Republika Turska

HarTar

#33076 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Image

https://avaz.ba/globus/svijet/723434/er ... u-ukrajini
HarTar

#33077 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ruski dron pao u Bireciku, Šanliurfa/Turska, na granici između Sirije i Turske.

Image

https://www.savunmasanayist.com/sanliur ... asi-dustu/
Gibraltar10

#33078 Re: Republika Turska

Post by Gibraltar10 »

6 od 7 stranaka opozicije okupilo se kako bi potpisalo manifest za ponovnu demokratizaciju Turske, ako dođu na vlast.
HDP nije potpisao

Mogla bi se iduce godine završiti vladavina Redžepa.
Opozicija je poprilično ojačala posljednjih godina...

https://m.youtube.com/watch?v=CVD8g_WHo ... e=youtu.be
hamos

#33079 Re: Republika Turska

Post by hamos »

MUNAFIK wrote: 06/03/2022 12:51
hamos wrote: 05/03/2022 11:14

Cak i kemalisti su osjecali simpatije prema bosnjacima.Nevezano za politicki smjer Turske,Bosnjaci pripadaju njihovim "prijateljima",to mi je rekao jedan okorjeli kemalist
Ti su imali sanse da pokazu koliko naam zele pomoci.

Dik je bio rat u BIH Erdogan je skupljao pomoc za nas, a nije bio vlast doj su kemalisti radili sta su radili...
Treba uzeti u obzir da Turska tad nije bila na ovom danasnjem nivou,a negdje sam procitao da su i tadasnji Turski generali sekularisti zeljeli da se pomogne Bosnjacima,ali nije se moglo protiv svijeta,kazem ti turska je tek pod erdoganom procvjetala,danas u ovoj bi razlike bilo
@mba

#33080 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Gibraltar10 wrote: 06/03/2022 14:46 6 od 7 stranaka opozicije okupilo se kako bi potpisalo manifest za ponovnu demokratizaciju Turske, ako dođu na vlast.
HDP nije potpisao

za mjesec dana ce biti 7 stranaka 10 misljenja, nema od toga nista pogotovo ne kod turaka da cak 7 stranaka udje koaliciju i da se dogovore :lol: :-) , turcima treba ovakav sistem predsjednicki, sve ostalo je propast po tursku drzavu, to se vidjelo od 1923 pa sve do dolaska AKP na vlast!
MUNAFIK

#33081 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

@mba wrote: 06/03/2022 14:54
Gibraltar10 wrote: 06/03/2022 14:46 6 od 7 stranaka opozicije okupilo se kako bi potpisalo manifest za ponovnu demokratizaciju Turske, ako dođu na vlast.
HDP nije potpisao

za mjesec dana ce biti 7 stranaka 10 misljenja, nema od toga nista pogotovo ne kod turaka da cak 7 stranaka udje koaliciju i da se dogovore :lol: :-) , turcima treba ovakav sistem predsjednicki, sve ostalo je propast po tursku drzavu, to se vidjelo od 1923 pa sve do dolaska AKP na vlast!
Oni se okupljaju samo radi vlasti, program razvoja i napredak Turske je ipak u rukama AKP.

Mogli bi oni dugo plakat za Erdoganom kad bi takva koalicija preuzela vlast.

Nije to ko KS da je SDA 20 godina unistavala sve i sad bilo ko ko uradi trun primjeti se, ipak je AKP od nerazvijene Turske koja je stagnirala pod kemalostama napravili silu...

Samo u 10 godina Istanbul je napredovao u svim segmentima do neprepoznatljivosti.
Gibraltar10

#33082 Re: Republika Turska

Post by Gibraltar10 »

Problem je ekonomska kriza u državi zadnjih par godina,zato opoziciji raste popularnost.
Mislim da nije nerealno da Redžep izgubi vlast iduce godine.

Ovaj lik priča detaljno o teškoj ekonomskoj krizi u turskoj:

https://youtube.com/c/REALTURKEYOFF%C4%B0C%C4%B0AL
HarTar

#33083 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Gibraltar10 wrote: 06/03/2022 15:14 Problem je ekonomska kriza u državi zadnjih par godina,zato opoziciji raste popularnost.
Mislim da nije nerealno da Redžep izgubi vlast iduce godine.

Ovaj lik priča detaljno o teškoj ekonomskoj krizi u turskoj:

https://youtube.com/c/REALTURKEYOFF%C4%B0C%C4%B0AL
Ataturk kakav god da je bio, nije bio izdajnik, jedina mana mu je odnos prema religiji, ovi poslije njega tzv. Kemalisti su teški izdajnici i američki (zapadni) poltroni. Ataturk je izgradio fabrike za proizvodnju automobila i aviona, sve su to sabotirali njegovi tzv. nasljednici pod izlikom, nije to za nas, lakše je kupiti nego proizvoditi, to jeste biti obični konzument, a ne stvarati nešto. Naravno, sve su to radili pod ingerencijom zapada. Zamislite na kakvom bi nivou bila današnja Turska da su nastavili putem kojim su na početku bili krenuli.. . Srećom, Erdoğan i AKP su stvari vratili na svoje mjesto, i više nema povratka nazad, ma ko bio na vlasti, jednostavno narod to neće dozvoliti...
Hakiz

#33084 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 06/03/2022 13:43 PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Image

Ovi su mi najbolji. Nikome neće da se zamjere pa ne biraju stranu, znaju da ništa ne mogu napraviti, a koriste priliku dok drugi ginu da se izreklamiraju kao mirotvorci.
hamos

#33085 Re: Republika Turska

Post by hamos »

Hakiz wrote: 06/03/2022 21:16
HarTar wrote: 06/03/2022 13:43 PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Image

Ovi su mi najbolji. Nikome neće da se zamjere pa ne biraju stranu, znaju da ništa ne mogu napraviti, a koriste priliku dok drugi ginu da se izreklamiraju kao mirotvorci.
A sta bi to on trebao da ide na stetu svojoj zemlji? a i mnogi ljudi misle da tu nicije maslo za ramazana
HarTar

#33086 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 06/03/2022 21:16

Image

ImageImage

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/turs ... /220307080
Haris.ba

#33087 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Samo da zamjetim. Neciji zet pravi Bajre, a neciji zet haplikacije za kolgerle. :bih:

Haris.ba

#33088 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Sarajmen wrote: 07/03/2022 14:30 Trolaš. A ozbiljna materija arkadaš.
Mislis na mene?

Pa hajde malo da otvorimo tu temu interesnih krugova u Turskoj. Pa da kopiramo i naucimo.

Kako to da je sin i ciji sin zavrsio koje i gdje skole. I vratio se u svoju drzavu i u kojim okolnostima i kako poguran da ostvari strateski cilj.

Ja pisem od jedi. Sve ovo Turaka iz ozbiljnog biznisa sto znam, to sve ima takodjer i neku zaledjinu kada zapne. Pa dolazi politika i pomaze.
A kod nas samo dodje da te oreketari nas politicar.
HarTar

#33089 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Image
MUNAFIK

#33090 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Turska izvlaci korist i iz krize...

Nadam se samo da narod u Turskoj nece podleci ovom pritisku i izabrati neku drugu vlast jer ovo sve se i desava da se oslabi Erdogan i AKP a ako oni padnu onda ce kemalisti i ostali lesinari lagano unistavat napredak Turske.
HarTar

#33091 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Zajednička zimska vojna vježba turskih i pakistanskih oružanih snaga. 🇹🇷 🇵🇰

ImageImageImageImage
tranquil

#33093 Re: Republika Turska

Post by tranquil »

I ja sam protiv bilo kakvog "lova na vještice" protiv ruskog naroda i kulture. Evo da priznam, ovih dana sam, da bih smirio stres zbog vijesti, slušao Rahmanjivova (2. koncert za klavir, drugi stav, jedan od najboljih klasičnih komada svih vremena).

S druge strane, apsolutno sam protiv Putinovog režima koji zaslužuje sve sankcije koje je dobio, i više.

Dakle to su odvojene stvari.

Ili drugim riječima: Erdogan opravdava nastavak saradnje sa agresorskom Rusijom sa mišljenjem da su sankcije neki "napad na ruski narod i kulturu" - što je laž i loš izgovor.

Ne sviđa mi se recimo ni njemačko objašnjenje ("privreda nam je ovisna o Rusiji"), ali je čak i to otvorenije i poštenije od ove ljigavštine.
HarTar

#33094 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Turska izvezla u Filipine 2 od naručenih 6 helikoptera T-129 ATAK.

ImageImageImageImageImageImage

https://www.manilatimes.net/2022/03/09/ ... ph/1835647
HarTar

#33095 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

tranquil wrote: 09/03/2022 14:20
I ja sam protiv bilo kakvog "lova na vještice" protiv ruskog naroda i kulture. Evo da priznam, ovih dana sam, da bih smirio stres zbog vijesti, slušao Rahmanjivova (2. koncert za klavir, drugi stav, jedan od najboljih klasičnih komada svih vremena).

S druge strane, apsolutno sam protiv Putinovog režima koji zaslužuje sve sankcije koje je dobio, i više.

Ili drugim riječima: Erdogan opravdava nastavak saradnje sa agresorskom Rusijom sa mišljenjem da su sankcije neki "napad na ruski narod i kulturu" - što je laž i loš izgovor.

Ne sviđa mi se recimo ni njemačko objašnjenje ("privreda nam je ovisna o Rusiji"), ali je čak i to otvorenije i poštenije od ove ljigavštine.
Ja ipak mislim da Erdoğan misli da je poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju i zato mu ne odgovara "urušavanje" Rusije. Drugi razlog je obim trgovinske razmjene koji sa Rusijom iznosi oko 35 milijardi, a sa Ukrajinom oko 10 milijardi dolara. Veliki su to udari na tursku ekonomiju koja je ionako pogođena inflacijom i padom lire, gubitak ova dva tržišta teško da mogu nadoknaditi, zato spašavaju što se spasiti da...
tranquil

#33096 Re: Republika Turska

Post by tranquil »

HarTar wrote: 09/03/2022 14:28
tranquil wrote: 09/03/2022 14:20

Ja ipak mislim da Erdoğan misli da je poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju i zato mu ne odgovara "urušavanje" Rusije. Drugi razlog je obim trgovinske razmjene koji sa Rusijom iznosi oko 35 milijardi, a sa Ukrajinom oko 10 milijardi dolara. Veliki su to udari na tursku ekonomiju koja je ionako pogođena inflacijom i padom lire, gubitak ova dva tržišta teško da mogu nadoknaditi, zato spašavaju što se spasiti da...
Pa ako misli da je "poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju", ima lijek za to: Neka se ne ponaša kao onaj ko je odgovoran za destabilizaciju Rusije: Vladimir Putin.

A navedeni drugi razlog je već realističan, i to je sigurno glavni, ako ne i jedini razlog. I to je ono što me i nervira, što je to upakovao u "kulturološki antiruski lov na vještice". Kao što sam rekao, Nijemci su rekli "skinuli smo gaće prije nekoliko godina, sada ga moramo primiti". Kukavički? Apsolutno. Ali je ipak poštenije od ovog prenemaganja. Zamisli da Olaf ili Analena počnu pričati "ne želimo se pridružiti antiruskoj histeriji". Bilo bi užasno providno. I isto tako je providno kada to radi Erdogan. Jebe se Erdogana za ruski narod i kulturu, bitniji su mu Turci i Turska, i to je sasvim razumljivo, i bilo bi pošteno da je to jasno rekao.

Prije su zapadni političari bili namazaniji i više koristili lažne izgovore i eufemizme od istočnih koji su bili otvoreniji i direktniji. Izgleda da se to izmijenilo.
HarTar

#33097 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

@tranquil Zaboravio sam i treći razlog, Rusi su najbrojniji, a Ukrajinci među najbrojnijim gostima na turskoj rivijeri. Izgleda da će im i ova sezona biti katastrofalna poput one iz 2020. godine što je bila zbog pandemije, a 2021. je bila odlična, taman se malo oporavili... Dakle, smanjenje trgovinske razmjene, plus gubitak turista i ekonomija ode do đavola... Slažem se za licemjerje kod svih političara, ali zapadni su ipak neprevaziđeni, dovoljno je vidjeti njihov odnos prema sukobu između Palestinaca i Izraelaca da ne idem dalje...
tranquil

#33099 Re: Republika Turska

Post by tranquil »

HarTar wrote: 09/03/2022 14:47 @tranquil Zaboravio sam i treći razlog, Rusi su najbrojniji, a Ukrajinci među najbrojnijim gostima na turskoj rivijeri. Izgleda da će im i ova sezona biti katastrofalna poput one iz 2020. godine što je bila zbog pandemije, a 2021. je bila odlična, taman se malo oporavili... Dakle, smanjenje trgovinske razmjene, plus gubitak turista i ekonomija ode do đavola... Slažem se za licemjerje kod svih političara, ali zapadni su ipak neprevaziđeni, dovoljno je vidjeti njihov odnos prema sukobu između Palestinaca i Izraelaca da ne idem dalje...
Na ovom primjeru doslovno vidiš ko je licemjer, onaj ko plače o kulturološkom ratu, a (kako sam priznaješ) brine zbog svoje guzice i stranih turista.

Kada već pominješ licemjerje s obzirom na Palestinu, mislim da ovoj temi i pripada i ova vijest:

Predsjednik Izraela stigao u prvu posjetu Turskoj nakon 2008. godine

To je taj moto "Palestina na usnama, Izraelska lova u džepu".
HarTar

#33100 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

tranquil wrote: 09/03/2022 15:02
HarTar wrote: 09/03/2022 14:47 @tranquil Zaboravio sam i treći razlog, Rusi su najbrojniji, a Ukrajinci među najbrojnijim gostima na turskoj rivijeri. Izgleda da će im i ova sezona biti katastrofalna poput one iz 2020. godine što je bila zbog pandemije, a 2021. je bila odlična, taman se malo oporavili... Dakle, smanjenje trgovinske razmjene, plus gubitak turista i ekonomija ode do đavola... Slažem se za licemjerje kod svih političara, ali zapadni su ipak neprevaziđeni, dovoljno je vidjeti njihov odnos prema sukobu između Palestinaca i Izraelaca da ne idem dalje...
Na ovom primjeru doslovno vidiš ko je licemjer, onaj ko plače o kulturološkom ratu, a (kako sam priznaješ) brine zbog svoje guzice i stranih turista.

Kada već pominješ licemjerje s obzirom na Palestinu, mislim da ovoj temi i pripada i ova vijest:

Predsjednik Izraela stigao u prvu posjetu Turskoj nakon 2008. godine

To je taj moto "Palestina na usnama, Izraelska lova u džepu".
Nisu to samo usne...

https://www.trt.net.tr/bosanski/turska- ... ni-1274283

https://www.trt.net.tr/hrvatski/gospoda ... udi-814816
Post Reply