontova: Most EnterKRIZEa, ambulanta, alienski brod. Sve to ima svoju liniju radnje i to je OK, standardni višestruki aspekt razvoja različitih linija radnje, koje se onda spajaju u jedno. Eh, ali... ali ono što JESTE PROBLEM je, što su sva ta dešavanja data u po par zbrzanih slika, kao da je neko uzeo film od sat i po do dva sata, izrezao dijelove i sklopio ga u 40 minuta epizodu. Sva radnja na svim forntovima, što je prikazano je par zbrznaih slika koje su same po sebi nedorečene.
"Scotty, treba nam kamuflaža, skelpaj nešto!" Baba piskavog glasa kaže "Scotty sklepaj nešto!" Scotty sklepa 2 komada LEGO kockica i problem riješen. Uljuči, kaže kapetan nad kapetanima, Pike Veličanstveni i... pa, glas posade kaže "Uključeno, ne vide nas". Bravo, ne moramo ništa vidjeti šta-i-kako radi, dovoljno je da kažu.
BTW to su imali običaj i u prethodnim sezonama. Kamera proikazuje most, Pike & company na mostu. Pike kaže: Teleportiraj ekipu (iz neke vuko**ne, ko ćega znati). 3 sekunde pauze, gdje Pike & company gledaju u prazno. Glas iz zvučnika: Podigli smo ekipu!
Ups! Nit' je šta prikazano, nit' se šta čulo... pa mislim da je cilj snimanja serije da se nešto na ekranu VIDI, ne da se kaže! Ali, kako rekoh, imaju takav običaj. Lakše je i jeftinije. Ko je još vidio snimati scene, bah!
Idemo dalje...
Bolesni član posade, admiralica, Pikeova draga; Sestra Plavuša i Uspaljeni Vulkanac bi trebalo da je izliječe ili barem stabiliziraju. Vrijeme otkucava, njiho dvoje očijuka i raspravlja i filozofira... ne znam o čemu, tu priču sam preskočio. God Blesno slider za premotavanje! Šta god da pokušaju kompjuter kaže: Ima da odapne! Da je uspavamo? Nemere, ima da odapne! Da upotrijebe Izbjeljivač? Nemere, ima da odapne! Da uradimo ovo ili ono... Ma mere, al'će haman da odapne! Uuuuu superd, idemo to odarditi! U zadnji čas se predomisle i... pa urade nešto što nije prikazano, samo je pacijent još živ. Ma kakvo crno snimanje radnje, i mi smo vala razmaženi sve bi da gledamo i vidimo. Ova serija ostavlja TOLIIIIIIKO toga nama na maštu, to treba cijeniti, jes bome!
Onda u neka doba kažu: Eh, EnterKRIZE mora postati zvijezda, tj. glumiti zvijezdu. Scotty kaže, moramo modificirati sve, od vibracionih guzostimulatora preko štitova do aplikatora za toalet papir (ili možda koriste Tri Školjke, šta ja znam?!). Baba Piskutuša kaže: Moramo sve modificirati. Sve zajedno zaključe da će EnterKRIZE eksplodirati. Super, kaže Pike, uradite to!
OK, Pike, urađeno! Gotovo! Tek tako! Nit šta vidjeli da rade, nit kako radi...
Najgore od svega je što EnterKRIZE nije eksplodirao, pa se treba očekivati nastavak sezone...
Eto, toliko od mene za sad (svi uglas: nemoj više, Tita ti!), odoh sad da očajavam.
...tj. da pijuckam hladni čaj...![]()
fakat, nemoram ni gledati, samo tvoje recenzije citat' i sve lakse![]()
![]()
- dale cooper
#3491 Re: Star Trek
Za sada...najlošija sezona SNW-a. Imaju sasvim solidnu glumačku ekipu i prava šteta je da ih troše na ovako loše priče.
- Truba
#3492 Re: Star Trek
druga epizoda uzas
drži je samo ljepota Kapelice
drži je samo ljepota Kapelice
-
iz zadnje klupe
#3493 Re: Star Trek
U zadnje vrijeme se trudim da izbjegavam da kritikujem ljude jer se u mnogim slucajevima se pokazalo da ne vidim sve aspekte
Ali ovaj put cu prekrsiti pravilo...
Znaci, pisci. scenaristi, blokirali citavu filmsku industriju svojim štrajkom tvrdeci da su podcjenjeni....
I ovaj Star trek je kasnio zbog toga..
Pogledao tri epizode ove sezone...
Sami ocjenite šta je ubjedljivo najslabija karika ove sezone, sigurno nisu glumci, režija ili vizuelni efekti...
Ali ovaj put cu prekrsiti pravilo...
Znaci, pisci. scenaristi, blokirali citavu filmsku industriju svojim štrajkom tvrdeci da su podcjenjeni....
I ovaj Star trek je kasnio zbog toga..
Pogledao tri epizode ove sezone...
Sami ocjenite šta je ubjedljivo najslabija karika ove sezone, sigurno nisu glumci, režija ili vizuelni efekti...
- Praetorious
#3494 Re: Star Trek
Ja ću iskreno da kažem: nemam hrabrosti (a ni nerava) da gledam ovu sezonu. Pogledao sam prvu epizodu, da vidim kako će se izvući iz frke iz finala S2 i ostao prilično razočaran zbrzanom radnjom. Kad sam vidio da epizoda 2 počinje sa Spockom i Sestom Plavušom rekao sam "Nemoj mooooojke ti!" i odustao.
- Ateista
#3495 Re: Star Trek
Ova zadnja epizoda je vec bila sasvim ok i zanimljiva, malo su se izvukli.
- Truba
#3496 Re: Star Trek
ni treća nije loša
premalo kapelice
premalo kapelice
- Truba
#3497 Re: Star Trek
Dobro sam pospremio kucu jeo radio dok sam gledao holodek epizodu
- Truba
#3498 Re: Star Trek
Dobra epizoda o arheolozima
- dale cooper
#3499 Re: Star Trek
Ova šesta epizoda je pristojna i možda najbolja do sada u ovoj, ne tako dobroj, sezoni. Ima nešto od onog starog Trekovog morality playa
u njoj i lekcija o konsekvencama svake odluke.
u njoj i lekcija o konsekvencama svake odluke.
- Truba
#3500 Re: Star Trek
nije losa
samo nisu objavili otkud im nakav brod
samo nisu objavili otkud im nakav brod