Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- TriDe
#33951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kategorije u potrošačkoj korpi:
- Stanovanje, ko ima svoju kuću,
- Hrana ko ima svoju zemlju, te malo stoke.
Ove dvije kategorije, koje procentualno najviše zauzimaju, samim tim drastično padaju.
Znači imaš svoja jaja, mlijeka, sira, pavlake, povrća iz plastenika, luka, krumpira. Praviš domaći hljeb. Troškovi ozbiljno srezani, a hranis se zdravo.
Luk u vijencu može se skladištit do marta iduće godine, a bgm i krumpir.
Godišnji možeš provesti po razumnoj cijeni, a sto se hobija tiče, meni je recimo to stolarstvo, te čačkanje oko poljoprivrednih mašina.
I jedno i drugo zapostavljeno, ali to nekako vidim kao način dodatnog opuštanja. Znao sam nekad otići maksuz kod rođaka da pomognem odraditi servis.
- Stanovanje, ko ima svoju kuću,
- Hrana ko ima svoju zemlju, te malo stoke.
Ove dvije kategorije, koje procentualno najviše zauzimaju, samim tim drastično padaju.
Znači imaš svoja jaja, mlijeka, sira, pavlake, povrća iz plastenika, luka, krumpira. Praviš domaći hljeb. Troškovi ozbiljno srezani, a hranis se zdravo.
Luk u vijencu može se skladištit do marta iduće godine, a bgm i krumpir.
Godišnji možeš provesti po razumnoj cijeni, a sto se hobija tiče, meni je recimo to stolarstvo, te čačkanje oko poljoprivrednih mašina.
I jedno i drugo zapostavljeno, ali to nekako vidim kao način dodatnog opuštanja. Znao sam nekad otići maksuz kod rođaka da pomognem odraditi servis.
-
Glanzer
#33952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas idealizuješ stvari kao na selu pada sve s neba, nije tako ni izbliza.
Plastenik koji treba da posiješ, evo za mojih 30 kvadrata ja sam dao 70 km za najlon( traje tri godine) postavio sam. Kupio sadnice 70 km, dok prispije moj paradajz i krastavac vec sam love izdavao, tako da je to vodu vari vodu hladi.
Ovce sam kupio i dao 3500 km za sedam kom. Imam sedmero jagnjadi, jedno sam pojeo, jedna ovca je uginula, troškovi veterinara su bili 200km, tako da je i to vodu vari...Jel ovca treba jesti zar ne, imam svoje sijeno koje sam mogao prodati i zaraditi ovu jagnjad bez puno muke oko ciscenja i svakodnevnog rada(koji je prilično za zanemariti ali je obaveza) Cesnjak sam preklani prodavao na Hecu po pet km i zaradio 4000km, lani posijao duplu količinu na osnovu tog uspjeha, suša i prodao sam po 7km i zaradio 2000km, znaci ne zavisiš sam od sebe.
Kokoš košta 18 km i rentabilna je godinu, za tu godinu pojede oko 50 kg hrane-50 km, za to vrijeme snese Max 250 jaja što je osam školjki prosječna cijena školjke je 10(jaje ti ljeti skroz slabo ide, tako da moraš davati jeftinije, otud prosječna cijena) znaci čistiš i svakodnevno hraniš skoro za ništa. Krompir sjeme košta 70 km/25kg, za sedamdeset km lagano kupiš svoju godišnju potrošnju lagano iz hlada, isto važi za sve ostale usjeve. Imam svoj traktor i svu mehanizaciju da bude jasnije. Registracija traktora i nabavka guma za isti te popravke i održavanje pojedu svu nazovi zaradu, tako da ti nažalost prica o bajnom selu ne pije vode, svako treba dva puta razmisliti oko ulaganja ako misli o zaradi.
Plastenik koji treba da posiješ, evo za mojih 30 kvadrata ja sam dao 70 km za najlon( traje tri godine) postavio sam. Kupio sadnice 70 km, dok prispije moj paradajz i krastavac vec sam love izdavao, tako da je to vodu vari vodu hladi.
Ovce sam kupio i dao 3500 km za sedam kom. Imam sedmero jagnjadi, jedno sam pojeo, jedna ovca je uginula, troškovi veterinara su bili 200km, tako da je i to vodu vari...Jel ovca treba jesti zar ne, imam svoje sijeno koje sam mogao prodati i zaraditi ovu jagnjad bez puno muke oko ciscenja i svakodnevnog rada(koji je prilično za zanemariti ali je obaveza) Cesnjak sam preklani prodavao na Hecu po pet km i zaradio 4000km, lani posijao duplu količinu na osnovu tog uspjeha, suša i prodao sam po 7km i zaradio 2000km, znaci ne zavisiš sam od sebe.
Kokoš košta 18 km i rentabilna je godinu, za tu godinu pojede oko 50 kg hrane-50 km, za to vrijeme snese Max 250 jaja što je osam školjki prosječna cijena školjke je 10(jaje ti ljeti skroz slabo ide, tako da moraš davati jeftinije, otud prosječna cijena) znaci čistiš i svakodnevno hraniš skoro za ništa. Krompir sjeme košta 70 km/25kg, za sedamdeset km lagano kupiš svoju godišnju potrošnju lagano iz hlada, isto važi za sve ostale usjeve. Imam svoj traktor i svu mehanizaciju da bude jasnije. Registracija traktora i nabavka guma za isti te popravke i održavanje pojedu svu nazovi zaradu, tako da ti nažalost prica o bajnom selu ne pije vode, svako treba dva puta razmisliti oko ulaganja ako misli o zaradi.
- TriDe
#33953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet kažem stvar je kako se uklopis u trziste.
Kokoš je rentabilna po tri godine, znači domaća. Otac ih napili kad se kvočka raskoca, eto da uprostim.
Ko drži ovce treba imat svoje pašnjake a one se po običaju i salju u planine, kada se uvezes sa ljudima. Onda platis po grlu na dogovor.
Traktor mali voćarski se može nabavit uz subvenciju, ako ispunjavas uvjet. Znam za opciju finansiranja 30 posto od strane domaćina, ostalo općina i agencija.
Jedan od primjera, pekmez od smokava ide ko halva, ali ima porodica koje jedva prodaju litar.
Bijeli luk je suho zlato na cijeni, ali ako znas gdje kada i kako.
Na 40 kg sjemenskog krumpira nekad smo vadili 650 kg ploda. Dovoljno da familiji od 4 clana pukne za usima.
Ovo je tvoje iskustvo, ali znam mnooogo boljih kao i gorih.
Imam neke kontakte, i ako se koncentrisem na koze recimo, onda idem sa 25 komada da ispunim normu za subvenciju.
Uzdam se u Boga, savjet struke, dok mi iskustva drugih sluze kao motiv, i dobra i losa.
Kokoš je rentabilna po tri godine, znači domaća. Otac ih napili kad se kvočka raskoca, eto da uprostim.
Ko drži ovce treba imat svoje pašnjake a one se po običaju i salju u planine, kada se uvezes sa ljudima. Onda platis po grlu na dogovor.
Traktor mali voćarski se može nabavit uz subvenciju, ako ispunjavas uvjet. Znam za opciju finansiranja 30 posto od strane domaćina, ostalo općina i agencija.
Jedan od primjera, pekmez od smokava ide ko halva, ali ima porodica koje jedva prodaju litar.
Bijeli luk je suho zlato na cijeni, ali ako znas gdje kada i kako.
Na 40 kg sjemenskog krumpira nekad smo vadili 650 kg ploda. Dovoljno da familiji od 4 clana pukne za usima.
Ovo je tvoje iskustvo, ali znam mnooogo boljih kao i gorih.
Imam neke kontakte, i ako se koncentrisem na koze recimo, onda idem sa 25 komada da ispunim normu za subvenciju.
Uzdam se u Boga, savjet struke, dok mi iskustva drugih sluze kao motiv, i dobra i losa.
-
Glanzer
#33954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo sve što pišeš je iz kataloga i slikovnica za lakovjerne. Kada se okušaš u proizvodnji onda možemo mlatiti, do tada ja ti odgovorno tvrdim da je potpuno suludo baviti se mini farmingom u BiH.
-
Glanzer
#33955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A subvencije su posebna prica, tu ces se tek obogatiti
- TriDe
#33956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ti kazem kako su ljudi prosli, sa kojima sa u kontaktu. I zivio sam na selu do 13. godine.
Kazem ti i ovo za kokoše iz prve ruke. Otac obletio sela dok je kupio deset domacih i horoza. To raspilio i sad ima 40ak komada.
One crvene uvozne sto raja placa po 20 KM ne bi đaba. I kokoš zna bit rentabilna do pete godine. Ak ne vjerujes raspitaj se.
Seljak nije zatvoren čovik već otvorena ekonomija, razmjenjuje kontakte, istražuje po pijacama i vašerima.
Selo meni nije 7 ovaca. Niti je daj traktor da uzorem dva duluma. Već neke druge ideje, zamisli. Ali otom potom. Boze zdravlja.
Suština priče, hoćeš u EU dođi isprobaj, hoćeš na selo, isti slučaj. Moje iskustvo ovamo loše, tvoje tamo.
Kazem ti i ovo za kokoše iz prve ruke. Otac obletio sela dok je kupio deset domacih i horoza. To raspilio i sad ima 40ak komada.
One crvene uvozne sto raja placa po 20 KM ne bi đaba. I kokoš zna bit rentabilna do pete godine. Ak ne vjerujes raspitaj se.
Seljak nije zatvoren čovik već otvorena ekonomija, razmjenjuje kontakte, istražuje po pijacama i vašerima.
Selo meni nije 7 ovaca. Niti je daj traktor da uzorem dva duluma. Već neke druge ideje, zamisli. Ali otom potom. Boze zdravlja.
Suština priče, hoćeš u EU dođi isprobaj, hoćeš na selo, isti slučaj. Moje iskustvo ovamo loše, tvoje tamo.
Last edited by TriDe on 23/05/2026 21:50, edited 1 time in total.
- stubrijez
#33957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sjedi ti tu. nigdje ne mrdaj... samo nemoj poslije pljuvat kad budes morao da ides.TriDe wrote: ↑22/05/2026 12:03 Pogledajte statistike ljudi koji su prijavili kriminal, nasilje i vandalizam u EU.
Vidjet ćete da ozbiljne probleme imaju Nizozemska i Francuska.
Pa nije ni Njemačka cvjećka. Malo malo pa se neko zaleti u masu. Frankfurt i Hamburg okupljalište narkomana.
I po Evropi se divlja na cestama, samo što je većinom autoput.
Ko ode vani iz BiH, osuđen je da prve dvije tri godine živi pasiji život.
Rintaš 170 sati mjesečno, za 30 dana godišnjeg gdje se potroši i ono malo ušteđevine.
Najbolje godine prođu u trci, frci, terminima i po doktorima.
U BiH jedna familija može živjeti do 1300 KM mjesečno, ako ima svoju kuću i nema divljih prohtjeva koje je naturio zapad.
Sad će neki reći kako, malo je to novca ali ja kažem može i da nikom normalnom ništa ne fali.
-
Glanzer
#33958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Domacu kokoš ti je otac platio 30 km, ona nosi Max 150 jaja, što je pet školjki godišnje, jaje isto kao i kod nosilice, jedino zavisno od rase ljuska se razlikuje, bit je da je kvalitet hrane daje kvalitet jajeta, to što otac tvoj ili ja iz ljubavi radimo nema puno veze s ekonomijom, otac ti ima bezbeli predobru penziju pa se igra s kockama.
-
Glanzer
#33959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Domacu kokoš ti je otac platio 30 km, ona nosi Max 150 jaja, što je pet školjki godišnje, jaje isto kao i kod nosilice, jedino zavisno od rase ljuska se razlikuje, bit je da je kvalitet hrane daje kvalitet jajeta, to što otac tvoj ili ja iz ljubavi radimo nema puno veze s ekonomijom, otac ti ima bezbeli predobru penziju pa se igra s kokama.
-
Glanzer
- TriDe
#33961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada nekog poznaješ, a pogotov kada je kućni prijatelj, onda vidiš sta ima, kako radi i sta radi.
Ne druzimo se sa ljudima koji muljaju.
A domaca koka je rentabilna do 5 godina, znaci nosi za taj period. To je sustina.
Ne druzimo se sa ljudima koji muljaju.
A domaca koka je rentabilna do 5 godina, znaci nosi za taj period. To je sustina.
-
Glanzer
#33962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pet godina nije rentabilna i to je istina. Ja sam generacija koja nije mogla iseliti iz države,sad su promijenjene na sreću okolnosti iovi što odlaze su progresivni dio društva i puna podrška. Ovo sa selom što pricas je niđe veze, realno.
- TriDe
#33963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ti kažem da jest, nabavi domaću i vidi u četvrtoj godini koliko je podbacila u odnosu na drugu.
Svakom svačije, svi imamo svoje račune i kalkulacije.
Svakom svačije, svi imamo svoje račune i kalkulacije.
-
Glanzer
#33964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo mene sad da vidiš, rekao bi uspješan a to je sve ono što hoces da vidiš, ja ti malo to ogolim pa onda i nije baš tako kao što izgleda.
Realno puno truda(gubljenja vremena), za malu satisfakciju, šta, ne jedem paštetu i kupovni paradajz, nego svoj i svoje jaje, de ba...
-
Hendrix
#33965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drug je imao plastenik salata paradajz sve zivo, ali su ga puzevi dotukli. Borio se 2-3 godine i odustao jednostavno nije mogo da puzeve odbije a probao je sve moguce metode. I na kraju odustao sta ce. Sizifov posao ispade.
Jest mu paradajz bio najsladji i salata al jbg svaki dan delozira 100 puzeva i do sutra opet isto ih toliko ima.
Kako su pravo kisne godine puzevi su postali prava napast.
Fino je to imati za malo sa strane ali da ti zivotni doprinos ovisi o vlastitoj proizvodnji...zajebano pravo.
Jest mu paradajz bio najsladji i salata al jbg svaki dan delozira 100 puzeva i do sutra opet isto ih toliko ima.
Kako su pravo kisne godine puzevi su postali prava napast.
Fino je to imati za malo sa strane ali da ti zivotni doprinos ovisi o vlastitoj proizvodnji...zajebano pravo.
- stubrijez
#33966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Trebao je spojiti ugodno sa korisnim i bacit se na branje puzeva...