Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
edina_
#3326 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Molim vas hitno trebam pomoc, prije 2 dana sam nasla malo stene koje je auto udarilo, stene je jako malo nema ni mjesec dana, isla sam da uradim RTG ali od 3 RTG-a niti jedan ne radi, navodno u vetlifu su rekli da ce sutra proraditi ali do tada sta da radim, stene se ucrvalo ne moze na noge nikako skici po citav dan i noc, stene nema vanjskih rana samo crvi konstantn izlaze iz analonog otvora, prije su bili oni sitni mali a sada su veliki. Stenetu su davali inekcije protiv bolova ali one uopce ne djeluju na njega zato vas sve molim ako iko ima ikakav savjet neka mi hitno kaze jer stene se pati btw neki veterinari nisu htjeli da ciste te crve jer im se gadi
-
febo_acm
#3327 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ljudi kakav je ovo titar test i da li je neophodan pri odlasku u EU?
- Cholina_Lokica
#3328 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Titar test ti je kolicina tijela bjesnila u organizmu, i ne treba ti sa nasim pasosem i nasim vakcinama (da nam bar nesto ne trebafebo_acm wrote:Ljudi kakav je ovo titar test i da li je neophodan pri odlasku u EU?
Ko ti je uopce to spominjao da ti treba?
-
febo_acm
#3329 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma gledao na forumima i postave linkove sto ministartsva Hrvatske bla bla... Zvao sam veterinara i on me isto pita ko ti je to rekao, mora da čitaš šta forumaši pišu 
Nego koliko inače košta taj neki certifikat koji treba?
- Cholina_Lokica
#3330 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
E vala bas i ti svasta vitasfebo_acm wrote:Ma gledao na forumima i postave linkove sto ministartsva Hrvatske bla bla... Zvao sam veterinara i on me isto pita ko ti je to rekao, mora da čitaš šta forumaši pišu
45KM ti je certifikat koliko se sjecam
-
febo_acm
#3331 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma hajde idem redom po granicama, pa proći će na jednoj 
Dovoljan mi je belaj što će ljudi u Njemačkoj misliti da vodam krvoličnu zvjer, još treba da me na granici peglaju oko pečata
Dovoljan mi je belaj što će ljudi u Njemačkoj misliti da vodam krvoličnu zvjer, još treba da me na granici peglaju oko pečata
-
febo_acm
#3332 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Večeras je bila jedna situacija neuobičajena za Lilly... Izašli smo da prošetamo i naletimo na čopor lutalica i jednog argentinca sa vlasnicom. Ona je uskočila u čopor njuškala se i igrala sa njima, potom se ganjala sa pomenutim argentincem i sve je bilo ok. U po frke ona je samo sjela i on je pokušao nekako zaskočiti sa leđa, a ona se izvuče i unese mu se u facu i poče da onako kao da reži. Sklonila se u stranu i ponovo sjela, on prilazi pokušava da skoči na nju i ponovo ista scena. Ona se izvuče i unese mu se u facu i poče da reži. Isto kao da ga upozorava da ne prilazi, znači ona je mogla njega da ujede bez ikakvih problema iako bi onda on nju vjerovatno očerupao jer ima 55 kila
Kasnije smo u povratku mimiošli sa drugim lutalicma i ona se sa njima regularno onjuškala i poigrala.
Sve kontam da joj nije nešto uradio i da to ja nisam vidio ili je jednostavno bio previše naporan i upozorila ga je
Pogotvo jer se kasnije regularno ponašala sa drugim životinjama.
Sve kontam da joj nije nešto uradio i da to ja nisam vidio ili je jednostavno bio previše naporan i upozorila ga je
- Cholina_Lokica
#3333 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Prenaporan, i vjerovatno je pokusao zaskakivati kao za parenje, ona sterilisana, nema taj osjecaj i odmah upozorava. Happy otresa pse ako samo pokusaju tako sa ledja da joj se prisunjaju.
-
febo_acm
#3334 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ma i ja sam siguran da je to u pitanju. Evo jutros sam je pustio u čopor i ganjali su se na livadi pola sata bez ikakavih problemaCholina_Lokica wrote:Prenaporan, i vjerovatno je pokusao zaskakivati kao za parenje, ona sterilisana, nema taj osjecaj i odmah upozorava. Happy otresa pse ako samo pokusaju tako sa ledja da joj se prisunjaju.
-
anjaistkrank
#3335 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zo je ista takva kad je neki muzijak zaskoci. Jednostavno nema nagon i smeta joj... Ona samo skoci i malo gricne za uho ili vrat. Nista strasnofebo_acm wrote:Ma i ja sam siguran da je to u pitanju. Evo jutros sam je pustio u čopor i ganjali su se na livadi pola sata bez ikakavih problemaCholina_Lokica wrote:Prenaporan, i vjerovatno je pokusao zaskakivati kao za parenje, ona sterilisana, nema taj osjecaj i odmah upozorava. Happy otresa pse ako samo pokusaju tako sa ledja da joj se prisunjaju.
-
febo_acm
#3336 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Drago mi je to cuti 
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
- titinho
#3337 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Imam problem sa susjedovim psom, dolazi i vrsi nuzdu pred mojim vratima a onda se lijepo vrati kuci.
Sta da uradim da ne dolazi tu, da li postoji neki sprej, nesto ?
-
febo_acm
#3338 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Odeš do susjeda i zamoliš ga da to ne radi. Ukoliko ne posluša, onda lijepo zovi policiju i neka mu pišu prijavu.titinho wrote:Imam problem sa susjedovim psom, dolazi i vrsi nuzdu pred mojim vratima a onda se lijepo vrati kuci.
-
ZAGORS
#3339 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Mora da si se komši nešto zamjerio pa ti se sada svetititinho wrote:Imam problem sa susjedovim psom, dolazi i vrsi nuzdu pred mojim vratima a onda se lijepo vrati kuci.
-
febo_acm
#3340 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Danas sam shvatio da imam totalno nenormalnu zivotinju 
Krenuli smo sinoc u 18:00 iz Sarajeva i danas amo stigli u Karlsruhe oko 11:00. Bilo je guzvi pa je trajalo duze nego inace... Medjutim, zivotinja je bukvalno tih 17 sati prestajala u autu i gledala kroz sofersajbu. Znaci nije ni legla ni sjela 15 sekundi... Da joj sta ne promakne
Krenuli smo sinoc u 18:00 iz Sarajeva i danas amo stigli u Karlsruhe oko 11:00. Bilo je guzvi pa je trajalo duze nego inace... Medjutim, zivotinja je bukvalno tih 17 sati prestajala u autu i gledala kroz sofersajbu. Znaci nije ni legla ni sjela 15 sekundi... Da joj sta ne promakne
- lua
#3341 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moj pas, njemački ovčar, ima 14 godina i ne može skoro više nikako na zadnje noge. Što se tiče ostalih stvari, malo je oglušio. Kod veterinara je bio, isti kaže da su to "godine" i da bi bilo najhumanije psa uspavati, što za mene ne dolazi u obzir jer ...Jebi ga... Volim ga.
E sad... Imate li vi možda neki savjet? Neki lijek za te zadnje noge? Bilo šta? Voljela bih da mu malo olakšam, a kako je krenulo izgleda nema načina.
Hvala raja unaprijed
E sad... Imate li vi možda neki savjet? Neki lijek za te zadnje noge? Bilo šta? Voljela bih da mu malo olakšam, a kako je krenulo izgleda nema načina.
Hvala raja unaprijed
-
anjaistkrank
#3342 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moj ti je savjet da poslusas veterinara. U tim godinama zadnje noge mu nikako ne mogu biti bolje. Mogu samo biti losije sto znaci i veci bolovi za psa. U protivnom, pas ce postati potpuno nepokretan, pocece da odbija hranu i vodu, a vremenom, od ulezanosti pocece da ga napadaju razni paraziti, od musica, pa cak i do crva... U svakom slucaju pustiti ga da tako dozivi svoj kraj je po meni gora opcija nego da ga uspavas... Govorim ti iz iskustva jer mi stari ima zenku tornjaka kojoj je skoro 12 godina i vec ima opasnih problema sa kukovima i bolovima tako da smo sagledali sve opcije i na kraju zakljucili sta je najbolje za psa. Tesko jeste, ali protiv prirode se ne moze...
- lua
#3343 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
To i moj stari govori, ali ja to naprosto ne mogu uraditi. Jučer je čak u hodu piškio, znači ne može se više zaustaviti na mjestu i popiškiti se. Inače je pas jako inteligentan, ali koliko ja primjećujem dosta je stvari i zaboravio. I dalje je on ono moje divno biće i ne mogu fakat, inače nisam neki naročit emotivac, ali kad je pas u pitanju srce mi se cijepa. Voljela bih da mu pomognem, ali izgleda da ću morati stisnuti zube i uraditi ono što je za njeg najbolje.
Hvala ti na odgovoru
Hvala ti na odgovoru
- Pasiflora
#3344 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@lua, jesi u Sarajevu? Ako si u mogucnosti odvedi ga kod Harisa Custovica i vidi sta ce ti on reci.
Grozno je to sve skupa, ali uz Rymadil (protiv otoka i bolova - vrlo jake tablete, daju se u kombinaciji sa necim za zastitu sluznice zeludca
) + kondoitin-glukozamin (za zastitu zglobova i protiv oticanja, vrlo efikasno) u kombinaciji bi mozda mogli donijeti poboljsanje barem sada tokom ljeta.
Pokusaj razgovarati sa Custovicem o tome, on ce znati sta treba...
Grozno je to sve skupa, ali uz Rymadil (protiv otoka i bolova - vrlo jake tablete, daju se u kombinaciji sa necim za zastitu sluznice zeludca
- Cholina_Lokica
#3345 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Upravo ovo krenuh napisati, moj Bobica je uz ovu terapiju zivio jos 3 godine normalno, uginuo sam sa 16 godina. S vremena na vrijeme mu dam terapiju i sa 15 mogao pretrcati vilsonovo normalnoPasiflora wrote:@lua, jesi u Sarajevu? Ako si u mogucnosti odvedi ga kod Harisa Custovica i vidi sta ce ti on reci.
Grozno je to sve skupa, ali uz Rymadil (protiv otoka i bolova - vrlo jake tablete, daju se u kombinaciji sa necim za zastitu sluznice zeludca) + kondoitin-glukozamin (za zastitu zglobova i protiv oticanja, vrlo efikasno) u kombinaciji bi mozda mogli donijeti poboljsanje barem sada tokom ljeta.
- lua
#3346 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Stupit ću u kontakt s Čustovićem i javiti šta mi je rekao!
Hvala vam oboma puno!
Hvala vam oboma puno!
- Pasiflora
#3347 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Objemalua wrote:Stupit ću u kontakt s Čustovićem i javiti šta mi je rekao!
Hvala vam oboma puno!
Svakako javi sta je bilo i sretno
-
pakica_
#3348 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ajoj astorko 
bojim se da ce i custa reci isto.. znas da ga volim i na opsti shok vas ukucana voli i on mene, ali ako ti i custa kaze isto, bolje da ode s one strane duge, nego da se pati.. koliko god ce tebi tesko pasti to sto tvoje frljavo stene vise nije stene, nemoj biti sebicna i drzati ga bolesnog zarad sebe, pusti ga da ode "na nogama" jer ako doceka da skroz grohne, patnja ce mu biti veca nego tebi za njim.. sorry ako zvucim bezosjecajno, ali stavi astorov interes prije svog.. ako postoji i najmanja sansa da se ukinu bolovi, i to ce ti haris reci.. ljubi njuskicu moju dragu "ljutu"
bojim se da ce i custa reci isto.. znas da ga volim i na opsti shok vas ukucana voli i on mene, ali ako ti i custa kaze isto, bolje da ode s one strane duge, nego da se pati.. koliko god ce tebi tesko pasti to sto tvoje frljavo stene vise nije stene, nemoj biti sebicna i drzati ga bolesnog zarad sebe, pusti ga da ode "na nogama" jer ako doceka da skroz grohne, patnja ce mu biti veca nego tebi za njim.. sorry ako zvucim bezosjecajno, ali stavi astorov interes prije svog.. ako postoji i najmanja sansa da se ukinu bolovi, i to ce ti haris reci.. ljubi njuskicu moju dragu "ljutu"
-
brazzo19
#3349 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ovako, ja i supruga smo danas postali vlasnici prelijepe zenke sibirskog haskija sa plavim ocima stare svega 30.ak dana pa imamo par pitanja.
Psa smo planiralibda drzimo u stanu uopste se ne cuje dlaka joj ne opada i super je umiljata prvi joj je tek dan pa se privikava na nas i stan jer je bila napolju u boksu sa majkom i jos par stenadi.
1. Primijetio sam da ubrzano dise jer joj je vjerovatno vruce dok se malo ne privikne na stan i temperaturu jeli to normalno ?
Imam veliki balkon i stalno su prozori i balkonska vrata otvoreni tako da joj malo pravim promahu i hlad da joj ne bude vruce pa se nadam da je ok ????
2. Usi joj se jos nisu ispravile nadam se da ce se ispraviti kroz mjesec dva posto je stara svega 30.ak dana
3. Primijetio sam kada hoda da zadnje "nogice" sape malo zabacuje i kao da se gega jeli to normalno posto je jos mala i stalno samo spava i kunja ustane malo igra se pa onda opet legne i sve tako
4. Cime mi je najpametnije da je hranim dao sam joj malo fileta pilecih naravno isprzenih ali nisu bili ni slani ni masni pa ako imate neki savjet cime da je hranim sta i kako posto nema samo nekih 30.ak dana
I sve savjete i ostalo sto bi mi moglo pomoci volio bihnda mi kazete ili date neki savjet. Hvala puno unaprijed i postavit cu vam par slika nase ljepotice
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
Psa smo planiralibda drzimo u stanu uopste se ne cuje dlaka joj ne opada i super je umiljata prvi joj je tek dan pa se privikava na nas i stan jer je bila napolju u boksu sa majkom i jos par stenadi.
1. Primijetio sam da ubrzano dise jer joj je vjerovatno vruce dok se malo ne privikne na stan i temperaturu jeli to normalno ?
Imam veliki balkon i stalno su prozori i balkonska vrata otvoreni tako da joj malo pravim promahu i hlad da joj ne bude vruce pa se nadam da je ok ????
2. Usi joj se jos nisu ispravile nadam se da ce se ispraviti kroz mjesec dva posto je stara svega 30.ak dana
3. Primijetio sam kada hoda da zadnje "nogice" sape malo zabacuje i kao da se gega jeli to normalno posto je jos mala i stalno samo spava i kunja ustane malo igra se pa onda opet legne i sve tako
4. Cime mi je najpametnije da je hranim dao sam joj malo fileta pilecih naravno isprzenih ali nisu bili ni slani ni masni pa ako imate neki savjet cime da je hranim sta i kako posto nema samo nekih 30.ak dana
I sve savjete i ostalo sto bi mi moglo pomoci volio bihnda mi kazete ili date neki savjet. Hvala puno unaprijed i postavit cu vam par slika nase ljepotice
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
-
pakica_
#3350 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
necu se petljati u to zasto je stene uzeto cak mjesec dana ranije od mame i ostatka legla, ali morate biti svjesni da je to mini maus i da jos uvijek ne bi skodilo ni majcino mlijeko, kao ni druzenje sa ostatkom legla radi socijalizacije..
tako malo stene bi moralo jesti minimalno 4 do 5 puta na dan, pa vidite da joj to i priustite.. piletinu joj skuhajte, nikako prziti, nikako kozica, samo bijelo meso i izgnjavite prstima, pomijesajte sa malo jogurta i neka joj jedan obrok bude velicine soljice za kafu.. ne solje, soljice
da li je ciscena od parazita? ukoliko nije, 1/4 tablete sad i opet za 7 do 10 dana 1/4.. nikako je iznositi vani da se igra s drugim psima, pa cak ni da boravi tamo gdje ima pasa, za sada neka piski i kaki po peleni koju cete instalirati negdje na balkon ili slicno, jer tek sa 52 dana treba da dobije prvu bocu poslije koje dvije sedmice ne bi smjela vani, jer im je poslije boce imunitet najslabiji.. teturanje zadnjih nogu jeste normalno u tom dobu, jer oni jos ni hodati ne znaju, pa mi je šok sto je tako mala odvojena od brace i sestara.. uglavnom narednih mjesec dana je drzite iskljucivo u kuci, da ne bi fasovala kakvu bolescuru, ne daj Boze..
za linjanje cu vas pitati kad promijeni baby dlaku u dlaku odraslog psa jer to je pas koji se linja 365 dana u godini, pogotovo ako je u stanu gdje je temperatura veca od one koja njima treba.. bit ce veselo..
potrazite u pet shopovima tzv. starter hranu za bebe, a ako nema toga kod nas, google bi vam mogao pomoci u pripremi obroka za malog stvora.. neka joj bude dostupna svjeza voda non stop, sve cime je hranite gledajte da bude kasasto, jer oni tek uce da jedu, pa mozete uzeti junior dehidrat (bobe, granule, nazovite kako hocete) i potopiti ih u mlaku vodu dok se skroz ne napusu i ne omeksaju, a onda ih pomijesati sa jogurtom ili mladim sirom i onako ljigavo joj servirati da polako uci da jede.. kuhana riza bi isto mogla biti ok za pocetak, dok sa dva-tri mjeseca ne krene sa dehidratom koji do puberteta treba da bude sto kvalitetniji zbog pravilnog razvoja psa.. ukoliko se odlucite za domacu iliti kuhanu hranu umjesto granula i tu google zna biti od pomoci
uglavnom, sretno vam s bebom i molim vas cuvajte je od baby virusa i bolesti dok ne stekne imunitet za vani..
tako malo stene bi moralo jesti minimalno 4 do 5 puta na dan, pa vidite da joj to i priustite.. piletinu joj skuhajte, nikako prziti, nikako kozica, samo bijelo meso i izgnjavite prstima, pomijesajte sa malo jogurta i neka joj jedan obrok bude velicine soljice za kafu.. ne solje, soljice
da li je ciscena od parazita? ukoliko nije, 1/4 tablete sad i opet za 7 do 10 dana 1/4.. nikako je iznositi vani da se igra s drugim psima, pa cak ni da boravi tamo gdje ima pasa, za sada neka piski i kaki po peleni koju cete instalirati negdje na balkon ili slicno, jer tek sa 52 dana treba da dobije prvu bocu poslije koje dvije sedmice ne bi smjela vani, jer im je poslije boce imunitet najslabiji.. teturanje zadnjih nogu jeste normalno u tom dobu, jer oni jos ni hodati ne znaju, pa mi je šok sto je tako mala odvojena od brace i sestara.. uglavnom narednih mjesec dana je drzite iskljucivo u kuci, da ne bi fasovala kakvu bolescuru, ne daj Boze..
za linjanje cu vas pitati kad promijeni baby dlaku u dlaku odraslog psa jer to je pas koji se linja 365 dana u godini, pogotovo ako je u stanu gdje je temperatura veca od one koja njima treba.. bit ce veselo..
potrazite u pet shopovima tzv. starter hranu za bebe, a ako nema toga kod nas, google bi vam mogao pomoci u pripremi obroka za malog stvora.. neka joj bude dostupna svjeza voda non stop, sve cime je hranite gledajte da bude kasasto, jer oni tek uce da jedu, pa mozete uzeti junior dehidrat (bobe, granule, nazovite kako hocete) i potopiti ih u mlaku vodu dok se skroz ne napusu i ne omeksaju, a onda ih pomijesati sa jogurtom ili mladim sirom i onako ljigavo joj servirati da polako uci da jede.. kuhana riza bi isto mogla biti ok za pocetak, dok sa dva-tri mjeseca ne krene sa dehidratom koji do puberteta treba da bude sto kvalitetniji zbog pravilnog razvoja psa.. ukoliko se odlucite za domacu iliti kuhanu hranu umjesto granula i tu google zna biti od pomoci
uglavnom, sretno vam s bebom i molim vas cuvajte je od baby virusa i bolesti dok ne stekne imunitet za vani..