Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

belfy

#33801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

izvrsni direktor wrote: 09/05/2026 14:28
sinuhe wrote: 09/05/2026 08:41 Generalno neinformisano stanovništvo je veliki problem BiH. Možda i najveći.
Nije problem neinformiranost, vec odbijanje prihvatanja misljenja i savjeta pametnijih. Svi su strucnjaci za sve oblasti i svi znaju bolje od pravih strucnjaka iz svojih oblasti. Pa tako imas ismijavanje profesora i ono klasicno, jebp njeg, streber, ne mozes ti naucit u knjigama sto ja kroz zivot, zmiju ga loma profesore itd
ovdje se i sam mogu naci. ono - mogu ja to i sam, pa se zahebes... i onda odes covjeku koji ti objasni zasto si se zahebao i sta si pogresno uradio gdje su stvarno male stvari u pitanju, ali on je tu strucan, a tu tek shvatis da ti nisi. i onda ti se to ponovi jos jednom ili vise puta poslije, u zavisnosti koliko nekome treba da skonta i uvidis da ipak ne mozes sve sam (Safete)...

mada, prema mom iskustvu, to te i vise udalji od Bosne... jer, to "prihvatanje misljenja i savjeta pametnijih" je kod nas totalno degradirano. naucis da ti je cesce bolje sam nesto gurati, nego ici po misljenja "strucnjaka". jer te ti isti cesto iznevjere. sto svojim nastupom, a sto svojim (ne)znanjem... i, hebiga, naravno da nakon toga puses i u jogurt. i da ti treba vrijeme prilagodjavanja...

zato nas i hebe obrazovanje koje je postalo "obrazovanje" kao jedan od glavnih stubova. jer, cak i ako ti treba savjet profesionalca jako je tesko raspoznati (da ne kazem otkriti) koji je obrazovan i zna, a koji je "obrazovan i zna"... jer se sve to placa i na kraju je zaista bitno samo da li si platio nesto sto ti je pomoglo ili si bacio pare. i onda postanje pitanje srece na koga si naletio i da li ce to sto placas zaista necemu doprinijeti ili ce pare samo odletiti u nebo...

tako da ja to "odbijanje" ne bih rekao da je dobrovoljno i "ja najpametniji", nego da vise zavisi od onih iskustava sto si dozivio/prozivio u zivotu do tog momenta... i, da...nazalost, ta skepsa ostaje malo duze i cesto se ovako tumaci kao sto si ti rekao, ali njeni korijeni su, ipak, malo dublji... mada, naravno, ima i onih koji ne spadaju u ovaj dijapazon, nego samo misle da mogu bolje, ali takvi ne promijene misljenje skoro nikad...
tokio25

#33802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

zamisli da ti ateista daje savjete iz voznje :D
bumerangss

#33803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

tokio25 wrote: 06/05/2026 15:07 na selu ce ziviti samo oni koji istinski vole selo i taj ambijent ostali ce svi otcii u gradove bilo u bih bilo vani
Mislim da ce cijene hrane mnoge ubrzo natjerati na selo
Paradajz 8 km, paprike 15 km, trešnje 20 km...
Teletina 40 km, pileci file 16 km...
tokio25

#33804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

bumerangss wrote: 10/05/2026 10:48
tokio25 wrote: 06/05/2026 15:07 na selu ce ziviti samo oni koji istinski vole selo i taj ambijent ostali ce svi otcii u gradove bilo u bih bilo vani
nece samo ce preci na pastetu i sl
stubrijez

#33805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

tokio25 wrote: 10/05/2026 10:49
I po pitanju zivota na selu smo neinformisani...
belfy

#33806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

a pasteta se pravi od...? koje se uzgajaju gdje...? sa zacinima koji se uzgajaju gdje...?

sta ti mislis gdje se hrana uzgaja i pravi?
stubrijez

#33807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

belfy wrote: 10/05/2026 21:50

a pasteta se pravi od...? koje se uzgajaju gdje...? sa zacinima koji se uzgajaju gdje...?

Pasteta se ne uzgaja vec se pravi od otpada...
belfy

#33808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 10/05/2026 22:38

Pasteta se ne uzgaja vec se pravi od otpada...
gdje sam ja napisao da se pasteta uzgaja?

mada, na dobrom si fonu i sa tokiom. mozda i on misli da se negdje u gradovima ista uzgaja...

P.S. ovo cisto samo da vam obojici odgovorim...
tokio25

#33809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Nema n8kakve veze od cega se pravi gdje se pravi
Koja je cijena pastete?
2.5, 3 marke
Kupis 2 pastete hljeb i za 8 maraka si jeo dok ovo sto si nabrojao da jedes treba ti 20 minimum
U tome je poenta jer ce pasteta uvijek biti jeftinija
Hendrix

#33810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

I nece Argeta uzimatu sirovine za pastetu od lokalnih farmera u Bosni, nace jeftinije iz Djibutija, Argentine ili sta ja znam koje zemlje koja u ovom kvartalu ima najjeftinije sastojke i to je to.

Mislim da ljudi isto imaju neku romanticnu verziju sela u mislima, mozda i nakon milion influensera koji imaju YT kanale i prodaju suplju. Tezak je to lebac i ne isplati se sa globalizacijom.

Isplati se ako ides na off the grid rezim zivota ko neki pustinjaci pa ono zivi sam u kolibi i pravi sebi hranu. Ne zivi se samo od hrane, otkud struja, voda, gorivo... pare od nekud moraju doci. Ne bjeze ljudi dzaba iz sela od pamtivijeka.

Jedno je zivjetu na selu pun para iz zajebancije i zelje za zdravim zivotom, a drugo je zivotariti i spajati kraj s krajem.

Ovo kazem i prosao sam stotine sela u Bosni kroz posao, nagledao se svega i svacega. Od bazena sa toboganima u sred pustahije do bukvalno zivotarenja na nivou Bangladesa. U prosjeku, svi zele normalan posao i da ne gule ledja svaki dan po citav dan od jutra do mraka.
moimoi

#33811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Imaju oni koji nikada nisu probali :D
I sama sam mislila da je sega i sala.. “malo” fizickog rada, kada je vani fino i suncano.. ljepota, smijeh, zajebancija, ice i pice.
Jest kurko drugo moj.

U ovom selu sto je u blizini moje vikendice skoro niko vise ne sadi nista… tj i ako sadi, to je luk inkrompir. Razlog-skupo. Jeftinije im je kupiti krompit iz egipta u bingu nego zasijati svoj.

Ostalo povrce da i ne spominjem.
dr_Evil

#33812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 11/05/2026 09:21 Imaju oni koji nikada nisu probali :D
I sama sam mislila da je sega i sala.. “malo” fizickog rada, kada je vani fino i suncano.. ljepota, smijeh, zajebancija, ice i pice.
Jest kurko drugo moj.

U ovom selu sto je u blizini moje vikendice skoro niko vise ne sadi nista… tj i ako sadi, to je luk inkrompir. Razlog-skupo. Jeftinije im je kupiti krompit iz egipta u bingu nego zasijati svoj.

Ne laj, kakva si ti dama iz europske civilizacije :D
moimoi

#33813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 09:24
moimoi wrote: 11/05/2026 09:21 Imaju oni koji nikada nisu probali :D
Jest kurko drugo moj.

Ne laj, kakva si ti dama iz europske civilizacije :D
“Dama” sto iz klipce pije :D
konami666

#33814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Vidim da pričate o argetama paštetama pa samo da kažem da ja jedem samo jastoge i tako svježu hranu, ribu, oradu, povrće i ostalo. Ako nekoga čisto interesuje šta jedu iseljenici iz Bosne, sto je ujedno i još jedan razlog zašto se isplati iseliti iz Bosne.
stubrijez

#33815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

konami666 wrote: 11/05/2026 20:02 Vidim da pričate o argetama paštetama pa samo da kažem da ja jedem samo jastoge i tako svježu hranu, ribu, oradu, povrće i ostalo. Ako nekoga čisto interesuje šta jedu iseljenici iz Bosne, sto je ujedno i još jedan razlog zašto se isplati iseliti iz Bosne.
Ti si jedan od rijetkih... kvaris prosjek, vecina kojih ovde znam satrase se u potrazi za trgovinama gdje ima "nase robe". Na cevape putuju 300 Km :lol: kanister rakije se svercuje isto ko da je abuzemze...
belfy

#33816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

tokio25 wrote: 11/05/2026 07:25

Koja je cijena pastete?
2.5, 3 marke
Kupis 2 pastete hljeb i za 8 maraka si jeo dok ovo sto si nabrojao da jedes treba ti 20 minimum
da, da, nigdje veze. pricam besmislice... i - da, moze se prezivljavati i sa pastetom iz Kine. radis li ti ovako kako pricas (ovo dvije pastete i hljeb) svaki dan?

ali moras znati da jednom kada postanes ovisan o uvozu onda ti cijene diktira neko drugi. i onda cijene koje si ti ovdje naveo mozes zaboraviti... jer, na kraju moze se i hljeb uvoziti, samo tada, opet i ponovo, neko drugi diktira cijene...
stubrijez

#33817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

belfy wrote: 11/05/2026 21:01

Koja je cijena pastete?
2.5, 3 marke
da, da, nigdje veze. pricam besmislice... i - da, moze se prezivljavati i sa pastetom iz Kine. radis li ti ovako kako pricas (ovo dvije pastete i hljeb) svaki dan?

ali moras znati da jednom kada postanes ovisan o uvozu onda ti cijene diktira neko drugi. i onda cijene koje si ti ovdje naveo mozes zaboraviti... jer, na kraju moze se i hljeb uvoziti, samo tada, opet i ponovo, neko drugi diktira cijene...
Osim hljeba, koji se pravi od uvoznih zitarica, vec je tako...
belfy

#33818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

stubrijez wrote: 11/05/2026 22:02
Koja je cijena pastete?
2.5, 3 marke

tacno, a sada bi trebala i pasteta gdje imamo (barem po tom pitanju) zadovoljenu potraznju? i onda svi na pasteti i hljebu...? i zato sam ga pitao na kraju da li i on praktikuje takav zivotni stil.

evo pitanje i za tebe. da li ti podrzavas njegovo misljenje koje je iznio?
mali_balon

#33819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Prije nekih 15ak godina neko se janje okrece na selu, I ja pitam imal ko prodat sira I kajmaka....saletise neku zenu.....I haj ja kupim....I kasnije kroz pricu, oni to prodaju sto ne prodaju bace jer djeca ne vole sir i kajmak samo jedu poli salamu.....helem kupim ja tuni dzema od sipka I bestilja jer djeca to ne vole nego tuku samo ajrokrem.....ja ko nesta tucmuc ma kontam znam.ja nas jebo ti nas....kaze sta cu djeca vole nek uzivaju....

BTW imam rasada cherry paradajza ako kome treba da pobode na balkonu.....sadnica 10KM
tokio25

#33820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

belfy wrote: 12/05/2026 02:28
stubrijez wrote: 11/05/2026 22:02

tacno, a sada bi trebala i pasteta gdje imamo (barem po tom pitanju) zadovoljenu potraznju? i onda svi na pasteti i hljebu...? i zato sam ga pitao na kraju da li i on praktikuje takav zivotni stil.

evo pitanje i za tebe. da li ti podrzavas njegovo misljenje koje je iznio?
Cekaj koje je moje misljenje?
Ti si izgleda nesto zakljucio sto nema uopste veze sa mojim postom
Jednostavno sam rekao ako je skupa paprika luk i sve sto si nabrojao preci ce na pastetu i to je sva filozofija
TriDe

#33821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Hendrix wrote: 11/05/2026 08:57 I nece Argeta uzimatu sirovine za pastetu od lokalnih farmera u Bosni, nace jeftinije iz Djibutija, Argentine ili sta ja znam koje zemlje koja u ovom kvartalu ima najjeftinije sastojke i to je to.

Mislim da ljudi isto imaju neku romanticnu verziju sela u mislima, mozda i nakon milion influensera koji imaju YT kanale i prodaju suplju. Tezak je to lebac i ne isplati se sa globalizacijom.

Isplati se ako ides na off the grid rezim zivota ko neki pustinjaci pa ono zivi sam u kolibi i pravi sebi hranu. Ne zivi se samo od hrane, otkud struja, voda, gorivo... pare od nekud moraju doci. Ne bjeze ljudi dzaba iz sela od pamtivijeka.

Jedno je zivjetu na selu pun para iz zajebancije i zelje za zdravim zivotom, a drugo je zivotariti i spajati kraj s krajem.

Ovo kazem i prosao sam stotine sela u Bosni kroz posao, nagledao se svega i svacega. Od bazena sa toboganima u sred pustahije do bukvalno zivotarenja na nivou Bangladesa. U prosjeku, svi zele normalan posao i da ne gule ledja svaki dan po citav dan od jutra do mraka.
Na selu žive žilavi ljudi, a od zemlje onaj ko je snalažljiv.

Lično znam mnogo primjera onih koji fino zarađuju od luka, paprika, kokoša, krava...

Problem je što država tom seljaku okreće leđa.

A za globalne trendove napuštanja sela, pa gledaj treba odricanja od onog na načina života koji zapad predstavlja kao idealni. Posao, karijera, napredak, godišnji, ljetovanje, i tako dalje.

Ali da budemo iskreni pa kažemo kako na selu imaš duševni mir, manjak stresa, lagodan tempo te pored kuće i svoju zemlju.

Po razvijenim zemljama ljudi žive većinom ko podstanari, užurbano, trčeći za vremenom, rokovima i obavezama.

Nekom je to cilj, meni nije. Više volim gledati svog pijetla sa svojom porodicom, već ispijati kafe po krcatim gradovima.

Selo nikad neće propasti ko što nije propalo u Irskoj i Austriji. Neće ni u BiH.

Koja je tvoja sigurnost hrane, kao najvažnijeg čimbenika tvog zdravlja. Najsigurnije je ono što sam posiješ.
geralt

#33822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.

Jedno je baviti se poljoprivredom iz hobija, sasvim drugo kad ti je to osnovno zanimanje od kojeg zivis.
TriDe

#33823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TriDe »

Imaš na jugu BiH, općina Čapljina, sela sa po 30 duluma većinom obradive zemlje po domaćinstvu. I to nije par kuća, već većinski.

Tu se sadi od grožđa, maslina, smokava do krumpira, paradajza,...

Onda prema Blagaju, u općini Jablanica, pa ogromna općina Konjic. Zatim tamo između G. Vakufa i Bugojna, i da ne nabrajam dalje.

Samo Federacija ima ukupno 1,2 ha zamljišta, a obradivo zemljište zauzima 747.000 ha (oranice, njive i bašte, voćnjaci, vinogradi, livade).

Čitava Austrija ima približno 1,33 miliona hektara obradivog zemljišta.

Nizozemska ima milion hektara. A čitao sam da su vodeći izvoznici poljoprivrednih proizvoda u Evropi. Ili iza Njemačke, ne znam tačno sad.
dr_Evil

#33824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 12/05/2026 15:33 Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.

Jedno je baviti se poljoprivredom iz hobija, sasvim drugo kad ti je to osnovno zanimanje od kojeg zivis.
Zavisi sta uzgajas druze geralt, evo smo svjedoci da u krsu raste grozdje za vino svjetske kvalitete i fantasticne masline. Nekad davno je nas genije Osman Pirija imao ideju da od Hercegovine napravi poljoprivredni raj

https://historiografija.ba/clanci-i-pol ... -kombinata
https://tacno.net/osman-pirija-duh-kidr ... i-nad-bih/

Sto nije uspio u svojoj Hercegovini, Pirija je napravio kod Gadafija. Molio sam @adapter da postavi ovaj video negdje, ali valjda je v'oma zaposlenih ovih dana.
JohnnyS

#33825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 12/05/2026 15:50
geralt wrote: 12/05/2026 15:33 Bosna i Hercegovina nema geografske uslove da bude poljoprivredno orjentisana drzava, u smislu da poljoprivrednik moze od svog rada zivjeti jednakim standardom kao srednja klasa u gradovima kao sto to moze poljoprivrednik u Irskoj, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Holandiji. Eventualno ako imas zemljiste znacajne velicine u Semberiji, Posavini, Lijevcu polju ili dolinama Bosne ili Neretve, plus solidan kapital za mehanizaciju i pocetne troskove. A i nakon toga si prepusten na milost i nemilost klime i trzista jer ti drzava nece pomoci.

Zavisi sta uzgajas druze geralt, evo smo svjedoci da u krsu raste grozdje za vino svjetske kvalitete i fantasticne masline. Nekad davno je nas genije Osman Pirija imao ideju da od Hercegovine napravi poljoprivredni raj

https://historiografija.ba/clanci-i-pol ... -kombinata
https://tacno.net/osman-pirija-duh-kidr ... i-nad-bih/

Sto nije uspio u svojoj Hercegovini, Pirija je napravio kod Gadafija. Molio sam @adapter da postavi ovaj video negdje, ali valjda je v'oma zaposlenih ovih dana.
Male su to površine za ozbiljnu poljoprivredu, iz aviona se vidi poviše Turske, Španjolske ili Italije kako izgleda poljoprivreda.
Post Reply