Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#33826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 12/05/2026 15:53
dr_Evil wrote: 12/05/2026 15:50
geralt wrote: 12/05/2026 15:33 Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.

Jedno je baviti se poljoprivredom iz hobija, sasvim drugo kad ti je to osnovno zanimanje od kojeg zivis.
Zavisi sta uzgajas druze geralt, evo smo svjedoci da u krsu raste grozdje za vino svjetske kvalitete i fantasticne masline. Nekad davno je nas genije Osman Pirija imao ideju da od Hercegovine napravi poljoprivredni raj

https://historiografija.ba/clanci-i-pol ... -kombinata
https://tacno.net/osman-pirija-duh-kidr ... i-nad-bih/

Sto nije uspio u svojoj Hercegovini, Pirija je napravio kod Gadafija. Molio sam @adapter da postavi ovaj video negdje, ali valjda je v'oma zaposlenih ovih dana.
Male su to površine za ozbiljnu poljoprivredu, iz aviona se vidi poviše Turske, Španjolske ili Italije kako izgleda poljoprivreda.
Nije sva povrsina susjed ono sto mi gledamo kao kvalitetu ili ti ga nasa kotlina. Ocito da privatni biznisi nisu imali problem da naprave odlicne vinarije(sto je svakako zapoceo Pirija) oko Citluka, Mostarsko blato, gdje nam je Nevesinje pa vidio si kolika su polja gore, Popovo, Dabrica, Dubravska visoravan.

Nemamo mi povrsine u Hercegovine niti velicinu Turske, svakako, ali ima tu dovoljno za jednu ozbiljnu plansku pricu. AKo mislis da je kod nas tesko, jednom te i nadam se iskreno tome ugostim u Skandinaviji, pa da vidis kako mnogo manje povrsine i puno gora klima naprave ozbiljnu pricu i brend.

Recimo sta mi se svidja kod Skanda, ako imas kucu i obradivu zemlju, ta zemlja ima obavezu obradjivanja, ako prodajes nekretninu ta obaveza prelazi na sljedeceg, sto ce reci nije moguce da stoji neobradjena :D
TriDe

#33827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Pa kolike površine ima Nizozemska ?

A vidim da su mensečini četvrti svjetski izvoznik poljoprovrednih proizvoda.

Sad će neko reći tehnologija. Naravno ali može se kad se hoće.

BiH je bila do prije par godina možda deseti izvoznik malina na svijetu.

Nisu sad ni bitna ova poređenja da se mjerimo sa naprednim državama, već činjenica da u našoj zemlji sve leži zapušteno.
Last edited by TriDe on 12/05/2026 16:01, edited 1 time in total.
dr_Evil

#33828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

TriDe wrote: 12/05/2026 15:59 Pa kolike površine ima Nizozemska ?

A vidim da su mensečini četvrti svjetski izvoznik poljoprovrednih proizvoda.

Sad će neko reći tehnologija. Naravno ali može se kad se hoće.

BiH je bila do prije par godina možda deseti izvoznik malina na svijetu.
I pod LOL rubriku, najveci izvoznik smilja :D
TriDe

#33829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Image

Image

Masline, grožde, ma ljepota Božija.

Sve uspjeva, smokve rastu bez zalijevanja.

Možemo samo nećemo. Ugospodili se, vrtimo neke poslove, karijere, hoćemo grad i fabrike.

Ali kad kupuješ maslinovo ulje e onda dajemo pofine pare.

Ili sela sa planiskim terenom, ne može zemljoradnja, nema veze može zato stočarstvo. Koziji sir se po Evropi cijeni ko kavijar.

Djeca nam skaču po kafićima, zure u mobitele, traže đeparac, umjesto da po dedovini krče ledine i prave biznise.
dr_Evil

#33830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

TriDe wrote: 12/05/2026 16:05 Image

Image

Možemo samo nećemo. Ugospodili se, vrtimo neke poslove, karijere, hoćemo grad i fabrike.

Ili sela sa planiskim terenom, ne može zemljoradnja, nema veze može zato stočarstvo. Koziji sir se po Evropi cijeni ko kavijar.

Djeca nam skaču po kafićima, zure u mobitele, traže đeparac, umjesto da po dedovini krče ledine i prave biznise.
Dobro su ti uvalili autoput, grehota preko ovakve zemlje :D
TriDe

#33831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Hoće kažu da nas spoje sa Budimpeštom. :-D
dr_Evil

#33832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

TriDe wrote: 12/05/2026 16:24 Hoće kažu da nas spoje sa Budimpeštom. :-D
Onda ce da vide sta je dubravska tenica ;)
geralt

#33833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

geralt wrote: 12/05/2026 15:33 Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.

Jedno je baviti se poljoprivredom iz hobija, sasvim drugo kad ti je to osnovno zanimanje od kojeg zivis.
Zavisi sta uzgajas druze geralt, evo smo svjedoci da u krsu raste grozdje za vino svjetske kvalitete i fantasticne masline. Nekad davno je nas genije Osman Pirija imao ideju da od Hercegovine napravi poljoprivredni raj

Sto nije uspio u svojoj Hercegovini, Pirija je napravio kod Gadafija. Molio sam @adapter da postavi ovaj video negdje, ali valjda je v'oma zaposlenih ovih dana.
Kao sto rece Johnny, sve je to sitno, i povrsinski i kolicinski. Moze fino od toga zivjeti par hiljada ljudi, sta ce ostali?

Ima razlog zasto su Hrvatska, Bosna i Srbija pune ex Hercegovaca, Crnogoraca i Sandzaklija. Pobjegli ljudi od poljoprivrede u pasivnim krajevima.
belfy

#33834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

tokio25 wrote: 12/05/2026 08:44
belfy wrote: 12/05/2026 02:28
stubrijez wrote: 11/05/2026 22:02

Osim hljeba, koji se pravi od uvoznih zitarica, vec je tako...
tacno, a sada bi trebala i pasteta gdje imamo (barem po tom pitanju) zadovoljenu potraznju? i onda svi na pasteti i hljebu...? i zato sam ga pitao na kraju da li i on praktikuje takav zivotni stil.

evo pitanje i za tebe. da li ti podrzavas njegovo misljenje koje je iznio?
Cekaj koje je moje misljenje?
Ti si izgleda nesto zakljucio sto nema uopste veze sa mojim postom
Jednostavno sam rekao ako je skupa paprika luk i sve sto si nabrojao preci ce na pastetu i to je sva filozofija
poenta je da ako nema hljeba jedes kolace, ocigledno...
i, kako ti ovako cesto zavrsis sa ovim "nema veze sa mojim postom (onim napisanim)"? ako si ovu recenicu mora reci vise puta razlicitim sugovornicima i na razlicitim temama, onda bi trebao promisliti da li se mozes bolje i preciznije izraziti, a sto trazis i od drugih.

paprika i luk su sastojci iste, ako iste poskupe, onda ce poskupiti i pasteta. a ako se unisti domaca proizvodnja piletine, onda ce, ta ista pasteta, jos dodatno poskupiti. onda cak ni opcija (za koju nisi odgovorio da li je ti primjenjujes) od dvije pastete i hljeb nece biti jeftinija, nego skuplja.

hm, odgovaram u pogresno vreme, iduci odgovor (ako nastavimo sa ovim OT dalje) ce biti malo bolje srocen...
detroit-mercy

#33835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 12/05/2026 16:18
TriDe wrote: 12/05/2026 16:05 Image

Image

Dobro su ti uvalili autoput, grehota preko ovakve zemlje :D
Interesantno, opet o poljoprivredi pricaju oni koji se ne bave poljoprivredom :mrgreen: . Da je tako unosno, ne bi tolika gazdinstva po BiH propadala i zatvarala se.
Super i ova usporedba sa Svedskom :mrgreen:. Kad mi budemo imali Scaniu, Ericsson, AstraZeneca, Husqvarna, IKEAu, Volvo Grupu, Atlas, Vattenfaall onda cemo se i mi moci zajebavati sa poljoprivredom :skoljka:.
detroit-mercy

#33836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

TriDe wrote: 06/05/2026 15:17
Ozimician wrote: 06/05/2026 15:04 Eh to je sad dublja tema i jedan od glavnih razloga zasto su planovi povratka propali.

Povratnicima se davala iskljucivo pomoc za poljoprivredu, dakle - time si eliminisao svakog onog ko ne zeli da se bavi poljoprivredom. Jednu generaciju time mozda i mozes zadrzati, ali njihova djeca idu tamo gdje ima perspektive i mimo poljoprivrede.

Sela umiru u cijelom svijetu, nije BiH tu izuzetak. Racunaj i da su plate po defaultu vece u vecim gradovima, sta ti onda daje motiv da zivis na selu (cak i uz uslov da radis jednak posao kao u velikom gradu). Uz to se (pogresno) pretpostavlja da i svako ko zivi na selu ima dovoljno svoje obradive zemlje...
Tačno da umiru sela, ali recimo Irska i Austrija su dokaz da još u tim sredinama ima života.

Pogledaj statistiku, mrsko mi kopat, neđe sam naletio da je ozbiljan procenat ljudi po selima u ovim zemljama.

Druga stvar, doći će vrijeme kada će jedan brav biti vrijedniji od tovara zlata. Ovde mislim na periode krize i globalnih sukoba.

Sjećam se rata iz devedesetih, kad mi je majka kupila Saporo čokoladu kod jednog Šaćira za 50 maraka.

A krize su sve češće.

Mi možemo svijetu ponudit nešto Eko osvješteno, zdravo i našem podneblju svojstveno. A to je hrana. Čitavu zemlju da znaju mogu pretvorit u Bio tvornicu.

Bio krastavac iz Španije košta skoro euro ipo po komadu.
Ovdje se vazda mijesaju neke osnovne stvari, zivjeti na selu i baviti se poljoprivredom :mrgreen:. U Austriji oko 40% stanovnistva zive u ruralinim podrucjima ali samo 3% se bavi poljoprivredom i sumarstvom.
Dovoljno je samo malo se provozati po Austriji, zaci po njihovim selima i manjim mjestima, vidjeti kako us infrstrukturno povezani i sve ce ti se samo reci.
Mada ne treba ici cak u Austriju :mrgreen: skoknes do Slovenije i videti ces skoro istu sliku.
Mi jebeni autoput od Doboja do Sarajeva evo vec 30 godina gradimo :-), jebenih 150tak km-ova :-).
TriDe

#33837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Selo privuče ljude iz IT branše, te uopšte one koji rade od kuće. Takvi imaju solidna i dobra primanja.

Po Austriji svaki zaseok ima banku, market, dosta ih ima hotel, odlično su povezana i kvalitetna turistička ponuda.

Tu seljak može prodati svoj proizvod ispred kuće.

Ne mora svako saditi, drže ljudi manju ergelu konja, neki restorančić, neko je šumar itd.

Zdrav način života, lagodnije temperature ljeti zbog zelenila.

Recimo austrijski med je jedan od cjenjenijih u Evropi.

Od ukupnih iskorištenih poljoprivrednih površina po drzavi u EU, najveći procenat pod organskim površinama je bas u Austriji. Ukupna vrijednost izvoza usjeva i stočarskih proizvoda iz Austrije u 2024. godini iznosila 17 milijardi evra.
stubrijez

#33838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

TriDe wrote: 12/05/2026 12:21
Hendrix wrote: 11/05/2026 08:57 I nece Argeta uzimatu sirovine za pastetu od lokalnih farmera u Bosni, nace jeftinije iz Djibutija, Argentine ili sta ja znam koje zemlje koja u ovom kvartalu ima najjeftinije sastojke i to je to.

Mislim da ljudi isto imaju neku romanticnu verziju sela u mislima, mozda i nakon milion influensera koji imaju YT kanale i prodaju suplju. Tezak je to lebac i ne isplati se sa globalizacijom.

Isplati se ako ides na off the grid rezim zivota ko neki pustinjaci pa ono zivi sam u kolibi i pravi sebi hranu. Ne zivi se samo od hrane, otkud struja, voda, gorivo... pare od nekud moraju doci. Ne bjeze ljudi dzaba iz sela od pamtivijeka.

Jedno je zivjetu na selu pun para iz zajebancije i zelje za zdravim zivotom, a drugo je zivotariti i spajati kraj s krajem.

Ovo kazem i prosao sam stotine sela u Bosni kroz posao, nagledao se svega i svacega. Od bazena sa toboganima u sred pustahije do bukvalno zivotarenja na nivou Bangladesa. U prosjeku, svi zele normalan posao i da ne gule ledja svaki dan po citav dan od jutra do mraka.
Na selu žive žilavi ljudi, a od zemlje onaj ko je snalažljiv.

Lično znam mnogo primjera onih koji fino zarađuju od luka, paprika, kokoša, krava...

Problem je što država tom seljaku okreće leđa.

A za globalne trendove napuštanja sela, pa gledaj treba odricanja od onog na načina života koji zapad predstavlja kao idealni. Posao, karijera, napredak, godišnji, ljetovanje, i tako dalje.

Ali da budemo iskreni pa kažemo kako na selu imaš duševni mir, manjak stresa, lagodan tempo te pored kuće i svoju zemlju.

Po razvijenim zemljama ljudi žive većinom ko podstanari, užurbano, trčeći za vremenom, rokovima i obavezama.

Nekom je to cilj, meni nije. Više volim gledati svog pijetla sa svojom porodicom, već ispijati kafe po krcatim gradovima.

Selo nikad neće propasti ko što nije propalo u Irskoj i Austriji. Neće ni u BiH.

Koja je tvoja sigurnost hrane, kao najvažnijeg čimbenika tvog zdravlja. Najsigurnije je ono što sam posiješ.
Jesi li ti seljak? Mislim pravi... zemljoradnik. Vjerovatnoi nisi, ali evo da te pitam tri pitanja na te tvoje ublehe:

-Koliko poticaja godisnje dobijes za "proizvodnju"?
-Kako spricas sebi a kako za prodaju?
-Gdje ti zive i rade djeca?
TriDe

#33839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Nekad davno sam živio na selu i familija je proizvodila sve potrebno za vlastite potrebe.

Vraćam se na selo abd ovog ljeta, nakon dosta godina rada u firmama i vani.

Nije mi strano ni obrezat šljivu, niti da pomuzem kozu. Čak ni da asistiram tokom jarenja. Nije mi strano nađubrit te isfrezat njivu. Kao sto nije pokosit travu, bilo kovanicom ili čeonom kosilicom. Ne znam jedino otkovat kosu.

Nisam nikad direktno živio od poljoprivrede, jer je otac imao siguran posao, a kasnije i ja.

Ipak, mislim za pocetak iskombinovat dvadesetak sati sedmicno od kuće sa laptopa, sa oživljavanjem dedovine. Imam oko 20 duluma zemlje.

A to za prskanje, u sivoj zoni ekonomije naravno da će se neki ljudi bavit svačim kako bi pregulili. Istina to nije moralno, lijepo ali nema kontrole. Prska sta ko stigne.

Moja životna filozofija je drugačija. Kvalitet ispred količine.

Ako ću nekad nešto prodat, onda će to nositi ime moje porodične firme, što će biti i garancija na dobar proizvod.

BiH nije siromasna zemlja. A evo ja sa svojih 40 godina sam prilicno mlad a uskoro aBd povratnik na selo.

Možda sam luđak koji ide u kontra smijeru, dok svi ciljaju metropole. Ali ovo je moj stav, moja ideja pa sta Bog da.
anelsol

#33840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

TriDe wrote: 12/05/2026 21:16 Nekad davno sam živio na selu i familija je proizvodila sve potrebno za vlastite potrebe.

Nije mi strano ni obrezat šljivu, niti da pomuzem kozu. Čak ni da asistiram tokom jarenja. Nije mi strano nađubrit te isfrezat njivu. Kao sto nije pokosit travu, bilo kovanicom ili čeonom kosilicom. Ne znam jedino otkovat kosu.

Nisam nikad direktno živio od poljoprivrede, jer je otac imao siguran posao, a kasnije i ja.

Ipak, mislim za pocetak iskombinovat dvadesetak sati sedmicno od kuće sa laptopa, sa oživljavanjem dedovine. Imam oko 20 duluma zemlje.

A to za prskanje, u sivoj zoni ekonomije naravno da će se neki ljudi bavit svačim kako bi pregulili. Istina to nije moralno, lijepo ali nema kontrole. Prska sta ko stigne.

Ako ću nekad nešto prodat, onda će to nositi ime moje porodične firme, što će biti i garancija na dobar proizvod.

BiH nije siromasna zemlja. A evo ja sa svojih 40 godina sam prilicno mlad a uskoro aBd povratnik na selo.

Možda sam luđak koji ide u kontra smijeru, dok svi ciljaju metropole. Ali ovo je moj stav, moja ideja pa sta Bog da.
Od poljoprivrede se može živjeti ako imaš relativno veliku obradivu površinu, mehanizaciju, ali i to je kentra. Kombinacija laptop i poljoprivreda je odlična kombinacija i dobra ideja. I ja sadim svake godine, ali za vlastite potrebe. Cijelu godinu imam vlastiti krompir, luk, mrkvu, saransak, a bude i blitve, kelja, glavatog kupusa, raštike i karfiola. Imamo jabuke, šljive (mraz je satare redovno u fazi beharanja), ribizle i kruške. Nije mi podneblje baš za paradajz i paprike. Sve to zahtjeva i vremena, rada i određenog znanja ali barem znam šta jedemo ja i moja porodica. Koristim organsko đubrivo, i prskam samo krompir protiv zlatice. Ostalo je, što bi se danas reklo Eko. Otežavajuća okolnost je vozarenje jer živimo u gradu, a nije mi baš blizu da vozarim na posao i djecu u školu.

U BiH se može dobro živjeti ako hoćeš raditi. Ako nećeš raditi neće ti nigdje biti dobro.
Hendrix

#33841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

anelsol wrote: 13/05/2026 00:13
TriDe wrote: 12/05/2026 21:16 Nekad davno sam živio na selu i familija je proizvodila sve potrebno za vlastite potrebe.

Od poljoprivrede se može živjeti ako imaš relativno veliku obradivu površinu, mehanizaciju, ali i to je kentra. Kombinacija laptop i poljoprivreda je odlična kombinacija i dobra ideja. I ja sadim svake godine, ali za vlastite potrebe. Cijelu godinu imam vlastiti krompir, luk, mrkvu, saransak, a bude i blitve, kelja, glavatog kupusa, raštike i karfiola. Imamo jabuke, šljive (mraz je satare redovno u fazi beharanja), ribizle i kruške. Nije mi podneblje baš za paradajz i paprike. Sve to zahtjeva i vremena, rada i određenog znanja ali barem znam šta jedemo ja i moja porodica. Koristim organsko đubrivo, i prskam samo krompir protiv zlatice. Ostalo je, što bi se danas reklo Eko. Otežavajuća okolnost je vozarenje jer živimo u gradu, a nije mi baš blizu da vozarim na posao i djecu u školu.

U BiH se može dobro živjeti ako hoćeš raditi. Ako nećeš raditi neće ti nigdje biti dobro.
Jest eto svi ovi otisli iz Bosne sto nisu htjeli radit samo radisni ostaju da dobro zive. Joj suplje, pa jarane ovo slusam citav zivot ono. Ima para samo narod nece, ima posla, ima svega nema dalje.
dr_Evil

#33842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 12/05/2026 16:45

Kao sto rece Johnny, sve je to sitno, i povrsinski i kolicinski. Moze fino od toga zivjeti par hiljada ljudi, sta ce ostali?

Ima razlog zasto su Hrvatska, Bosna i Srbija pune ex Hercegovaca, Crnogoraca i Sandzaklija. Pobjegli ljudi od poljoprivrede u pasivnim krajevima.
Vidi, neko je sigurno rekao i Piriji kud ces u Libiju da sadis u pustinju - i gle cuda.

Ima razlog naravno, pored za to vrijeme skrte zemlje, jer realno Hercegovina izuzev par oaza jeste relativno krs za ondasnju tehnologiju, vjerovatno najveci razlog je taj sto smo bili granicna zemlja dva suprostavljena carstva. Nema nista zabavno i primamljivo u biti granicar, svako desetak godina neko provali granicu, pobije, popali, uzmi roblje, onda porezi...
moimoi

#33843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Za bio-eco uzgoj i trebaju biti male povrsine. Tamo gdje vidite km usjeva jedne kulture, znajte da to bez hemije ne moze opstai.

Manje povrsine raznih kultura…. I zadruge.

Gledam nedavno na hrt-u ljude koji su se okrenuli proizvodnji cvijeca. Al ne ono standardno kod nas.. ruze, tulipani i to vec
Cvijece koje je malo “egzoticnije”. Prodaju sve unaprijed. Dobro od toga mogu zivjeti. Pa vi vidite.

Hr uvozi oko 90% cvijeca.. BiH vjerovatno i vise.
anelsol

#33844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Hendrix wrote: 13/05/2026 08:23

Jest eto svi ovi otisli iz Bosne sto nisu htjeli radit samo radisni ostaju da dobro zive. Joj suplje, pa jarane ovo slusam citav zivot ono. Ima para samo narod nece, ima posla, ima svega nema dalje.
Ne sporim da je prije nekih sedam-osam godina bilo tako. Sada više nije tako.
dr_Evil

#33845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Vidi dosta raje je otislo jer nije shvatalo kapitalisticki sistem vani, ili ti ga trava izgleda zelenija s druge strane obale. IMao si neku sliku dijaspore koja je pobjegla i/ili otjerana u ratu u odnosu na standard koji smo mi tad imali poslije agresije. Danas kad je proslo preko 10 godina i strasti su se smirile, vise niko ne mrzi, i moze se normalno pricati, dobar dio ce priznati da je dobro sasvim plivao i u BIH. To je za onaj dio sta je otisao zbog para. Neko dobro pliva vani, neko isto kao u Bosni, a nekome je teze.

Ljudi koji su otisli zbog vlastitog profesionalnog razvoja, napredovanja, ili sistema nisu dio mog ili tvog posta.
Hendrix

#33846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

dr_Evil wrote: 13/05/2026 10:04
Vidi dosta raje je otislo jer nije shvatalo kapitalisticki sistem vani, ili ti ga trava izgleda zelenija s druge strane obale. IMao si neku sliku dijaspore koja je pobjegla i/ili otjerana u ratu u odnosu na standard koji smo mi tad imali poslije agresije. Danas kad je proslo preko 10 godina i strasti su se smirile, vise niko ne mrzi, i moze se normalno pricati, dobar dio ce priznati da je dobro sasvim plivao i u BIH. To je za onaj dio sta je otisao zbog para. Neko dobro pliva vani, neko isto kao u Bosni, a nekome je teze.

Ljudi koji su otisli zbog vlastitog profesionalnog razvoja, napredovanja, ili sistema nisu dio mog ili tvog posta.
Ma znam ja to ali isto tako imam poznanika i familije koji su sve samo ne neradnici i opet niko posla ne da. Ako su neke malo vece pozicije od tezaka fizikanera to je sve vec namjesteno ili spremno za nekoga. Mala je ovo bara sa puno krokodila.

I takodjer nikada necu zaboraviti druga s faksa kuburio s poslom godinama i odjednom jack pot. Dobi posao preko veze u stranoj firmi ovde, banja. Nakon mjesec dana lik stavlja na LinkedIn isto ovo "Ima posla ko hoce da radi" ja gledam i kontam mobitel od zid da opalim. Isti taj covjek par mjeseci ranije meni se zali jebo ovo treba ici odavde jebe ga posao plata kasni a i sef budala.
dr_Evil

#33847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Hendrix wrote: 13/05/2026 10:54
dr_Evil wrote: 13/05/2026 10:04

Ma znam ja to ali isto tako imam poznanika i familije koji su sve samo ne neradnici i opet niko posla ne da. Ako su neke malo vece pozicije od tezaka fizikanera to je sve vec namjesteno ili spremno za nekoga. Mala je ovo bara sa puno krokodila.

I takodjer nikada necu zaboraviti druga s faksa kuburio s poslom godinama i odjednom jack pot. Dobi posao preko veze u stranoj firmi ovde, banja. Nakon mjesec dana lik stavlja na LinkedIn isto ovo "Ima posla ko hoce da radi" ja gledam i kontam mobitel od zid da opalim. Isti taj covjek par mjeseci ranije meni se zali jebo ovo treba ici odavde jebe ga posao plata kasni a i sef budala.

Dozivio isto, tip nema sta nije radio da ode, psovao drzavu i sve oko sebe, upadne mu posao u stranoj firmi danas ismijava sve koje su otisli :D
TriDe

#33848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Drago mi je da ti sa familijom proizvodiš sa svoje zemlje, i tako direktno čuvaš zdravlje. A zdravlje je najvažnije u šta možeš uložiti.

Što se ostalog tiče, vjeruj da ti ne trebaju velike površine.
Evo ti primjer, na 40 kila sjemenskog krumpira prinos u normalnim okolnostima je do 650 kg uroda.

Prinos paprike po hektaru varira pa imaš od 10 tona do preko 20 tona. Ali, na 400 m2 plasteničke proizvodnje ti imaš nekoliko branja godišnje i prinos preko 2 tone.

Ne drži me tačno za ove brojeve oko paprika osim krumpira, to je info mog oca, provjereno.

Pa na zasijan dulum bijelog luka kada dobiješ urod recimo 600 kg, ti si uradio odlican posao. Cijena mu se kreće od 5 do 8 KM po kg na pijaci.

Znači posjeduješ plastenik paprika 400 m2, dulum bijelog luka i eto zasijana 4 duluma krumpira, gdje je očekivani prinos blizu 8 tona. Možda ti je bolje sve u luk, to je do tebe i potražnje.

Snalažljiv čovjek, kada se odbiju troškovi na ovo će zaraditi možda do 14000 KM godišnje. Možda više ali i ono sada najvažnije, prije svega moraš istražiti tržište. Ići po pijacama, širit mrežu poznanstava te javiti se recimo i Bingu. Znam da je jedan domaćin baš sa Bingom ugovorio i prodao dvije tone grozđa. Otkupljuju domaće, sa nekima prave ugovore na saradnju a nekima samo jednokratno.

Ali sve ovo je uradi sam. Državu nažalost seljak ne zanima. Neke općine znaju otkupiti viškove, i to je to. Slabi poticaji i nedovoljan budžet za ovu oblast. Prije par dana čitam 190 miliona u Federaciji. Nije vrijedno priče.

Da se vratim na suštinu, treba ti eto 7 duluma zemlje, malo svoje šume, triestak kokoša, za početak.

Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
Last edited by TriDe on 13/05/2026 11:21, edited 1 time in total.
anelsol

#33850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

TriDe wrote: 13/05/2026 11:16

Drago mi je da ti sa familijom proizvodiš sa svoje zemlje, i tako direktno čuvaš zdravlje. A zdravlje je najvažnije u šta možeš uložiti.

Što se ostalog tiče, vjeruj da ti ne trebaju velike površine.
Evo ti primjer, na 40 kila sjemenskog krumpira prinos u normalnim okolnostima je do 650 kg uroda.

Prinos paprike po hektaru varira pa imaš od 10 tona do preko 20 tona. Ali, na 400 m2 plasteničke proizvodnje ti imaš nekoliko branja godišnje i prinos preko 2 tone.

Ne drži me tačno za ove brojeve oko paprika osim krumpira, to je info mog oca, provjereno.

Pa na zasijan dulum bijelog luka kada dobiješ urod recimo 600 kg, ti si uradio odlican posao. Cijena mu se kreće od 5 do 8 KM po kg na pijaci.

Znači posjeduješ plastenik paprika 400 m2, dulum bijelog luka i eto zasijana 4 duluma krumpira, gdje je očekivani prinos blizu 8 tona. Možda ti je bolje sve u luk, to je do tebe i potražnje.

Snalažljiv čovjek, kada se odbiju troškovi na ovo će zaraditi možda do 14000 KM godišnje. Možda više ali i ono sada najvažnije, prije svega moraš istražiti tržište. Ići po pijacama, širit mrežu poznanstava te javiti se recimo i Bingu. Znam da je jedan domaćin baš sa Bingom ugovorio i prodao dvije tone grozđa. Otkupljuju domaće, sa nekima prave ugovore na saradnju a nekima samo jednokratno.

Ali sve ovo je uradi sam. Državu nažalost seljak ne zanima. Neke općine znaju otkupiti viškove, i to je to. Slabi poticaji i nedovoljan budžet za ovu oblast. Prije par dana čitam 190 miliona u Federaciji. Nije vrijedno priče.

Da se vratim na suštinu, treba ti eto 7 duluma zemlje, malo svoje šume, triestak kokoša, za početak.

Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
Sve je to super, ali poljoprivredu posmatraj samo kao neku dodatnu djelatnost a ne nešto od čega ćeš živjeti. Kao što rekoh laptop i poljoprivreda odlična kombinacija.
Post Reply