HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nadzornik

#3351 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

gonic zmajeva wrote:Da li je neko kupio novu Elantru ili je ovo iskljucivo drustvo KIA :)

Ovih dana imaju finu akciju i za 26 900 km dobijes novu Elantru 1,6 127hp. Izgleda da sam nakon oblijetanja oko Passata 8, Insignije starih 3-4 godine ipak odlucio za HYundai pa me zanima ima li iko kakvih iskustava
Slabo ko kupuje limuzine,SUV-ovi su sad in... :D

De ti pogledaj malo Sportage ili Tucsona... :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3352 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

gonic zmajeva wrote:Da li je neko kupio novu Elantru ili je ovo iskljucivo drustvo KIA :)

Ovih dana imaju finu akciju i za 26 900 km dobijes novu Elantru 1,6 127hp. Izgleda da sam nakon oblijetanja oko Passata 8, Insignije starih 3-4 godine ipak odlucio za HYundai pa me zanima ima li iko kakvih iskustava
Ono auto je samo takav promasaj, bolhe ti je gledaj to sto si vec gledao..... :mrgreen:
bilic

#3353 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by bilic »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: NOVO JE NOVOOOO :D :D :D
Me_again

#3354 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

Sticajem nekih okolnosti, pomalo umoran od "buhica" evropskih proizvodzaca, te nakon dugog razmisljanja kupim ja tu Elantru prije nepune dvije godine. Zelio sam upravo "konfekcijski" auto koji je prije svega pouzdan, zelio sam atmo benzinac i tu klasu auta jer mi je neka sredina za moje potrebe (vozim se uglavnom sam, a po potrebi mogu komotno 4 putnika stati unutra). Jedan od kriterija je bio i to da bude prilicno nezanimljiv za druge, da ne strahujem od kradje itd.
Dilema je bila Corolla ili Elantra, to su jako slicna auta, u 5 deka, odluka pala na Elantru zbog podrske za LPG ukoliko bih se odlucio za isti.
Iskustva - nakon skoro 70.000 km nisam ni sijalicu promijenio a kamoli sta drugo. Cak ni disk plocice.
Potrosnja na otvorenom - samo ako ga silujes ili brze vozis po autoputu ide preko.6 litara, sve ostalo je ispod 6. Ima jako dobru aerodinamiku.
Grad 9 do 10 litara, Sarajevo.
LPG vozdra, ne treba mi za tu potrosnju jer mi je 90% km vanjska voznja.
Udobnost - vrlo dobra za tu klasu.
Motor se na leru bukvalno ne cuje, cak i na nizim okretajima vrlo malo.
Unutrasnjost - ima plastike, ali ne one koja se guli kao banana nego one koja traje. Instrument tabla je mekana, ako nego voli da je gladi :).
Ja sam kupio onaj malo bolji paket, ima dual klimu i manji display pa to sve solidno izgleda.
Vanjski izgled - tako tako, iz nekih uglova je lijepo auto a iz nekih nije. To mi ne igra ulogu, nisam ga kupio radi sela nego radi sebe.
Kao i svaki atmo, ako hoces brzu voznju moras u visoke obrtaje.
Neko gore rece u saljivom tonu da se radi o promasenom autu, da, to najbolje pokazuju prodajni rezultati :D Naravno, ne treba gledati samo u BiH.
Eto, to su ti moja iskustva, s time da moram podvuci i to da mi je to mozda 30-ti auto u zivotu (ne da mi se sada brojati) i da prelazim puno km godisnje pa su ta iskustva relevantija (nadam se) od vecine sa foruma. I, moram i to spomenuti, nemam kompleksa po tom pitanju. Ako kupujes auto radi sela odmah ga zaobidji, vecina ce ti se smijati :lol:
Sve u svemu, mislim da je to dobra kupovina. Ipak bih birao malo jaci paket opreme, mislim da je taj akcijski prilicno go sa opremom. Ili se varam ?
Sretno !
iceman ze

#3355 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by iceman ze »

bilic wrote:
iceman ze wrote:Definitivno bih uzeo ix35(polovan) ili Tucsona(nov) , samo sto polovnjak kosta cca 20 milja, a novi 40 milja. Dok bih otplatio polovnjaka vec bi bio 15 g star. Onda mi jedina razumna opcija jeste novi ili skoro novi Tucson.
IX35 jaran mi imao . Kad je otišao na mali servis ispostavilo se da mu treba oko 450 .. 500 KM
9 litara ulja u njega ide .
Hhahaha

Odrzavao sam ja 5 g auto od 4000 cm3 i 140 kw, automatski mjenjac, a instrument tabla u miljama i cekao djelove izvana po 2 sedmice. Hajmo reci da sam spreman.... :)
golfiista

#3356 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Me_again wrote:

Sticajem nekih okolnosti, pomalo umoran od "buhica" evropskih proizvodzaca, te nakon dugog razmisljanja kupim ja tu Elantru prije nepune dvije godine. Zelio sam upravo "konfekcijski" auto koji je prije svega pouzdan, zelio sam atmo benzinac i tu klasu auta jer mi je neka sredina za moje potrebe (vozim se uglavnom sam, a po potrebi mogu komotno 4 putnika stati unutra). Jedan od kriterija je bio i to da bude prilicno nezanimljiv za druge, da ne strahujem od kradje itd.
Dilema je bila Corolla ili Elantra, to su jako slicna auta, u 5 deka, odluka pala na Elantru zbog podrske za LPG ukoliko bih se odlucio za isti.
Iskustva - nakon skoro 70.000 km nisam ni sijalicu promijenio a kamoli sta drugo. Cak ni disk plocice.
Potrosnja na otvorenom - samo ako ga silujes ili brze vozis po autoputu ide preko.6 litara, sve ostalo je ispod 6. Ima jako dobru aerodinamiku.
Unutrasnjost - ima plastike, ali ne one koja se guli kao banana nego one koja traje. Instrument tabla je mekana, ako nego voli da je gladi :).
Ja sam kupio onaj malo bolji paket, ima dual klimu i manji display pa to sve solidno izgleda.
Vanjski izgled - tako tako, iz nekih uglova je lijepo auto a iz nekih nije. To mi ne igra ulogu, nisam ga kupio radi sela nego radi sebe.
Neko gore rece u saljivom tonu da se radi o promasenom autu, da, to najbolje pokazuju prodajni rezultati :D Naravno, ne treba gledati samo u BiH.
Eto, to su ti moja iskustva, s time da moram podvuci i to da mi je to mozda 30-ti auto u zivotu (ne da mi se sada brojati) i da prelazim puno km godisnje pa su ta iskustva relevantija (nadam se) od vecine sa foruma. I, moram i to spomenuti, nemam kompleksa po tom pitanju. Ako kupujes auto radi sela odmah ga zaobidji, vecina ce ti se smijati :lol:
Sve u svemu, mislim da je to dobra kupovina. Ipak bih birao malo jaci paket opreme, mislim da je taj akcijski prilicno go sa opremom. Ili se varam ?
Sretno !
Svaka cast na podijeljenom iskustvu, da su bar svi postovi ovakvi, bilo bi lijeoo citati forum :thumbup:
Nadzornik

#3357 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

golfiista wrote: Svaka cast na podijeljenom iskustvu, da su bar svi postovi ovakvi, bilo bi lijeoo citati forum :thumbup:
Svi mi,manje vise,vozaci obicnih,porodicnih auta lijepo pisemo i jos se ljepse ponasamo na forumu... :thumbup:
Probleme prave ovi vozaci polovnih premi(J)uma,kako u saobracaju tako i na forumu... :D
Optimist

#3358 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

Nakon ovako detaljnog iskustva kolege me_again, da i ja kazem svoje misljenje.
Za te pare bolje gledaj Logana u jako dobrom paketu opreme, nego tu Elantru.
gonic zmajeva

#3359 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by gonic zmajeva »

Me_again wrote:

Sretno !
Hvala na odgovoru.
MIslim da slično razmišljamo što se tiče sela :)
Ja vozam I20 i imam odlična iskustva ali mi sada treba veće auto i dobro je čuti iskustva drugih. Npr za Insigniju su mi rekli da bježim od nje jer je pravo neudobna (to mi je reklo par vlasnika Insignije), Audi, BMW se kradu stalno a realno Elantru neće ukrasti (barem se nadam :) ).
Što se tiče estetike, meni je lijepo auto a za opremu nisam sigurna ali po ovome što vidim na olx ima finu opremu po ovoj cijeni, samo mi navigacija fali ali uz mobitel ni to nije više problem.

JOš jedno pitanje, kakva je na preticanju :) može li se komotno preteći auto na ovim našim putevima ili moram kilometar unaprijed planirati kad ću da preteknem :)
Me_again

#3360 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

Optimist wrote:

Nakon ovako detaljnog iskustva kolege me_again, da i ja kazem svoje misljenje.
Za te pare bolje gledaj Logana u jako dobrom paketu opreme, nego tu Elantru.
Argumenti su ? Nije dovoljno samo tvoje misljenje. Ja sam vozao oba ta auta, Elantu jos imam.
Logan je manji auto manje klase. Prostora je znatno manje. Unutrasnjost se nemoze porediti.
Zatvaranje vrata u ta dva auta su nebo i zemlja, na primjer. Itd.
Me_again

#3361 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

gonic zmajeva wrote:
Hvala na odgovoru.
MIslim da slično razmišljamo što se tiče sela :)
Ja vozam I20 i imam odlična iskustva ali mi sada treba veće auto i dobro je čuti iskustva drugih. Npr za Insigniju su mi rekli da bježim od nje jer je pravo neudobna (to mi je reklo par vlasnika Insignije), Audi, BMW se kradu stalno a realno Elantru neće ukrasti (barem se nadam :) ).
Što se tiče estetike, meni je lijepo auto a za opremu nisam sigurna ali po ovome što vidim na olx ima finu opremu po ovoj cijeni, samo mi navigacija fali ali uz mobitel ni to nije više problem.

JOš jedno pitanje, kakva je na preticanju :) može li se komotno preteći auto na ovim našim putevima ili moram kilometar unaprijed planirati kad ću da preteknem :)
Sto se navigacije tice, pored mobitela ja nikada ne bih dao pare za navigaciju u autu. Stalna je to gnjavaza sa update-ima..... Sygic ili Here nude sve mape svijeta za 0 KM u bilo koje vrijeme, a velicina danasnjih mobitela je vise nego dovoljna za tu ulogu. Naravno, tu je i Google Maps :)
Preteci se itekako moze, samo treba dvije brzine nize :D i barem 4500 okretaja, pun gas i onda povuce kako treba. Ipak taj auto ima ubrzanje od 0 do 100 km/h 10 sec a ne 14 kao Logan :zzzz: Nije ekstremni sportas ali povuce kada treba.
Osjeti se da nazad nije multilink ovjes kada npr prolazim sa 200 km/h u onoj krivini kod TE Kakanj, ali nemojmo biti sitnicavi :lol: :lol: :lol:
To je atmo benzinac i trazi malo drugaciji pristup u voznji, koji se razlikuje od onog na koji smo navikli sa turbo dizelima. Ali, navikne se na to brzo. 127 KS je 127 KS i kod dizela i kod benzinca, samo ih treba na malo drugaciji nacin koristiti.
Sretno sa finalnom odlukom.
Na kraju, mogu ti ponuditi da pogledas i probas moje auto ako je dilema prevelika, javi na pp....
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3362 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by mk ultra »

Me_again wrote: To je atmo benzinac i trazi malo drugaciji pristup u voznji, koji se razlikuje od onog na koji smo navikli sa turbo dizelima. Ali, navikne se na to brzo..
Zavisi koliki si međed :lol:
Ima ih pa su novu kiu 1.4b vracali i uzimali polovnog pasata jer ovo nije moglo uz brdo i nije moglo da pretekne petom... svakakvih kvrga ovdje ima :mrgreen:
Me_again

#3363 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

Pa sta hoces, je li ovo medjed-land ili nije :lol: :lol: :lol:
Optimist

#3364 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

Me_again wrote:
Argumenti su ? Nije dovoljno samo tvoje misljenje. Ja sam vozao oba ta auta, Elantu jos imam.
Logan je manji auto manje klase. Prostora je znatno manje. Unutrasnjost se nemoze porediti.
U porodici smo imali 2 Hyundaia, trenutno povremeno vozam jednog.
Kolega s posla ima Accenta i htio je da kupi Elantru, te je na kraju odustao. Auto mu naprosto nije sjelo poslije probne voznje.
A najveci argument za Logan je postprodaja. Mislim da bi na tom Hyundajiu izgubio puno, upravo sto je auto unikat na cesti.
Ne znam sad napamet cijene, ali vjerujem da bi Logana mogao uzeti dizela u top paketu opreme.
Dacija imamo u firmi raznih modela i godista, tako da sam se uvjerii kakva su to auta, koje su im mogucnosti i koliko iznose cijene odrzavanja.
Garancija na oba je ista, 5god, plus mogucnost dokupa za Daciu dodatne 2 god.
golfiista

#3365 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Porediti Logana i Elantru je fakat smijesno. Postprodaja, gubitak? Na svakom autu se gubi mnogo, bio to nov Audi ili nov Fiat, a razmisljati prilikom kupovine novog auta kako ces ga za par godina prodati, hm, hm...
Me_again

#3366 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

Optimist wrote:
Me_again wrote:
U porodici smo imali 2 Hyundaia, trenutno povremeno vozam jednog.
Kolega s posla ima Accenta i htio je da kupi Elantru, te je na kraju odustao. Auto mu naprosto nije sjelo poslije probne voznje.
A najveci argument za Logan je postprodaja. Mislim da bi na tom Hyundajiu izgubio puno, upravo sto je auto unikat na cesti.
Ne znam sad napamet cijene, ali vjerujem da bi Logana mogao uzeti dizela u top paketu opreme.
Dacija imamo u firmi raznih modela i godista, tako da sam se uvjerii kakva su to auta, koje su im mogucnosti i koliko iznose cijene odrzavanja.
Garancija na oba je ista, 5god, plus mogucnost dokupa za Daciu dodatne 2 god.
Hyundai koji si imao / imas nije komparabilan sa novim modelima. Puno je razlike.
To hoce li nekome "sjesti" auto nakon probne voznje ili ne je stvar subjektivizma. I nekih drugih cinjenica, npr ne namjesti se kako treba za volanom u zurbi da isproba auto i slicno (nagledao sam se takvih slucajeva).
Bice vecini smijesno, ali meni subjektivno Audi 6 nije sjeo, sad jesam li u pravu ili ne ko to zna....
Daciu cijenim, kvalitetno je auto i pogodno za nasih cesta, tu nema govora. Ali, ponovo, govorimo o autima iz dvije razlicite klase.
To sto ce se Logan sa vise opreme pribliziti cijenom Elantri govori dosta samo po sebi. Nije ni Dacia bas tako jeftina kao sto se cini na prvi pogled.
basicm

#3367 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Za Elantru moze prevagnuti samo jedna stvar, ili ti se svidja ili ne, a sve ostalo je sasvim u redu kod tog auta.
Me_again

#3368 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

basicm wrote:Za Elantru moze prevagnuti samo jedna stvar, ili ti se svidja ili ne, a sve ostalo je sasvim u redu kod tog auta.
Da, po meni je vanjski izgled iz odredjenih uglova diskutabilan, ali primijetio sam da joj bolje stoje tamnije boje koje to malo maskiraju. Barem meni tako izgleda.
Iznutra nema sta da ti se ne svidja, "clasic design', sve je pregledno, komande klime jednostavne itd...
NediM17

#3369 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

Elantra bi trebala da je na platformi prvog i30 i ceeda i da je sve na podvozju isto osim sto nema multilink nazad za razliku od prvog i30 i ceeda.

Bila je akcija cini mi se prosle god. Nekad za 1.6crdi 100kw, bavio sam se mislju da je kupim.

Sljedeci pik mi je nova Corolla limuzina sa 1.6 valvematicom, samo zivota i zdravlja.
konektovan

#3370 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Haj još jednom nam ponovi da ti je sljedeci pik corolla, nisi odavno...... :mrgreen:
basicm

#3371 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

konektovan wrote:Haj još jednom nam ponovi da ti je sljedeci pik corolla, nisi odavno...... :mrgreen:
Ogadi mi se odmah :mrgreen:
NediM17

#3372 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

Ma kupio bih je odmah, ali imam u planu drugu investiciju. :D
amar1994

#3373 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Mozda NediM ceka neku akciju na 2.0 Hybrid corollu :D 8-)
konektovan

#3374 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

NediM17 wrote:Ma kupio bih je odmah, ali imam u planu drugu investiciju. :D
Bolje ti je pokretninu nego nekretninu.... :mrgreen:
Me_again

#3375 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

NediM17 wrote:Elantra bi trebala da je na platformi prvog i30 i ceeda i da je sve na podvozju isto osim sto nema multilink nazad za razliku od prvog i30 i ceeda.

Bila je akcija cini mi se prosle god. Nekad za 1.6crdi 100kw, bavio sam se mislju da je kupim.

Sljedeci pik mi je nova Corolla limuzina sa 1.6 valvematicom, samo zivota i zdravlja.
Zapravo na platformi drugog I30, ovaj sada aktuelni I30 je treca generacija. Nema multilink nazad osim u nekoj sportskoj verziji. Jeste to mana u brzim krivinama, u sporijim se i ne osjeti toliko. S druge strane, ima manje elemenata koji se mogu pokvariti, i manje cesto treba spuru podesavati 8) .

Corolla i Elantra su ti u 5 deka, kod Toyote ti je malo problematican dealer u Sarajevu, nije stekao neko povjerenje kod kupaca. Masa vlasnika Toyote servisira svoje ljubimce kod Nuica itd.... I dijelovi su za Toyotu dosta skuplji. Ne kvari se ali treba remenje mijenjati nekada, plocice itd itd.
Probao sam taj "novi" valvematic i rekao bih da ima vrlo cudno ponasanje kada hoces krenuti. U svakom slucaju isprobaj....
Post Reply