STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
piupiu

#3376 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 05/01/2020 17:55 Prate, tako je :)

Ljevica zapravo i treba biti ono za sta su nama onomad govorili da je zabluda - politicka opcija koja zagovara postepene promjene, evoluciju ljudskog drustva umjesto rusenja svega starog i nasilnog uvodjenja novog.
Ništa kontra entuzijazma KPJ, oni su nasilu uradili što mi evolucijom ne bi još za 100 godina. Ali ne ide, ne ide bez evolucije, a ni evolucija bez obrazovanja i vrlo ozbiljnih zakona o medijima. A obrazovanje nam je (kao i mediji)... za ćunu (al' onu po Vuku). Da prostiš.
takojegovorio

#3377 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by takojegovorio »

"Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na
otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje ...." Zašto Bošnjaci nisu iskoristili slobodno izraženu volju 1974

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je savezna država kao državna zajednica dobrovoljno
ujedinjenih naroda i njihovih socijalističkih republika, kao i socijalističkih autonomnih pokrajina
Vojvodine i Kosova koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, zasnovana na vlasti i
samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi, i socijalistička samoupravna demokratska zajednica
radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.
Član 2.
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju Socijalistička Republika Bosna i
Hercegovina, Socijalistička Republika Makedonija, Socijalistička Republika Slovenija, Socijalistička
Republika Srbija, kao i Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina i Socijalistička Autonomna
Pokrajina Kosovo koje su u sastavu Socijalističke Republike Srbije, Socijalistička Republika Hrvatska i
Socijalistička Republika Crna Gora.
Dozer

#3378 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 05/01/2020 15:30 Koji patetican pokusaj vadjenja, opravdavanja i provokacije nebi li se skrenulo malo sa warovog ispada. :mrgreen:
Poceli smo dakle sa prenesenim znacenjima, fino, fino,..

Do sada je uglavnom bila na tapetu uobicajena fgr krilatica gdje su protiv cetnika, ustasa i balija,... ono da se toj ideologiji dadne malkice multietnicki karakter i ne ispadne previse jednostrano na sto neki pomno paze. Pa su kritike uvijek bile protiv izjednacavanja strana gdje se podsjecalo da balije nisu osudjene ni za genocid ni za UZP. I na pitanje ko su uopce te balije jos niko ne odgovori.

Ovo su sada novi momenti gdje se opcenito otpor prema JNA u Hrvatskoj i Bosni svodi na ustase i balije. Opa bato ,...cijenim iskrenost.

Zapisano i dokumentovano, screen shot,... tek toliko ako moderator bude brisao sve. Ja sam vam ko br 1 iz Alan Forda, sve pamtim i sve zapisujem. :zen:
Kakve ti strasne gluposti sad valjas, covjece dragi... :D

O kakvom vadjenju pricas ba? Koga, iz cega, radi cega? Ko se vadi?
Jadan ne bio, priznaj da nisi shvatio sta ti je napisano, i sad si ti taj koji spinujes do besvijesti samo da ne bi priznao da si se zajeb'o :lol:
hAZNADAR

#3379 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 05/01/2020 10:33
Dozer wrote: 05/01/2020 00:38
hAZNADAR wrote: 04/01/2020 20:04 Cek malo,... Ko su te balije istovjetne cetnicima i ustasama?
Koja vojna formacija, koja politika, koji zlocini,... pa da mozemo uporediti te tvoje balije sa cetnicima i ustasama.
Iako je on mislio na generalne terminoloske stvari, a ti trazis konkretan primjer, nije ni to problem - 7. muslimanska, recimo...?
Doduse, balija bas i nije termin kojim se oznacava musliman kao takav, al' hajd', konverzacije radi...
Lijepo sam objasnio da je takva (kakvu je on predstavlja ) JNA pobjedila ciji je Haze bio pripadnik...Haze bi drugaciju pricu pricao...i lupao epitete svakome ko ne prica njegovu pricu....mada tesko ga je shvatiti i sta hoce da artikulise...sto onda nije poruka vec frustracija.
Zaboravljas da sam ja Banjalucanin i tu je isto kao da je JNA pobijedila. Kao i u ostatku RS - gdje su pobijedjene tvoje balije i ustase. Slobodno zamisljaj sta bi ja sbbkbb - mene jedino interesuje ono sto usput rece a to je JNA protiv balija i ustasa.
Dozer malko nevjesto pokusava opravdati - pa eto po njegovom su tvoje balije ustvari muslimani.

Kroz to je i jasnije zasto zalis sto JNA nije pobijedila i kukas na danas.

A izjednacavanje ustasa, cetnika i balija nije nikada moglo proci niti ce moci - osim kod vas.
Dozer wrote: 05/01/2020 20:19
O kakvom vadjenju pricas ba? Koga, iz cega, radi cega? Ko se vadi?
Jadan ne bio, priznaj da nisi shvatio sta ti je napisano, i sad si ti taj koji spinujes do besvijesti samo da ne bi priznao da si se zajeb'o :lol:
Pateticno,... prvo nazva samo 7 muslimansku balijama, sad sve muslimane,... Kolega ti je i izjednacio balije i ustase i ustvrdio da se JNA protiv toga borila. Imas li jos koje opravdanje advokate? :lol:
Dozer

#3380 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

A joj... :facepalm:
Jesu li cetalji Hrvate zvali ustasama, a muslimane balijama? Jesu. Ali... Mah...

OK, u pravu si 100%. :thumbup:
madner

#3381 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by madner »

Nije covjek bio tu kada su se koristili ti pojmovi.
Ramzess Veliki

#3382 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Ramzess Veliki »

Meni fali Titina milicija, oni bi ovo sve zacas pozatvarali i mirna Bosna. :twisted:
CPT

#3383 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote: 06/01/2020 08:20 Meni fali Titina milicija, oni bi ovo sve zacas pozatvarali i mirna Bosna. :twisted:
Kao sto su nekad Albance. Dok su drugi istovremeno dovozili slepere cigli. Zar nije tako i pocelo krvoprolice? Usput, to je bio plan Kadijevica i Co. Da je prosao danas bi sigurno zivjeli u rahatluku. :thumbup:
Ramzess Veliki

#3384 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Ramzess Veliki »

CPT wrote: 06/01/2020 09:42
Ramzess Veliki wrote: 06/01/2020 08:20 Meni fali Titina milicija, oni bi ovo sve zacas pozatvarali i mirna Bosna. :twisted:
Kao sto su nekad Albance. Dok su drugi istovremeno dovozili slepere cigli. Zar nije tako i pocelo krvoprolice? Usput, to je bio plan Kadijevica i Co. Da je prosao danas bi sigurno zivjeli u rahatluku. :thumbup:
To je Mladiceva milicija, ne brkaj pojmove. Mazni bobu za smirenje i ne istresaj se na mojim postovima.
Govorim o miliciji dok je Tito bio ziv. oni bi sve ove lopove pozatvarali za ukradenu dasku a ne za milione.
hAZNADAR

#3385 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki wrote: 06/01/2020 10:01
To je Mladiceva milicija, ne brkaj pojmove. Mazni bobu za smirenje i ne istresaj se na mojim postovima.
Govorim o miliciji dok je Tito bio ziv. oni bi sve ove lopove pozatvarali za ukradenu dasku a ne za milione.
Bilo je i onda i korupcije, nepotizma, guzonja i guzonjinih sinova koji su bili iznad zakona,... samo sto nije postojao internet pa da svi znaju sve. Jedini info je bio ono sto vlast dopusti u novinama i TV.

Slazem se da jeste bilo strozije i samim tim djelotvornije - i sigurno bi titina milicija vise zatvarala - samo je problem sto ljudi danas glasaju za iste a znaju sve o istima - sto znaci da bi titina milicija morala kaznjavati i narod.
Ramzess Veliki

#3386 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Ramzess Veliki »

hAZNADAR wrote: 06/01/2020 10:22 Bilo je i onda i korupcije, nepotizma, guzonja i guzonjinih sinova koji su bili iznad zakona,... samo sto nije postojao internet pa da svi znaju sve. Jedini info je bio ono sto vlast dopusti u novinama i TV.

Slazem se da jeste bilo strozije i samim tim djelotvornije - i sigurno bi titina milicija vise zatvarala - samo je problem sto ljudi danas glasaju za iste a znaju sve o istima - sto znaci da bi titina milicija morala kaznjavati i narod.
Ja bih i glasanje ukinuo. Nije demokratija za poglupa insana. Nama je dobro samo pod necijom cizmom, dok se ne opismenimo. Mislim na sve one koji bacaju kese pored rijeka, loze gume a zive u gradu i onanisu na Cecu sa izgovorom to je samo muzika. Nama treba kandzija jos par generacija da se nauce da nije lijepo pljunuti zvaku na trotoar, jer ce se poslije neki jadnik satrati da to pocisti. Nisu za nas izbori. Nas covjek glasa za pedeset maraka i hvali se time, a ne misli da mu djeca nemaju posla bas zbog tog koji mu je dao pedeset maraka.
hAZNADAR

#3387 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki wrote: 06/01/2020 10:32
hAZNADAR wrote: 06/01/2020 10:22 Bilo je i onda i korupcije, nepotizma, guzonja i guzonjinih sinova koji su bili iznad zakona,... samo sto nije postojao internet pa da svi znaju sve. Jedini info je bio ono sto vlast dopusti u novinama i TV.

Ja bih i glasanje ukinuo. Nije demokratija za poglupa insana. Nama je dobro samo pod necijom cizmom, dok se ne opismenimo. Mislim na sve one koji bacaju kese pored rijeka, loze gume a zive u gradu i onanisu na Cecu sa izgovorom to je samo muzika. Nama treba kandzija jos par generacija da se nauce da nije lijepo pljunuti zvaku na trotoar, jer ce se poslije neki jadnik satrati da to pocisti. Nisu za nas izbori. Nas covjek glasa za pedeset maraka i hvali se sa time, a ne misli da mu djeca nemaju posla bas zbog tog koji mu je dao pedeset maraka.
Nekada smo kukali mnogo vise zbog cizme nego danas zbog demokratije. Narodu treba sazrijevanje jer misli da moze imati i jare i pare.
CPT

#3388 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote: 06/01/2020 10:01
Cuj, Mladiceva milicija 'apsila neposlusna Albance? Ova ili ona milicija bi hapsila koga? Vodstvo Slovenije? Hrvatske? Kao sto je u startu bio plan Kadijevica i Adzica i to bi dovelo do? Cije hapsenje bi onakvu SFRJ spasilo? Ako je nesto Sloveniju "mobiliziralo" za izlaz iz SFRJ onda je bas hapsenje JBTZ. Nakon njihovog hapsenja doslo je do protesta i pokreta (Demos) koji je Sloveniju odveo iz SFRJ. A tu se je zavrsila prica o SFRJ i njenoj miliciji.
Image
Ramzess Veliki

#3389 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Ramzess Veliki »

CPT wrote: 06/01/2020 10:55 Cuj, Mladiceva milicija 'apsila neposlusna Albance? Ova ili ona milicija bi hapsila koga? Vodstvo Slovenije? Hrvatske? Kao sto je u startu bio plan Kadijevica i Adzica i to bi dovelo do? Cije hapsenje bi onakvu SFRJ spasilo? Ako je nesto Sloveniju "mobiliziralo" za izlaz iz SFRJ onda je bas hapsenje JBTZ. Nakon njihovog hapsenja doslo je do protesta i pokreta (Demos) koji je Sloveniju odveo iz SFRJ. A tu se je zavrsila prica o SFRJ i njenoj miliciji.
Ma ne interesuje me. :lol:
Dozer

#3390 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 06/01/2020 10:34 Nekada smo kukali mnogo vise zbog cizme nego danas zbog demokratije. Narodu treba sazrijevanje jer misli da moze imati i jare i pare.
Ti si totalno kontradiktoran sam sebi, vjeruj mi... :D

Ko je i kad kukao radi cizme u YU, bolan ne bio... ?

P.S. A Slovenac silji li silji Sloveniju. Valjda se tu osjeca svoj na svom, i zna detalje jer je bio tamo, a onda konta da je sve isto bilo i ovamo :D
hAZNADAR

#3391 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 06/01/2020 12:31
hAZNADAR wrote: 06/01/2020 10:34 Nekada smo kukali mnogo vise zbog cizme nego danas zbog demokratije. Narodu treba sazrijevanje jer misli da moze imati i jare i pare.

P.S. A Slovenac silji li silji Sloveniju. Valjda se tu osjeca svoj na svom, i zna detalje jer je bio tamo, a onda konta da je sve isto bilo i ovamo :D
Pocinjem sumnjati da uopce imas godina ili memorije. Valjda znamo svi koji smo bili odrasli u 80-tima za cim smo ceznuli a na sta kukali.
Pod cizmom se ne smatra samo ona gruba primjena sile kao na Kosovu vec opcenito sistem koji je postavio mnoga ogranicenja. Da, zelili smo velikom vecinom i demokratiju i kapitalizam i vece slobode,.... kukali sto to nemamo,... - danas neko drugo kukanje.
Dozer wrote: 06/01/2020 00:06 A joj... :facepalm:
Jesu li cetalji Hrvate zvali ustasama, a muslimane balijama? Jesu. Ali... Mah...
OK, u pravu si 100%. :thumbup:
Turcima uglavnom a ne balijama.

Mada ima ona cuvena Baje malog Knindze - ne volim te Alija zasto sto si ......
za one sto zale sto JNA nije pobijedila ustase i balije.
Dozer

#3392 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 06/01/2020 12:46 Pocinjem sumnjati da uopce imas godina ili memorije. Valjda znamo svi koji smo bili odrasli u 80-tima za cim smo ceznuli a na sta kukali.
Pod cizmom se ne smatra samo ona gruba primjena sile kao na Kosovu vec opcenito sistem koji je postavio mnoga ogranicenja. Da, zelili smo velikom vecinom i demokratiju i kapitalizam i vece slobode,.... kukali sto to nemamo,... - danas neko drugo kukanje.
Ja se ovoga ne sjecam. Iskreno. Nigdje niti sam cuo, niti vidio ljude koji su kukali na sistem. Od Ljubljane i Maribora, do Skoplja. Pricam o periodu '85-'91.

Mislim da smo vec prilicno elaborirali ovaj period, pa da se ne vracamo nazad. Uostalom, ti sam kazes da su te digli u rezervu '91, i da nisi uopste kontao ni sta, ni ko, ni kako, ni gdje, ni zbog cega, zar ne? Nego si cak bio ponosan sto ides s JNA... Ili treba da te opet citiram i potsjetim?
A sad kazes da si kukao na onaj sistem...
Malo se ovo ne slaze i ne ide jedno s drugim...

A sto se tice izraza "balija", to je postalo pogrdno tek od '90-ih. Stvarno znacenje je malo drugacije, i nije bilo pogrdno. Cak to nije ni izvorna turska rijec, da budemo precizni.
Last edited by Dozer on 06/01/2020 12:55, edited 3 times in total.
takojegovorio

#3393 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by takojegovorio »

Titina milicija je imala dvostruke aršine.Jedne za Albance,Hrvate ,Bošnjake,a druge za Srbe,Crnogorce i Makedonce.Nešto mi ,kada danas pogledam, više liči na srpsko-komunističko-četničku,kamufliranu u ulozi lažnog bratstva i jedinstva,miliciju ,koja rado bije nesrpsko stanovništvo,što se pokazalo u zadnjem ratu kada su petokraku zvezdu u trenutku zamenili kokardom.Ali nisu krivi ONI,krivi smo mi što smo verovali,i mi i Hrvati i Albanci.

O "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" sada se priča u nešto drugom tonu nego nekad.Nisu mi jasni Slovenci i Hrvati,kada onda nasedoše na srpsku propagandu,pa po Albancima pendrek!
Ali šta da se radi,bajka ,kad pogledamo istorijski,nije dugo trajala,ali svakako treba da se zabeleži.
hAZNADAR

#3394 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 06/01/2020 12:49
hAZNADAR wrote: 06/01/2020 12:46 Pocinjem sumnjati da uopce imas godina ili memorije. Valjda znamo svi koji smo bili odrasli u 80-tima za cim smo ceznuli a na sta kukali.
Ja se ovoga ne sjecam. Iskreno. Nigdje niti sam cuo, niti vidio ljude koji su kukali na sistem. Od Ljubljane i Maribora, do Skoplja. Pricam o periodu '85-'91.

Mislim da smo vec prilicno elaborirali ovaj period, pa da se ne vracamo nazad. Uostalom, ti sam kazes da su te digli u rezervu '91, i da nisi uopste kontao ni sta, ni ko, ni kako, ni gdje, ni zbog cega, zar ne? Nego si cak bio ponosan sto ides s JNA... Ili treba da te opet citiram i potsjetim?
A sad kazes da si kukao na onaj sistem...
Malo se ovo ne slaze i ne ide jedno s drugim...

A sto se tice izraza "balija", to je postalo pogrdno tek od '90-ih. Stvarno znacenje je malo drugacije, i nije bilo pogrdno. Cak to nije ni izvorna turska rijec, da budemo precizni.
To je uvijek bilo pogrdno - i prije 90-tih kada su nas uglavnom oslovljavali sa turci.

Medjutim u ovoj prici nije fokus na pogrdan izraz, preneseno znacenje,.... vec izjednacavanje ustasa i balija,...

Velika vecina Jugoslovena je zelila promjenu sistema, sve ucestaliji natpisi o tome, kriticizam u pjesmama, ispadi, prosvjedi, same omladinske socijalisticke organizacije propagirale smjenu generacija i liberalizaciju, opca ekonomska situacija sumorna gdje se krivica prebacivala na sistem, kriticizam i u filmovima, ucestliji medjunacionalni incidenti i otpor prema JNA, razliciti stavovi o kosovskom problemu,.. ... i najbitnije - gotovo da nije bilo raje, komentara,... gdje se nije ili ismijavao ili kritikovao jednopartijski sistem. A to sto se ti ne sjecas a kazes da si kao i ja 50+ - je vec dijagnoza. Ko zna, mozda je Dzoni na takve mislio kada je pjevao “lutke od krvi, bez trunke ideje”.

Uostalom - rezultati prvih izbora su i potvrdili da se radilo o visegodisnjoj zelji a ne da su neki slobodni mediji navodno isprali mozak nekadasnjim Jugoslovenima. Da su izbori bili provedeni koju deceniju ranije - vjerovatno bi ljudi vecinom glasali za SKJ. 80-tih nema sanse - vec prevazidjeno.
CPT

#3395 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 06/01/2020 12:31

Kakva je razlika izmedju hapsenja tamo ili 'vamo? Pa valjda je trebali 'apsiti sve? Btw, kako potraga za nocnim vozom? :lol:
CPT

#3396 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 06/01/2020 12:49 Ja se ovoga ne sjecam. Iskreno. Nigdje niti sam cuo, niti vidio ljude koji su kukali na sistem. Od Ljubljane i Maribora, do Skoplja. Pricam o periodu '85-'91.
Da nisi prepavao? Treniranje strogoca na Kosovu, Sloveniji, itd? Ili da ti to ilustrujem slikama kao nocni voz Pancevo - Beograd?

to je uvijek bilo pogrdno samo sto se nije koristilo javno kao devedesetih i ne moze se koristi uz cetnici i ustase....
Ramzess Veliki

#3397 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Ramzess Veliki »

Jao opterecenih likova na ovoj temi ... :run:
Dozer

#3398 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Ma jooook :lol:
takojegovorio

#3399 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by takojegovorio »

Velika većina Jugoslovena dođe na Kosovo polje 1989,i postade velika većina Srba.Prolaze kroz moj kraj i grad(blizu smo Kosova 500 metara vazdušne linije) i krevelje se u autobusima i mašu sa tri prsta(što mislim da nije odlika Jugoslovena,al hajd) a policija obezbeđuje prolazak.

Ali da počnem onog čega se najranije sećam.
Odmah posle Titove smrti,1981 nad mojim gradom policijski helikopteri žure u pravcu Kosova.Opet stara komunistička laž ,da je ugroženo bratstvo i jedinstvo,tekovine revolucije i da "zli" Albanci žele da uruše Jugoslaviju.Međutim šta je stvarno bilo.Kosovo je bilo izuzetno nerazvijeno,kao i moj grad.Živelo se u kućama od ćerpića,nije bilo puteva..i jedino se Priština nešto isticala,mada ni to nije bilo ono pravo.Komunisti su lagali a Albanci gledali kako ih lažu.Albanci su i 1966 pokrenuli pobunu jer su živeli u neljudskim uslovima,ali je tada Tito poslao Rankovića i stvar se smirila.Veliki broj Jugoslovena uopšte nije znao šta se dešava na Kosovu,tako da je policija radila šta je htela.Inače Albanci su izuzetno organizovani i pomažu jedan drugog do krajnih granica,ali tada je Jugoslovenska??? vojska bila prejaka i nisu uspeli da ostvare cilj.Govoriti nekom da je ravnopravan i da uživa sva prava u državi,a ovamo skriveno od očiju javnosti raditi sve da do toga ne dođe ,je ciganski(bez uvrede).....ima još
Dozer

#3400 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Sve to znamo. Znam ja i puno detalja od raje iz Specijalne iz Sarajeva, muslimana, koji su isli dole '89, cini mi se.
Ali, slabo je ko tada kontao da zapravo djeluju vec tada za srpske ciljeve i mitomaniju... Jos uvijek je tada bila Juga, milicija, red i zakon koji se sprovodio. Skrivene agende se nisu ni uvidjale uopste.
Locked