Svemirac!Khilafa wrote:
Koja je onda tvoja definicija Boga? Sta tebi rijec "Bog" znaci po tvojoj definiciji?
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- fatamorgana
#3401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
5 0 5
#3402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
bog? bog meni ne znaci nista. za mene je to samo jedan nacin na koji je covjek pokusao da objasni nastanak svijeta. po svemu ponudjenom jako malo vjerovatno da je upravo taj koncept istinit. mislim da je vjerovatnoca toliko mala, da je uopste ne uzimam kao mogucnost. kada vidis koliko je takvih koncepata ljudska masta izmastala, kroz istoriju, onda je malo jasnije kako sve to funkcionira. kratki odgovor bi bio, covjek je stvorio boga, ne obrnuto.Khilafa wrote: Koja je onda tvoja definicija Boga? Sta tebi rijec "Bog" znaci po tvojoj definiciji?
- NIN
#3403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
svima vam zelim da prozivite praznik u rhatluku!
drugo, nemojte mi belfija!
imamo ljude koji jednostavno imaju svoj vid svijeta, tako ga gledaju - zmire ako ne valja, gledaju ako cuju kisu!

drugo, nemojte mi belfija!
imamo ljude koji jednostavno imaju svoj vid svijeta, tako ga gledaju - zmire ako ne valja, gledaju ako cuju kisu!
- NIN
#3404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nista!Khilafa wrote:Koja je onda tvoja definicija Boga? Sta tebi rijec "Bog" znaci po tvojoj definiciji?
- drug_profi
#3405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ne pokazujes ti nama nikavu lampu. Nema lampe, a ti samo mislis da je tu. To sto nam pokazujes je nista. Neko bi rekao halucinacija.
- zlokruhovic
#3406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Khilafa wrote:Ja tebi pokazujem lampu, i pitam te sta je ovo, tvoj odgovor ne moze biti "nista". Razumijes? Ne pitam vas da li postoji Bog, vec pitam za vasu definiciju Boga.NIN wrote:Nista!Khilafa wrote:Koja je onda tvoja definicija Boga? Sta tebi rijec "Bog" znaci po tvojoj definiciji?
Znaš ti šta je Glondža??
E pa ne pitam te jel postoji Glondža već za definiciju Glondže.
Tvoj odgovor ne može biti "ništa".
- NIN
#3407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne pokazujes ti meni nista!Khilafa wrote:Ja tebi pokazujem lampu, i pitam te sta je ovo, tvoj odgovor ne moze biti "nista". Razumijes? Ne pitam vas da li postoji Bog, vec pitam za vasu definiciju Boga.NIN wrote:Nista!Khilafa wrote:Koja je onda tvoja definicija Boga? Sta tebi rijec "Bog" znaci po tvojoj definiciji?
Tvoj bog je meni igracka, sredstvo, hahahahahhahahaa.....
- NIN
#3408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nemas pojma koliko sam sretan da licim na ljude!Khilafa wrote:Znaci ne znate.
- AstorH
#3409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti ces bit jedan dobar vjernik za dokaz slicnima tebi, samo prije toga ces morati dotaci dno. Sa tog dna ces imati za dozvati samo jedno Ime. U citavoj tvojoj filozofiji i univerzumu samo to Ime ce ti moci pomoci. I tad ces upoznati Onoga koga ovdje ismijavas. Brzo ces se uvjeriti u to jer obicno to tako biva sa onima koji se uzvisuju i od sebe prave bogove, ali kod tebe se evidentno nazire da si bez Boga jedna izgubljena licnost koja se uzaludno upinje i ubjedjuje sama sebe da si dostatan sam sebi i da sve kontroliras svojim ogranicenim umom i ogranicenim sposobnostima. Sto se vise uzdizes, to ces dublje padati i biti nesretniji. Znas zasto to mozes? Jer Bog je covjeku dao slobodnu volju, izbor, dakle, ti biras, Bog covjeka ninasto ne prisiljava. Nemoj samo da ti bude zao sutra jer imao si pravo i imas samo na jednu stvar u zivotu - da prihvatis Boga ili da Ga odbacis. Samo pazi tada da On ne odbaci tebe jer mozda ne znas, On ce prihvatiti onoga tko je prihvatio njega, a tko nije, ostace vani gdje se cuje plac i skrgut zubi. U odsustvu Boga, kada ga covjek svjesno odbija, desavaju se strasne stvari, jer to je posljedica covjekovog osobnog odabira, ne Bozja zelja.NIN wrote:
Tvoj bog je meni igracka, sredstvo, hahahahahhahahaa.....
Zivot bez Boga je agonija - prije ili kasnije, a pocetak odsustva Boga manifestira se sve prisutnijim strahom u nutrini covjeka.
Misli o tome.
- drug_profi
#3410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E supljaka... i na to vas uhvatili?
- AstorH
- drug_profi
#3412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nadam se da ces jednog dana odbaciti ta praznovjerja, shvatiti ko je izmislio boga i zasto, cemu sluze religije i konacno poceti zivjeti kao slobodno, racionalno, razumno i logicno bice....
I svi vi.
I svi vi.
- AstorH
#3413 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja ovdje ne govorim o religiji nego o Vjeri.drugi profil wrote:Nadam se da ces jednog dana odbaciti ta praznovjerja, shvatiti ko je izmislio boga i zasto, cemu sluze religije i konacno poceti zivjeti kao slobodno, racionalno, razumno i logicno bice....
I svi vi.
Zivio sam po principu kojeg pominjes. I ne nadjoh u takvom nacinu zivota niti logicnost niti srecu niti slobodu vec nevolje jer sam iz zivota iskljucio Stvoritelja. Covjek ne moze bez Boga, jer se automatski cak i bez osobnog pristanka prestrojava u ruke Zla jer je covjek odabrao zivot bez Boga. Tu nema mnogo filozofije. Vidim mnogo filozofirate po temi, a stvar je vrlo jednostavna.
Odgovori kakva svrha je postojanja covjeka 70-100godina ?
Da bi mogao da radi sta hoce ?
Da se ponasa kako on hoce?
Ako je tako, i ako si svemocan, ako si džek, hajde nocas produzi sebi zivot na 200 godina kad si vec kadar da se pravis svemogucim.
Mozes li i zasto ne?
- harač
#3414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
baš suprotno. činjenica da je to trenutno "slijepa ulica" nije problem za ateiste, upravo zbog "veličine zadatka". pa čovječe dragi mi do prije 100 godina nismo sa sigurnošću znali ni da atomi postoje, do prije 80tak ni da postoji išta izvan vaše galaksijeS4mpion wrote:Nastanak nečega iz ničega porediti sa munjom i prirodnim pojavama, mislim da si poprilično podcijenio veličinu zadatka
- dustaban
#3415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Posto je ovo trenutno najposjecenija tema na PDF Religija, a sve teme na njemu se svode na jedno - Religija vs Ateizam, ja zelim ovaj put, a u duhu visoke "kulture dijaloga", svim muslimanima da cestitam praznik
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN !
Ali da sve ne bi bilo samo forma, ponovo bih zamolio sve vas vjernike, pripadnike odredjene religije, da sebi postavite jedno jednostavno pitanje: zasto pripadam bas ovoj religiji kojoj pripadam?
Zasto neki slave Bajram, neki Bozice neki Pesah... kad Bog je jedan?!
Ali da sve ne bi bilo samo forma, ponovo bih zamolio sve vas vjernike, pripadnike odredjene religije, da sebi postavite jedno jednostavno pitanje: zasto pripadam bas ovoj religiji kojoj pripadam?
- NIN
#3416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
hebiga, sad gledam i vidim da mi fali po koji smajli jer bez njih izgledam ozbiljno. 
-
Bafakkar
#3417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hvala! I od mene Bajram Mubarek.dustaban wrote:Posto je ovo trenutno najposjecenija tema na PDF Religija, a sve teme na njemu se svode na jedno - Religija vs Ateizam, ja zelim ovaj put, a u duhu visoke "kulture dijaloga", svim muslimanima da cestitam praznik
Odgovor na pitanje:
Zato sto sam ubjedjen da je objava, koja je dosla preko Muhammeda (a.s.), neizmjenjena istina.
Ostale objave, ona koja je dosla preko Isusa/Isaa (a.s), ona koja je dosla preko Davuda (a.s.), i ona koja je dosla preko Mojsija/Musaa (a.s.), nisu sacuvane u orginalonoj formi. Kao takve nisu sacuvale integritet jednoce Boga (tevhid).
“O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" (Ali `Imran, 64)
- lua
#3418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I Tora je oridzinal, ako se ne seremo.
- ¤ jelena ¤
#3419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A ovo znači šta?Bafakkar wrote: nisu sačuvale integritet jednoće Boga.
Da je samo islam monoteistička religija, a da su sljedbenici ostalih nabrojanih anamo oni mnogobošci.
Jelde da ovo nisam dobro skontala...
- dustaban
#3420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hvala na odgovoru.Bafakkar wrote:Hvala! I od mene Bajram Mubarek.dustaban wrote:Posto je ovo trenutno najposjecenija tema na PDF Religija, a sve teme na njemu se svode na jedno - Religija vs Ateizam, ja zelim ovaj put, a u duhu visoke "kulture dijaloga", svim muslimanima da cestitam praznik
Odgovor na pitanje:
Zato sto sam ubjedjen da je objava, koja je dosla preko Muhammeda (a.s.), neizmjenjena istina.
Ostale objave, ona koja je dosla preko Isusa/Isaa (a.s), ona koja je dosla preko Davuda (a.s.), i ona koja je dosla preko Mojsija/Musaa (a.s.), nisu sacuvane u orginalonoj formi. Kao takve nisu sacuvale integritet jednoce Boga (tevhid).
“O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" (Ali `Imran, 64)
Sad bi naravno sljdece pitanje bilo - cega je rezultat to tvoje ubjedjenje da je Kur'an prava knjiga i islam prava religija a druge nisu?
Da li je to rezultat "probavanja" svih drugih opcija ili je to nesto sto si naslijedio pa potom i prihvatio?
Jesi li se ikad zapitao sto je to sto jednog jevreja ili krscanina cini tako privrzenog njegovoj vjeri i pored svih argumenata u korist islama koje si ti ovdje iznio?
Cinjenica jeste da takvih naknadnih konverzija imamo, ali njihov je broj neznatan i nisu jednoznacne. Prije koji mjesec sam se zagledao bas u jednog jevreja na Beckom aerodromu kako se u onoj masi iskljucio i moli uza zid kao da je u jerusalimu. I pitam se - boze da mi je makar na tren stavit se u to stanje da vidim u cemu je fol!
Sta hocu reci - evo ja sam recimo u nekoj zaista neutralnoj poziciji. Da ima neka tako snazna religija da me ubjedi i privuce, naravno na svojim neoborivim argumentima, ja bih joj se predao. Ali to se nije desilo i kako sazrijevam sve sam dalje od toga. Medjutim, zaista mi nije jasno zasto se tako isto ne postave i svi vjernici, dakle zasto, NE SPORECI BOGA, ne razmisle ima li neki bolji nacin ispoljavanja privrzenosti njemu od onoga koji im je nametnut!
Naravno, preduslov za takvo sto je OSLOBADJANJE od nametnute religije i dovodjenje u stanje ciste vjere u Boga.
Kad bi vjernici imali takvu hrabrost (koja nipocem ne bi bila grijeh) mi bi smo tek tad imali idealnu duhovnost, idealnu vjeru i idealnu (univerzalnu) religiju!
Ovako kako sad stvari stoje moramo se pomiriti sa neoborivom konstatacijom - Bogu sa najblizi "neopredjeljeni vjernici", tj. agnostici!
- Towelie
#3421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa krscanstvo kaze da je Isus sin Boziji, cime se narusava temelj jednoce, a tu je i sveti duh, tj, trojica. Jevreji su uzeli Uzejra za bozanstvo i isto tako narusili koncept jednoce Boga.¤ jelena ¤ wrote:A ovo znači šta?Bafakkar wrote: nisu sačuvale integritet jednoće Boga.
Da je samo islam monoteistička religija, a da su sljedbenici ostalih nabrojanih anamo oni mnogobošci.![]()
-
Bafakkar
#3422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jednoca Boga je koncept koji je temelj islamskog vjerovanja. Ovaj koncept se zove tevhid.¤ jelena ¤ wrote:A ovo znači šta?Bafakkar wrote: nisu sačuvale integritet jednoće Boga.
Da je samo islam monoteistička religija, a da su sljedbenici ostalih nabrojanih anamo oni mnogobošci.![]()
Krscani i jevreji se ne nazivaju mnogoboscima, vec sljedbenicima knjige (ehl-i Kitab).
Kompromitovanje tevhida, u slucaju Krscanstva, je polozaj Isusa. Isus/Isa (a.s.) je kreacija Boga (jednog). Svako pridruzivanje bozanskog svojsta stvorenjima se u Islamu naziva sirk. Sirk predstavlja direktnu negaciju tevhida.
- zlokruhovic
#3423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dustaban wrote: Hvala na odgovoru.
Sad bi naravno sljdece pitanje bilo - cega je rezultat to tvoje ubjedjenje da je Kur'an prava knjiga i islam prava religija a druge nisu?
Da li je to rezultat "probavanja" svih drugih opcija ili je to nesto sto si naslijedio pa potom i prihvatio?
Jesi li se ikad zapitao sto je to sto jednog jevreja ili krscanina cini tako privrzenog njegovoj vjeri i pored svih argumenata u korist islama koje si ti ovdje iznio?
Cinjenica jeste da takvih naknadnih konverzija imamo, ali njihov je broj neznatan i nisu jednoznacne. Prije koji mjesec sam se zagledao bas u jednog jevreja na Beckom aerodromu kako se u onoj masi iskljucio i moli uza zid kao da je u jerusalimu. I pitam se - boze da mi je makar na tren stavit se u to stanje da vidim u cemu je fol!
![]()
Sta hocu reci - evo ja sam recimo u nekoj zaista neutralnoj poziciji. Da ima neka tako snazna religija da me ubjedi i privuce, naravno na svojim neoborivim argumentima, ja bih joj se predao. Ali to se nije desilo i kako sazrijevam sve sam dalje od toga. Medjutim, zaista mi nije jasno zasto se tako isto ne postave i svi vjernici, dakle zasto, NE SPORECI BOGA, ne razmisle ima li neki bolji nacin ispoljavanja privrzenosti njemu od onoga koji im je nametnut!
Naravno, preduslov za takvo sto je OSLOBADJANJE od nametnute religije i dovodjenje u stanje ciste vjere u Boga.
Kad bi vjernici imali takvu hrabrost (koja nipocem ne bi bila grijeh) mi bi smo tek tad imali idealnu duhovnost, idealnu vjeru i idealnu (univerzalnu) religiju!
Ovako kako sad stvari stoje moramo se pomiriti sa neoborivom konstatacijom - Bogu sa najblizi "neopredjeljeni vjernici", tj. agnostici!
Šta znači to dovođenje u stanje čiste i univerzalne vere ako se napuste već ove utvrđene i nametnute religije??
Ako se ti oslobodiš toga nametnutoga onda je potpuno nebitno u čega i u kojeg boga veruješ jer ne bi smeo to svoje oslobođenje i verovanje u tu univerzalnu religiju koju pominješ propovedati i govoriti drugim ljudima , jer bi to automatski bilo takođe nametanje.
Znači onog dana,sata i minuta kad vernici umuknu o onome šta im se mota po glavi i nisu u stanju dokazati da tzv.čista vera u boga je moguća da postoji , čim prvi put ispruži jezik to je već propovedanje i nametanje.
Izjašnjavanje agnostikom je slično , jer koga zabole što oni misle da možda postoji bog ali da ga mi ne možemo spoznati?? , šta znači takav stav?? , pa to je ono "zlu netrebalo , i za svaki slučaj" , a do tada ću biti agnostik čisto da nisam ateist jer kad jednom postanem religijaš bar mi neće vernici spočitavati jer lakše vare bivše agnostike.
-
Edouard
#3424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
što bi rekao Dozer, 'postovi kipe od šupljarija'.
- dustaban
#3425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sta znaci vjera, ako je zarobljena u "utvrdjenoj i nametnutoj" religiji ?!zlokruhovic wrote: Šta znači to dovođenje u stanje čiste i univerzalne vere ako se napuste već ove utvrđene i nametnute religije??
nastavak
#1) A zasto se religija mora propovjedati od strane svakog njenog pripadnika?zlokruhovic wrote:...
Ako se ti oslobodiš toga nametnutoga onda je potpuno nebitno u čega i u kojeg boga veruješ jer ne bi smeo to svoje oslobođenje i verovanje u tu univerzalnu religiju koju pominješ propovedati i govoriti drugim ljudima(#1) , jer bi to automatski bilo takođe nametanje.
Znači onog dana, sata i minuta kad vernici umuknu o onome šta im se mota po glavi(#2) i nisu u stanju dokazati da tzv.čista vera u boga je moguća da postoji, čim prvi put ispruži jezik to je već propovedanje i nametanje.
Izjašnjavanje agnostikom je slično , jer koga zabole što oni misle da možda postoji bog ali da ga mi ne možemo spoznati?? , šta znači takav stav?? , pa to je ono "zlu netrebalo , i za svaki slučaj" , a do tada ću biti agnostik čisto da nisam ateist jer kad jednom postanem religijaš bar mi neće vernici spočitavati(#3) jer lakše vare bivše agnostike.
#2) Uslov da budes vjernik je "da umuknes o onome sta ti se mota po glavi" odnosno da ubijes svako drugo "motanje po glavi" osom onoga sto ti ga je religija odredila!
#3) "Kad jednom postanes religijas" (a prethodno si navodno bio agnostik) svakako ce ti spocitavati svi osim pripadnika religije koju si navodno odabrao. Ali to se zaista rijetko desava, proces je obrnut - agnosticima postaju bivsi religijasi, tj. vjernici koji su smogli snage da se otrgnu od ropstva religije.