Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ema_ema

#3326 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ema_ema »

vivace wrote:kako sa limunom ?
Pa ovo sto je drugi_profil napisao, svako jutro pola limuna u casu vodu. Meni je suncokret spas, pokusaj ;)
drugi_profil

#3327 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

ema_ema wrote:
Pa ovo sto je drugi_profil napisao, svako jutro pola limuna u casu vodu. Meni je suncokret spas, pokusaj ;)
Topla voda je bitna. Dakle topla, neko bi rekao vruca limunada. Ne pretoplo da se ne moze piti.
Samo to nije dovoljno. ovo ubrzava metabolizam i povecava topljenje masti i eliminaciju toksina, ali za pravi efekat potrebno je smanjiti unos hrane i/ili povecati potrosnju kalorija.
vivace

#3328 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

primetila sam da naglo zaboravlja m kud treba da krenem,sta da uradim ...i nekako mi trne glava a u glavi mutno prazno-.
vivace

#3329 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

provalila sam nekoliko divnih pekara, a u jednoj od njih,pita s mesom :D
sad se borim protiv hrane,mada mislim da ovo poslednje i nikotinska kriza.to sa tim trnjenjem i blagom vrtoglavicom. cak krenem i pogresno da pisem.
vivace

#3330 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi_profil wrote:
ema_ema wrote:
Topla voda je bitna. Dakle topla, neko bi rekao vruca limunada. Ne pretoplo da se ne moze piti.
Samo to nije dovoljno. ovo ubrzava metabolizam i povecava topljenje masti i eliminaciju toksina, ali za pravi efekat potrebno je smanjiti unos hrane i/ili povecati potrosnju kalorija.
hvala ti brate drugi profil.. :D evo sad sam nesto dalje da napisem,i evo ne secam se vise sta je to bilo.
drugi_profil

#3331 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Da ti nisi imala mozdani udar?
vivace

#3332 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi_profil wrote:Da ti nisi imala mozdani udar?

ju,nemoj da me plasis. tako mi se desavalo,to trnjnje glave i nemoc koncentriisanja i kad sam ostavljala duvan.pa mislim da je ipak kriza od nikotina. ne znam. :shock: :?
vivace

#3333 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

dakle,kako smrsati, sad je na redu...
vivace

#3334 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

nigde ne mogu da nadjem topik sa temom kako smrsati necini.
drugi_profil

#3335 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vivace wrote:nigde ne mogu da nadjem topik sa temom kako smrsati necini.
http://www.klix.ba/forum/mrsanje-nacini--t88612.html
vivace

#3336 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

hvala,upravo sam nasla. :-D

kako sad smrsati ,drugi profil.ovo kad sam se strmeknula niz stepenice da kupim burek s mesom,licilo je strasno na krizu. prosto se ne mozes odupreti. krizama od cigarete sam mogla da se oduprem,ali ovo je cudo,ta kriza za hranom...
drugi_profil

#3337 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Tu ti mogu samo reci - disciplina.
Ja ne veceram. Svakako rucam kasno, oko 17-18 kad dodjem s posla. Ujutro ide ta vruca limunada na taste, oko 11 sendvic koji sam spremim kod kuce. Uglavnom biram namirnice, nista skupo ili posebno. Izbjegavam da bude previse masnoce uglavnom.

Navece ako me glad uhvati prije spavanja, da me ne bi gnjavilo, uzmem krisku sira (kozji mladi sir, nije skup a zdrav) i zalijem soljom kiselog mlijeka. Sasvim dovoljno da glad ode pa-pa.

Uglavnom se drzim na istoj tezini, samo kad bih jos mogao pivo iskljuciti bilo bi ekstra, ali ovako imam taj mali pivski stomacic i nesto se previse ne sekiram oko toga. Krvna slika, secer, masnoce, srce i kapacitet su odlicni. Nema recepta osim kao i kod cigara, koristiti mozak i shvatati da sve sto stavimo u sebe ima uticaj na nas. Koliko hrane uzmemo, kakve hrane, zasto, itd. Nisam ljubitelj nenamjenskog trosenja kalorija. Radije biram koristan rad. Svako mora naci za sebe nacin.
vivace

#3338 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi_profil wrote:Tu ti mogu samo reci - disciplina.
Ja ne veceram. Svakako rucam kasno, oko 17-18 kad dodjem s posla. Ujutro ide ta vruca limunada na taste, oko 11 sendvic koji sam spremim kod kuce. Uglavnom biram namirnice, nista skupo ili posebno. Izbjegavam da bude previse masnoce uglavnom.

Navece ako me glad uhvati prije spavanja, da me ne bi gnjavilo, uzmem krisku sira (kozji mladi sir, nije skup a zdrav) i zalijem soljom kiselog mlijeka. Sasvim dovoljno da glad ode pa-pa.

Uglavnom se drzim na istoj tezini, samo kad bih jos mogao pivo iskljuciti bilo bi ekstra, ali ovako imam taj mali pivski stomacic i nesto se previse ne sekiram oko toga. Krvna slika, secer, masnoce, srce i kapacitet su odlicni. Nema recepta osim kao i kod cigara, koristiti mozak i shvatati da sve sto stavimo u sebe ima uticaj na nas. Koliko hrane uzmemo, kakve hrane, zasto, itd. Nisam ljubitelj nenamjenskog trosenja kalorija. Radije biram koristan rad. Svako mora naci za sebe nacin.

da li pijes svaki dan pivo ?
Joker88

#3339 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joker88 »

danas sam citala da od cigara brze puca kosa, pitam se kakve to veze ima s vezom
vivace

#3340 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Joker88 wrote:danas sam citala da od cigara brze puca kosa, pitam se kakve to veze ima s vezom

cigarete smetaju i jajnicima...tvojoj reprodukciji...povecavaju mogucnost da se pojave ciste na jajnicima...a onda mrka kapa od bebe...nema bebe.
drugi_profil

#3341 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

vivace wrote:
drugi_profil wrote:Tu ti mogu samo reci - disciplina.

da li pijes svaki dan pivo ?
Pih, nema tu reda. Dok je bilo hladno, vrlo rijetko mi je na pamet padalo, samo uz neku hranu.
Ali recimo od subote do danas, svaki dan makar jedno. Danas ni jedno i vjerovatno i necu. Prije toga cijelu radnu sedmicu nisam ni jedno, i tako slicno. Ovisno od prilike, fudbala, posla kojeg radim, vremena, rucka... jednostavno volim pivo, ali se ne volim napiti.
Lucazode

#3342 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Lucazode »

Probao sam nikorete flastere i odlicni su. Sada me interesuje kakve subzvakace gume? Da li smanjuju potrebu za cigarom?
drugi_profil

#3343 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Lucazode wrote:Probao sam nikorete flastere i odlicni su. Sada me interesuje kakve subzvakace gume? Da li smanjuju potrebu za cigarom?
Nemam iskustva sa time iz ovog razloga: to je nikotin. Nema mi logike odvikavati se od nikotina sa nikotinskim flasterima. Ako je neko koristio valjda ce ti se javiti, a mene bi jako zanimalo i da li je ikome pomoglo da prestane pusiti zauvijek?
vivace

#3344 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

budi obazriv. da ne postanes alkoholicar. muz od jedne moje koleginice je tako pio svaki dan pivo i sta...bio je alkoholicar i isao je na odvikavanje od alkohola kod nekih psihijatara,psihologa zajedno sa zenom...zena nije pila, nego mu je bila podrska . kazu kad je jedan alkoholicar onda je i ova druga zahvacena iako ne pije. najteze mu je bilo da shvati da je ačkoholicar. i on je vise vole hladnije predele,pa je pokusao tamo, ali ga nisu primili. alkoholicarima smeta toplo vreme pogotovu onima koji piju pivo. onda i9m organizam zahteva vise tecnosti.
cuvaj se i razmisli. :)
vivace

#3345 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi_profil wrote:
Lucazode wrote:Probao sam nikorete flastere i odlicni su. Sada me interesuje kakve subzvakace gume? Da li smanjuju potrebu za cigarom?
Nemam iskustva sa time iz ovog razloga: to je nikotin. Nema mi logike odvikavati se od nikotina sa nikotinskim flasterima. Ako je neko koristio valjda ce ti se javiti, a mene bi jako zanimalo i da li je ikome pomoglo da prestane pusiti zauvijek?

ja sam probala i zvake i flastere . grozni su .a od odvikavanja nista.
Psn

#3346 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

Haha, Drugi profil - alkoholicar :-)
Vivace - ne uklapa se to u njegov profil, ne sekiramo se mi za njega :)

Flasteri, zvake, drazeje.. NRT - masite njegovu ulogu.
Ne odvikava se od nikotina - nikotinom, vec nikotin (iz njih) daje vremena (neometanog apstinecialnim krizama), dok se ovisnik ne odvikne svoje navike pusenja.. a onda se za par dana "skine" i sa nikotina.
U principu su flasteri bolji na duze staze (tako se i koriste - nedeljama, mesecima), a nazalni sprejevi, zvake i sl. su za "prvu pomoc".
Ako im se pristupi kao "carobnom stapicu" - od toga onda nema nista. Nije to lek, vec pomagalo. Pomagalo da se fizicke krize ostave po strani, a covek okrene resavanju psihickih kriza, ako ih ima. Ako psihickih nema.. onda mu pomagala i ne trebaju - tri dana istrpi i ide dalje bez cigareta.
To je sustina NRT-a. I jedino tako deluje/pomaze.

@Lucazode .. vidi. Zvake mu dodju kao da zapalis kad ti dodje.. pa je mozda malo nezgodno to planiranje/iscekivanje. Flaster je - stavis, i ceo dan ne mislis vise na to.
Vidi gde si ti u tome.
Lucazode

#3347 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Lucazode »

Psn wrote:Haha, Drugi profil - alkoholicar :-)
Vivace - ne uklapa se to u njegov profil, ne sekiramo se mi za njega :)

Flasteri, zvake, drazeje.. NRT - masite njegovu ulogu.
Ne odvikava se od nikotina - nikotinom, vec nikotin (iz njih) daje vremena (neometanog apstinecialnim krizama), dok se ovisnik ne odvikne svoje navike pusenja.. a onda se za par dana "skine" i sa nikotina.
U principu su flasteri bolji na duze staze (tako se i koriste - nedeljama, mesecima), a nazalni sprejevi, zvake i sl. su za "prvu pomoc".
Ako im se pristupi kao "carobnom stapicu" - od toga onda nema nista. Nije to lek, vec pomagalo. Pomagalo da se fizicke krize ostave po strani, a covek okrene resavanju psihickih kriza, ako ih ima. Ako psihickih nema.. onda mu pomagala i ne trebaju - tri dana istrpi i ide dalje bez cigareta.
To je sustina NRT-a. I jedino tako deluje/pomaze.

@Lucazode .. vidi. Zvake mu dodju kao da zapalis kad ti dodje.. pa je mozda malo nezgodno to planiranje/iscekivanje. Flaster je - stavis, i ceo dan ne mislis vise na to.
Vidi gde si ti u tome.
Flaster sam koristio. Apsolutno nikakavu potrebu za cigrama ne osjecas i skinuo se za sedmicu sa ovisnosti. Neki kazu da nema smisla uzimati nikotin ako se vec skidas sa istog. Svakom se drugacije manifestuje kriza. Ja sam nervozan previse, grickam nokte i pretjerano jedem tako da su mi oni pomogli itekako pri odvikavanju.
drugi_profil

#3348 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Ima to logike. Smiris fiziolosku krizu dok se privikavas na zivot bez cigare. Onda odlijepis zakrpu, i malo se treses...
OK. Ima logike.
Ja vise cijenim direktan sukob sa svojim sejtanima.

Sto se tice piva, vivace, daleko je to od toga. Kako rece kolega, potreban je odredjen psiholoski profil. Ja u najtezim trenucima zivota, npr. nisam uopste niti pio, niti uzimao medikamente za sedaciju. To valjda dovoljno govori.
vivace

#3349 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ja saM zajedno sa flasterima pusila. stavim flaster pa onda zspalim onako ljudski... :D
graue_maus

#3350 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

vivace wrote:ja saM zajedno sa flasterima pusila. stavim flaster pa onda zspalim onako ljudski... :D
:lol: :lol: :lol: to je bilo jeftino i dobro za zdravlje ...........
Post Reply