iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

adsubzero

#33301 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

sasajev wrote: 02/08/2025 19:21 Nije to saomi pa da prolazi bez kontrole kvaliteta
Razbijamo mitove o "savrsenosti" brendova...
Jbg svugdje ima propusta, samo je razlika u toleranciji.
Naravno ako je nesto bas vidljivo ja bih reklamirao.
neraaaa

#33302 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

adsubzero wrote: 02/08/2025 20:38
sasajev wrote: 02/08/2025 19:21 Nije to saomi pa da prolazi bez kontrole kvaliteta
Razbijamo mitove o "savrsenosti" brendova...
Jbg svugdje ima propusta, samo je razlika u toleranciji.
Naravno ako je nesto bas vidljivo ja bih reklamirao.
Naravno. Ma ovo je toliko sitno da me iskreno i stid reklamirati, rekli bi da sam budala (pod uslovom da oni uopšte to i vide) tako da, problem koji to i nije, ali jeste mikro nesavršenost u proizvodnji.
Saka

#33303 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Ma naravno da nije savršeno, ja iPhone koristim od četvorke i uvijek ima stvari koje me nerviraju i u hardveru i softveru. Ali kad uzmeš konkurenciju stvari su još puno gore, tako da... :)
neraaaa

#33304 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Saka wrote: 02/08/2025 22:41 Ma naravno da nije savršeno, ja iPhone koristim od četvorke i uvijek ima stvari koje me nerviraju i u hardveru i softveru. Ali kad uzmeš konkurenciju stvari su još puno gore, tako da... :)
To da.

Jedna stvar koja me pravo iritirala, a vezana je za softver, pošto sam došao sa Androida kojeg sam koristio još od verzije 1.0 (dobio T mobile G1 iz Njemačke, muku mučio da ga dekodiram) i nisam nikako navikao na IOS, najviše na postavke lokacijskih usluga sistema (Location system Services). Nakon aktivacije, poslije nekih 3-4 dana, telefon konstantno pokazivao ikonicu za lokaciju u status baru i kad spustim kontrolni centar, vidim da piše “usluge sistema”.

Danima konstantno telefon pristupao na lokaciju, baterija ko taksetar odbrojava i odnesem u servis i lik mi kaže da je to normalno, telefon uči navike korištenja i mjesta koja posjećujem, te da se malo strpim, ta ikonica će se vremenom sve manje i manje prikazivati.

Tako je i bilo, ali opet nije u potpunosti nestala. I onda fino odem opciju po opciju da istražujem za šta služi i na kraju ih isključim sve. Kalibracija kompasa, ne treba mi, značajne lokacije (pandan Google Location history) isključim, saltelitska veza, ne radi u BIH svakako, isključim, fitnes isključim, i na kraju skontam da sve te opcije ili nikad neću koristiti ili ne rade u BIH i jednu po jednu pregledam i i poisključujem sve.

Čak i find my iPhone. Testiram kako radi, i prilikom logiranje traži mi da potvrdim 2FA na telefonu. Skontam da, ako izgubim telefon ili neko ga ukrade, ne mogu potvrditi i ta opcija mi je na kraju beskorisna. Jedino da imam Mac, koji je već logovan na Apple ID pa ne treba 2FA potvrda, ali posto nemam Mac, isključim. Telefon radi odlično i baterija dva dana traje. Nekad i duže.

Ima tu još sitnica, ali ovo me bas iritiralo.

Još jedna stvar je što iz aplikacija izlaziš samo na swipe to home, nema back opcije, ali to je više stvar navike.

Sa druge strane, ima stvari koje su neuporedivo bolje od Androida. Recimo implementacija dynamic islanda, implementacija esim-a i sl.

Sve u svemu, zadovoljan sam, pored svih tih “mana”.
edoe52

#33305 Re: iPhone - All about

Post by edoe52 »

neraaaa wrote: 02/08/2025 23:21 Čak i find my iPhone. Testiram kako radi, i prilikom logiranje traži mi da potvrdim 2FA na telefonu. Skontam da, ako izgubim telefon ili neko ga ukrade, ne mogu potvrditi i ta opcija mi je na kraju beskorisna. Jedino da imam Mac, koji je već logovan na Apple ID pa ne treba 2FA potvrda, ali posto nemam Mac, isključim. Telefon radi odlično i baterija dva dana traje. Nekad i duže.
Kada se probas ulogovati na nekom novom uredaju (android ili ios) u apple id trazice ti 2fa ali dole ce biti opcija find my, za sve ostale opcije npr icloud trebas unijeti 2fa :D
Image
zecov

#33306 Re: iPhone - All about

Post by zecov »

Iphone me izludi,
Na koji nacin se najlakse plaća icloud+, pokusavam dodati karticu neće, u apple pay sam dodao ali nema mogućnosti kao metodu plaćanja da izaberes apple pay. Pokusavam dodati i aircah ali nece. zna li neko u cemu bi mogao biti problem
azdralovic

#33307 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

zecov wrote: 08/08/2025 11:59 Iphone me izludi,
Na koji nacin se najlakse plaća icloud+, pokusavam dodati karticu neće, u apple pay sam dodao ali nema mogućnosti kao metodu plaćanja da izaberes apple pay. Pokusavam dodati i aircah ali nece. zna li neko u cemu bi mogao biti problem
Koji aircash imas? Pretpostavljam da je region problem
iCloud ne podrzava apple pay placanja generalno
zecov

#33308 Re: iPhone - All about

Post by zecov »

azdralovic wrote: 08/08/2025 12:04
Koji aircash imas? Pretpostavljam da je region problem
iCloud ne podrzava apple pay placanja generalno
Region sam stavio bih zbog apple pay-a a vidim da nije nužno. aircah je na hr papirima. mozda je to problem
kvaju

#33309 Re: iPhone - All about

Post by kvaju »

Dali je moguće da ti je Apple ID kad si pravio američki možda?
Prije nekoliko godina nisi uopće imao opciju da praviš BIH apple račun, pa provjeri to prvo
zecov

#33310 Re: iPhone - All about

Post by zecov »

kvaju wrote: 08/08/2025 14:08
Dali je moguće da ti je Apple ID kad si pravio američki možda?
Prije nekoliko godina nisi uopće imao opciju da praviš BIH apple račun, pa provjeri to prvo
sigurno jest. prva trgovina mi je bila americka i placao sam u trgovini preko kupona. imao sam nesto sitno pa mi je korisnicka sluzba skinula to pa sam prebacio na BH trgovinu ( ne moze se prebacivati sa trgovine na trgovinu ako imas neki iznos na acc. ja imao 0,11$ i nemoguce je to potrositi)
kvaju

#33311 Re: iPhone - All about

Post by kvaju »

Ja vjerujem da je oko toga problem, probaj malo prčkati po racunu apple id i provjeri, mozda ga nisu u potpunosti ‘migrirali’.
Iskreno prvi put cujem da je moguce odraditi to sto si ti odradio preko korisnicke sluzbe, ja sam za kupovine pravio prvo CRO racun, pa nakon toga i BIH racun, dakle imam 3 :S
bob_1921

#33312 Re: iPhone - All about

Post by bob_1921 »

pa ne podrzava samo debit card mozes dodati za cloude .. mozes dodati karticu samu dodatnu .. ako ti je aktivna preplata na nekoj od kartica trebas izmjeniti podatke nece ti dati da remove odradis ovo je kad ti istalekne preplata a imas karticu unesenu vec jucer se peglao isto na jednom kona je bila unesena nije bilo kesa pa morao je editovati staviti novu itd …
Erhardt

#33313 Re: iPhone - All about

Post by Erhardt »

Joj šta nas snađe ocam
Zla_Horde

#33314 Re: iPhone - All about

Post by Zla_Horde »

gdje kupujete iphone? zelim kupit 16 pro a da je provjeren prodavac i da je dobra cijena.
rida1976

#33315 Re: iPhone - All about

Post by rida1976 »

Kupis vakum gdje je najjeftiniji
neraaaa

#33316 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

rida1976 wrote: 09/08/2025 14:04 Kupis vakum gdje je najjeftiniji
Ako je vakuum, onda je fake 100% ili je korišten. Odavno iPhone telefoni je dolaze u vakuumu.

Samo treba provjeriti ljepljive trakice jesu li čitave, jel ima nekih tragova manipulisanja oko njih i provjeriti na trakicama ljubičastim, a najbolje UV svjetlom, da li ima natpis iPhone (ovo baš ako kupuješ u nekoj krajnje sumnjivoj radnji ili preko FB-a). Ako je sve ok i natpis stoji, onda je uređaj najvjerovatnije nov i nije klon (lažnjak).

Toliko su danas pakovanja usavršena, da često ljudi kupe klon a i da ne znaju.
kokuz_sa

#33317 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

neraaaa wrote: 09/08/2025 15:41
Ako je vakuum, onda je fake 100% ili je korišten. Odavno iPhone telefoni je dolaze u vakuumu.

Samo treba provjeriti ljepljive trakice jesu li čitave, jel ima nekih tragova manipulisanja oko njih i provjeriti na trakicama ljubičastim, a najbolje UV svjetlom, da li ima natpis iPhone (ovo baš ako kupuješ u nekoj krajnje sumnjivoj radnji ili preko FB-a). Ako je sve ok i natpis stoji, onda je uređaj najvjerovatnije nov i nije klon (lažnjak).

Tebi najbolje da odneses Iphone u kakvu labaratoriju da sve istraze.

Mada u pravi si zi natpis treba gledati

Mora piseti Iphone
Ima serija na trzistu pise

Ihpone
xPaco1337

#33318 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

Zla_Horde wrote: 09/08/2025 13:43 gdje kupujete iphone? zelim kupit 16 pro a da je provjeren prodavac i da je dobra cijena.
Ja sam 15ku uzeo u IQMobile
neraaaa

#33319 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

kokuz_sa wrote: 09/08/2025 17:16

Mora piseti Iphone

Ihpone
Ne moraš bas u laboratoriju, ali moraš biti oprezan.

Eno u SCC-u, mnoge radnje prodaju fake Apple dodatke. Recimo Apple novčanik, piše da je od Apple-a, ali ne radi Find my na njemu. Također dosta radnji prodaju i lažne Apple punjače i sl.

Još uvijek nisu počeli lažne telefone prodavati u tim radnjama, ali ne znači da uskoro neće.
kokuz_sa

#33320 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

Jel zi mislis da ce neko prodavat original maskice
Kablove i slicno od radnji koje se tim bave?

Mogu al po cijenama koje su neprimjerene nasem narodu

Kod nasih nema ceze jel fake samo da ima logo Apple
BiBi911

#33321 Re: iPhone - All about

Post by BiBi911 »

neraaaa wrote: 09/08/2025 17:38
kokuz_sa wrote: 09/08/2025 17:16

Mora piseti Iphone

Ihpone
Ne moraš bas u laboratoriju, ali moraš biti oprezan.

Eno u SCC-u, mnoge radnje prodaju fake Apple dodatke. Recimo Apple novčanik, piše da je od Apple-a, ali ne radi Find my na njemu. Također dosta radnji prodaju i lažne Apple punjače i sl.

Još uvijek nisu počeli lažne telefone prodavati u tim radnjama, ali ne znači da uskoro neće.
Sve to mozes prijavit, "Tim aplle" jedva ceka, Mozda nece odmah oderat al
Politicarko

#33322 Re: iPhone - All about

Post by Politicarko »

Zalio sam iPhone 16 vodom iz čaše, prvo nije htjelo puniti jer je pisalo u otvori za punjenje je detektovana tekućina, onda sam ga sušio i sad normalno puni. Sve normalno radi, ali da li se ovo nekom prije desilo i da li ću kasnije imati problema. Tek sam uzeo telefon…
neraaaa

#33323 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Politicarko wrote: 10/08/2025 11:08 Zalio sam iPhone 16 vodom iz čaše, prvo nije htjelo puniti jer je pisalo u otvori za punjenje je detektovana tekućina, onda sam ga sušio i sad normalno puni. Sve normalno radi, ali da li se ovo nekom prije desilo i da li ću kasnije imati problema. Tek sam uzeo telefon…
Vjerovatno mu nije ništa, ali nikad ne znaš. On je na papiru vodootporan, ali u to ni Apple ne vjeruje (jer zašto bi onda stavljao naljepnice za detekciju vode u telefon).

90% mu nije ništa. Prati narednih nekoliko dana, ako se bude normalno ponašao, znaci da je vjerovatno sve ok.
rida1976

#33324 Re: iPhone - All about

Post by rida1976 »

Nek si me naucio sta je vakum. Vidi se da si dugo u ovome, pravo si blago na forumu
RPM

#33325 Re: iPhone - All about

Post by RPM »

Politicarko wrote: 10/08/2025 11:08 Zalio sam iPhone 16 vodom iz čaše, prvo nije htjelo puniti jer je pisalo u otvori za punjenje je detektovana tekućina, onda sam ga sušio i sad normalno puni. Sve normalno radi, ali da li se ovo nekom prije desilo i da li ću kasnije imati problema. Tek sam uzeo telefon…
Desilo mi se x puta. Dok ne otpari voda sa kontakata neće puniti. Normalno je to.
Post Reply