Nije sva povrsina susjed ono sto mi gledamo kao kvalitetu ili ti ga nasa kotlina. Ocito da privatni biznisi nisu imali problem da naprave odlicne vinarije(sto je svakako zapoceo Pirija) oko Citluka, Mostarsko blato, gdje nam je Nevesinje pa vidio si kolika su polja gore, Popovo, Dabrica, Dubravska visoravan.JohnnyS wrote: ↑12/05/2026 15:53Male su to površine za ozbiljnu poljoprivredu, iz aviona se vidi poviše Turske, Španjolske ili Italije kako izgleda poljoprivreda.dr_Evil wrote: ↑12/05/2026 15:50Zavisi sta uzgajas druze geralt, evo smo svjedoci da u krsu raste grozdje za vino svjetske kvalitete i fantasticne masline. Nekad davno je nas genije Osman Pirija imao ideju da od Hercegovine napravi poljoprivredni rajgeralt wrote: ↑12/05/2026 15:33 Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.
Jedno je baviti se poljoprivredom iz hobija, sasvim drugo kad ti je to osnovno zanimanje od kojeg zivis.
https://historiografija.ba/clanci-i-pol ... -kombinata
https://tacno.net/osman-pirija-duh-kidr ... i-nad-bih/
Sto nije uspio u svojoj Hercegovini, Pirija je napravio kod Gadafija. Molio sam @adapter da postavi ovaj video negdje, ali valjda je v'oma zaposlenih ovih dana.
Nemamo mi povrsine u Hercegovine niti velicinu Turske, svakako, ali ima tu dovoljno za jednu ozbiljnu plansku pricu. AKo mislis da je kod nas tesko, jednom te i nadam se iskreno tome ugostim u Skandinaviji, pa da vidis kako mnogo manje povrsine i puno gora klima naprave ozbiljnu pricu i brend.
Recimo sta mi se svidja kod Skanda, ako imas kucu i obradivu zemlju, ta zemlja ima obavezu obradjivanja, ako prodajes nekretninu ta obaveza prelazi na sljedeceg, sto ce reci nije moguce da stoji neobradjena