Opet ti sa svojom analogijom. Facepalm x2dustaban wrote:Sjeca li se ko onog vehabije Jusufa Barcica sto je zazdio autom u banderu u Tuzli i namjestu poginuo.
Nije imao ni kapi alkohola u krvi ali je svima jasno da je bio dobro predoziran.
Znamo i cime.
Toliko o stetnosti alkohola i nestetnosti religije.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- apsidejzi
#3376 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#3377 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opet ti sa svojom demagogijomdrugi profil wrote:S4mpion wrote:
Niko ti ne kaže da nekoga moraš ubjeđivati, ali kad je nauka u pitanju, ne možeš nikako onakve nebuloze izjavljivati na račun nauke, moraš se edukovati, a ne bježati od knjiga i svega edukativnog.![]()
To rce i ostade ziv covjek koji radi update knjigom starom 1500 godina i ne pomice dalje...
Pa čovječe, odavno si trebao uzeti naučne knjige i izučavati, možda bi onda shvatio da te ovdje ne prosipam gradivom religijskih, već gradivom naučnih knjiga.
Kako možeš biti tako ograničen i biti u ubjeđenju da su religijske knjige jedino štivo koje treba izučavati?
- drug_profi
#3378 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eh, uglavnom, neise... blago tebi.S4mpion wrote:Opet ti sa svojom demagogijomdrugi profil wrote:S4mpion wrote:
Niko ti ne kaže da nekoga moraš ubjeđivati, ali kad je nauka u pitanju, ne možeš nikako onakve nebuloze izjavljivati na račun nauke, moraš se edukovati, a ne bježati od knjiga i svega edukativnog.![]()
To rce i ostade ziv covjek koji radi update knjigom starom 1500 godina i ne pomice dalje...![]()
Pa čovječe, odavno si trebao uzeti naučne knjige i izučavati, možda bi onda shvatio da te ovdje ne prosipam gradivom religijskih, već gradivom naučnih knjiga.![]()
Kako možeš biti tako ograničen i biti u ubjeđenju da su religijske knjige jedino štivo koje treba izučavati?
- AstorH
#3379 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na supljom filozofiranju.
-
L u c i f e r
#3380 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Za razliku od teista...AstorH wrote:Na supljom filozofiranju.
- Dozer
#3381 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovi vjernici su meni zaista odlicni ...
Moze jedno pitanjce vezano za taj postanak i sve to..?
Kako je Allah, koji nije rodjen, niti je postao, mogao stvoriti bilo sta, ukljucujuci i nas, a ako istovremeno znamo da nesto ne moze nastati ni iz cega?
Ah, da.... Allah je oduvijek, a to nam je otkrio tek prije 1500 godina
Kako je Allah, koji nije rodjen, niti je postao, mogao stvoriti bilo sta, ukljucujuci i nas, a ako istovremeno znamo da nesto ne moze nastati ni iz cega?
Ah, da.... Allah je oduvijek, a to nam je otkrio tek prije 1500 godina
Last edited by Dozer on 28/07/2014 20:11, edited 1 time in total.
- drug_profi
#3382 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svim muslimanima koji prate ovu temu želim sretan praznik, Bajram barćula!
- Leo_alfa
#3383 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slucajnost, s tim da bi se moglo dodatno filozofirati sta u stvari znaci sam pojam slucajnost.S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
- S4mpion
#3384 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Istina je da bismo definitivno ušli u polje filozofije.Leo_alfa wrote:Slucajnost, s tim da bi se moglo dodatno filozofirati sta u stvari znaci sam pojam slucajnost.S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
- S4mpion
#3385 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Može, ali ne preko redaDozer wrote:Ovivjernici su meni zaista odlicni ...
S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
-
5 0 5
#3386 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
samo zato sto ti tako kazes, ne znaci da (mora biti) tako. na osnovu kojih dokaza ovo zakljucujes?Khilafa wrote: Allah (swt) nema pocetka niti kraj.
- drug_profi
#3387 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ah cuj tebe.... 
- vatrogasac
#3388 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zato što nas je On obaijestio kroz svoje Objave. E dalje je to za ateiste problem....505sCrtom wrote:samo zato sto ti tako kazes, ne znaci da (mora biti) tako. na osnovu kojih dokaza ovo zakljucujes?Khilafa wrote: Allah (swt) nema pocetka niti kraj.
-
5 0 5
#3389 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
objave ljudima. ljudima kao sto si i ti ili ja. svako moze slagati i izmisliti sta god mu padne na mastovitu pamet. zasto nekome vjerovati na rijec. bolje traziti dokaze. dakle, gdje su dokazi?vatrogasac wrote: Zato što nas je On obaijestio kroz svoje Objave. E dalje je to za ateiste problem....
- vatrogasac
#3390 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I to je Allah rekao da ne dignemo glavu pa Ga tražimo na oblacima nego da Ga tražimo kroz njegove ajete/znakove u Knjizi i ajete u prirodi koju On stvara.505sCrtom wrote:objave ljudima. ljudima kao sto si i ti ili ja. svako moze slagati i izmisliti sta god mu padne na mastovitu pamet. zasto nekome vjerovati na rijec. bolje traziti dokaze. dakle, gdje su dokazi?vatrogasac wrote: Zato što nas je On obaijestio kroz svoje Objave. E dalje je to za ateiste problem....
Kakav bi dokaz tebe zadovoljio?
-
5 0 5
#3391 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nije rekao alah, nego je tvrdio jedan COVJEK da mu je alah tako prenio.vatrogasac wrote: I to je Allah rekao da ne dignemo glavu pa Ga tražimo na oblacima nego da Ga tražimo kroz njegove ajete/znakove u Knjizi i ajete u prirodi koju On stvara.
po mogucnosti materijalni.
ovako nekako. samo bog.
- Leo_alfa
#3392 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ucine mi se interesantni video klipovi koji prikazuju kako osoba pristupa odredjenoj religiji, bilo kojoj. Medjutim nakon sto pocnu sa nebulozama izgubim volju da sve gledam. Ostaje mi cudno kako neki ljudi drze do odredjenih stavova (u ovom slucaju da nema boga) bez da uopste razmisljaju o tome malo vise. Cudno mi je zbog toga sto zivimo u svijetu u kojem se religije takmice medjusobno kako se na najbolji nacin predstaviti masama i dobiti sto veci broj sljedbenika. Pa smo tako "bombardovani" raznim materijalima od "svjedoka" koji ljubazno kucaju na vrata i dijele letke do vjeronauka (kakva rijec
) u skolama. Da zivimo u svijetu koji nas ne dovodi u dodir sa religijama, gdje ne bi dosli u situaciju da posvetimo paznju idejama o bozanskim bicima, ne bi mi bilo cudno. Ali kad vidim da osoba promijeni svoje stavove u toku pola sata ili sat vremena (pa bilo kakav "prelaz" bio, ateizam-teizam ili teizam-ateizam) onda mi to ne djeluje kao inteligentno razmisljanje uopste.
- zlokruhovic
#3393 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ko to radi?? , ja nisam primetio.Leo_alfa wrote:Ucine mi se interesantni video klipovi koji prikazuju kako osoba pristupa odredjenoj religiji, bilo kojoj. Medjutim nakon sto pocnu sa nebulozama izgubim volju da sve gledam. Ostaje mi cudno kako neki ljudi drze do odredjenih stavova (u ovom slucaju da nema boga) bez da uopste razmisljaju o tome malo vise. Cudno mi je zbog toga sto zivimo u svijetu u kojem se religije takmice medjusobno kako se na najbolji nacin predstaviti masama i dobiti sto veci broj sljedbenika. Pa smo tako "bombardovani" raznim materijalima od "svjedoka" koji ljubazno kucaju na vrata i dijele letke do vjeronauka (kakva rijec) u skolama. Da zivimo u svijetu koji nas ne dovodi u dodir sa religijama, gdje ne bi dosli u situaciju da posvetimo paznju idejama o bozanskim bicima, ne bi mi bilo cudno. Ali kad vidim da osoba promijeni svoje stavove u toku pola sata ili sat vremena (pa bilo kakav "prelaz" bio, ateizam-teizam ili teizam-ateizam) onda mi to ne djeluje kao inteligentno razmisljanje uopste.
Ali ako kažeš da ima takvih onda šta je tome razlog?? , jel prosto moguće da neko stoji iza jedne argumentacije i za 1h je promeni??
Mogu shvatiti da neko postane ateista za 1h ali uz uslov da se nevraća na teisitčku poziciju , ali kad je obrnut slučaj , e to mi nije jasno , jedino ako nije u pitanju čisti strah i kukavički konformizam.
- vatrogasac
#3394 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To je tvoja tvrdnja da je riječ čovjeka, a nije tvrdnja svih ljudi. I to stoji u ajetima Knjige i ajetima prirode. Ako ne vjeruješ prvima onda analiziraj druge. Zavisi koliko se otvoriš.505sCrtom wrote:nije rekao alah, nego je tvrdio jedan COVJEK da mu je alah tako prenio.vatrogasac wrote: I to je Allah rekao da ne dignemo glavu pa Ga tražimo na oblacima nego da Ga tražimo kroz njegove ajete/znakove u Knjizi i ajete u prirodi koju On stvara.
po mogucnosti materijalni.
ovako nekako. samo bog.
- Leo_alfa
#3395 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@zlokruhovic
Mozes naci po youtube-u takvih klipova koliko hoces.
Editujem, moram priznati da nisam nasao snimke "prelska" na ateizam.
Mozes naci po youtube-u takvih klipova koliko hoces.
Editujem, moram priznati da nisam nasao snimke "prelska" na ateizam.
-
5 0 5
#3396 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
moja tvrdnja, tvoja tvrdja, njegova tvrdnja... ajete je napisao covjek. ljudskom rukom. to i ti znas.vatrogasac wrote: To je tvoja tvrdnja da je riječ čovjeka, a nije tvrdnja svih ljudi. I to stoji u ajetima Knjige i ajetima prirode. Ako ne vjeruješ prvima onda analiziraj druge. Zavisi koliko se otvoriš.
- Leo_alfa
#3397 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zakir Naik izgleda ima dosta uticaja na forumase 
-
belfy
#3398 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
opet ove prizemne primjere koristiti je sasvim bespotrebno. ako imas oci i mozak vec mozes da vidis da poroji i oprema i masina, a to je ovaj svijet. ukljucujuci i planetu i svemir koju ljudi dio po dio istrazuju. za svaki takav dio se povremeno javi osoba koja objasni taj mehanizam. tako da bi odgovor na tvoje pitanje bilo - covjek. dakle prva, a mozda i zadnja osoba (ako istrazivanje bude uspjesno) koja ce to cini je covjek.Khilafa wrote:@505sCrton,505sCrtom wrote:objave ljudima. ljudima kao sto si i ti ili ja. svako moze slagati i izmisliti sta god mu padne na mastovitu pamet. zasto nekome vjerovati na rijec. bolje traziti dokaze. dakle, gdje su dokazi?vatrogasac wrote: Zato što nas je On obaijestio kroz svoje Objave. E dalje je to za ateiste problem....
Okej, ti ne vjerujes u Boga, i zato cestitam sto si zavrsio prvu recenicu: La ila ha - znaci "Nema Boga". Naime, sehadet je: La ila ha il Allah. - znaci "nema Boga osim Allaha". Kazes li "La ila ha il Allah", onda si konacno postao musliman. Znaci zavrsio sam pola posla.
Pretpostavimo da postoji oprema, postoji masina, koju niko na svijetu nije vidio, i doveden je pored tebe. Ko će biti prva osoba, koja će biti u mogućnosti da ti objasni mehanizam ovog objekta - ili ove masine?
meni samo nije jasno sto te kolege vjernici ne obavijeste da je i to tvoje "na pola puta" promaseno.
o hljebe.... daj i da tebi odgovorim kad vec uleti dok odgovaram. jel moze neko nesto "napisati" bez da to "zapise"? daj objasni razliku izmedju napisao i zapisao, cisto da to samo malo rasclanimo. moze?krvava wrote:Ne napisao nego zapisao! Razlika je ogromna!505sCrtom wrote:moja tvrdnja, tvoja tvrdja, njegova tvrdnja... ajete je napisao covjek. ljudskom rukom. to i ti znas.vatrogasac wrote: To je tvoja tvrdnja da je riječ čovjeka, a nije tvrdnja svih ljudi. I to stoji u ajetima Knjige i ajetima prirode. Ako ne vjeruješ prvima onda analiziraj druge. Zavisi koliko se otvoriš.
Last edited by belfy on 28/07/2014 01:19, edited 1 time in total.
-
5 0 5
#3399 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nije cak ni zapisao, ako cemo mak na konac. nego je tvrdio da prenosi. a drugi su zapisali. no to nije poenta. poenta je da to sto on nudi meni nije dovoljno kao dokaz da to nadnaravno bice zaista postoji. nekim ljudima, kao tebi npr. je to dovoljno. meni su neki drugi koncepti mnogo mogucniji od tog ponudjenog, prije milenijum i po.krvava wrote: Ne napisao nego zapisao! Razlika je ogromna!
- fatamorgana
#3400 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Klingonci!Khilafa wrote:@belfy, Tvoj odgovor je da je covjek stvorio ovaj objekat, proizvodjac objekta.
Kako se onda stvorio svemir?