Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Bafakkar

#3451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

Ovo je odgovor na dustabanovo pitanje i na par pitanja poslije njegovog pitanja.

Postavio si savrseno razumno pitanje. Vecina ljudi ce ovo i slicna pitanja postaviti u toku zivota. Ja cu tvoje pitanje svesti na pitanje razloga vjerovanja. Zasto ja vjerujem u ovo sto vjerujem?

Vecina ljudi, u toku svog zivota, varira sa svojim ubjedjenjem. Vecina ljudi koji su rodjeni u odredjenoj religiji, ukoliko ne prodju kroz licni/intimni proces ubjedjivanja, vrlo vjerovatno ce biti agnostici u jednom dijelu zivota. Sasvim je normalno da se ljudi preispitaju zasto vjeruju u to sto vjeruju, a ne u nesto drugo. Ja sam cvrstog stava da je ovo imperativ svakog covjeka. Isto, mislim da je ‘nametnuto’ vjerovanje potpuno neodrzivo. Ne vidim kako odrastao covjek moze istiniski vjerovati u nesto sto mu je nametnuto, ako nema licnog uvjerenja da je to istina.

Ja cu dati kratak, srednji i duzi odgovor. Znam da nece svi zeljeti da citaju duge postove.

Posto si spomenuo stav ‘da se ne spori Bog’ ja cu krenuti od njega. Naravno do ovog stave se dolazi kroz isto licno ubjedjivanje/razmisljanje. Ipak, ovdje necu pisati o tome, jer je pitanje vise bilo u smisli “zasto Islam, a ne neka druga vjera u Boga?”

Kratak odgovor:

Odgovor na vlastita pitanja (koja su vrlo slicna pitanjima koja ti pitas) nasao sam u suri Fatiha. Sura Fatiha je uvod u Kur’ana. Sve sto se nalazi u Kur’anu se moze vezati za jedan od djelova ove sure. Nakon sto sam shvatio poruku Fatihe (ne samo prevod, vec poruku) i razmisljao kako je cijela sura konstruktovana (kroz jezik, gramatiku, formu, konciznost), cvrsto sam ubjedjenja da nema sanse (0%) da je Kur’an ljudska tvorevina. Ovo govorim samo za Fatihu. Fatihu koju sam izgovarao (i znao prevod) preko 20 godina vise od 30 puta svaki dan. Medjutim kad sam dosao do stadija (“agnostik”) da apsolutno trebam licno ubjednjenje i poceo se baviti samo ovom surom, bilo je wow!

Srednji odgovor:

Kada covjek dodje do stave da ‘ne spori Boga’ prirodno je da postaviti i druga pitanja.

Slijedece logicno pitanje je pitanje “kakav je nas odnos sa Bogom?” ili “kakav bi trebao da bude?”. Zasto nas je Bog stvorio? Sta Bog zeli od nas? Koji je smisao naseg zivota?

Ako imamo cilj, onda moramo imati i nacin spoznaje tog cilja (ustvari kako spoznati Boga).
Dva su nacina kako ljudi to postizu. Jedan je intima svakog covjeka (ovo si ti nazvao ‘agnosticki stav’). Ono sto licno osjecam i kako pojimam stvari oko sebe. Drugi je Bozije obracanje ljudima kroz razgovor sa nama (putem objave). Ovaj drugi je ogromna olaksica, ali i odgovornost.

Duzi odgovor:

Spomenuo si jednu vrlo vaznu i istinitu stvar. Covjek moze doci do stanja da ‘ne spori Boga’ neovisno od objave (ili u ovom slucaju religije). U Kur’anu se spominje primjer covjeka koji je spoznao Boga bez objave. Lukman nije bio poslanik (nije imao objavu/poslanika), a opet je uspio da spozana Boga.
To je prirodno stanje covjeka. Svaki covjek ima potrebu za divljenjem i zahvalom.

Ko god je gledao dokumentarac poput Cosmos-a, sigurno je osjecao bar malo divljenje slozenosti i ljepoti univerzuma. Tyson prica o kosmosu sa emocijama, skoro kao kad ja pricam o Bogu. Inace je to odlika dobrih ljudi. Da znaju cijeniti ljepotu.

Covjek koji se bavi naukom, bilo da izucava ljudsko tijelo, svemir, subatomske cestice, genetiku (ili sl), ima osjecaj divljenja/znatizelje i na kraju zahvalnsoti. Prije 2-3 dana ovdje na klixu bio je tekst o sreci. (http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/c ... /140728009). Interesantana je zadnja recenica sa kojom se potpuno slazem. "Osjećaj zahvalnosti je jako bitan, kao i naučiti biti zadovoljan malim stvarima koje imamo u životu… altruizam, velikodušnost, te potreba da ugodimo drugima i usrećimo druge - to su načini na koje ćemo usrećiti sebe", smatra ova profesorica. Bas istina.

Sad se vracamo na Fatihu. Kroz Fatihu Bog se obraca nama, prica sa mnom i sa tobom. Na nacin da ulazi u nasu intimu. Prva 3 ajeta su Boziji odgovor meni koji se pitam ‘Boze gdje si?’. Bog kaze da je tu. Bog nas upoznaje sa Sobom.
(ovo me podsjeca kao ono u filmovima kad neko pita ‘Boze ako si gore, daj mi znak…’). Ali ovo je savrseno prirodan zahtjev. Bog pocinje pricati o divljenju i o zahvalnosti. Ono za sta sigurno znam da osjecam.

1. Divljenje i zahvala pripada Bogu, Gospodaru svih ljudi.

Recenica je konstruisana na taj nacin da krajnja zahvalnost i divljenje pripadaju Bogu. Cak i nema subjekta koji se zahvaljuje i divi, jer zahvala i divljenje pripada Bogu bilo s nama ili bez nas.

Ali mene/nas zanima gdje smo mi, sta je sa nasim odnosom sa Bogom?!
Nastavak ajeta uspostavlja nas odnos sa Bogom. Bog je moj/nas Gospodar. I to Gospodar svih ljudi – bilo vjernika ili nevjernika. Mi smo robovi u najjasnijem smislu. Mi u odnosu na Boga nemamo nikakva prava, a Bog u odnosu na nas ima svako pravo. Sve sto imamo je dar od Boga (zivot, razum, osjecanja, sloboda izbora…)

Bog mi kaze da sam ja rob, a da je On Gospodar. Ako je to cinjenica, eh onda hocu da znam kakav je On Gospodar. Kakav je/ce biti prema meni (sada, a i kasnije)?

2. Onome punom ljubavi i punom paznje, Onome Ko je konstatno pun ljubavi i konstatno pun paznje,

Ljubav i paznja Boga prema covjeku je veca od bilo koje ljubavi i paznje. Ovdje se koriste dvije rijec - Raḥman i Raḥim.
Obije rijeci su Bozija imena. Prva rijec predstavlja ogromnu ljubav i paznju prema ljudima. Ona je za sve ljude na ovom svijetu i u ovom zivotu. Sama cinjenica da smo zivi (i da nase tijelo/mozak funkcionise) je dio Bozije ljubavi prema nama. Ta ljubav je za sve ljude. Jednako za vjernike i za nevjernike. Jednako je za mene i za tebe bez obzira da li mu se mi klanjamo ili ne.
Sasvim je moguce da nevjernik ima prelijep zivot na ovom svijetu. Medjutim ova ljubav i paznja je ogranicena za ovaj zivot i ovaj svijet.

Druga ljubav je vjecna, ona koja ce se biti i na drugom svijetu. Ona je privilegija onih sa kojima je Bog zadovoljan.

Treci ajet govori sta nakon smrti.

3. Gospodaru Sudnjeg Dana.

Ukoliko je Bog savrsen, onda mora biti savrseno pravedan. Ovaj svijet definitivno nije pravedan – daleko od toga. Nepravde u svijetu su velike i mnogo ih ima. Za pravdu, a pogotovo savrsenu pravdu, mora postojati sud. Poslije suda slijedi znak jednakosti i uspostavljanje savrsene pravde. Bog nam govori da takav sud postoji i da je On sudija.

Ova 3 ajeta su govorila o Bogu. Bog nas je upoznao sa sobom. Ako smo prihvatili ova 3 ajeta onda to znaci:

- da je ono sto licno osjecamo (divljenje, zahvalu) pokazatelj prema Bogu,
- da nas Bog neizmjerno voli,
- da smo mi robovi koji ce odgovarati za sve darove koji su nam dati;

Nakon ovoga, ja imam potrebu da znam: 1. sta Gospodar ocekuje od mene 2. kako da mu budem sto blizi.

Slijedeca 3 ajeta prate moje licne misli. Ja pitam Boga da mi pomogne da shvatim sta On zeli od mene i sta da radim da On bude zadovoljan sa mnom.

4. Samo se tebi klanjamo i samo od tebe pomoc trazimo.

Mi priznajemo sve darove koje nam je Bog dao i trazimo pomoc da znamo kako da mu se, ako nista, probamo oduziti (mada je nemoguce da mu se oduzimo). Trazim pomoc od Boga da mi On kaze kako da steknem Njegovo zadovoljstvo.

5. Vodi nas pravim putem.

Ljudi su opcenito pristrasni. Ja sam pristrasan. Pristrasni su prema jednoj opciji (izmedju dvije opcije) i skloni su argumentaciji i konfliktu - da li u konfliktu razuma i emocije, konfliktu potreba tijela i potreba duha, ovog ili buduceg svijeta ili bilo kojem drugom konfliktu. Ja molim Boga za umjerenost, pravi put, srednji put, put balansa, prirodan put. Ako postoji bilo ko, ko je zivio i uspio da stekne Bozije zadovoljstvo, ja molim Boga da ja budem takav.

6. na put onih kojima si milost Svoju darovao,a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali.

Molim Boga da ne idem putem onih koji rade lose, iako znaju da je to nesto lose, kao niti onih koji rade lose i ne znajuci da je to lose. Obije opcije su katastrofa. Ovdje mislim na dijela, ne na konkretnu grupu ljudi.

Pitanje u vezi ljudi koji nisu muslimani.

Moj licni stav da ja NE ZNAM sta ce biti sa ljudima za koje mi smatramo da nisu muslimani (ili ljudima koji zapravo nisu muslimani). Bog daje mudrost onome kome On hoce. Ja sam potpuno ubjedjen da krscanin ili jevrej moze osjetiti ljepotu. Ja nikad ne mogu znati sta je u srcima drugih ljudi – bilo da su oni muslimani ili nisu muslimani. Ja ne znam kako ce ljudi umrijeti, u kakvom stanju (a to je ono sto je bitno).
Jedan od primjera, u doba poslanika, je kralj Abesinije koji je bio krscanin. On se nikada nije izjasnio da je musliman (da je prihvatio Islam) i zvanicno je umro kao krscanin. Medjutim poslaniku je, nakon smrti kralja, dosla objava da je taj kralj umro kao musliman. Cak su mu muslimani klanjali dzenazu u odsustvu. Znaci ja NE ZNAM! Nije na meni da sudim.

Druga stvar je u tome da sigurno postoji veliki broj ljudi koji nisu prihvatili Islam samo zato sto su imali kontakta sa “muslimanom”. Da su imali kontakta sa poslanikom sigurno bi ga prihvatili. Dobri ljudi ce imati pravedan polozaj kod Boga na Sudnjem danu. Svako licno zna koliko se trudi da dodje do Istine. Niko osim nas samih i Boga ne zna nasu intimu, a po njoj cemo biti sudjeni.

Mene kao muslimana plasi to sto bih ja mogao biti razlog da se neko udalji od Boga. Stoga i dova u Kur’anu u kojoj vjernici mole da oni ne budu razlog zasto nevjernici nisu prihvatili Islam (60:5). Drugim rijecima, los primjer.

Siguran sam da cu se jos vracati na Fatihu.
dustaban

#3452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Bafakkar,

bas si se potrudio u svom zadnjem postu. Ako ti sta znaci odajem ti priznanje.

Ipak, tvoj odgovor je i dalje u sferi zatvorenosti u svom krugu. U vecem dijelu pises o svom odusevljenju islamom a tek na par mjesta se dotices onoga sto je meni najbitnije - zasto pripadam religiji kojoj pripadam?

Cak i tvoj odgovor "ne znam sto ce biti sa nemuslimanima" je vise nego opredijeljen i jasan - ti dakle znas sto ce biti sa muslimanima!

I jos jedan detalj mi je privukao paznju -
Bafakkar wrote:...Druga stvar je u tome da sigurno postoji veliki broj ljudi koji nisu prihvatili Islam samo zato sto su imali kontakta sa “muslimanom”. Da su imali kontakta sa poslanikom sigurno bi ga prihvatili...
Evo ja, nemusliman, priznajem - da sam imao kontakt sa poslanikom i da je sve onako kako ga islam opisuje, vjerovatno bih bio musliman.
Medjutim, isto tako priznajem, da bih bio i krscanin da sam sreo Isusa!

Dakle, nadam se da me shvacas, moje pitanje upuceno vjernicima jeste upravo bilo takve naravi, nazovi ga i provokacijom - mozete li sebe zamisliti kao vjernika duge religije?
Ja dakle priznajem da mogu... da mi se desio susret sa poslanikom ili Isusom, ili makar nesto drugo dovoljno uvjerljivo. "Pogled u nebo i pogled oko sebe" sto je vama dovoljan razlog, meni nazalost nije dovoljan preduvjet niti za agnosticizam kamo li za neko religijsko usmjerenje. Ali recimo da jeste i da Kreator nije sporan. Kako nakon toga odabrati jednu od obilja skola o Njemu? To sto je neko imao kontakt sa Mojsijem, neko sa Isusom a neko sa Poslanikom, a sve skupa je povezano istom pricom... to bi zaista moglo biti dovoljnim motivom stapanja u jednu religiju. Ali nije.

A kako vidimo da nista, ama bas nista ne ukazuje na ekskluzivitet jedne religije ja se moram vratiti na moje drsko pitanje - zasto onda ijedna ?!

...
5 0 5

#3453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Bafakkar wrote:...Druga stvar je u tome da sigurno postoji veliki broj ljudi koji nisu prihvatili Islam samo zato sto su imali kontakta sa “muslimanom”. Da su imali kontakta sa poslanikom sigurno bi ga prihvatili...
Eskimo: "If I did not know about God and sin, would I go to hell?"
Priest: "No, not if you did not know."
Eskimo: "Then why did you tell me?"

Annie Dillard "Pilgrim at Tinker Creek"
5 0 5

#3454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Khilafa wrote:"Oni govore: 'Ej, ti kome se Kur'an objavljuje, ti si uistinu lud!'" /6/ "Zašto nam meleke ne dovedeš, ako je istina što govoriš." /7/ "Mi meleke šaljemo samo s istinom, i tada im se ne bi dalo vremena da čekaju." /8/ "Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti."/9/

"Zažalit će nevjernici često što nisu postali muslimani."/2/ "Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada - znat će oni!" /3/
It does not do to dwell on dreams and forget to live, remember that. /2/ After all, to the well-organized mind, death is but the next great adventure. /6/ Never trust anything that can think for itself if you can't see where it keeps its brain. /7/ It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities. /3/

If you want to know what a man's like, take a good look at how he treats his inferiors, not his equals. /8/
hrastov žižak

#3455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

A najveća kazna je bit glup.
hrastov žižak

#3456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote:
hrastov žižak wrote:A najveća kazna je bit glup.
Eh to je mentalitet nevjernika, vrijedjanje i sve sto ne valja, sejtan ga potpuno preuzeo.

"Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati."
"Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema"
Ne vrijeđam, nego to stvarno mislim, ovo je općenita misao, bez konkretnog referenta.
Najveca bol je biti spaljen ziv, a to je kazna ukoliko nevjernici ne prihvate Islam.
eh, to je mentalitet vjernika, prijetnje i sve sto ne valja, sejtan ga potpuno preuzeo.
5 0 5

#3457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Khilafa wrote:Najveca bol je biti spaljen ziv, a to je kazna ukoliko nevjernici ne prihvate Islam.
dobar ti taj bog. ima jos sta da je tako mastovito, a lijepo smislio?

"Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema"

ova ti je odlicna. znaci alah je meni zapecetio srce, a onda ce me kazniti spaljivanjem jer ga nisam "vidio" koprenim ocima. nego, osim sto su te stare arapske bajke isprepadale mucenjem u zagrobnom zivotu, ima li sta lijepo da te je privuklo, a da je u ovom, jedinom stvarnom zivotu za koji znamo da ga zivimo?
kerima1

#3458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Khilafa wrote:
Eh to je mentalitet nevjernika, vrijedjanje i sve sto ne valja, sejtan ga potpuno preuzeo.

"Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati."
Fino pise da nije do insana,nego je Allah stavio koprene na oci,usi,srca,znaci nije do insana uopste.evo citirat cu ajet:
vi ne mozete nista htjeti,osim onog sto Allah hoce.
:)
hrastov žižak

#3459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

kerima1 wrote:
Khilafa wrote:

Fino pise da nije do insana,nego je Allah stavio koprene na oci,usi,srca,znaci nije do insana uopste.evo citirat cu ajet:
bravo kerima, nismo mi krivi što nemamo slobodnu volju.
hrastov žižak

#3460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote:
eh, to je mentalitet vjernika, prijetnje i sve sto ne valja, sejtan ga potpuno preuzeo.
To nije prijetna, nego tako je Allah (swt) izabrao kaznu.
i neprestano nam prijeti tom kaznom u Kur'anu. teško bi mi bilo vjerovat u boga kojem je to osnovni način ubjeđivanja.
5 0 5

#3461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Khilafa wrote: To nije prijetna, nego tako je Allah (swt) izabrao kaznu.
ako ju je izabrao, neka je izabare za sebe. moze se jebati sa svojim kaznama, sto se mene tice.
dustaban

#3462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Khilafa wrote:Najveca bol je biti spaljen ziv, a to je kazna ukoliko nevjernici ne prihvate Islam.
Ode Papa na gradele !

:-)
kerima1

#3463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

505sCrtom wrote:
ako ju je izabrao, neka je izabare za sebe. moze se jebati sa svojim kaznama, sto se mene tice.
Kakve seljacke rijeci :-)
hrastov žižak

#3464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote: Odakle tebi da su to "arapske bajke". Poslanici su poslani cijelom svijetu, da sire poruku istine.
Za ovo nemamo nijednog dokaza, pa bi u to trebali vjerovat na slijepo pustinjskim ljudima. Pa nije bliski istok cijeli svijet, majka mu stara.
hrastov žižak

#3465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote:
hrastov žižak wrote:
i neprestano nam prijeti tom kaznom u Kur'anu. teško bi mi bilo vjerovat u boga kojem je to osnovni način ubjeđivanja.
Allah (swt) je svakog pitao, prije nego sto smo rodjeni, da li hocemo uzeti test. Ti si prihvatio, znaci sam si kriv.
Ne sjećam se da me Allah išta ikad pito, ali ako ti tako kažeš onda sigurno jeste.
hrastov žižak

#3466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote:
hrastov žižak wrote:
Khilafa wrote: Odakle tebi da su to "arapske bajke". Poslanici su poslani cijelom svijetu, da sire poruku istine.
Za ovo nemamo nijednog dokaza, pa bi u to trebali vjerovat na slijepo pustinjskim ljudima. Pa nije bliski istok cijeli svijet, majka mu stara.
A hilafet je bio u Europi.
A ljucka vrsta postoji stotinje hiljada godina
hrastov žižak

#3467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Khilafa wrote:
Ne sjećam se da me Allah išta ikad pito, ali ako ti tako kažeš onda sigurno jeste.
Ni ja se ne sjecam, jer memorija je izbrisana.
vjerujem ti na riječ :wink:
5 0 5

#3468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Khilafa wrote:
Ni ja se ne sjecam, jer memorija je izbrisana.
pitao nas je za test prije nesto sto smo rodjeni. onda nam je to izbrisao iz sjecanja. pa nam je zapecetio srca da ga ne mozemo pronaci za vrijeme ovozemaljskog zivota. i na kraju ce nas spaliti (tj. neko novo tijelo, jer ovo ostaje na zemlji) za kaznu sto nismo uspjeli zaobici sve njegove zamke i bezrezervno ga voljeti (a u isto vrijeme i bojati)? i onda kazes, nije bajka. :thumbup:
S4mpion

#3469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote: Procitas li ti sto si napisao ili samo kliknes na posalji?
Ovdje si priznao da si slabic i da ti je potreban lider.
Ocigledno nisi dovoljno jak da prihvatis cinjenicu da boga nema, da su ga ljudi kao ti izmislili za ljude kao sto si ti.
A onda su neki pametniji od vas izmislili religije jer su vidjeli da tu ima vune.
Otkad je to činjenica? I na čemu je bazirano to što si nazvao činjenicom? Na dokazima?
S4mpion

#3470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote:
Khilafa wrote: Eh to je mentalitet nevjernika, vrijedjanje i sve sto ne valja, sejtan ga potpuno preuzeo.

A šta ovdje piše?

Kada mnogobošci svoja djela pravdaju kaderom:
“Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjeno učinili.” (El-En’am, 148)
Odgovor:
“Tako isto su i oni prije njih poricali, sve dok nisu kaznu našu iskusili.” (El-En’am, 148)
Bafakkar

#3471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

@ dustaban. Tvoje pitanje je "Zasto je Islam istina, a zasto Krscanstvo i Judeizam nisu potpune istine?"

Kratak odgovor:

Dogatski, imam problem sa nacelima (ne svim) druge dvije monoteisticke religije. Ova nacela su gdje se Islam razlikuje. Uvjeren sam da je Kur’an Bozija rijec (uvjerio sam se, nije mi nametnuto). Drugim rijecima, smatram da je Islam potpuna istina. Krscanstvo i Judeizam su bliski istini sa par (krupnih, nepomirljivih) lazi/iskrivljenja.

Glavna razlika:
Krscanstvo uzdize covjeka na nivo Boga, dok Judeizam spusta Boga na nivo ljudi.

Duzi odgovor:

Islam nije nastao sa Muhammedom (a.s.) prije 15 stoljeca. Islam predstavlja potpuno prepustanje Bogu. Ovo je ideja od prvog covjeka Adema (a.s.).
Svi jevrejski poslanici su imali istu poruku – o prepustanju Jednom Bogu (Islam).

Mojsije/Musa se najvise puta spominje u Kur’anu (u odnosu na sve ostale poslanike).
Ono sto se danas naziva judeizmom je iskrivljeno tumacenje poruke Mojsija (a.s.).

Gledajuci iz sadasnjeg vremena, osnovna iskrivljenja se ogledaju u:

- izdizanju jedne grupe ljudi (nacije) medju svim drugim ljudima;
- spustanje Boga na nivo ljudi.
- stavljanje fokusa iskljucivo na ovaj svijet, te zanemarivanje buduceg svijeta. Broj jevreja smatra da poslije ovog zivota ne postoji nista. Moj problem je Pravda u tom slucaju.

Islamski stav:
Istina je da je Bog u jednom trenutku odabrao jednu (specificnu) naciju sa ciljem da ona bude uzor svim ostalim ljudima. Cilj je bio da se pokaze ljudima da je moguce, na zemlji, zivjeti sretno i uspjesno za sve ljude (veliku vecinu ljudi), ukoliko se postuju Boziji zakoni. Ova grupa ljudi je trebala biti (bila je) uzor svim ostalim grupama ljudi.

Ova grupa ljudi je godinama bila najuspjesnija grupa ljudi. Kada su se udaljili od Bozije poruke, dolazili su im poslanici. Kada su se drzali ucenja poslanika bili su najbolji na zemlji. Posljeni poslanik koji im je poslan bio je Isus. Jevreji ga nisu prihvatili kao svog poslanika. Krscani i Muslimani prihvataju Isusa.

Krscanstvo je dosta zamrseno u smislu vjerovanja. Koncept trojstva je dosta tezak za shvatiti. Ono sto je dogmatski neprihvatljivo je:

- da se Bog ili dio Boga radja u ljudskom obliku.
- da je svrha Bozijeg rodjenja na zemlji iskup grijeha za sve ljude, jer su svi ljudi rodjeni u grijehu (odnosno da su izvorno losi).
- uzdizanje covjeka na nivo Boga.

Islamski stav: Isus je poslanik, kao i poslanici prije njega. Ako je Isus (a.s.) Bog, zato sto je rodjen bez oca, zasto onda nije Adem (a.s.)? Kur’an kaze :

“Zaista je primjer Isaa isti kod Boga kao i primjer Adema.” – Ali’Imran:59

Adem je u Kur’anu spomenut 25 puta. Isa je u Kur’anu spomenut takodjer 25 puta. (ovo je otvoreno za interpretaciju da li je slucajnost ili balans. Ja postujem oba stava).

Islam predstavlja srednji i prirodni put, put balansa. Da nisam dobio odgovor u Islamu, trazio bih ga negdje drugo. Ukoliko ne bih nasao odgovor ni u jednoj od ove 3 religije, ne bih prihvatio niti jednu. Svakako ne bih prihvatio ‘manje losu’, bez obzira sto sam ih probao sve.

Pitanje biranja religije je pitanje vjerovanja da li je Kur’an Bozija rijec. Ukoliko je Kur'an Bozija rijec, onda Isus nije Bog, niti je ucenje jevreja istinsko ucenje Mojsija. Ja sam se uvjerio da je Kur’an Bozija rijec.

Odgovor na pitanje vezano za muslimane i nemuslimane.
Ja za sebe smatram da sam musliman. Da li sam siguran ili ubjedjen da cu ici u Dzennet? NE! Da li sam siguran da ce moj status na Sudnjem Danu biti bolji od bilo i jedne osobe koja je ikada pisala na ovom forumu? NE!

Drugim rijecima, ja ne znam skim je Allah zadovoljan ili ce biti u momentu smrti. Na meni nije da sudim ljudima. Mogu govoriti samo o postupcima ljudi.
NIN

#3472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Najbolje je kod Nordijaca - Odin Veliki naredio kako se ponasat na dunjaluku i ko zasluzi ide u vjecnu Valhalu da kulira, ko ne on se ukida, nema ga vise. Znaci, nista prijetnje, pakao i ti fazoni, samo nagrada koju valja zasluzit sto, opet, dovoljno govori o mentalitetu naroda koji su skovali raznorazne mitove i legende. Vidi se cak i kontinuitet pa danas imamo jednu Svedsku, Norvesku, Dansku i Finsku, a s druge strane jednu Siriju, Irak, Jemen, Saudiju, itd. :D
fatamorgana

#3473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

@bafakkar ovo što ti navodiš gore je Islamska dogma u koju je razumljivo da ti vjeruješ no ipak nije dovoljan čin tvoje vjere da bi joj dao veći kredibilitet u odnosu na bilo koji vjersku dogmu pa ni onu judejsku ili kršćansku koje navodiš.
Ti jednostavno vjeruješ, ubijeđen si da je tako i to je to.
I Jevreji i kršćani vjeruju u superiornost vlasite dogme na potuno isti način kao i ti, pukim činom vjerovanja koji opet sam po sebi ne čini ni jednu dogmu vjerodostojnijom "a priori" u odnosu na bilo koju drugu.

Imamo cijeli svijet pun raznih religija i to ne samo abrahamskih i gle!
Svi bez razlike vjeruju u nepogrešivu ispravnost one vlastite.
NIN

#3474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:Imamo cijeli svijet pun raznih religija i to ne samo abrahamskih i gle!
Ali oni su u zabludi! :D
kerima1

#3475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

NIN wrote:
fatamorgana wrote:Imamo cijeli svijet pun raznih religija i to ne samo abrahamskih i gle!
Ali oni su u zabludi! :D
Svi smo,svaki dan otkrivamo nesto novo,nikad dokuciti istinu do kraja. :lol:
Locked