Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#3426 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bosanac sa dna kace »

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 12:57 Ne razumijes: njih nije briga da li im preporucujes Aliju ili Isidoru Sekulic. Njima si ti svejedno musliman koji nema sta da trazi kod imenovanja njihovih ulica.

Evo, cijenim da ti mislis da je Jovan Divjak jedan posten i uljudan covjek.

Jel znas da njega dozivljavaju na isti nacin kao i Aliju u IS? Mozda jos i gore, jer je on "izdajnik" :D

Opet kazem, ove pateticne floskule o tome kako "nikog ba nije briga za nacionalizam, svi ocemo samo da jedemo ba", to ne pali u IS. Ne pali u RS uopste. To sto i oni imaju egzistencijalne probleme ne znaci da ce ikada poceti s pateticnim floskulama o "suzivotu htjeli ne htjeli".

Ti to ne znas jer si zivot proveo u trokutu SA-TZ-ZE. Ne razumijes jednostavno.

Ali eto, kad se preselis tamo, ako budes pricao s ljudima detaljnije, ako budes cuo kako pricaju kad ne znaju da ima Bosnjaka u blizini, vidjeces.
Znam ja sasvim dobro šta i kako misle i govore, bio sam ja meðu "njima" kao "njihov", i nisam proveo život samo na tom trokutu :oops:
Nisam idealista, i ne idem unaokolo sa multi-kulti pričom, niti očekujem od drugih da klimaju glavom uvijek na moju priču sa odobravanjem, samo pokušavam dati malo razuma svemu. Ne pada mi na pamet da im ja mijenjam imena ulica, za to ima drugih mehanizama.
Bošnjaci imaju priliku da okrenu svu situaciju u svoju korist sa kapitalizmom, ali džabe kad stavljaju bahate i divlje na pozicije kojima je bitan honorar od 50 maraka i je'l ima ili nema negdje ulica Alije Izetbegovića...
Last edited by Bosanac sa dna kace on 19/11/2019 13:14, edited 1 time in total.
Porodice Foht

#3427 Re: Istočno Sarajevo

Post by Porodice Foht »

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:00 Srbi su se poslije rata iz srca Sarajeva zbog nacionalizma preselili u mrtvu Focu i Zvornik, a ovaj prica kako ce oni iz koliko toliko razvijenog IS sutra zbog kapitalizma da se presele u SA :D :D

Pa vi ste fenomen :D
Ja nisam taj, recimo. :) Vise vjerujem da ce ´´preljevanje´´ Bosnjaka i drugih nesrba u manji entitet uciniti neke sitnije promjene tamo nego neki obrnuti proces. Ima tu nepremostivih blokada a bogme i mrznje koja zadugo nece izlapiti.
Bosanac sa dna kace

#3428 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:00 Srbi su se poslije rata iz srca Sarajeva zbog nacionalizma preselili u mrtvu Focu i Zvornik, a ovaj prica kako ce oni iz koliko toliko razvijenog IS sutra zbog kapitalizma da se presele u SA :D :D

Nigdje ne kažem da će se vratiti ili doći u Sarajevo u grupama tek tako, već zbog kapitalizma kažem da će kapitalizam natjerati lude da žive i rade jedni s drugima, i veliki broj Bošnjaka i ostalih će otići u IS čisto zbog ekonomske računice.
Nauči se čitati :oops:
To da sve ostaje zamrznut'o kako nacionalisti zaokruže i zamisle nema nigdje na svijetu. Ko tako misli on je fenomen.
_Scarlett_

#3429 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:09
Znam ja sasvim dobro šta i kako misle i govore, bio sam ja meðu "njima" kao "njihov", i nisam proveo život samo na tom trokutu :oops:
Nisam idealista, i ne idem unaokolo sa multi-kulti pričom, niti očekujem od drugih da klimaju glavom uvijek na moju priču sa odobravanjem, samo pokušavam dati malo razuma svemu. Ne pada mi na pamet da ima ja mijenjam imena ulica, za to ima drugih mehanizama.
Bošnjaci imaju priliku da okrenu svu situaciju u svoju korist sa kapitalizmom, ali džabe kad stavljaju bahate i divlje na pozicije kojima je bitan honorar od 50 maraka i je'l ima ili nema negdje ulica Alije Izetbegovića...
Razumi da njih nije briga dal je Alija ili je "Alijin Srbin" (a svi Srbi koji su ostali u Sarajevu, Srbi za koje ti smatras da su primjeri "glasa razuma" su njima Alijini Srbi). Njima je to potpuno isto.

Sto se kapitalizma tice, imas konkretne primjer. "Kapitalizam" je doveo do toga da Bosnjaci idu na izletista na srpskom dijelu Trebevica. A dok naivni ljudi kao ti kazete "evo, pobjeda, kapital jaci od nacionalizma", ne vidite kako Srbi na to uopste ne gledaju pozitivno :D Naprotiv, neki su u panici zbog toga ("80% imena koja sam cuo danas su bila muslimanska, uzas"), neki prestanu da idu tamo gdje idu Bosnjaci :D Ljudi su izrazito protiv.

Ali to ne mozes objasniti Bosnjacima s multi-kulti pricama koji ne zive medju Srbima :D

"Ma sve je to nasa Bosna ba, vidite kako novac ne poznaje granice hehehe"
_Scarlett_

#3430 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:13
Nigdje ne kažem da će se vratiti ili doći u Sarajevo u grupama tek tako, već zbog kapitalizma kažem da će kapitalizam natjerati lude da žive i rade jedni s drugima, i veliki broj Bošnjaka i ostalih će otići u IS čisto zbog ekonomske računice.
To da sve ostaje zamrznut'o kako nacionalisti zaokruže i zamisle nema nigdje na svijetu. Ko tako misli on je fenomen.
Alo, Srbi iz IS vec SADA zive i rade u Sarajevu, pored Bosnjaka i Hrvata. Pa to nema nikakav uticaj na njihove stavove. Ne dovodi do nekog "mijesanja" ili nekakvih promjena.

Pa koliko sam ja Srba upoznala koji su radili u SA a bili ogromni postovaoci Mladica i Karadzica. Jedan podrugljivo prica o tome kako su ga Bosnjaci u firmi pozvali da gleda utakmicu BiH :D Kao "otkud njima da ja navijam za njih" :D

Bosnjacima samo treba dati orden za zablude.
Banksy

#3431 Re: Istočno Sarajevo

Post by Banksy »

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 12:57
Evo, cijenim da ti mislis da je Jovan Divjak jedan posten i uljudan covjek.

Jel znas da njega dozivljavaju na isti nacin kao i Aliju u IS? Mozda jos i gore, jer je on "izdajnik" :D

Čiča Jova...? Četnik, 1/1...
Bosanac sa dna kace

#3432 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:19 Razumi da njih nije briga dal je Alija ili je "Alijin Srbin" (a svi Srbi koji su ostali u Sarajevu, Srbi za koje ti smatras da su primjeri "glasa razuma" su njima Alijini Srbi). Njima je to potpuno isto.
Sto se kapitalizma tice, imas konkretne primjer. "Kapitalizam" je doveo do toga da Bosnjaci idu na izletista na srpskom dijelu Trebevica. A dok naivni ljudi kao ti kazete "evo, pobjeda, kapital jaci od nacionalizma", ne vidite kako Srbi na to uopste ne gledaju pozitivno :D Naprotiv, neki su u panici zbog toga ("80% imena koja sam cuo danas su bila muslimanska, uzas"), neki prestanu da idu tamo gdje idu Bosnjaci :D Ljudi su izrazito protiv.
Ali to ne mozes objasniti Bosnjacima s multi-kulti pricama koji ne zive medju Srbima :D

"Ma sve je to nasa Bosna ba, vidite kako novac ne poznaje granice hehehe"
Ja ne znam stvarno odkud priča o Alijinim Srbima, i ðe to ja kažem da ja ili bilo ko treba ubjeðivati Srbe iz IS u bilo šta.
Ja sam ti napisao jedno opažanje što se tiče ulica niti sam rek'o da očekujem od njih da ih tako imenuju niti sam rek'o da ću ih ja lično mijenjati.
Ja ti samo govorim da će ih kapitalizam natjerati da drugačije igraju igru.
Ljubiša i Nenad kontaju da će dobiti više love ako dozvole da se gradi više zgrada u IS. Investitori kontaju da će biti više potražnje za novim stanovima ako im stanove kupuju iz Federacije. A da bi neko kupio stan iz Federacije moraš ga ubijediti da je sigurno, da ne gubi već dobiva, moraš nekad i na papiru pokazati, natjerati Ljubišu i Nenada da promijene koju regulativu...
Sam kažeš da Srbe u IS fata panika, odlično! Znači promjene se dešavaju, ili da se pomire s time da tu ima drugih a ne samo Srba ili da odu.
_Scarlett_

#3433 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:43 Ja ne znam stvarno odkud priča o Alijinim Srbima, i ðe to ja kažem da ja ili bilo ko treba ubjeðivati Srbe iz IS u bilo šta.
Ja sam ti napisao jedno opažanje što se tiče ulica niti sam rek'o da očekujem od njih da ih tako imenuju niti sam rek'o da ću ih ja lično mijenjati.
Ja ti samo govorim da će ih kapitalizam natjerati da drugačije igraju igru.
Ljubiša i Nenad kontaju da će dobiti više love ako dozvole da se gradi više zgrada u IS. Investitori kontaju da će biti više potražnje za novim stanovima ako im stanove kupuju iz Federacije. A da bi neko kupio stan iz Federacije moraš ga ubijediti da je sigurno, da ne gubi već dobiva, moraš nekad i na papiru pokazati, natjerati Ljubišu i Nenada da promijene koju regulativu...
Sam kažeš da Srbe u IS fata panika, odlično! Znači promjene se dešavaju, ili da se pomire s time da tu ima drugih a ne samo Srba ili da odu.
Ali ne razumijes: Ljubisa i Nenad ne zele da ubijede Bosnjaka da se preseli u IS. Mozda bi htjeli da nemaju zainteresovane kupce iz RS-a, ali IS je jedno od rijetkih mjesta u RS sa pozitivnim prirodnim prirastajem - dolaze ljudi iz citavog istocnog dijela RS-a da zive, rade, studiraju. Ne treba im Mirza iz Sarajeva, naprotiv, svakog Bosnjaka koji se seli tamo dozivljavaju kao neku vrstu ekspanzioniste. Totalno nebitno jel taj Bosnjak "komunjara" ili "zelen".

Mirza iz Sarajeva ce se mozda u IS preseliti zbog finansijskih razloga, ali nece Ljubisa i Nenad nikada da promijene regulativu da mu ugode. Nema potrebe.

I opet dokazujes svoju naivnost. Srbin pljuje po Bosnjacima i bjezi od mjesta na koje ona idu. "Odlicno, ovo je napredak" :D :D

Napredak je u smislu da vise ne smiju pipnuti i maltretirati Bosnjake koji idu tamo jer su oni u manjini na bas tim mjestima. Ali to nije "nestanak nacionalizma", to samo znaci da su Bosnjaci ojacali demografski na odrejena mjesta. Sto je po meni odlicno naravno, ali nije eto dokaz da je nacionalizam pobijedjen.
Bosanac sa dna kace

#3434 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:26
Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:13
Alo, Srbi iz IS vec SADA zive i rade u Sarajevu, pored Bosnjaka i Hrvata. Pa to nema nikakav uticaj na njihove stavove. Ne dovodi do nekog "mijesanja" ili nekakvih promjena.

Pa koliko sam ja Srba upoznala koji su radili u SA a bili ogromni postovaoci Mladica i Karadzica. Jedan podrugljivo prica o tome kako su ga Bosnjaci u firmi pozvali da gleda utakmicu BiH :D Kao "otkud njima da ja navijam za njih" :D

Bosnjacima samo treba dati orden za zablude.
Halo bolan poštivaoci djelâ Karadžića i Mladića ti sjede po parlamentima, upravnim odborima, diplomatskim predstavništvima...
Pa čitaš ti šta ja pišem?
Gdje ja kažem da nema Srba iz IS u Sarajevu? 🙂 Svaki dan ih viðam. Ne treba ih ni ušta ubjeðivati, sami nek se ubjeðuju ako hoće, ako neće nikom ništa, nek odrade posao pošteno i tačka. Sutra kad ne bude u nas posla moraće pravac Švabije.
Ne zovu njega Bošnjaci da gleda utakmicu s njima zato što su merhametli, neg da ga pod****u, da mu kažu čija su pravila igre, da ga malo isprovociraju, to je kulturan način i da odmjere kakav je.
Nemoj mislit' da su svi naivini. Nisu svi u Sarajevu proveli život u trokutu Sa-Tz-Ze.
Banksy

#3435 Re: Istočno Sarajevo

Post by Banksy »

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:00
Srbi su se poslije rata iz srca Sarajeva zbog nacionalizma preselili u mrtvu Focu i Zvornik

Zanimljivo, ja ne znam nijednog takvog. Možda neki s Čengić vile...
Bosanac sa dna kace

#3436 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 13:49 Ali ne razumijes: Ljubisa i Nenad ne zele da ubijede Bosnjaka da se preseli u IS. Mozda bi htjeli da nemaju zainteresovane kupce iz RS-a, ali IS je jedno od rijetkih mjesta u RS sa pozitivnim prirodnim prirastajem - dolaze ljudi iz citavog istocnog dijela RS-a da zive, rade, studiraju. Ne treba im Mirza iz Sarajeva, naprotiv, svakog Bosnjaka koji se seli tamo dozivljavaju kao neku vrstu ekspanzioniste. Totalno nebitno jel taj Bosnjak "komunjara" ili "zelen".

Mirza iz Sarajeva ce se mozda u IS preseliti zbog finansijskih razloga, ali nece Ljubisa i Nenad nikada da promijene regulativu da mu ugode. Nema potrebe.

I opet dokazujes svoju naivnost. Srbin pljuje po Bosnjacima i bjezi od mjesta na koje ona idu. "Odlicno, ovo je napredak" :D :D

Napredak je u smislu da vise ne smiju pipnuti i maltretirati Bosnjake koji idu tamo jer su oni u manjini na bas tim mjestima. Ali to nije "nestanak nacionalizma", to samo znaci da su Bosnjaci ojacali demografski na odrejena mjesta. Sto je po meni odlicno naravno, ali nije eto dokaz da je nacionalizam pobijedjen.
Para buši ðe burgija ne more.
Para čuda čini.
Para nema vjere, nacije, ideologije. Para ima samo količinu!
_Scarlett_

#3437 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:54
Halo bolan poštivaoci djelâ Karadžića i Mladića ti sjede po parlamentima, upravnim odborima, diplomatskim predstavništvima...
Pa čitaš ti šta ja pišem?
Gdje ja kažem da nema Srba iz IS u Sarajevu? 🙂 Svaki dan ih viðam. Ne treba ih ni ušta ubjeðivati, sami nek se ubjeðuju ako hoće, ako neće nikom ništa, nek odrade posao pošteno i tačka. Sutra kad ne bude u nas posla moraće pravac Švabije.
Ne zovu njega Bošnjaci da gleda utakmicu s njima zato što su merhametli, neg da ga pod****u, da mu kažu čija su pravila igre, da ga malo isprovociraju, to je kulturan način i da odmjere kakav je.
Nemoj mislit' da su svi naivini. Nisu svi u Sarajevu proveli život u trokutu Sa-Tz-Ze.
Nisu ga samo Bosnjaci pozvali vec i par Hrvata (upitno je koliko se osjecaju kao Hrvati ali to je druga prica), a oni tek nemaju razloga da ga podjebavaju ili odmjeravaju kakav je.

Ja ti kazem da taj tvoj recept "kapitalizam ce srediti sve" ocito ne radi, jer vec sada natjera Srbe da rade u Federaciji bez da to dovodi do ikakvih promjena.
_Scarlett_

#3438 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/11/2019 13:57 Para buši ðe burgija ne more.
Para čuda čini.
Para nema vjere, nacije, ideologije. Para ima samo količinu!
Pare ce natjerati Nenada da radi u Sarajevu. Pare ce mozda ubijediti Mirzu da kupi stan u IS.

Na tome ce stati. Kao i do sada. Nema priblizvanja nacija, nema pomirenja, nema smanjenja nacionalizma (sa srpske strane makar).
_Scarlett_

#3439 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Banksy wrote: 19/11/2019 13:56

Zanimljivo, ja ne znam nijednog takvog. Možda neki s Čengić vile...
Znam za par takvih slucajeva, samo sto su uglavnom ubrzo napustili i istocnu Bosnu i otisli u BG i NS.
_Scarlett_

#3440 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Ubr, veliki slon u sobi koji niko ne pominje kad se prica o priblizavanju Srba Sarajevu, je pitanje sta im u startu uopste i smeta u Sarajevu. I to je u bosnjackom drustvu veoma osjetljiva tema, jer se ne mora raditi o "nacionalizmu", Bakiru, Aliji, nego o ... islamu.

Srbima iz IS u Sarajevu smeta sto je grad po njima dobio "pretjerano muslimanski karakter". Ne vole da vide zene u hidzabu, kamoli u nikabu. Ne vole dzamije, ezan, ne vole kad cuju "Allaha mi" i slicne sintagme.

To je ono sto se ne smije "priznati" kod bosnjackih ("bosanskih") ljevicara: da Srbima najveci problem u Sarajevu nisu Alija i Bakir nego to sto je grad po njima islamisticki.

Jer to znaci da ako oni hoce da priblizavaju Srbe Sarajevu (a mnogi hoce) onda nije dovoljno da pljuju po Aliji, nego bi morali "de-islamizirati" grad znacajno.

(Instinktivna reakcija dobrih Bosnjana na ovo je obicno: "moj komsija Stevan je uvijek dolazio kod nas na Bajram, a mi njemu za Bozic, zvuci ezana i zvona crkava kod nas nisu nikad nikom smetali :bih: :bih: :bih: :bih: ". Ukr. zabijanje glave u pijesak.)

Znaci, ne. Kapitalizam sam po sebi nece nikada dovesti do priblizavanja Srba Sarajevu. I da smo jaki ekonomski kao Japanci, dokle god se Sarajevo ne rijesi "muslimanske atmosfere" i "muslimanskog karaktera" u gradu, nece doci do nekog osobnog priblizavanja.
strucnjakdemagog

#3441 Re: Istočno Sarajevo

Post by strucnjakdemagog »

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 14:10 Ubr, veliki slon u sobi koji niko ne pominje kad se prica o priblizavanju Srba Sarajevu, je pitanje sta im u startu uopste i smeta u Sarajevu. I to je u bosnjackom drustvu veoma osjetljiva tema, jer se ne mora raditi o "nacionalizmu", Bakiru, Aliji, nego o ... islamu.

Srbima iz IS u Sarajevu smeta sto je grad po njima dobio "pretjerano muslimanski karakter". Ne vole da vide zene u hidzabu, kamoli u nikabu. Ne vole dzamije, ezan, ne vole kad cuju "Allaha mi" i slicne sintagme.

To je ono sto se ne smije "priznati" kod bosnjackih ("bosanskih") ljevicara: da Srbima najveci problem u Sarajevu nisu Alija i Bakir nego to sto je grad po njima islamisticki.

Jer to znaci da ako oni hoce da priblizavaju Srbe Sarajevu (a mnogi hoce) onda nije dovoljno da pljuju po Aliji, nego bi morali "de-islamizirati" grad znacajno.

(Instinktivna reakcija dobrih Bosnjana na ovo je obicno: "moj komsija Stevan je uvijek dolazio kod nas na Bajram, a mi njemu za Bozic, zvuci ezana i zvona crkava kod nas nisu nikad nikom smetali :bih: :bih: :bih: :bih: ". Ukr. zabijanje glave u pijesak.)

Znaci, ne. Kapitalizam sam po sebi nece nikada dovesti do priblizavanja Srba Sarajevu. I da smo jaki ekonomski kao Japanci, dokle god se Sarajevo ne rijesi "muslimanske atmosfere" i "muslimanskog karaktera" u gradu, nece doci do nekog osobnog priblizavanja.

Sve se slažem, osim što si ovo u zadnjoj rečenici stavila pod navodnike. :D
_Scarlett_

#3442 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

strucnjakdemagog wrote: 19/11/2019 16:52 Sve se slažem, osim što si ovo u zadnjoj rečenici stavila pod navodnike. :D
Sto naravno znaci da nece nikada doci do tog famoznog priblizavanja Srba Sarajevu.

Jer niti su Srbi toliko pozeljne komsije da ce se Bosnjaci za njih otimati, niti ce Srbi pokusavati ubijediti Bosnjake da de-islamiziraju grad.
piupiu

#3443 Re: Istočno Sarajevo

Post by piupiu »

Porodice Foht wrote: 19/11/2019 11:14
piupiu wrote: 19/11/2019 10:32
gold'n'brown wrote: 19/11/2019 10:06 Ne bih da tema ode u politiku, ali mislim da ce biti vise Bosne kada bude vise Srba u Sarajevu i nesrba u I. Sarajevu.
U Sarajevu ima poprilično mladje raje iz RS-a koja dodje da radi, pa se onda presele jer im je tako lakše.
Da dolaze puno zbog posla znamo svi, ali jesi li sigurna da dodju bas u Skakinu avliju i stanovati ili ipak ostanu u Stocnom Sarajvu?
Prvo vozare, poslije iznajme stanove ovdje. Upoznala 4-5. Mladjih. Potpuno slučajno. E sad, nisam Agencija za statistiku, pa ne znam koliko je to često. Ali ovi ljudi svi nevezani jedni za druge.
_Scarlett_

#3444 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

Imas zanimljiv fenomen kod skroz mladih ljudi (18-25 god) u IS-u i RS-u uopste.

Ne "mrze" Bosnjake istim intenzivitetom kao njihovi roditelji, jednostavno jer nemaju toliko dodira s njima. Vise je neko usputno, folklorno nevoljenje muslimana koje je ostalo i u njima.

Ali se i osjecaju udaljenije od Bosnjaka nego sto to osjecaju njihovi roditelji. Njihovi roditelji su ipak imali komsije, prijatelje, nerijetko i djevojke i momke, Bosnjake i Bosnjakinje.

Ovi to nemaju. Bosna im je nekako strana jer nemaju dodira s njom. Roditelji ce im namjerno navijati protiv Bosne kad igra sportske utakmice. Oni ni ne znaju kad Bosna igra.
radostan dan

#3445 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

dobra emisija, sviđa mi se.
strucnjakdemagog

#3446 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 17:18
strucnjakdemagog wrote: 19/11/2019 16:52 Sve se slažem, osim što si ovo u zadnjoj rečenici stavila pod navodnike. :D
Sto naravno znaci da nece nikada doci do tog famoznog priblizavanja Srba Sarajevu.

Jer niti su Srbi toliko pozeljne komsije da ce se Bosnjaci za njih otimati, niti ce Srbi pokusavati ubijediti Bosnjake da de-islamiziraju grad.

Upravo tako. Isto kao što Bošnjacima smetaju ulice nazvane po četnicima, tako Srbima smetaju škole nazvane po ustašama.
Bošnjacima smeta što Srbi ne navijaju za BiH, a u svakoj utakmici i takmičenju navijaju protiv Srba i Srbije.

S druge strane Srbima smetaju ezan, bule i alahanje na svakom koraku, a i sami nameću vjeru nazivanjem glavnih ulica po manastirima, svetkovinama. Čak i vrtić nosi naziv vjerskog karaktera.
_Scarlett_

#3447 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

strucnjakdemagog wrote: 19/11/2019 17:40
Upravo tako. Isto kao što Bošnjacima smetaju ulice nazvane po četnicima, tako Srbima smetaju škole nazvane po ustašama.
Bošnjacima smeta što Srbi ne navijaju za BiH, a u svakoj utakmici i takmičenju navijaju protiv Srba i Srbije.

S druge strane Srbima smetaju ezan, bule i alahanje na svakom koraku, a i sami nameću vjeru nazivanjem glavnih ulica po manastirima, svetkovinama. Čak i vrtić nosi naziv vjerskog karaktera.
Po mom osobnom misljenju, samovoljna disocijacija Srba od Bosne i bosanstva je pozitivna. Meni bi vise smetalo da Srbi daju trgovima, ulicama i skolama imena po Tvrtku, Kulinu Banu, Kraljici Katarini itd. nego Draza, Nemanjici i svetkovine.

Po meni, svaki put kad Dodik kaze da nije Bosanac, treba samo reci "u pravu si. Mi jesmo. Ti nisi".
strucnjakdemagog

#3448 Re: Istočno Sarajevo

_Scarlett_ wrote: 19/11/2019 17:44
strucnjakdemagog wrote: 19/11/2019 17:40

Po mom osobnom misljenju, samovoljna disocijacija Srba od Bosne i bosanstva je pozitivna. Meni bi vise smetalo da Srbi daju trgovima, ulicama i skolama imena po Tvrtku, Kulinu Banu, Kraljici Katarini itd. nego Draza, Nemanjici i svetkovine.

Po meni, svaki put kad Dodik kaze da nije Bosanac, treba samo reci "u pravu si. Mi jesmo. Ti nisi".

Pa Tvrtko je bio Srbin. :D
_Scarlett_

#3449 Re: Istočno Sarajevo

Post by _Scarlett_ »

strucnjakdemagog wrote: 19/11/2019 18:30
Pa Tvrtko je bio Srbin. :D
Jok, da jeste, ulice po RSu i Srbiji bi se masovno zvale po njemu a ne po Nemanjicima :D

Ako sam ista naucila zivjeci u RSu onda je to da se Srbi zaista ne osjecaju povezano sa srednjovjekovnom Bosnom. Ne postoji u narodu neki izvorni osjecaj povezanosti sa bosanskim srednjovjekovnim vladarima, istorijom... zbog vjere, naravno. (Hrvati s druge strane vise njeguju tradicije bosanske drzave nego Bosnjaci).

Jedini koji kod Srba forsiraju takve teorije su istoricari i intelektualci.

Bila prica prije koji mjesec o steccima u Lukavici i kako ih je gradjevinska firma iz RS bacila na stranu da gradi hotel. Tako nesto se ne bi nikada desilo sa ostacima neke srednjovjekovne pravoslavne crkve tamo.

Jednostavno ne dozivljavaju to kao svoje nasljedje.

I neka ne osjecaju :)
nepass1

#3450 Re: Istočno Sarajevo

Post by nepass1 »

srbuj makar sjeno jeo, ko to jos nije skontao jebaji ga
Post Reply