IRAN

Post Reply
MUNAFIK

#3351 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

severin wrote:ja se nadam da nece izbit rat !! ili izgleda da mi vise ne mozemo funkcijonisati bez rata jebes ovo drustno gdje samo rat preovladava i gdje svi cekaju neki veliki rat jos kad mi spomenu dekoratiju kosa mi se digne na glavi a po meni licno danas su naj veci krivci mediji zato sto LAZU!!!
Svako se normalan nada da nece biti jos ratova... Ali svijet i ekonomija tako funkcionisu, neki moraju ratovati i giniti da bi neka saka 'mocnika' mogla kontrolisati i zaradjivati...

A mediji ne lazu zato sto zele, mediji lazu zato sto se to od njih trazi, nema novisnih medija (bar ne ovih masovnih popularnih), svi oni rade za nekoga u vecini za cionisticke ciljeve ako pricamo u ovoj temi...
vatana

#3352 Re: IRAN

Post by vatana »

MUNAFIK wrote:
severin wrote:ja se nadam da nece izbit rat !! ili izgleda da mi vise ne mozemo funkcijonisati bez rata jebes ovo drustno gdje samo rat preovladava i gdje svi cekaju neki veliki rat jos kad mi spomenu dekoratiju kosa mi se digne na glavi a po meni licno danas su naj veci krivci mediji zato sto LAZU!!!
Svako se normalan nada da nece biti jos ratova... Ali svijet i ekonomija tako funkcionisu, neki moraju ratovati i giniti da bi neka saka 'mocnika' mogla kontrolisati i zaradjivati...

A mediji ne lazu zato sto zele, mediji lazu zato sto se to od njih trazi, nema novisnih medija (bar ne ovih masovnih popularnih), svi oni rade za nekoga u vecini za cionisticke ciljeve ako pricamo u ovoj temi...[/quote

Upravo tako.
simpozijum delirijum

#3353 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

evo analiza govora Ahme ' o Izraelu i Holokaustu .
http://www.informationclearinghouse.inf ... e12790.htm
nikada Iranski i jeste ! to je diktatorski ali ne i manijakalni rezim ( poput Izraelskoga sa 200 atomskih bombi ) nije niti jednom negirao holokaust vec njegovu zloupotrebu u propagadne svrhe da bi se ubijali u ratovima agresije Arapi , komsije ( kao memorandum SANU iz Beograda , ili Zagreba o "Predzidju krscanstva" a ja Sarajlija nisam pojma imao , ili 'Bosanceros' pojma nemam da sam "Mudzahedin" i da me treba ubiti ??? prije 1992 , zato sto postojim kao i sto Palestinci postoje i postojace vjeko vjekova taj hrabri narod kao i mi Bosanci i Hercegovci )
niko nije preveo govor Iranskih celnika , niko nije pruzio ruku ka pregovorima , Iranci zele mir
ponavljam ;
Iranska vlada i narod zeli mir i imaju dokumenti u kojem vise puta pozivaju na razum i pregovore i pred UN
sta je problem odjednom ?
zele rat ?
ko zeli rat i recite mi i jedan razuman razlog ( manite se serijata i kamenovanja zena i slicno , imam dokumente kako USA policija puca bojevom municijom po protestantima , kada se bune protiv rezima , oko 400 ranjenih i 3700 uhapsenih ) u zadnjih par sedmica , nemojte mi kakiti ..
zasto napasti Iran ?
napasti Iran ? u ime demokratije ?
:lol:
zavrzlama

#3354 Re: IRAN

Post by zavrzlama »

nece ni izrael ni USA napasti Iran...razlog je taj sto USA napada samo one drzave u kojoj ima minimum 30% stanovnistva na njenoj strani(Irak npr.)...sve oko Irana je pokusaj Amerike da odrzi primat jedine super sile...the end.
jeza u ledja

#3355 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Vidim ne pise se o dugo ocekivanom izvjescu IAEA (medjunarodne agencije za nuklearnu energiju).

Prethodnih nekoliko sedmica napumpavala se atmosfera oko ovog izvjestaja jer su dijelovi koji su navodno procurili ukazivali na to da Iran aktivno pravi nuklearno oruzje. Sad kad je izvjestaj i izasao u javnost on definitino potvrdjuje da se neki dijelovi nuklearnog programa Irana (a koji postoje) ne bi radili za bilo sta drugo osim za gradnju nuklearnog oruzja. Izvjestaj tako kaze da postoji mogucnost da Iran gradi nuklearno oruzje. Medjutim, nidgje u izvjestaju ne stoji sa sigurnoscu ni da Iran definitivno pravi nuklearno oruzje, niti cak da zeli da ga pravi. (Podsjetimo, Iran je aktivno razvijao tehnologiju za ovo naoruzanje do prije 10ak godina, onda su navodno stali.)

Uglavno, izvjestaj IAEA je veliko razocarenje za Izrael jer su oni u njemu ocekivali nepobitan dokaz da Iran gradi WMD, sto bi bilo opravdanje za neki napad u buducnosti.

Obama i ostali u NATO su danas reagovali trazeci nove sankcije za Iran.

In other news, a povezano s ovim, neki dan je procurio u javnost kratki razgovor Sarcozyja i Obame u Francuskoj na sastanku G20, gdje su valjda misleci da su mikrofoni iskljuceni ova dvojica kritikovali izraelskog premijera Netanyahua. Sarcozy je navodno rekao Obami (o Netanyahuu): "Ne mogu ga podnjeti vise, on je lazov", na sta mu je Obama odgovorio: "Mozda je tebi dosadio, ali sam ja taj koji se mora s njim natezati svaki dan". :D
oldschool

#3356 Re: IRAN

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote:Vidim ne pise se o dugo ocekivanom izvjescu IAEA (medjunarodne agencije za nuklearnu energiju).

Prethodnih nekoliko sedmica napumpavala se atmosfera oko ovog izvjestaja jer su dijelovi koji su navodno procurili ukazivali na to da Iran aktivno pravi nuklearno oruzje. Sad kad je izvjestaj i izasao u javnost on definitino potvrdjuje da se neki dijelovi nuklearnog programa Irana (a koji postoje) ne bi radili za bilo sta drugo osim za gradnju nuklearnog oruzja. Izvjestaj tako kaze da postoji mogucnost da Iran gradi nuklearno oruzje. Medjutim, nidgje u izvjestaju ne stoji sa sigurnoscu ni da Iran definitivno pravi nuklearno oruzje, niti cak da zeli da ga pravi. (Podsjetimo, Iran je aktivno razvijao tehnologiju za ovo naoruzanje do prije 10ak godina, onda su navodno stali.)

Uglavno, izvjestaj IAEA je veliko razocarenje za Izrael jer su oni u njemu ocekivali nepobitan dokaz da Iran gradi WMD, sto bi bilo opravdanje za neki napad u buducnosti.

Obama i ostali u NATO su danas reagovali trazeci nove sankcije za Iran.

In other news, a povezano s ovim, neki dan je procurio u javnost kratki razgovor Sarcozyja i Obame u Francuskoj na sastanku G20, gdje su valjda misleci da su mikrofoni iskljuceni ova dvojica kritikovali izraelskog premijera Netanyahua. Sarcozy je navodno rekao Obami (o Netanyahuu): "Ne mogu ga podnjeti vise, on je lazov", na sta mu je Obama odgovorio: "Mozda je tebi dosadio, ali sam ja taj koji se mora s njim natezati svaki dan". :D
Oni pišu šta im se naredi, koliko je inspektora, zvaničnika potvrdilo da je lažiralo izvještaje, napumpavalo samo da dođe od napada na Irak. Nije im se sudilo. Čudo u ovom nije pisalo su ovladali tehnologijom pravljenja hidrogenske bombe. :lol:
jeza u ledja

#3357 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

oldschool wrote:
Oni pišu šta im se naredi, koliko je inspektora, zvaničnika potvrdilo da je lažiralo izvještaje, napumpavalo samo da dođe od napada na Irak. Nije im se sudilo. Čudo u ovom nije pisalo su ovladali tehnologijom pravljenja hidrogenske bombe. :lol:
Stvarno covjek ima osjecaj da ljudi ne citaju sta je napisano vec samo reaguju na izvore informacija po defaultu.

Fino pise da IAEA nije izbacila izvjestaj koji odgovara Izraelu kontra Irana.
Ako "pisu sta im se naredi", zasto onda nisu napisali nesto sto ce dati zeleno svjetlo Izraelu i SAD da ih pritisnu jos jace?

Isto je vazilo svojevremno za Irak.
Hunkar

#3358 Re: IRAN

Post by Hunkar »

jeza u ledja wrote:Sarcozy je navodno rekao Obami (o Netanyahuu): "Ne mogu ga podnjeti vise, on je lazov", na sta mu je Obama odgovorio: "Mozda je tebi dosadio, ali sam ja taj koji se mora s njim natezati svaki dan". :D
a jes lik naporan i preko televizije :D
oldschool

#3359 Re: IRAN

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote:
oldschool wrote:
Stvarno covjek ima osjecaj da ljudi ne citaju sta je napisano vec samo reaguju na izvore informacija po defaultu.

Ako "pisu sta im se naredi", zasto onda nisu napisali nesto sto ce dati zeleno svjetlo Izraelu i SAD da ih pritisnu jos jace?

Ne kontaš ti ništa, nema još izvještaja, ali je već krenula hajka, pojavljuju se inkriminirajući dijelovi izvještaja. Ako im treba izgovor za napad, napisat će da su ovladali bilo kojom tehnologijom, da rade bilo šta. Glavni inspektor, zadužen za Irak pri IAEA-u, je lagao, kao i drugi ljudi zaduženi za tu zemlju, kasnije su priznali da su napumpavali izvještaje jer su ''navodno'' bili pod pritiskom , šta je bilo? Ništa, nisu ni odgovarali, pojeo vuk magarca. Možda ti je sad jasnije. Možda će i Obama kao kakvo derište stalno na tv-u ponavljati: Iran has mass destruction weapons :lol: :lol: , kad nisu ništa našli, ali baš ništa, penzonisani CIA-in agent zadužen za Irake je rekao:''Da je možda preuveličavao izvještaje, nije očekivao zbog toga invaziju.'' :lol: :lol: . A kasnije Blair i Bush, nema veze što nisu pronašli apsolutno ništa, pomogli su iračkom narodu. :mrgreen:
Intimus

#3360 Re: IRAN

Post by Intimus »

Kio wrote:ma biti ce nesto, :)
Ameri kuhaju :)
ako i bude "III Svjetskog rata" , imate na jednoj strani:
Tursku,Iran,Rusiju,(Kinu),Sjevernu Koreju,(Indiju)
USA,Kanadu,Izrael,EU tj (Nato),Pakistan,UAE,ostale islamske-pro americke zemlje,S-Koreju,Japan...
Kako god da okrenete, nista lijepo se ne moze desiti, samo veliki materijalni i ljudski gubitci...
Eh kada bi se oni udruzili da sta god korisno naprave, :roll:
A šta je sa OS (Oružanim snagama) BiH?! Gdje će one? :? :roll:
jeza u ledja

#3361 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

oldschool wrote:
jeza u ledja wrote:
oldschool wrote:

Ne kontaš ti ništa, nema još izvještaja, ali je već krenula hajka, pojavljuju se inkriminirajući dijelovi izvještaja. Ako im treba izgovor za napad, napisat će da su ovladali bilo kojom tehnologijom, da rade bilo šta. Glavni inspektor, zadužen za Irak pri IAEA-u, je lagao, kao i drugi ljudi zaduženi za tu zemlju, kasnije su priznali da su napumpavali izvještaje jer su ''navodno'' bili pod pritiskom , šta je bilo? Ništa, nisu ni odgovarali, pojeo vuk magarca. Možda ti je sad jasnije. Možda će i Obama kao kakvo derište stalno na tv-u ponavljati: Iran has mass destruction weapons :lol: :lol: , kad nisu ništa našli, ali baš ništa, penzonisani CIA-in agent zadužen za Irake je rekao:''Da je možda preuveličavao izvještaje, nije očekivao zbog toga invaziju.'' :lol: :lol: . A kasnije Blair i Bush, nema veze što nisu pronašli apsolutno ništa, pomogli su iračkom narodu. :mrgreen:
Nisi upucen.
Izvjestaj je izasao.
Evo ga tu: http://www.guardian.co.uk/world/interac ... aea-report

Kao sto sam napisao, do juce su samo procurivali nepotvrdjeni dijelovi izvjestaja, za koje se pokazalo da su samo nagadjanja.

Dalje jos jednom ponavljam, mozemo se raspravljati ko djeca koja samo znaju pucati isprazne fraze ili citati sta drugi pisu. Prica o WMD i falsificiranju dokumenata o oruzjima masovnog unistenja u Iraku je toliko puta prepricana i opste-poznata da je poprilicno djetinjasto uopste prepricavati iste stvari. Mislim, nema potrebe da odmah zines u prazno sa "aaaa slagali su za WMD u Iraku"...Znamo to svi.
Ja ti govorim o izvjestajima UN o postojanju nuklearnog oruzja (ili tehnologije za isto) u Iraku pred invaziju na isti. U tim izvjestajima iz kraja 2002e stoji da je Irak uspjesno prekinuo dalje razvijanje WMD. Napisao ga glavni UN inspektor Hans Blix.
UPRKOS tome, britanske i americke obavjestajne sluzbe su pricale drugu pricu i plasirali svoje "podatke" kako Saddam ima ovo i ono, za sta se poslije ispostavilo da je bila laz.

Dakle, UN NIJE radio "onako kako im se naredi", vec upravo suprotno. Da nije tako, UN bi podrzao rezoluciju kojom bi se napao Irak, a nije.
Isto se desava sada sa Iranom.

Manite se gluposti i prica kako neko radi kako mu se naredi. Ne desava se sve u svijetu jer tako hoce ista grupa ljudi. Vasim objasnjenjima da se svijet okrece tako kako naredi sacica ljudi samo pokazujete svoju nesposobnost racionalnog rezonovanja, da ne kazem osnovnog znanja o medjunarodnoj politici, ekonomiji i svijetu uopste.

Ista ta UN sa 3/4 glasova podrzava nezavisnu Palestinu, Izraelce naziva zlocinackom drzavom, a Amerikanci se svom silom upiru da ih ukinu ili ako nista bar umanje znacaj. I sad prica "UNove agencije rade kako im se naredi". Jeste, svi su korumpirani i svi su piuni u rukama cionista. :-)
Sta djeca znaju o zavicaju...
beliver

#3362 Re: IRAN

Post by beliver »

Može li meni neko kao laiku objasniti kako je moguće da prema podacima Amerika i Izrael imaju stotine atomskih bombi i to je kao normalno, a tolika frka, koja bi mogla rezultirati nečim ozbiljnim se diže oko Irana koji kao eto radi na razvijanju tog istog oružja?

Stvarno mi nije jasno, pa me baš zanimaju vaši odgovori. Šta, kao režimi u Americi i Izraelu su demokratski, pa oni neće "pomahnitati" i bacati te atomske bombe, a Iran čim je napravi gledaće da je upotrijebi?!
oldschool

#3363 Re: IRAN

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote: Nisi upucen.
Izvjestaj je izasao.

Kao sto sam napisao, do juce su samo procurivali nepotvrdjeni dijelovi izvjestaja, za koje se pokazalo da su samo nagadjanja.

Dalje jos jednom ponavljam, mozemo se raspravljati ko djeca koja samo znaju pucati isprazne fraze ili citati sta drugi pisu. Prica o WMD i falsificiranju dokumenata o oruzjima masovnog unistenja u Iraku je toliko puta prepricana i opste-poznata da je poprilicno djetinjasto uopste prepricavati iste stvari. Mislim, nema potrebe da odmah zines u prazno sa "aaaa slagali su za WMD u Iraku"...Znamo to svi.
Ja ti govorim o izvjestajima UN o postojanju nuklearnog oruzja (ili tehnologije za isto) u Iraku pred invaziju na isti. U tim izvjestajima iz kraja 2002e stoji da je Irak uspjesno prekinuo dalje razvijanje WMD. Napisao ga glavni UN inspektor Hans Blix.
UPRKOS tome, britanske i americke obavjestajne sluzbe su pricale drugu pricu i plasirali svoje "podatke" kako Saddam ima ovo i ono, za sta se poslije ispostavilo da je bila laz.

Dakle, UN NIJE radio "onako kako im se naredi", vec upravo suprotno. Da nije tako, UN bi podrzao rezoluciju kojom bi se napao Irak, a nije.

Manite se gluposti i prica kako neko radi kako mu se naredi. Ne desava se sve u svijetu jer tako hoce ista grupa ljudi. Vasim objasnjenjima da se svijet okrece tako kako naredi sacica ljudi samo pokazujete svoju nesposobnost racionalnog rezonovanja, da ne kazem osnovnog znanja o medjunarodnoj politici, ekonomiji i svijetu uopste.

Ista ta UN sa 3/4 glasova podrzava nezavisnu Palestinu, Izraelce naziva zlocinackom drzavom, a Amerikanci se svom silom upiru da ih ukinu ili ako nista bar umanje znacaj. I sad prica "UNove agencije rade kako im se naredi". Jeste, svi su korumpirani i svi su piuni u rukama cionista. :-)

Nisam znao da je danas izašao izvještaj, ali sam pročitao sada. Nije pozitivan, samo čitaj zaključak. Nisu surađivali, nisu im dopustiti pristup određenim postrojenjima i nemaju dokaze o neprijavljenom nukelarnom materijalu kao i radu s istim, te zaključuju da nema ništa nelegalno, ali samo zato što nisu imali priliku sve pregledati. Dalje, u nastavku kažu da imaju veoma pouzdan izvor, koji tvrdi da je Iran izveo niz eksperimenata kako bi napravio nuklearne eksplozivne naprave, te na kraju izjavljuju da Iran treba surađivati u punom kapacitetu, da prekinu eksperimente s teškom vodom, kao i još neki niz pravilnosti jer ih to dovodi u sumnju da vrše eksperimente u vojne svrhe. Ovdje ništa pozitivno nema. Za sve trebaš imati podršku Vijeća sigurnosti, a zna se da ne bi dobli podršku pa su odustali. Rusi nagaziše Gruziju, Kinezi rade šta žele na Tibetu, kakve koristi ti narodi imaju od ispraznih rezolucija. Kakve koristi Palestincima od 3/4 kad Ameri veto ulože. Bolje pročitaj neko djelo Bismarcka, dva dijela Diplomatije Kisindžera, saznaj šta je Bushova, Blerova, Trumanova doktrina, pa onda nekom drži predavanja o međunarodnoj politici , kad savladaš osnove međunarodne politike, onda ti preporučim malo ozbiljnija štiva. :mrgreen:
amoninan

#3364 Re: IRAN

Post by amoninan »

Natanjahu sanja napad na Iran gotovo cjelu svoju političku karijeru. Sada su mu po prvi put dodijeljene karte kojima bi to mogao i uraditi. Plan napada na Iran nije nova vijest, samo je sada aktuelizirana u pravom svijetlu. Teren se priprema još od 2009 godine, odnosno od njegovog povratka na premijersku stolicu.

O kakvom se opasnom čovjeku radi najbolje govori reakcija najmilitantnijeg izraelskog operativca (kako mu Izraelci tjepaju) i bivšeg šefa Mossada Meire Dagana koji je nakon Natanjahuevog reizbora izjavio da će Natanjahu odvesti Izrael i cjeli region u propast. Kada to kaže neko poput Dagana, kojeg bije glas okorjelog militante, to je samo po sebi razlog za veliku zabrinutost. Najvjerovatnije da upravo Dagan stoji iza curenja aktuelnih informacija iz Mossada i Shin Bete o planu, ne bil spriječio Natanjahua u namjeri i po mogućnosti srušio ga s vlasti. Curenje informacija je nanijelo određenu štetu, vidjećemo dal' dovoljnu.

Napad, ukoliko do njega dođe, biće katastrofa za cjeli region pa i šire. Američki ulazak u rat u slučaju odmazde Irana je mislim siguran. U tom slučaju najmanje 7 zemlja regije biće ratno bojište većeg ili manjeg inteziteta. Bukvalno cjeli Bliski istok će biti bojište.

Glede Irana i nuklearne energije, Iran ne može napustiti razvoj na tom polju. Ne radi se tu samo o atomskom oružju, nego i o energetskom deficitu. Iran se rapidno razvija i potreba za električnom energijom raste proporcionalno tome, jedini način da Iran isprati potražnju za el. energijom je nuklearna tehnologija. Svi ostali načini su preskupi i manje efikasni. Bio Ahmedinedžad, ili neko drugi, nije bitno, Iran neće ili jednostavno ne može napustiti razvoj nuklearne tehnologije.
Goblin

#3365 Re: IRAN

Post by Goblin »

Intimus wrote:
Kio wrote:ma biti ce nesto, :)
Ameri kuhaju :)
ako i bude "III Svjetskog rata" , imate na jednoj strani:
Tursku,Iran,Rusiju,(Kinu),Sjevernu Koreju,(Indiju)
USA,Kanadu,Izrael,EU tj (Nato),Pakistan,UAE,ostale islamske-pro americke zemlje,S-Koreju,Japan...
Kako god da okrenete, nista lijepo se ne moze desiti, samo veliki materijalni i ljudski gubitci...
Eh kada bi se oni udruzili da sta god korisno naprave, :roll:
A šta je sa OS (Oružanim snagama) BiH?! Gdje će one? :? :roll:
OSBiH ce biti tacno tamo gdje su u Iraku i gdje su u Afghanistanu. Sa NATO savezom. Guzica u hamviju, a u ruci M4.
Pozdrav domovini.
jeza u ledja

#3366 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

oldschool wrote:
jeza u ledja wrote: Nisi upucen.
Izvjestaj je izasao.

Nisam znao da je danas izašao izvještaj, ali sam pročitao sada. Nije pozitivan, samo čitaj zaključak. Nisu surađivali, nisu im dopustiti pristup određenim postrojenjima i nemaju dokaze o neprijavljenom nukelarnom materijalu kao i radu s istim, te zaključuju da nema ništa nelegalno, ali samo zato što nisu imali priliku sve pregledati. Dalje, u nastavku kažu da imaju veoma pouzdan izvor, koji tvrdi da je Iran izveo niz eksperimenata kako bi napravio nuklearne eksplozivne naprave, te na kraju izjavljuju da Iran treba surađivati u punom kapacitetu, da prekinu eksperimente s teškom vodom, kao i još neki niz pravilnosti jer ih to dovodi u sumnju da vrše eksperimente u vojne svrhe. Ovdje ništa pozitivno nema. Za sve trebaš imati podršku Vijeća sigurnosti, a zna se da ne bi dobli podršku pa su odustali. Rusi nagaziše Gruziju, Kinezi rade šta žele na Tibetu, kakve koristi ti narodi imaju od ispraznih rezolucija. Kakve koristi Palestincima od 3/4 kad Ameri veto ulože.
Nisam ni rekao da je pozitivno. Rekao sam da ce razocarati Izraelce jer nije ono sto bi oni htjeli - nepobitan dokaz da Iranci prave/imaju nuklearno oruzje, odnosno WMD, sto bi bio cvrst dokaz , tj. opravdanje za napad.
Procitaj malo komentare analiticara u vezi ovoga.
Bolje pročitaj neko djelo Bismarcka, dva dijela Diplomatije Kisindžera, saznaj šta je Bushova, Blerova, Trumanova doktrina, pa onda nekom drži predavanja o međunarodnoj politici , kad savladaš osnove međunarodne politike, onda ti preporučim malo ozbiljnija štiva. :mrgreen:
Nema smajlica koji bi mogli docarati moj izraz lica kao komentar na ovo iznad...a rijeci su suvisle...
jeza u ledja

#3367 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote: Glede Irana i nuklearne energije, Iran ne može napustiti razvoj na tom polju. Ne radi se tu samo o atomskom oružju, nego i o energetskom deficitu. Iran se rapidno razvija i potreba za električnom energijom raste proporcionalno tome, jedini način da Iran isprati potražnju za el. energijom je nuklearna tehnologija. Svi ostali načini su preskupi i manje efikasni. Bio Ahmedinedžad, ili neko drugi, nije bitno, Iran neće ili jednostavno ne može napustiti razvoj nuklearne tehnologije.
Mislim da malo ko vise vjeruje u tu pricu. Iran razvija tehnologiju za nuklearno naoruzanje. Ili je to zaustavio privremeno, ili i dalje aktivno radi na tome, ali to je sigurno.
Odredjeni dijelovi izvjestaja pokazuju da je Iran aktivno radio na unaprjedjenju tehnologije za pravljenje same bombe. Recimo govori se o narucivanju/pravljenju naprave za testiranje detonacije inicijatora, ili kako se to vec zove, koji u nuklearnoj bombi pokrece lancanu reakciju. Takva tehnologija je nepotrebna za proizvodnju nuklearne energije.
Ima jos nekih drugih stvari, ali ova je dovoljna. Mislim da nema pogovora da Iran na tome radi, ili je radio.

Sto se tice Izraela i Netanyahua, sve se slazem sto si napisao. Idioti ce pokrenuti veliki rat ako ovako nastave.
oldschool

#3368 Re: IRAN

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote:Nisam ni rekao da je pozitivno. Rekao sam da ce razocarati Izraelce jer nije ono sto bi oni htjeli - nepobitan dokaz da Iranci prave/imaju nuklearno oruzje, odnosno WMD, sto bi bio cvrst dokaz , tj. opravdanje za napad.
Da znaš šta su Blerova i Bushova doktrina ne bi uopšte ono gore napisao, nakon njih uopšte im ne treba nikakav izvještaj, zato sam rekao da prov naučiš stvari a kasnije pametuješ. Vidi kad su primijenjene, šta su donijele u međunarodnu politiku, pravo, onda ćeš shvatiti da su izvještaji nebitni. :mrgreen: A danas svako može analitičar biti, ali se zna ko je pouzdan i koga se uzima za ozbiljno. :)
severin

#3369 Re: IRAN

Post by severin »

ma kako god okrenes svi znamo da amerika i izrael vode ratove i prije da ce oni baciti nukleraku nego to uradi iran
a iran im smeta iz nekih drugih vise razloga nego iz nuklearnoga
jeza u ledja

#3370 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

oldschool wrote:
jeza u ledja wrote:Nisam ni rekao da je pozitivno. Rekao sam da ce razocarati Izraelce jer nije ono sto bi oni htjeli - nepobitan dokaz da Iranci prave/imaju nuklearno oruzje, odnosno WMD, sto bi bio cvrst dokaz , tj. opravdanje za napad.
Da znaš šta su Blerova i Bushova doktrina ne bi uopšte ono gore napisao, nakon njih uopšte im ne treba nikakav izvještaj, zato sam rekao da prov naučiš stvari a kasnije pametuješ. Vidi kad su primijenjene, šta su donijele u međunarodnu politiku, pravo, onda ćeš shvatiti da su izvještaji nebitni. :mrgreen: A danas svako može analitičar biti, ali se zna ko je pouzdan i koga se uzima za ozbiljno. :)
Ne znam sta je Blairova doktrina, ali tzv. "Bushova doktrina" je opstepoznata fraza koja se cesto koristi u medijima. Prije 3 godine je bila poznata zezancija kad su Sarah Palin pitali sta misli o Bushovoj doktrini, pa se ispostavilo da ona pojma nema sta je to.
Medjutim, meni je to glupo zvati "Bushovom doktrinom", jer je lik toliko glup da ja nista ne bih nazvao njegovom doktrinom. To je doktrina ljudi oko njega, odnosno neo-cona, a Bush je tu bio samo kao smijesni kauboj koji ce praviti posalice i tako prodavati pricu raji.
Blairova doktrina je pretpostavljam nesto slicno.

Inace je normalna stvar da mediji u zadnje vrijeme definisu "doktrine" za svakog americkog predsjednika. Obicno se time opisuje generalan stav nekog predsjednika u vezi nacina rjesavanja nekog aktuelnog problema tokom njegove vladavine. To nije neka stvar jasno definisana pravilnikom ili napisana u nekoj knjizi. Jednostavno to je set principa kojima se vodi odredjeni politicar ili grupa politicara u vezi nekog problema, a obicno ti kojima se doktrina pripisuje ne nazivaju istu doktrinom.

Uglavnom, nema potrebe da o tome pricamo na nacin kao sto ti predstavljas. "Bushova doktrina" je jednostavnije receno nacin na koji se vodila vanjska politika njegove administracije, a ne znma je li postoji nesto poznatije ili podrobnije objasnjeno od toga. Svi znamo sve o Iraku, Afganistanu, Al-Kaidi, "demokratizaciji", itd, i danas generalno ljudi sa cinizmom gledaju na americku spoljnu politiku, upravo kroz prizmu onoga sto se desavalo 2000-2008e za vrijeme Busha. Takav stav prema americkoj spoljnoj politici ima i velika vecina ljudi i na ovom forumu, sto se jasno moze vidjeti i na ovoj temi, i na temama o Libiji, Siriji, Izraelu/Palestini, itd.
Stoga, kazes "Bushova doktrina", time nisi otkrio toplu vodu, niti si pokazao neko znanje o necemu , to je samo fancy izraz za americku spoljnu politiku u zadnjih 10 godina.

Generalno, lijepo je znati neke ideologije kojima su se vodili kreatori spoljne politike tipa Kissinger ili Brzezinski, ali nemoj misliti da je to zacrtano u kamenu i da se svaka administracija vodi na isti nacin. Mislim, ti spominjes Bismarcka, to je 19i vijek bolan. Ok, to su sve temelji za teoriju o nekoj modernoj politici, realpolitik ili kako se to vec zove, ali to je prevazidjeno bolan. Odnosi su mnogo kompleksniji i kaoticniji i ne mozes sve objasnjavati po tome sta je napisao neki mudroser tipa Kissinger, ono, "da sam ja dobar a ostali nek crknu", pogotovo kad usporedis sa spoljnom politikom sviju ostalih.
oldschool

#3371 Re: IRAN

Post by oldschool »

jeza u ledja wrote:
oldschool wrote:
Ne znam sta je Blairova doktrina, ali tzv. "Bushova doktrina" je opstepoznata fraza koja se cesto koristi u medijima. Prije 3 godine je bila poznata zezancija kad su Sarah Palin pitali sta misli o Bushovoj doktrini, pa se ispostavilo da ona pojma nema sta je to.
Medjutim, meni je to glupo zvati "Bushovom doktrinom", jer je lik toliko glup da ja nista ne bih nazvao njegovom doktrinom. To je doktrina ljudi oko njega, odnosno neo-cona, a Bush je tu bio samo kao smijesni kauboj koji ce praviti posalice i tako prodavati pricu raji.
Blairova doktrina je pretpostavljam nesto slicno.

Inace je normalna stvar da mediji u zadnje vrijeme definisu "doktrine" za svakog americkog predsjednika. Obicno se time opisuje generalan stav nekog predsjednika u vezi nacina rjesavanja nekog aktuelnog problema tokom njegove vladavine. To nije neka stvar jasno definisana pravilnikom ili napisana u nekoj knjizi. Jednostavno to je set principa kojima se vodi odredjeni politicar ili grupa politicara u vezi nekog problema, a obicno ti kojima se doktrina pripisuje ne nazivaju istu doktrinom.

Uglavnom, nema potrebe da o tome pricamo na nacin kao sto ti predstavljas. "Bushova doktrina" je jednostavnije receno nacin na koji se vodila vanjska politika njegove administracije, a ne znma je li postoji nesto poznatije ili podrobnije objasnjeno od toga. Svi znamo sve o Iraku, Afganistanu, Al-Kaidi, "demokratizaciji", itd, i danas generalno ljudi sa cinizmom gledaju na americku spoljnu politiku, upravo kroz prizmu onoga sto se desavalo 2000-2008e za vrijeme Busha. Takav stav prema americkoj spoljnoj politici ima i velika vecina ljudi i na ovom forumu, sto se jasno moze vidjeti i na ovoj temi, i na temama o Libiji, Siriji, Izraelu/Palestini, itd.
Stoga, kazes "Bushova doktrina", time nisi otkrio toplu vodu, niti si pokazao neko znanje o necemu , to je samo fancy izraz za americku spoljnu politiku u zadnjih 10 godina.

Generalno, lijepo je znati neke ideologije kojima su se vodili kreatori spoljne politike tipa Kissinger ili Brzezinski, ali nemoj misliti da je to zacrtano u kamenu i da se svaka administracija vodi na isti nacin. Mislim, ti spominjes Bismarcka, to je 19i vijek bolan. Ok, to su sve temelji za teoriju o nekoj modernoj politici, realpolitik ili kako se to vec zove, ali to je prevazidjeno bolan. Odnosi su mnogo kompleksniji i kaoticniji i ne mozes sve objasnjavati po tome sta je napisao neki mudroser tipa Kissinger, ono, "da sam ja dobar a ostali nek crknu", pogotovo kad usporedis sa spoljnom politikom sviju ostalih.
Jež, te doktrine su esencijalne , presedan je presedan, nakon toga su u upotrebi. Bez poznavanja kategorijalnog aparata, konteksta, ne možeš ni poznavati trenutnu situaciju. Bushova doktrina ilitiga doktrina preventivnog napada je veoma značajna, te kaže:''Umjesto da do napada dođe, države imaju pravo i obavezu preventivne uporabe sile, čak i na teritoriju drugih država, čak iako se sistemi naoružanja koji bi mogli biti iskorišteni u napadu protiv njih tek razvijaju." Što ti kaže da im ne treba nikakva podrška, kao što je nisu dobili za Irak. Blerova je malo poduža, ima više uslova, ali postavim link za nju: http://www.mideastnews.com/Blair%27sdoc ... ril06.html . Kad sve to znaš, shvatiš da im za napad uopšte ne treba nikakav izvještaj, da ljudi nemaju blage veze, ne poznaju tematiku. A sve se i dalje radi kako je Bismarck još tada definirao politiku:''Nema prijatelja, postoje samo interesi.'' Možda ovo zvuči priprosto, rudimentarno, zatucano ali se sve svodi na to u konačnici.
reis-for life

#3372 Re: IRAN

Post by reis-for life »

Da josh jednom ponovimo,zasto svijetu (SAD,Izrael,VB,Francuska,itd) smeta Iran sa nuklearnim naoruzanjem ? Kad uzmesh ove sve zemlje u poredjenju sa Iranom, moze se zakljuciti da su u proslosti nanijeli vise stete ljudskoj vrsti i josh uvijek to rade,do kad ?! To josh ne znamo. :-?
amoninan

#3373 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote: Glede Irana i nuklearne energije, Iran ne može napustiti razvoj na tom polju. Ne radi se tu samo o atomskom oružju, nego i o energetskom deficitu. Iran se rapidno razvija i potreba za električnom energijom raste proporcionalno tome, jedini način da Iran isprati potražnju za el. energijom je nuklearna tehnologija. Svi ostali načini su preskupi i manje efikasni. Bio Ahmedinedžad, ili neko drugi, nije bitno, Iran neće ili jednostavno ne može napustiti razvoj nuklearne tehnologije.
Mislim da malo ko vise vjeruje u tu pricu. Iran razvija tehnologiju za nuklearno naoruzanje. Ili je to zaustavio privremeno, ili i dalje aktivno radi na tome, ali to je sigurno.
Odredjeni dijelovi izvjestaja pokazuju da je Iran aktivno radio na unaprjedjenju tehnologije za pravljenje same bombe. Recimo govori se o narucivanju/pravljenju naprave za testiranje detonacije inicijatora, ili kako se to vec zove, koji u nuklearnoj bombi pokrece lancanu reakciju. Takva tehnologija je nepotrebna za proizvodnju nuklearne energije.
Ima jos nekih drugih stvari, ali ova je dovoljna. Mislim da nema pogovora da Iran na tome radi, ili je radio.

Sto se tice Izraela i Netanyahua, sve se slazem sto si napisao. Idioti ce pokrenuti veliki rat ako ovako nastave.
Ma, spomenuo sam i tu drugu stranu priče čisto da se zna da Irancima nuklearna tehnologija je pod morati. Da nije samo stvar bombe, nego i razvoja zemlje. I da nekim slučajem uspiju kupiti nuklearne bojeve glave, projekat razvijanja n. tehnologije ne bi stao bez obzira.

Glede aktuelnog izvještaja i navoda u njima, problematičan je Iz više razloga; od političkog pritiska pod kojim ej Agencija do samog načina na koji Agencija dolazi do informacija. Same inspekcije čine samo mali dio konačne priče, zaključci Agencije se velikim djelom oslanjaju na obavještajne izvještaje SAD-a i drugih zemalja, a bogme ni aktuelni direktor Agencije ne ulijeva vjeru kao što je to slučaj bio s Baradejom ili prije njega Kelleyem. Sve to zajedno čini me poprilično sumnjičavim, pazi ne tvrdim kategorično da je izvještaj falsikat, samo nisam pretjerano ubjeđen ni da je potpuno tačan. Helem, o svemu ovome i još detaljnije govorio je upravo Kelley na AJE danas.

http://www.aljazeera.com/programmes/ins ... 51360.html
jeza u ledja

#3374 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

@ odlschool

Kako su te doktrine esencijalne, kada svaki predsjednik ima svoju doktrinu?

Neke se nadogradjuju, a neke se potpuno razilaze u misljenjima. Kako onda na osnovu neke doktrine, odnosno stavova jedne od prijasnjih americkih administracija, mozes zakljuciti kako se ponasa ova danasnja, ili neka sutra?

Uopste postojanje "doktrine" je debilizam i zaostavstina prijasnjih sistema iz vremena kada su se globalna politika i odnosi u svijetu mnogo sporije mijenjali.

Drugim rijecima, Machiavelli, Bismarck, Truman, Kissinger, Bush, Blair i ne znam koga si jos nabrojao su samo stavke u nizu koje je dobro znati cisto sa historijskog aspekta, ali ne mozes na osnovu njih zakljucivati o stavovima danasnjih predsjednika i premijera.

Inace je problem sto mnogi sagovornici ovdje gledaju na svijet kroz prizmu politickih stiva koja su stavovi politickih mislilaca iz doba Hladnog Rata i kolonijalnih imperija. Njihove teorije se uglavnom neuklapaju u odnos stvari danas i to prvenstveno zbog rapidnog napretka u informativnoj tehnologiji od 90ih pa na ovamo. Sve i jedna od tih "doktrina" zanemaruje virtuelni svijet informacija.
Niko od tih pametnjakovica nije predvidio desavanja u Tunisu, Egiptu, Libiji, itd. Nesto sto se ne bi desilo da nema interneta i kablovske tv.

Zbog toga, fino je to sve procitati, ali ne predaji previse respekta prema zaostavstinama iz proslog milenija.
gonz0

#3375 Re: IRAN

Post by gonz0 »

ma sta ti je ameri humanisti, hiroshima, nagasaki, napalm bombe na vijetnam, i dalje da ne nabrajam... da je bogdo i njima u kraj stati, a židovi, oni su već tačkica na mapi bez amerike...
Post Reply