oldschool wrote:jeza u ledja wrote:Nisam ni rekao da je pozitivno. Rekao sam da ce razocarati Izraelce jer nije ono sto bi oni htjeli - nepobitan dokaz da Iranci prave/imaju nuklearno oruzje, odnosno WMD, sto bi bio cvrst dokaz , tj. opravdanje za napad.
Procitaj malo komentare analiticara u vezi ovoga.
Da znaš šta su Blerova i Bushova doktrina ne bi uopšte ono gore napisao, nakon njih uopšte im ne treba nikakav izvještaj, zato sam rekao da prov naučiš stvari a kasnije pametuješ. Vidi kad su primijenjene, šta su donijele u međunarodnu politiku, pravo, onda ćeš shvatiti da su izvještaji nebitni.

A danas svako može analitičar biti, ali se zna ko je pouzdan i koga se uzima za ozbiljno.

Ne znam sta je Blairova doktrina, ali tzv. "Bushova doktrina" je opstepoznata fraza koja se cesto koristi u medijima. Prije 3 godine je bila poznata zezancija kad su Sarah Palin pitali sta misli o Bushovoj doktrini, pa se ispostavilo da ona pojma nema sta je to.
Medjutim, meni je to glupo zvati "Bushovom doktrinom", jer je lik toliko glup da ja nista ne bih nazvao njegovom doktrinom. To je doktrina ljudi oko njega, odnosno neo-cona, a Bush je tu bio samo kao smijesni kauboj koji ce praviti posalice i tako prodavati pricu raji.
Blairova doktrina je pretpostavljam nesto slicno.
Inace je normalna stvar da mediji u zadnje vrijeme definisu "doktrine" za svakog americkog predsjednika. Obicno se time opisuje generalan stav nekog predsjednika u vezi nacina rjesavanja nekog aktuelnog problema tokom njegove vladavine. To nije neka stvar jasno definisana pravilnikom ili napisana u nekoj knjizi. Jednostavno to je set principa kojima se vodi odredjeni politicar ili grupa politicara u vezi nekog problema, a obicno ti kojima se doktrina pripisuje ne nazivaju istu doktrinom.
Uglavnom, nema potrebe da o tome pricamo na nacin kao sto ti predstavljas. "Bushova doktrina" je jednostavnije receno nacin na koji se vodila vanjska politika njegove administracije, a ne znma je li postoji nesto poznatije ili podrobnije objasnjeno od toga. Svi znamo sve o Iraku, Afganistanu, Al-Kaidi, "demokratizaciji", itd, i danas generalno ljudi sa cinizmom gledaju na americku spoljnu politiku, upravo kroz prizmu onoga sto se desavalo 2000-2008e za vrijeme Busha. Takav stav prema americkoj spoljnoj politici ima i velika vecina ljudi i na ovom forumu, sto se jasno moze vidjeti i na ovoj temi, i na temama o Libiji, Siriji, Izraelu/Palestini, itd.
Stoga, kazes "Bushova doktrina", time nisi otkrio toplu vodu, niti si pokazao neko znanje o necemu , to je samo fancy izraz za americku spoljnu politiku u zadnjih 10 godina.
Generalno, lijepo je znati neke ideologije kojima su se vodili kreatori spoljne politike tipa Kissinger ili Brzezinski, ali nemoj misliti da je to zacrtano u kamenu i da se svaka administracija vodi na isti nacin. Mislim, ti spominjes Bismarcka, to je 19i vijek bolan. Ok, to su sve temelji za teoriju o nekoj modernoj politici, realpolitik ili kako se to vec zove, ali to je prevazidjeno bolan. Odnosi su mnogo kompleksniji i kaoticniji i ne mozes sve objasnjavati po tome sta je napisao neki mudroser tipa Kissinger, ono, "da sam ja dobar a ostali nek crknu", pogotovo kad usporedis sa spoljnom politikom sviju ostalih.