Svaka ćas, poslom sam svaki kvartal u briselu. Milina otici uvijek_BataZiv_0809 wrote: ↑24/06/2026 11:49Bio sam u Foči (Kuduz)izvrsni direktor wrote: ↑24/06/2026 11:25U kojoj si ba metropoooli (citaj kao radoncic) bio?_BataZiv_0809 wrote: ↑24/06/2026 10:08
Nedavno sjedim na kafi u basti kafica na promenadi jedne evropske metropole, kad lik pored trazi upaljac i pita where you from.
Kad je cuo Bosnia, kaze a Bosna mi smo iz Makedonija, otkud ovdje sus mus, ona standardna suplja.
Bukvalno treca recenica mu ide-ne isplati se vise ovdje zivjeti, nema para, bolje je sad na Balkanu![]()
![]()
![]()
![]()
Isao sam turneju po Beneluxu, a konkretna scena je iz Brisela![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#34177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljepota. Konacno da ljudi koji ne zive u drzavi i ne placaju porez prestanu da biraju politicare ljudima koji ziveizvrsni direktor wrote: ↑24/06/2026 09:59To je to.Ozimician wrote: ↑24/06/2026 09:48 https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-dija ... /260623098
Evo otprilike koliko se BH dijaspora, posebno bosnjacka - politicki zanima za BiH.
Ovo je dobar objektivan ndikator kad neko spomene dijasporu i mjesanje u politiku.![]()
A bit ce jos manje sa vremenom
Sta boli kurko nekog u malmeu prokisnjava li skola u svrakinom. Politicar koji ce raditi na obnovi tog krova sigurno nece imati glas dijaspore
-
Bodkin
#34178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kazem ti imamo drugaciju definiciju integracije. Na kraju se svodi na kulturolosku + zakonsku. I to je to.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 16:19
Ja mogu govoriti iz njemacke perspektive, ovdje sam cuo dobru kritiku "Integracije" - u smislu Integracija se predstavlja kao check-lista, koju jedan migrant teba da ispuni da bi se smatrao oficijelno "integrisanim". Ali integracija u drustvo je mnogo vise od toga i tu je potrebno aktivno ucesce i druge strane.
Evo recimo integraciona odjeljenja u njemackim skolama su za mene totalni promasaj, jer rade upravo suprotno od toga sto im naziv nalaze.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobar grad, obozavam njegov barokizvrsni direktor wrote: ↑24/06/2026 12:07Svaka ćas, poslom sam svaki kvartal u briselu. Milina otici uvijek_BataZiv_0809 wrote: ↑24/06/2026 11:49Bio sam u Foči (Kuduz)![]()
![]()
Isao sam turneju po Beneluxu, a konkretna scena je iz Brisela![]()
Nisam bio od 2009. i mogu reci da je promjena ogromna
- Ozimician
#34180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je sto ti vidis Malme i Svrakino. Onda ovo sto si napisao je vrlo legit.Bodkin wrote: ↑24/06/2026 12:08Ljepota. Konacno da ljudi koji ne zive u drzavi i ne placaju porez prestanu da biraju politicare ljudima koji ziveizvrsni direktor wrote: ↑24/06/2026 09:59To je to.Ozimician wrote: ↑24/06/2026 09:48 https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-dija ... /260623098
Evo otprilike koliko se BH dijaspora, posebno bosnjacka - politicki zanima za BiH.
Ovo je dobar objektivan ndikator kad neko spomene dijasporu i mjesanje u politiku.![]()
A bit ce jos manje sa vremenom
Sta boli kurko nekog u malmeu prokisnjava li skola u svrakinom. Politicar koji ce raditi na obnovi tog krova sigurno nece imati glas dijaspore
...a ne vidis Posusje i Imotski npr.
Evo ja sam prvi koji slaze da se zabrane dvojna drzavljanstva i glasanje dijaspore. Sta mislis ko ce biti protiv?
S ovim narativnom na kraju u praksi dobijes da odbijas glasove jedino bosnjackoj ekipi, dok ostali dobiju glasove 2x - jednom postom, drugi put autobusom na dan izbora.
Za Svrakino i dalje ostaje nebitno, ali za drzavu BiH moze da znaci.
- dr_Evil
#34181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma pricamo o 1% ljudi koji se bave necim sto je bitno za drustvo, kao i u domovini. NIje ljubav prema domovini cevap i reprezentacija. Svima su puna usta svega, ali kad zapravo treba nesto uradili ili se pojaviti tu vidis da nemas kapacitet.Isner wrote: ↑24/06/2026 12:00Itekako mi imamo dijasporu al smo mnogo posvađani... Mi zavidimo njima, oni zavide nama, ko puno radi a ko bolje živi, rijec po rijec, to je detoniralo nekad prve godine korone... Još uvijek su to na prvi pogled OK odnosi al kad se malo više sjedne ili popije pa kad se jezik razveže, bar ono što ja slušam, to nikako ne ide u dobrom smjeru...dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 10:30Nemamo mi dijasporu. Nedostatak dijaspore je samo simptom bolesti koja se zove nedostatak nacionalne svijesti. Odgovornost zavrsava na kapiji od avlije, pa tako i taj novac koji dolazi je samo ulaganje u poboljsanje svog zivotnog standarda kroz kupovinu ili odrzavanje nekretnina, te pomoc roditeljima, sto je opet kapija od avlije. Kako u Bosni tako i vani, ukratko imamo samo jos odredjen broj generacija prije nego se ugasimo u potpunosti kako u dijaspori tako i u domovini.
Nama se borit, ali tako je kako je.
Nije to vise ni ovaj odnos dijaspora domovina, nego jednostavno gleda se sebe, onaj urodjeni nas IMT(imal mene tu) gen. Ti mozes skupit 10 ljudi u jednom gradu da rade na necemu, od to 10 petoro je doslo radi reda, troje ne zna sta radi, i 2 koje gura, ostali 1000ljudi nece doci na ovo sta ovo 10 ljudi stvori.
Dodjem u Mostar i vidim da se sve vrti oko marke, ebo te prije smo se ponosili time da nismo materijalno drustvo, pa nije to bilo u Jugi nego prije 15ak godina, zezali kolektivni Zapad ono posao-pidzama, nemaju oni ono sta mi imamo i te fore. Sad je Zapad mala maca, kakvo drustvo kakvi bakraci, samo gdje ko ulozio u beton(ako nista drugo).
Mrka kapa... ali eto, iskreno se nadam da grijesim, znam ja pogrijesit.
- geralt
#34182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tebi je to lose jer imas romanticarski pogled na te stvari, ali mislim da ljudi koji tamo zive 365 dana u godini imaju malo drukciju perspektivu.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 12:50 Dodjem u Mostar i vidim da se sve vrti oko marke, ebo te prije smo se ponosili time da nismo materijalno drustvo, pa nije to bilo u Jugi nego prije 15ak godina, zezali kolektivni Zapad ono posao-pidzama, nemaju oni ono sta mi imamo i te fore. Sad je Zapad mala maca, kakvo drustvo kakvi bakraci, samo gdje ko ulozio u beton(ako nista drugo).
Konkretno kad uzmes Mostar i konkretno period od prije 15 godina, skok nabolje u zivotnom standardu je nevjerovatan, posebno na "istocnoj" strani. Prije 15 godina su ljudi radili neprijavljeni u suvenirnicama u Starom gradu za 15-20KM cijeli dan, i smatrali se sretnim sto imaju i takav posao.
- dr_Evil
#34183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to ok sta ti velis, i ja cu se sloziti s tobom. Ali to opet ne mijenja sliku da je pocelo sve da se gleda kroz pare. Kad sam negdje dosao u Norvesku posto norveskih 5 kruna ima rupu u sredini bila je sala da Norvezanin sve gleda kroz tu rupu, tad mi je to bilo bas simpaticno jer mi smo bili u nekom drugom filmu. Danas moram istaci da mi mozemo komotno napravit rupu u svakoj nasoj novcanici i kovanici.geralt wrote: ↑24/06/2026 15:08Tebi je to lose jer imas romanticarski pogled na te stvari, ali mislim da ljudi koji tamo zive 365 dana u godini imaju malo drukciju perspektivu.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 12:50 Dodjem u Mostar i vidim da se sve vrti oko marke, ebo te prije smo se ponosili time da nismo materijalno drustvo, pa nije to bilo u Jugi nego prije 15ak godina, zezali kolektivni Zapad ono posao-pidzama, nemaju oni ono sta mi imamo i te fore. Sad je Zapad mala maca, kakvo drustvo kakvi bakraci, samo gdje ko ulozio u beton(ako nista drugo).
Konkretno kad uzmes Mostar i konkretno period od prije 15 godina, skok nabolje u zivotnom standardu je nevjerovatan, posebno na "istocnoj" strani. Prije 15 godina su ljudi radili neprijavljeni u suvenirnicama u Starom gradu za 15-20KM cijeli dan, i smatrali se sretnim sto imaju i takav posao.
Nista vise nije znak paznje, samo se gleda koliko je sta placeno, takmicenje jedni s drugima ko ce vise i skuplje. Ebi ga kad sam na proljece bio rasprava o sandalama za dijete od 2 godine, hoce li sandale od 130 ili od 150KM.
Imam srece malo tu pa je ostalo par prijatelja koji razmisljaju slicno kao i ja, cijene svoje slobodno vrijeme te odnose s porodicom i prijateljima. Mislim materijalizam je sasvim OK, valjda je USA stvorena na tim temeljima, negdje sam samo ispao iz tog filma. Sto bi reklo Hladno pivo "stan je dobio od firme one bivse domovine, tu je stao nije krao, nije htio, nije znao".
- geralt
#34184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije se tu nista promijenio mentalitet, promijenilo se samo to da sad i "sitna raja" moze kupiti te sandale od 150 KM. Znao sam ja ljude iz bogatijeg sloja Mostaraca koji su 2011. nosali majice od 300 KM - ne zato sto je majica nesto dobra, vec zato da moze pricati gdje ju je kupio.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:23Sve je to ok sta ti velis, i ja cu se sloziti s tobom. Ali to opet ne mijenja sliku da je pocelo sve da se gleda kroz pare. Kad sam negdje dosao u Norvesku posto norveskih 5 kruna ima rupu u sredini bila je sala da Norvezanin sve gleda kroz tu rupu, tad mi je to bilo bas simpaticno jer mi smo bili u nekom drugom filmu. Danas moram istaci da mi mozemo komotno napravit rupu u svakoj nasoj novcanici i kovanici.geralt wrote: ↑24/06/2026 15:08Tebi je to lose jer imas romanticarski pogled na te stvari, ali mislim da ljudi koji tamo zive 365 dana u godini imaju malo drukciju perspektivu.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 12:50 Dodjem u Mostar i vidim da se sve vrti oko marke, ebo te prije smo se ponosili time da nismo materijalno drustvo, pa nije to bilo u Jugi nego prije 15ak godina, zezali kolektivni Zapad ono posao-pidzama, nemaju oni ono sta mi imamo i te fore. Sad je Zapad mala maca, kakvo drustvo kakvi bakraci, samo gdje ko ulozio u beton(ako nista drugo).
Nista vise nije znak paznje, samo se gleda koliko je sta placeno, takmicenje jedni s drugima ko ce vise i skuplje. Ebi ga kad sam na proljece bio rasprava o sandalama za dijete od 2 godine, hoce li sandale od 130 ili od 150KM.
Imam srece malo tu pa je ostalo par prijatelja koji razmisljaju slicno kao i ja, cijene svoje slobodno vrijeme te odnose s porodicom i prijateljima. Mislim materijalizam je sasvim OK, valjda je USA stvorena na tim temeljima, negdje sam samo ispao iz tog filma. Sto bi reklo Hladno pivo "stan je dobio od firme one bivse domovine, tu je stao nije krao, nije htio, nije znao".
Sada smo dosli na nivo da se obicni ljudi pokazuju pred drugima majicama i sandalama, dok su bogati presli na nivo da putuju u Ameriku na par sedmica da gledaju Bosnu na Svjetskom.
- dr_Evil
#34185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izgleda onda da smo svi lagali Marsalageralt wrote: ↑24/06/2026 15:32Nije se tu nista promijenio mentalitet, promijenilo se samo to da sad i "sitna raja" moze kupiti te sandale od 150 KM. Znao sam ja ljude iz bogatijeg sloja Mostaraca koji su 2011. nosali majice od 300 KM - ne zato sto je majica nesto dobra, vec zato da moze pricati gdje ju je kupio.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:23Sve je to ok sta ti velis, i ja cu se sloziti s tobom. Ali to opet ne mijenja sliku da je pocelo sve da se gleda kroz pare. Kad sam negdje dosao u Norvesku posto norveskih 5 kruna ima rupu u sredini bila je sala da Norvezanin sve gleda kroz tu rupu, tad mi je to bilo bas simpaticno jer mi smo bili u nekom drugom filmu. Danas moram istaci da mi mozemo komotno napravit rupu u svakoj nasoj novcanici i kovanici.geralt wrote: ↑24/06/2026 15:08
Tebi je to lose jer imas romanticarski pogled na te stvari, ali mislim da ljudi koji tamo zive 365 dana u godini imaju malo drukciju perspektivu.
Sada smo dosli na nivo da se obicni ljudi pokazuju pred drugima majicama i sandalama, dok su bogati presli na nivo da putuju u Ameriku na par sedmica da gledaju Bosnu na Svjetskom.
- geralt
#34186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa prvi je Marsal zivio ko clan saudijske kraljevske porodice. Djuro Pucar izabrao sebi najbolju vilu sto je postojala u Sarajevu, a ostali proleteri neka zive po dvije porodice u jednom stanu. "Crvena burzoazija" se pojavila vec 1946., a ljudi koji su previse lajali o tome (Djilas, Branko Copic) su ekspresno uklonjeni.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:41Izgleda onda da smo svi lagali Marsalageralt wrote: ↑24/06/2026 15:32Nije se tu nista promijenio mentalitet, promijenilo se samo to da sad i "sitna raja" moze kupiti te sandale od 150 KM. Znao sam ja ljude iz bogatijeg sloja Mostaraca koji su 2011. nosali majice od 300 KM - ne zato sto je majica nesto dobra, vec zato da moze pricati gdje ju je kupio.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:23
Sve je to ok sta ti velis, i ja cu se sloziti s tobom. Ali to opet ne mijenja sliku da je pocelo sve da se gleda kroz pare. Kad sam negdje dosao u Norvesku posto norveskih 5 kruna ima rupu u sredini bila je sala da Norvezanin sve gleda kroz tu rupu, tad mi je to bilo bas simpaticno jer mi smo bili u nekom drugom filmu. Danas moram istaci da mi mozemo komotno napravit rupu u svakoj nasoj novcanici i kovanici.
Sada smo dosli na nivo da se obicni ljudi pokazuju pred drugima majicama i sandalama, dok su bogati presli na nivo da putuju u Ameriku na par sedmica da gledaju Bosnu na Svjetskom.ili sto bi susjed Johhnys rekao komunizam nije prirodno stanje
![]()
- JohnnyS
#34187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moj brat milijunaš je meni davno rekao: mi koji imamo pare, imamo i probleme. Vi koji nemate, ležite na plaži i govorite: ko ovo more platit.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:41Izgleda onda da smo svi lagali Marsalageralt wrote: ↑24/06/2026 15:32Nije se tu nista promijenio mentalitet, promijenilo se samo to da sad i "sitna raja" moze kupiti te sandale od 150 KM. Znao sam ja ljude iz bogatijeg sloja Mostaraca koji su 2011. nosali majice od 300 KM - ne zato sto je majica nesto dobra, vec zato da moze pricati gdje ju je kupio.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:23
Sve je to ok sta ti velis, i ja cu se sloziti s tobom. Ali to opet ne mijenja sliku da je pocelo sve da se gleda kroz pare. Kad sam negdje dosao u Norvesku posto norveskih 5 kruna ima rupu u sredini bila je sala da Norvezanin sve gleda kroz tu rupu, tad mi je to bilo bas simpaticno jer mi smo bili u nekom drugom filmu. Danas moram istaci da mi mozemo komotno napravit rupu u svakoj nasoj novcanici i kovanici.
Sada smo dosli na nivo da se obicni ljudi pokazuju pred drugima majicama i sandalama, dok su bogati presli na nivo da putuju u Ameriku na par sedmica da gledaju Bosnu na Svjetskom.ili sto bi susjed Johhnys rekao komunizam nije prirodno stanje
![]()
Tako ti je stvarno. Kad nismo imali para, mogli smo bit produhovljeni. Sad kad imamo para, e onda je problem što nema Frodo sandala broj 26 nego samo 27 i više.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- dr_Evil
#34189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima tu istine. Ali treba i evolucije da se dodje do toga da je bolje vozit hyundai, a imat vremena sa njim otici na planinu i jos pri tome biti dovoljno zdrav da hodas par km, nego u lexusu s posla na posao pa placati nalaze. Uvijek ce biti onih koji mogu realno imati lexusa i zdravlje, ali mislim da to nije trenutni kulturoloski trend.JohnnyS wrote: ↑24/06/2026 15:56Moj brat milijunaš je meni davno rekao: mi koji imamo pare, imamo i probleme. Vi koji nemate, ležite na plaži i govorite: ko ovo more platit.dr_Evil wrote: ↑24/06/2026 15:41Izgleda onda da smo svi lagali Marsalageralt wrote: ↑24/06/2026 15:32
Nije se tu nista promijenio mentalitet, promijenilo se samo to da sad i "sitna raja" moze kupiti te sandale od 150 KM. Znao sam ja ljude iz bogatijeg sloja Mostaraca koji su 2011. nosali majice od 300 KM - ne zato sto je majica nesto dobra, vec zato da moze pricati gdje ju je kupio.
![]()
Tako ti je stvarno. Kad nismo imali para, mogli smo bit produhovljeni. Sad kad imamo para, e onda je problem što nema Frodo sandala broj 26 nego samo 27 i više.
- JohnnyS
#34190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ljudi skontaju u svojim četrdesetima, mlađi ljudi misle da će postati direktori svemira ako stvarno zapnudr_Evil wrote: ↑24/06/2026 16:03Ima tu istine. Ali treba i evolucije da se dodje do toga da je bolje vozit hyundai, a imat vremena sa njim otici na planinu i jos pri tome biti dovoljno zdrav da hodas par km, nego u lexusu s posla na posao pa placati nalaze. Uvijek ce biti onih koji mogu realno imati lexusa i zdravlje, ali mislim da to nije trenutni kulturoloski trend.JohnnyS wrote: ↑24/06/2026 15:56Moj brat milijunaš je meni davno rekao: mi koji imamo pare, imamo i probleme. Vi koji nemate, ležite na plaži i govorite: ko ovo more platit.
-
Bodkin
#34191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako ne vidim? Ne znam ko je protiv, ja samo svoje misljenje iznosimOzimician wrote: ↑24/06/2026 12:42Problem je sto ti vidis Malme i Svrakino. Onda ovo sto si napisao je vrlo legit.
...a ne vidis Posusje i Imotski npr....ne vidis Bratunac i Loznicu
![]()
Evo ja sam prvi koji slaze da se zabrane dvojna drzavljanstva i glasanje dijaspore. Sta mislis ko ce biti protiv?
S ovim narativnom na kraju u praksi dobijes da odbijas glasove jedino bosnjackoj ekipi, dok ostali dobiju glasove 2x - jednom postom, drugi put autobusom na dan izbora.
Za Svrakino i dalje ostaje nebitno, ali za drzavu BiH moze da znaci.
Ako ukines mogucnost jednim, ukidas svima. Jednostavno
-
Bodkin
#34192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako zapnes mozda postanes direktor. Ako ne zapnes sigurno ne postanea direktorJohnnyS wrote: ↑24/06/2026 16:12To ljudi skontaju u svojim četrdesetima, mlađi ljudi misle da će postati direktori svemira ako stvarno zapnudr_Evil wrote: ↑24/06/2026 16:03Ima tu istine. Ali treba i evolucije da se dodje do toga da je bolje vozit hyundai, a imat vremena sa njim otici na planinu i jos pri tome biti dovoljno zdrav da hodas par km, nego u lexusu s posla na posao pa placati nalaze. Uvijek ce biti onih koji mogu realno imati lexusa i zdravlje, ali mislim da to nije trenutni kulturoloski trend.JohnnyS wrote: ↑24/06/2026 15:56
Moj brat milijunaš je meni davno rekao: mi koji imamo pare, imamo i probleme. Vi koji nemate, ležite na plaži i govorite: ko ovo more platit.
Malo vam je luzerska prica ili ste ostarili pa se ne sjecate gladi kad ste mladi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo ja mogu potvrditiBodkin wrote: ↑24/06/2026 17:27Ako zapnes mozda postanes direktor. Ako ne zapnes sigurno ne postanea direktorJohnnyS wrote: ↑24/06/2026 16:12To ljudi skontaju u svojim četrdesetima, mlađi ljudi misle da će postati direktori svemira ako stvarno zapnudr_Evil wrote: ↑24/06/2026 16:03
Ima tu istine. Ali treba i evolucije da se dodje do toga da je bolje vozit hyundai, a imat vremena sa njim otici na planinu i jos pri tome biti dovoljno zdrav da hodas par km, nego u lexusu s posla na posao pa placati nalaze. Uvijek ce biti onih koji mogu realno imati lexusa i zdravlje, ali mislim da to nije trenutni kulturoloski trend.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tezim tome da me se placa prema tome koliko znam a ne koliko rintacim.
- JohnnyS
#34195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑24/06/2026 17:27Ako zapnes mozda postanes direktor. Ako ne zapnes sigurno ne postanea direktorJohnnyS wrote: ↑24/06/2026 16:12To ljudi skontaju u svojim četrdesetima, mlađi ljudi misle da će postati direktori svemira ako stvarno zapnudr_Evil wrote: ↑24/06/2026 16:03
Ima tu istine. Ali treba i evolucije da se dodje do toga da je bolje vozit hyundai, a imat vremena sa njim otici na planinu i jos pri tome biti dovoljno zdrav da hodas par km, nego u lexusu s posla na posao pa placati nalaze. Uvijek ce biti onih koji mogu realno imati lexusa i zdravlje, ali mislim da to nije trenutni kulturoloski trend.
Malo vam je luzerska prica ili ste ostarili pa se ne sjecate gladi kad ste mladi![]()
Ti si zapeo u tom bumerizmu. GenZ jednostavno traži work-life balance, a nas je krivo učeno da vrijedimo koliko radimo. Da moramo trpiti sranja da bismo se uspeli iz corporate ladder i slično. Dobiješ jedan život, o koju ti ga je bacati na posao
-
Bodkin
#34196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, radio sam kao budala i uzivao u radu. Sad radim manje ali komplikovanije i odgovornije stvari i uzivam u plodovima rintanja nekad dok sam bio mladji
Work life balans je suplja prica koju mozes vrtiti dok imas para. I gen z i alfa i sve naredne ce uskoro da nauce da moras raditi da zivis ugodno jer svijetm vise ne dominira samo zapad
Work life balans je suplja prica koju mozes vrtiti dok imas para. I gen z i alfa i sve naredne ce uskoro da nauce da moras raditi da zivis ugodno jer svijetm vise ne dominira samo zapad
- geralt
#34197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Definicija ugodnog zivota i kolicine novca koji je za to potrebna je subjektivna.Bodkin wrote: ↑24/06/2026 18:46 Ne znam, radio sam kao budala i uzivao u radu. Sad radim manje ali komplikovanije i odgovornije stvari i uzivam u plodovima rintanja nekad dok sam bio mladji
Ja se recimo ibretim na sta Gen Z ovdje trosi pare. Sve im ode na Doordash i slicne gluposti, jer im je mrsko nesto sebi napraviti da jedu, a takodjer im je mrsko izaci iz kuce.
- konoplja
#34198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni se cini da gen z ima dvije jake i glasne suprostavljene strane. Hustle culture, daj pare, daj slavu etc i quiet quitting, bed rotting etc.
- Ozimician
#34199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad si stabilan u BiH u javnoj ustanovi, onda work-life balance.JohnnyS wrote: ↑24/06/2026 17:37
Ti si zapeo u tom bumerizmu. GenZ jednostavno traži work-life balance, a nas je krivo učeno da vrijedimo koliko radimo. Da moramo trpiti sranja da bismo se uspeli iz corporate ladder i slično. Dobiješ jedan život, o koju ti ga je bacati na posao![]()