a i ti si za'po vise. pusti ih.prog321 wrote:Guslari opet u grupi napadaju.
Kad im ponestane argumenata, dodju pajdasi da poprave sliku
Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
155_mm
#3426 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
Yug
#3427 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
155_mm wrote:a i ti si za'po vise. pusti ih.prog321 wrote:Guslari opet u grupi napadaju.
Kad im ponestane argumenata, dodju pajdasi da poprave sliku
Al se ismija pegamberu dragi,nemojte se ljutiti.
- vivaldi
#3428 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
hizo pa nije valjda da si gajio iluziju da su neke promjene moguce...?hizo ramidovic wrote:znaci, nema nikakve sanse za promjene...
-
Lug
#3429 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
dječak sa šibicama wrote:Naravno, ali ce uci na popis kao Srbin u dijaspori, popis tome i sluzi, da odredjena drzava zna koliko ima zena, muskaraca, koliko je mladih, starijih, koliko je ljudi van drzave, trajno ili privremeno... popis ne sluzi za etnicka nadjebavanja bosanskih tornjaka.prog321 wrote:Sta nista ?
Fino ti pise da je u popis usao svaki Srbin blizi i daljni rodjak koji zivi negdje u nekoj nedodji svijeta,. a ti nista ? Ovdje onaj onaj pravi vateef.
Popis je prosta statistika, to sto neki od vas popis gledaju kao alat preko kojeg ce ostvariti neke nebulozne politicke ciljeve, to je vas problem.
pa kako cemo na osnovu popisa u BiH saznati koliko je ljudi vani?
-
bole1st
#3430 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Pitas ljude sta im je namjera, a pretpostavka je da ljudi nece lagati. Ako ce vise od 5% ljudi lagati onda je popis stetan jer se na druge nacine mogu dobiti kvalitetniji podaci nego popisom.prog321 wrote: Znas sta znaci krace ? Ali znas li kako mjeriti namjeru ?
Svaka cast na razbijanju Cyprusa, covjek ne razumije da se treba popisati sto vise.
- Alfons Kauders
#3431 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ja mislim da je nemoguce da 5% Srba laze.bole1st wrote:Pitas ljude sta im je namjera, a pretpostavka je da ljudi nece lagati. Ako ce vise od 5% ljudi lagati onda je popis stetan jer se na druge nacine mogu dobiti kvalitetniji podaci nego popisom.prog321 wrote: Znas sta znaci krace ? Ali znas li kako mjeriti namjeru ?
Svaka cast na razbijanju Cyprusa, covjek ne razumije da se treba popisati sto vise.
Fali neka cifra ispred ili iza...
- Prpa.ba
#3432 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nemojte tako, covjek je samo za to da se iz prakticnih razloga "zavadjene strane dogovore" oko "za praksu nevaznih stvari".bole1st wrote:Svaka cast na razbijanju Cyprusa, covjek ne razumije da se treba popisati sto vise.
- cyprus
#3433 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Legendo, insistiraš ponovo na istoj stvari... Navodiš dopunu zakona o porezu u Srbiji, što nema veze sa ovim o čemu pričamo... Jedno je rezident u smislu poreza, a drugo u smislu popisa...prog321 wrote:Je li radis za Laktasenka mozda ? Jel ti on daje platu? Inace ne razumijem zasto parcijalno posmatras sve ovo oko popisa ?
Ti si isjekao tu definiciju iz 2011e godine. Koja uopste nije aktuelna jer je skupstina Srbije u 2013oj tacno definisala ko je rezident.
Eovo, ovo si isjekao:
Тиме су у укупно становништво одређеног
места укључена лица која су у том месту живела
непрекидно најмање годину дана пре критичног момента
пописа, као и лица која су у том месту живела краће од 12
месеци, али с намером да у њему остану најмање годину
дана.
Znas sta znaci krace ? Ali znas li kako mjeriti namjeru ?
Što se tiče namjere... Svakom pojedincu je jasno da li ima planove o preseljenju u narednoj godini ili ne... Kod mjerljivosti - to je malo teže, jer postoji veliki manevarski prostor za laganje... Ipak, treba reći i to da je laganje, odnosno davanje pogrešnih podataka - krivično djelo... A ovih 120 000 ljudi osim što su napravili krivično djelo (za koje istina vjerovatno neće odgovarati), bili su dovoljno glupi da ih je na osnovu njihovih odgovora na ostala popisna pitanja moguće uhvatiti u laži...
Last edited by cyprus on 12/04/2016 10:17, edited 1 time in total.
- ILVIIR
#3434 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
nemoj tako..Alfons Kauders wrote:Ja mislim da je nemoguce da 5% Srba laze.bole1st wrote:Pitas ljude sta im je namjera, a pretpostavka je da ljudi nece lagati. Ako ce vise od 5% ljudi lagati onda je popis stetan jer se na druge nacine mogu dobiti kvalitetniji podaci nego popisom.prog321 wrote: Znas sta znaci krace ? Ali znas li kako mjeriti namjeru ?
imamo brojke koje je stav objavio. kad se uzmu cifre sta zeli rzs da brise, onda ispadne, da je sve to tu negdje.
poredim varijantu fzs-a (233.000 brisati) i rzs-a (437.000) brisati.
znaci razlika 205.000 hiljada, koje rzs zeli izbrisati.
od toga je 119.000 bosnjaka, 43.000 hrvata, 36.000 srba i 7.000 ostalih.
kad izracunamo koliko je to procentualno po narodu ispadne da su bosnjaci "lagili" 6%, hrvati 7%, srbi 3%, a ostali 5%.
znaci, srbi ili su fakat najbolje lagali, ili su najiskreniji narod u bih
- Alfons Kauders
#3435 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Tu je problem geografskog rasporeda brisanih, a ne samih brojeva. Zaboli RS da li ce se u Sarajevu popisati 300 ili 400 hiljada Bosnjaka. Njima je bitno da se u RS ne popise tih 119,000...ILVIIR wrote:nemoj tako..Alfons Kauders wrote: Ja mislim da je nemoguce da 5% Srba laze.
imamo brojke koje je stav objavio. kad se uzmu cifre sta zeli rzs da brise, onda ispadne, da je sve to tu negdje.
kad izracunamo koliko je to procentualno po narodu ispadne da su bosnjaci "lagili" 6%, hrvati 7%, srbi 3%, a ostali 5%.
A Srbi nisu petljali zato jer im se godinama govori da vec imaju zaokruzen, etnicki cist teritorij... Pa nisu imali potrebu, niti su imali potrebu da se popisuju u FBiH, jer se vecina davno odlucila da je zauvijek napusti. Hrvati u FBiH su imali potrebu da se popisuju kao ludi, kao i Bosnjaci u RS.
-
prog321
#3436 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ti si dosao opet na tabanjanje ? Uzivas u sado-mazu izgleda ?cyprus wrote:
Legendo, insistiraš ponovo na istoj stvari... Navodiš dopunu zakona o porezu u Srbiji, što nema veze sa ovim o čemu pričamo... Jedno je rezident u smislu poreza, a drugo u smislu popisa...![]()
...
Popis u Srbiji je proveden 2011 a kriteriji kako ce se rezultati tog popisa sabrati definisani su 2013e. Konacni rezultati su objavljeni u Decembru 2013e.
Sto tvoj stav nema nista sa faktima nego sa razmisljanjima drumskog razbojnika iz Laktasa to ne bi trebalo biti razlog rasprave.
Nego mi navedi, koliko je u Srbiji onih sto su popisali svoje rodjake na privremenom radu vani izostalo to jest nije uvrsteno u popis rezidentnih stanovnika Srbije ?
Ja znam tacan broj, znas li ti ?
- ILVIIR
#3437 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
slazem se.Alfons Kauders wrote:Tu je problem geografskog rasporeda brisanih, a ne samih brojeva. Zaboli RS da li ce se u Sarajevu popisati 300 ili 400 hiljada Bosnjaka. Njima je bitno da se u RS ne popise tih 119,000...ILVIIR wrote:nemoj tako..Alfons Kauders wrote: Ja mislim da je nemoguce da 5% Srba laze.
A Srbi nisu petljali zato jer im se godinama govori da vec imaju zaokruzen, etnicki cist teritorij... Pa nisu imali potrebu, niti su imali potrebu da se popisuju u FBiH, jer se vecina davno odlucila da je zauvijek napusti. Hrvati u FBiH su imali potrebu da se popisuju kao ludi, kao i Bosnjaci u RS.
ovih 119.000 bosnjaka sto trebaju biti obrisani se geografski dijele ovako: 82.000 fbih, 29.000 rs i 4.000 brcko distrikt.
(suma je zbog zaokruzivanja stav-a neznacajno manja od 119.000)
ako poredimo sa srbima u rs-u, kojih se brise 32.000, to znaci, da bosnjaci padaju sa 14,3% na 12,7%, a srbima raste procenat sa 81% na 82,9%!
to po meni nije jedini niti glavni razlog, da se ovaj proces toliko koci. ali gledaj sad na nivo BiH...
bosnjaci padaju sa 50,24% na 49,7% a srbi rastu sa 30,6% na 31%.
-
Rizvan
#3438 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
[/quote]ILVIIR wrote:ILVIIR wrote: nemoj tako..
slazem se.
ovih 119.000 bosnjaka sto trebaju biti obrisani se geografski dijele ovako: 82.000 fbih, 29.000 rs i 4.000 brcko distrikt.
ako poredimo sa srbima u rs-u, kojih se brise 32.000, to znaci, da bosnjaci padaju sa 14,3% na 12,7%, a srbima raste procenat sa 81% na 82,9%!
to po meni nije jedini niti glavni razlog, da se ovaj proces toliko koci. ali gledaj sad na nivo BiH...
Imaš li podatak od ovih 43 000 Hrvata koliko ih je u Federaciji a koliko u drugom entitetu?
- Alfons Kauders
#3439 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nije neka razlika, ali kao sto rekoh, srpska i hrvatska politika nikad nece pristati da Bosnjaka bude vise od 50%. Jebiga prije 20 godina su nas pokusavali istrijebiti, a sad se cudimo sto pokusavaju manipulisati rezultatima popisa, kako bi nas bilo nekoliko promila manje.ILVIIR wrote: slazem se.
to po meni nije neki razlog, da se ovaj proces toliko koci. ali gledaj sad na nivo BiH...
Druga stvar koja mi ne ide u glavu je ona prica o brisanju etnickih odrednica za te ljude. I to od svih ljudi, to dolazi iz HDZ-a, stranke kojoj najmanje odgovara da broj Ostalih bude jos veci - a 3% dodatnih nije malo... Ako u BiH realno ima pola miliona Hrvata, ne znam zasto jedva cekaju da se u statistici nadje cetvrtina tog broja Ostalih, jer bi ih tim pristupom Ostali u narednim popisima lako mogli ispasti mnogobrojniji od Hrvata.
Bas nidje veze.
Dodatni aspekt nidjeveznosti je HDZ-ovo insistiranje da se lova vec sad pocne dijeliti po preliminarnim rezultatima, bez brisanja. Ujedno se zalazu da njihovi kantoni dobiju vise love u raspodjeli prihoda, i da se dosta ljudi popisanih na tim podrucjima proglasi nepostojecim, pa da dobiju manje para.
Jebes me ako ovo ima smisla, ali samo dokazuje ono sto godinama ovdje govorim: Republika Srpska ce se braniti do posljednjeg Hrvata u BiH!
- ILVIIR
#3440 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
naravno.Rizvan wrote:
Imaš li podatak od ovih 43 000 Hrvata koliko ih je u Federaciji a koliko u drugom entitetu?
38.000 fbih, 4.000 rs, 1.400 brcko distrikt.
- ILVIIR
#3441 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
svidja mi se tvoj zakljucakAlfons Kauders wrote:Nije neka razlika, ali kao sto rekoh, srpska i hrvatska politika nikad nece pristati da Bosnjaka bude vise od 50%. Jebiga prije 20 godina su nas pokusavali istrijebiti, a sad se cudimo sto pokusavaju manipulisati rezultatima popisa, kako bi nas bilo nekoliko promila manje.ILVIIR wrote: slazem se.
to po meni nije neki razlog, da se ovaj proces toliko koci. ali gledaj sad na nivo BiH...
Druga stvar koja mi ne ide u glavu je ona prica o brisanju etnickih odrednica za te ljude. I to od svih ljudi, to dolazi iz HDZ-a, stranke kojoj najmanje odgovara da broj Ostalih bude jos veci - a 3% dodatnih nije malo... Ako u BiH realno ima pola miliona Hrvata, ne znam zasto jedva cekaju da se u statistici nadje cetvrtina tog broja Ostalih, jer bi ih tim pristupom Ostali u narednim popisima lako mogli ispasti mnogobrojniji od Hrvata.
Bas nidje veze.
Dodatni aspekt nidjeveznosti je HDZ-ovo insistiranje da se lova vec sad pocne dijeliti po preliminarnim rezultatima, bez brisanja. Ujedno se zalazu da njihovi kantoni dobiju vise love u raspodjeli prihoda, i da se dosta ljudi popisanih na tim podrucjima proglasi nepostojecim, pa da dobiju manje para.
Jebes me ako ovo ima smisla, ali samo dokazuje ono sto godinama ovdje govorim: Republika Srpska ce se braniti do posljednjeg Hrvata u BiH!
logike nema nikako. kao sto kazes, hrvatski narod kojeg procentualno najmanje ima, zeli da jos vise smanji svoj broj. ako krene po zlu, spasce mozda i ispod magicnih 15% na 14,??%.
s druge strane, ostali bi porasli sa 3,69% na preko 7%!
pretpostavljam, da im sve to nije toliko dramaticno, jer je ipak 15>7.
pored toga, sto je taj prijedlog sovinisticki i van svake logike i razuma, on bi upravo i donosio hrvatima i srbima vise prihoda pri raspodjeli. znaci ti ljudi bi usli u rezidentno stanovnistvo i lova bi se za njih ubirala. nacionalnost, jezik i vjeru bi im izbrisali, tako da bi bosnjaci pali ispod tih bolnih 50%.
ovo nije kompromis, ovo je gore od onoga sto su na pocetku trazili! analogan zahtjev od strane bosnjaka bi bio, da zele da ubroje i dijasporu, koja se zaista kao dijaspora popisala u rezidentne, i da ne budem skrti onda i duplikate popisnica
- Alfons Kauders
#3442 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Jednostavno im je srpski interes postao vazniji od sopstvenog. Jbt mobilizirali ljude da dodju iz Hrvatske i Evrope, da se popisu u Posavini, Hercegovini, S. Bosni, odradili odlican posao... I sad navijaju da se obrise oko 45,000 Hrvata, skoro 10% od ukupnog broja. Fakat kad covjek vidi kako im Covic razvlaci pamet, dodje mu da Bakiru digne spomenik za postenje i principijelnost.ILVIIR wrote:svidja mi se tvoj zakljucakAlfons Kauders wrote:Nije neka razlika, ali kao sto rekoh, srpska i hrvatska politika nikad nece pristati da Bosnjaka bude vise od 50%. Jebiga prije 20 godina su nas pokusavali istrijebiti, a sad se cudimo sto pokusavaju manipulisati rezultatima popisa, kako bi nas bilo nekoliko promila manje.ILVIIR wrote: slazem se.
Bas nidje veze.
logike nema nikako. kao sto kazes, hrvatski narod kojeg procentualno najmanje ima, zeli da jos vise smanji svoj broj. ako krene po zlu, spasce mozda i ispod magicnih 15% na 14,??%.
s druge strane, ostali bi porasli sa 3,69% na preko 7%!
pretpostavljam, da im sve to nije toliko dramaticno, jer je ipak 15>7.
pored toga, sto je taj prijedlog sovinisticki i van svake logike i razuma, on bi upravo i donosio hrvatima i srbima vise prihoda pri raspodjeli. znaci ti ljudi bi usli u rezidentno stanovnistvo i lova bi se za njih ubirala. nacionalnost, jezik i vjeru bi im izbrisali, tako da bi bosnjaci pali ispod tih bolnih 50%.
ovo nije kompromis, ovo je gore od onoga sto su na pocetku trazili! analogan zahtjev od strane bosnjaka bi bio, da zele da ubroje i dijasporu, koja se zaista kao dijaspora popisala u rezidentne, i da ne budem skrti onda i duplikate popisnica
A "Ostali" bi ovako mogli narasti i na vise od 7%, narocito u nekim sredinama.
-
prog321
#3443 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
ILVIIR wrote:naravno.Rizvan wrote:
Koliko je Hrvata na nivou BiH ?
Znaci "Bosanaca" oko 3 % ?
Ocekivao sam da se svi pravoslavci i katolici popisu kao Hrvati i Srbi. A ovdje drze predike o Bosanstvu.
- Alfons Kauders
#3444 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nisu samo "Bosanci" u toj kategoriji.prog321 wrote:ILVIIR wrote:naravno.Rizvan wrote:
Ocekivao sam da se svi pravoslavci i katolici popisu kao Hrvati i Srbi. A ovdje drze predike o Bosanstvu.
Imas nekoliko desetina hiljada Roma (niko ne zna koliko, niti kako ce se popisati, jer su se mnogi prije rata izjasnili kao "Muslimani")...
Recimo da ima oko 25,000 Roma, s tim da nemamo pojma kako ce se izjasniti.
Onda do 10,000 Albanaca... Mozda 5,000-10,000 Crnogoraca... Po hiljadarku Zidova, Ukrajinaca, Slovenaca, Madzara i drugih manje znacajnih manjina - recimo 10,000 ukupno.
Dakle imamo 50-60 hiljada pravih "Ostalih", bez da dirnemo u Dzedaje, Muslimane, Bosance i druge. Koliko je njih? Tice znaju, ali ne vjerujem da ce ih biti samo 0.5-1% (tako bi se uklopili u tih famoznih 3%).
Hajde recimo onako odokativno da ce takvih biti koliko i "pravih" manjina koje sam vec pomenuo, odnosno oko 50 - 60 hiljada (licno mislim da je ovo konzervativna procjena, da ce ih biti vise).
To bi nam onda u maksimalistickoj varijanti dalo tih 120,000, odnosno 3% Ostalih.
Sta se desi ako konji dodaju jos ovih 119,000 o kojim se spore? Duplo vise... Sta ako se ispostavi da je Dzedaja, Jugoslovena, Bosanaca i Muslimana vise od 60 hiljada? E tek onda postaje veselo, jer bi Ostali mogli dogurati do 10%. To opet nije dovoljno, ali zato navijam za sljedeci popis, da Ostale naguramo na 10-15%
-
VjecitiStudent
#3445 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Kako znamo u kojim kantonima se nalaze ti nepostojeći Hrvati?Alfons Kauders wrote:...
Jer ako su u bosanskim, onda HDZ-ova logika ima još više smisla.
- Alfons Kauders
#3446 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ne znam, ali zavisi od par faktora. Ako se bude zbrajala dijaspora u Hrvatskoj i Srbiji, a ne u trecim zemljama, onda ce ih biti dosta u Bosni (jer ce stalno zaposleni i nastanjeni u Hrvatskoj uci u popis, a takvih je najvise u pogranicnim podrucjima. Plus, dosta Hrvata iz vecih gradova nece ici u Dalmaciju da nosa tacnu i piturava zidove, vec ce produziti za Austriju, Njemacku itd... To je recimo slucaj sa Hrvatima Tuzle, koji ili idu u Zagreb, ili dalje (nemam cifre, govorim iz licnog iskustva, gledam kolege i prijatelje koji su se isfurali radi posla - rekao bih da je omjer Z. Evropa spram Hrvatske barem 3:1 ili 4:1.)VjecitiStudent wrote:Kako znamo u kojim kantonima se nalaze ti nepostojeći Hrvati?Alfons Kauders wrote:...
Jer ako su u bosanskim, onda HDZ-ova logika ima još više smisla.
Ko zna, mozda im i to odgovara, da se rijese "nepodobnih" Hrvata iz sjevernih krajeva? Ono, u smislu da kukaju kako je npr. iz Tuzle "etnicki ocisceno" 6,000 Hrvata - onih koji su u EU, a nije onih 2,000 u RH. U Hercegovini je taj omjer obrnut, pa bi hajrovali ove iz Hrvatske, a izgubili one u ostatku Evrope.
- ILVIIR
#3447 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
hrvata u fzs-ovoj verziji 550.000 (15,47%) u rzs-ovoj verziji 507.000 (15%).prog321 wrote:ILVIIR wrote:naravno.Rizvan wrote:
kakvih bosanaca 3%. ostalih ukupno ima 3,69%. odbij neizjasnjene, regionalce, rome, crnogoroce, albance, ukrajince, cehe, dzedaje, klingone, Muslimane (mada njih ce izgleda ubaciti u bosnjake).. ostane nekih 1,5% za bosance i bosance i hercegovce.
-
prog321
#3448 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
I od tih 1.5% Bosanaca, sigurno su vecina Bosnjaci
Kao sto rekoh, svaki pravoslavac i katolik je izabrao susjednu nacionalnost. A Bosnjacima su pokusali prodati bosanstvo. Koje hijene
Kao sto rekoh, svaki pravoslavac i katolik je izabrao susjednu nacionalnost. A Bosnjacima su pokusali prodati bosanstvo. Koje hijene
-
VjecitiStudent
#3449 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
prog321 wrote:I od tih 1.5% Bosanaca, sigurno su vecina Bosnjaci![]()
- Alfons Kauders
#3450 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Nije bas tako, al haj. Ja poznajem covjeka srpskog imena koji se izjasnio kao Bosanac. Usput je i dobitnik zlatnog ljiljana.prog321 wrote:I od tih 1.5% Bosanaca, sigurno su vecina Bosnjaci![]()
Nije jedini, takvih je nemali procent u Sarajevu i Tuzli (brojevi mozda nisu visoki, jer ih u startu nema puno, ali procenat jeste).
Da i ne ulazimo u problematiku mijesanih brakova, nerijetko je to vec druga generacija mijesanih brakova...
Ne vjerujem da ima Srba u RS koji ce se izjasniti kao Bosanci, ali u FBiH ih ima.