ovdje se i sam mogu naci. ono - mogu ja to i sam, pa se zahebes... i onda odes covjeku koji ti objasni zasto si se zahebao i sta si pogresno uradio gdje su stvarno male stvari u pitanju, ali on je tu strucan, a tu tek shvatis da ti nisi. i onda ti se to ponovi jos jednom ili vise puta poslije, u zavisnosti koliko nekome treba da skonta i uvidis da ipak ne mozes sve sam (Safete)...izvrsni direktor wrote: ↑09/05/2026 14:28Nije problem neinformiranost, vec odbijanje prihvatanja misljenja i savjeta pametnijih. Svi su strucnjaci za sve oblasti i svi znaju bolje od pravih strucnjaka iz svojih oblasti. Pa tako imas ismijavanje profesora i ono klasicno, jebp njeg, streber, ne mozes ti naucit u knjigama sto ja kroz zivot, zmiju ga loma profesore itd
mada, prema mom iskustvu, to te i vise udalji od Bosne... jer, to "prihvatanje misljenja i savjeta pametnijih" je kod nas totalno degradirano. naucis da ti je cesce bolje sam nesto gurati, nego ici po misljenja "strucnjaka". jer te ti isti cesto iznevjere. sto svojim nastupom, a sto svojim (ne)znanjem... i, hebiga, naravno da nakon toga puses i u jogurt. i da ti treba vrijeme prilagodjavanja...
zato nas i hebe obrazovanje koje je postalo "obrazovanje" kao jedan od glavnih stubova. jer, cak i ako ti treba savjet profesionalca jako je tesko raspoznati (da ne kazem otkriti) koji je obrazovan i zna, a koji je "obrazovan i zna"... jer se sve to placa i na kraju je zaista bitno samo da li si platio nesto sto ti je pomoglo ili si bacio pare. i onda postanje pitanje srece na koga si naletio i da li ce to sto placas zaista necemu doprinijeti ili ce pare samo odletiti u nebo...
tako da ja to "odbijanje" ne bih rekao da je dobrovoljno i "ja najpametniji", nego da vise zavisi od onih iskustava sto si dozivio/prozivio u zivotu do tog momenta... i, da...nazalost, ta skepsa ostaje malo duze i cesto se ovako tumaci kao sto si ti rekao, ali njeni korijeni su, ipak, malo dublji... mada, naravno, ima i onih koji ne spadaju u ovaj dijapazon, nego samo misle da mogu bolje, ali takvi ne promijene misljenje skoro nikad...