Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosanski_pastuh

#3451 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bosanski_pastuh »

Problem religija je sto njihovi pripadnici smatraju da su apsolutne, a sto je daleko od istine, jer inace bismo danas imali odgovor na apsolutno sve! Problem evolucije je taj sto su vjerovatno mnoge teze pogresne, te je stoga tesko se voditi njima.

U svakom slucaju, covjek daleko vise ne zna nego sto zna! Mi smo vrlo mali u ovom univerzumu i nije nam namijenjeno da sve znamo, ali jest da se trudimo da iskoristimo svoje urodjene talente za korisne stvari koje ce sluziti napretku, ali ne samo covjecanstva posto se univerzum ne vrti oko covjeka, nego svega onog na sta imamo utjecaj! Sve je stvar nase percepcije i vrijednosti koje zelimo zastupati!
Leverage

#3452 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 12:00 sad pricamo o evoluciji.
Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.

Tu leži tvoje nerazumijevanje evolucije, postavljaš besmislena pitanja, a očekuješ smislene odgovore.
Drekavac22

#3453 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 16:15
Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.

Tu leži tvoje nerazumijevanje evolucije, postavljaš besmislena pitanja, a očekuješ smislene odgovore.
onda nam ti objasni kvantom mehaninkom kako su evolucijski nastali senzori za topplotu i hladnocu kako b ise krzno mijenjalo dva puta godisnje?
Edouard

#3454 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Zanimljiv je osvrt jednog kvantnog fizičara M. J. s naših prostora, u kojem on ukazuje na čudne, smiješne pojave u ateizmu, koje on, à propos Konstantinovićeve Filosofije palanke, naziva ateizam palanke
Pa evo samo nekih njegovih dijelova koji su nekako i ovdje aktuelni, dotiču se evolucije, kvantne fizike:

Evolucija u službi palanke
Ateizmu palanke ideja Boga je nespojiva sa teorijom evolucije zbog mišljenja kojeg ima o nauci iako, ni nauka, kao ni teorija evolucije, nigdje izrijekom ne niječe niti potvrđuju Boga – oni se jednostavno tim pitanjem ne bave.
Napadajući tako religijsko učenje tezama koje nemaju nikakve argumentirane temelje već su, štaviše, upravo školskih primjer nerazumijevanja osnovnih filozofskih pojmova i nepoznavanje forme dokaza, ateizam palanke stupa u područje iracionalnog i opet, ironijom sudbine, nesvjesno napada temelje discipline na kojoj se pokušava bazirati pileći granu na kojoj sjedi.
Zbog tendencije da napadne ono što nije potrebno, i možda nije moguće napadati, a u želji da ojača svoj status, ateizam palanke uništava temelje na kojem je trebao biti sagrađen.

Probabilistička palanka
Ironični sukob s naukom toliko daleko ide da će jedan od promotora ateizma palanke, smatrajući da determinizam nekako dovodi u upit poželjnu tezu da nauka negira Boga, napasti samu kraljicu nauke – teorijsku fiziku tvrdeći da "je deterministička teorija svemira i otprilike je jednako vjerojatna kao i ona da je svemir nastao prije pet minuta"
Od kada je teorijske fizike, traje otvorena debata o prirodi prirodnih zakona. Ni danas se ne može reći jesu li zakoni probabilističke ili determinističke prirode, a kvantna teorija, koja se često pogrešno citira kao dokaz probabilističke prirode, može biti formulirana na deterministički i probabilistički način. No pošto nauka u ateizmu palanke mora biti u službi ideje da negira po definiciji Boga, i da dokaže da su naučne teorije nespojive s religijskim učenjem, sama nauka mora biti napadnuta od ateizma palanke i redefinirana da služi svrsi. Tako će pola teorijske fizike biti odbačeno, a ostat će samo dio koji se ideološki slaže sa ateizmom palanke.
Edouard

#3455 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Darwin je čini se raspolagao s ogromnim kvantnomehaničkim znanjem kad je utemeljio teoriju evolucije.
Drugar, Smrle je za tebe, šta se znanja i informacija tiče, profesor biologije, samo nasjeda, uzima ozbiljno, tvoje šuplje doskočice.
Bloo
Globalna šefica

#3456 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 21/02/2022 11:43 Oživio je ovaj dio foruma. Svakako je bio poprilično mrtav i čitav PF je znao proći manje više 7 dana bez posta.
Jest. Mada mi se čini poznato... :lol:

Što se ne pridružiš, we miss you :D
Leverage

#3457 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Edouard wrote: 21/02/2022 20:32

Darwin je čini se raspolagao s ogromnim kvantnomehaničkim znanjem kad je utemeljio teoriju evolucije.
Drugar, Smrle je za tebe, šta se znanja i informacija tiče, profesor biologije, samo nasjeda, uzima ozbiljno, tvoje šuplje doskočice.
Tebe izgleda nisu obavijestili do koje mjere se znanje na temu evolucionog mehanizma proširilo i usavršilo u prethodnih 170-ak godina. Sve relevantno na tu temu dešava se na molekularnom nivou i o tome Darwin nije znao ništa, što njegovu ideju čini još genijalnijom. Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.

Vas dvojica ste dva polupismena šarlatana, tako da je korištenje riječi "profesor" za opisivanje bio koga od vas zaista krajnje degutantno.
Drekavac22

#3458 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 21:03

Tebe izgleda nisu obavijestili do koje mjere se znanje na temu evolucionog mehanizma proširilo i usavršilo u prethodnih 170-ak godina. Sve relevantno na tu temu dešava se na molekularnom nivou i o tome Darwin nije znao ništa, što njegovu ideju čini još genijalnijom. Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.

Vas dvojica ste dva polupismena šarlatana, tako da je korištenje riječi "profesor" za opisivanje bio koga od vas zaista krajnje degutantno.
ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikom :)
Leverage

#3459 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 21:06 ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikom :)
To pitanje si postavio na moju konstataciju da postavljaš besmislena pitanja, a sve iz nerazumijevanja evolucionog mehanizma.

Eh sad, možeš samo pretpostaviti zašto nisi dobio odgovor. Mislim da ćeš čak i ti razumjeti šta sam ti htio poručiti.
Drekavac22

#3460 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 21:22
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 21:06 ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikom :)
To pitanje si postavio na moju konstataciju da postavljaš besmislena pitanja, a sve iz nerazumijevanja evolucionog mehanizma.

Eh sad, možeš samo pretpostaviti zašto nisi dobio odgovor. Mislim da ćeš čak i ti razumjeti šta sam ti htio poručiti.
znaci prica ti je prosipanje iz supljeg u prazno :) nista onda, dobro onda ako ces tako....
Leverage

#3461 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Da, to znači garant :lol:
MarlboroGold

#3462 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 21/02/2022 20:33
MarlboroGold wrote: 21/02/2022 11:43 Oživio je ovaj dio foruma. Svakako je bio poprilično mrtav i čitav PF je znao proći manje više 7 dana bez posta.
Jest. Mada mi se čini poznato... :lol:

Što se ne pridružiš, we miss you :D
Teško kad sam 90% forumskog vremena na drugom forumu. Ovdje uletim s vremena na vrijeme :mrgreen:

Svakako neka malo doprinose sad ovi "mlađi" :lol:
Edouard

#3463 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Leverage wrote: 21/02/2022 21:03

Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.
Ovako pišu neuki forumaši kad su nečime posebno fascinirani a da o tome pojma nemaju. Dakle, opet potvrđeno; šta manje znanja to više samopouzdanja.
I onda se još razbacuje nekim bombastičnim rečenicama:
Leverage wrote: 21/02/2022 16:15 Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju,..
Kao ono, on ima ta znanja i razumije evoluciju, (vidi se da ne razlikuje molekularnu od kvantne biologije, molekule od atoma), dok kvantni fizičar Jim Al-Khalili samo prije nekoliko godina kazuje:
"Kvantna biologija je još uvijek špekulativna nauka, ali vjerujem da je građena na solidnoj nauci. Vjerujem da ćemo u sljedećih deset godina otkriti da je život zasnovan na kvantnoj mehanici.”
Dakle, zasad samo vjerovanje, nadanje...
I onda izaberi neke lakše teme; baštu, filmove,..., jer za tebe je Smrle zaista profesor kako po znanju tako i po skromnosti.
Last edited by Edouard on 21/02/2022 23:18, edited 1 time in total.
Leverage

#3464 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Pa to što pomenuti profesor navodi upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje :lol:

Ne smaraj više, idi pročitaj nešto, opismeni se, pa onda dođi razgovarati na te teme.
Drekavac22

#3465 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 23:17 Pa to što pomenuti profesor navodi upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje :lol:

Ne smaraj više, idi pročitaj nešto, opismeni se, pa onda dođi razgovarati na te teme.
puno nam zujis a nikako meda da dajes :-)

ja barem kad zujim i drecim ja narodu i meda(dokaza/argumenata) dadnem onda :D
Edouard

#3466 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Leverage wrote: 21/02/2022 23:17 Pa to što pomenuti profesor navodi upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje :lol:

Mila majko šta čovjek reče:
...upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje
Ma razumijem da ti nije lako, a jel ti to sve baš trebalo, istrčavati se nepotrebno?
Pa i to bih ti zanemario da se barem umiješ pošteno, kreativno narugati, nego koristiš već odavno otrcane forumaške fraze i neizostavne smajliće.
Leverage

#3467 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:24

puno nam zujis a nikako meda da dajes :-)

ja barem kad zujim i drecim ja narodu i meda(dokaza/argumenata) dadnem onda :D
Ama nisi kapacitiran da razgovaraš o tome, odbijam da s tobom raspravljam dok:

a) ne budeš razumio evolucioni mehanizam
b) ne budeš koristio pravila logičkog zaključivanja

Samo se ismijavam jer mi je zabavno.
Leverage

#3468 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Edouard wrote: 21/02/2022 23:31

Mila majko šta čovjek reče:
...upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje
Ma razumijem da ti nije lako, a jel ti to sve baš trebalo, istrčavati se nepotrebno?
Pa i to bih ti zanemario da se barem umiješ pošteno, kreativno narugati, nego koristiš već odavno otrcane forumaške fraze i neizostavne smajliće.
Znam, samo nije tvoj nivo da bi razumio.
Drekavac22

#3469 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 23:43
prica ti malo smrdi na ovaj fazon:

"Niste vi dorasli da samnom pricate o evoluciji, nauci i ostalim saltanatima" :D

Neozbiljno ti je ovo druze skroz, kada te neko priklijesti pitanjem, a ti bjezis iza te recenice, ono u fazonu ma sta ti znas, blage ti veze nemas, nemoj ti o ovome diskutovati....i kako onda diskusija da se razvije, uostalom, ti sam sebe ovdje degradiras bjezanjem od pitanja koja ti se postavljaju.
Edouard

#3470 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Živ ti meni bio, stigneš ti to sve još popraviti.
Nisam uzeo u obzir da je i kasno doba, da se odmoriš.
Leverage

#3471 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:46
Leverage wrote: 21/02/2022 23:43

"Niste vi dorasli da samnom pricate o evoluciji, nauci i ostalim saltanatima" :D

Neozbiljno ti je ovo druze skroz, kada te neko priklijesti pitanjem, a ti bjezis iza te recenice, ono u fazonu ma sta ti znas, blage ti veze nemas, nemoj ti o ovome diskutovati....i kako onda diskusija da se razvije, uostalom, ti sam sebe ovdje degradiras bjezanjem od pitanja koja ti se postavljaju.
Naporan si, postavljaš besmislena pitanja koja otkrivaju da zapravo ne razumiješ evolucioni mehanizam.

Neki puno bolji ljudi od mene su se trudili da ti pokažu u kakvom si logičkom ćorsokaku, ali džaba. Ja nisam tako dobar čovjek, ja te ismijavam jer ništa bolje nisi zaslužio.

A ti i dalje postavljaj pitanja.
Drekavac22

#3472 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 21/02/2022 23:49
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:46

Naporan si, postavljaš besmislena pitanja koja otkrivaju da zapravo ne razumiješ evolucioni mehanizam.

Neki puno bolji ljudi od mene su se trudili da ti pokažu u kakvom si logičkom ćorsokaku, ali džaba. Ja nisam tako dobar čovjek, ja te ismijavam jer ništa bolje nisi zaslužio.

A ti i dalje postavljaj pitanja.
zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?
Edouard

#3473 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:54 zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?
Naravno da je besmisleno to pitati čovjeka koji ne barata ni osnovnim pojmovima, te koji naučnu spekulaciju drži za ozbiljnu nauku koja po njegovom dobro objašnjava evoluciju. Samo treba još da i predviđa.
Rekoh, greška ti je jer ga ozbiljno doživljavaš.
Drekavac22

#3474 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Edouard wrote: 22/02/2022 00:05
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 23:54 zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?
Naravno da je besmisleno to pitati čovjeka koji ne barata ni osnovnim pojmovima, te koji naučnu spekulaciju drži za ozbiljnu nauku koja po njegovom dobro objašnjava evoluciju. Samo treba još da i predviđa.
Rekoh, greška ti je jer ga ozbiljno doživljavaš.
mozda si u pravu ovdje. :roll:
Deckard74

#3475 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Deckard74 »

Gotta love Smrle,

Image

"Lijevo motor u prirodi, desno neka vrsta motora sa statorom i rotorom uradjena od covjeka

i onda neko pita gdje dokaz za Boga :D"

To desno ti je osovina mjenjača, nigdje rotora nigdje statora a pogotovo ne motora. Ali čovjek ruši evoluciju, pronalazi skrivene kodove, kapira univerzum...
Post Reply