https://avaz.ba/globus/svijet/723434/er ... u-ukrajini
Treba uzeti u obzir da Turska tad nije bila na ovom danasnjem nivou,a negdje sam procitao da su i tadasnji Turski generali sekularisti zeljeli da se pomogne Bosnjacima,ali nije se moglo protiv svijeta,kazem ti turska je tek pod erdoganom procvjetala,danas u ovoj bi razlike bilo
Gibraltar10 wrote: ↑06/03/2022 14:46 6 od 7 stranaka opozicije okupilo se kako bi potpisalo manifest za ponovnu demokratizaciju Turske, ako dođu na vlast.
HDP nije potpisao
Mogla bi se iduce godine završiti vladavina Redžepa.
Opozicija je poprilično ojačala posljednjih godina...
https://m.youtube.com/watch?v=CVD8g_WHo ... e=youtu.be
Oni se okupljaju samo radi vlasti, program razvoja i napredak Turske je ipak u rukama AKP.@mba wrote: ↑06/03/2022 14:54Gibraltar10 wrote: ↑06/03/2022 14:46 6 od 7 stranaka opozicije okupilo se kako bi potpisalo manifest za ponovnu demokratizaciju Turske, ako dođu na vlast.
HDP nije potpisao
Mogla bi se iduce godine završiti vladavina Redžepa.
Opozicija je poprilično ojačala posljednjih godina...
https://m.youtube.com/watch?v=CVD8g_WHo ... e=youtu.be
za mjesec dana ce biti 7 stranaka 10 misljenja, nema od toga nista pogotovo ne kod turaka da cak 7 stranaka udje koaliciju i da se dogovore![]()
, turcima treba ovakav sistem predsjednicki, sve ostalo je propast po tursku drzavu, to se vidjelo od 1923 pa sve do dolaska AKP na vlast!
Ataturk kakav god da je bio, nije bio izdajnik, jedina mana mu je odnos prema religiji, ovi poslije njega tzv. Kemalisti su teški izdajnici i američki (zapadni) poltroni. Ataturk je izgradio fabrike za proizvodnju automobila i aviona, sve su to sabotirali njegovi tzv. nasljednici pod izlikom, nije to za nas, lakše je kupiti nego proizvoditi, to jeste biti obični konzument, a ne stvarati nešto. Naravno, sve su to radili pod ingerencijom zapada. Zamislite na kakvom bi nivou bila današnja Turska da su nastavili putem kojim su na početku bili krenuli.. . Srećom, Erdoğan i AKP su stvari vratili na svoje mjesto, i više nema povratka nazad, ma ko bio na vlasti, jednostavno narod to neće dozvoliti...Gibraltar10 wrote: ↑06/03/2022 15:14 Problem je ekonomska kriza u državi zadnjih par godina,zato opoziciji raste popularnost.
Mislim da nije nerealno da Redžep izgubi vlast iduce godine.
Ovaj lik priča detaljno o teškoj ekonomskoj krizi u turskoj:
https://youtube.com/c/REALTURKEYOFF%C4%B0C%C4%B0AL
Ovi su mi najbolji. Nikome neće da se zamjere pa ne biraju stranu, znaju da ništa ne mogu napraviti, a koriste priliku dok drugi ginu da se izreklamiraju kao mirotvorci.HarTar wrote: ↑06/03/2022 13:43 PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.
![]()
A sta bi to on trebao da ide na stetu svojoj zemlji? a i mnogi ljudi misle da tu nicije maslo za ramazanaHakiz wrote: ↑06/03/2022 21:16Ovi su mi najbolji. Nikome neće da se zamjere pa ne biraju stranu, znaju da ništa ne mogu napraviti, a koriste priliku dok drugi ginu da se izreklamiraju kao mirotvorci.HarTar wrote: ↑06/03/2022 13:43 PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.
![]()
Hakiz wrote: ↑06/03/2022 21:16Ovi su mi najbolji. Nikome neće da se zamjere pa ne biraju stranu, znaju da ništa ne mogu napraviti, a koriste priliku dok drugi ginu da se izreklamiraju kao mirotvorci.HarTar wrote: ↑06/03/2022 13:43 PREDSJEDNIK TURSKE / Predsjednik Turske Erdogan je ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre u Ukrajini, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.
![]()

Mislis na mene?

I ja sam protiv bilo kakvog "lova na vještice" protiv ruskog naroda i kulture. Evo da priznam, ovih dana sam, da bih smirio stres zbog vijesti, slušao Rahmanjivova (2. koncert za klavir, drugi stav, jedan od najboljih klasičnih komada svih vremena).

Ja ipak mislim da Erdoğan misli da je poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju i zato mu ne odgovara "urušavanje" Rusije. Drugi razlog je obim trgovinske razmjene koji sa Rusijom iznosi oko 35 milijardi, a sa Ukrajinom oko 10 milijardi dolara. Veliki su to udari na tursku ekonomiju koja je ionako pogođena inflacijom i padom lire, gubitak ova dva tržišta teško da mogu nadoknaditi, zato spašavaju što se spasiti da...tranquil wrote: ↑09/03/2022 14:20I ja sam protiv bilo kakvog "lova na vještice" protiv ruskog naroda i kulture. Evo da priznam, ovih dana sam, da bih smirio stres zbog vijesti, slušao Rahmanjivova (2. koncert za klavir, drugi stav, jedan od najboljih klasičnih komada svih vremena).
S druge strane, apsolutno sam protiv Putinovog režima koji zaslužuje sve sankcije koje je dobio, i više.
Dakle to su odvojene stvari.
Ili drugim riječima: Erdogan opravdava nastavak saradnje sa agresorskom Rusijom sa mišljenjem da su sankcije neki "napad na ruski narod i kulturu" - što je laž i loš izgovor.
Ne sviđa mi se recimo ni njemačko objašnjenje ("privreda nam je ovisna o Rusiji"), ali je čak i to otvorenije i poštenije od ove ljigavštine.
Pa ako misli da je "poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju", ima lijek za to: Neka se ne ponaša kao onaj ko je odgovoran za destabilizaciju Rusije: Vladimir Putin.HarTar wrote: ↑09/03/2022 14:28Ja ipak mislim da Erdoğan misli da je poslije Rusije Turska sljedeća na redu za destabilizaciju i zato mu ne odgovara "urušavanje" Rusije. Drugi razlog je obim trgovinske razmjene koji sa Rusijom iznosi oko 35 milijardi, a sa Ukrajinom oko 10 milijardi dolara. Veliki su to udari na tursku ekonomiju koja je ionako pogođena inflacijom i padom lire, gubitak ova dva tržišta teško da mogu nadoknaditi, zato spašavaju što se spasiti da...tranquil wrote: ↑09/03/2022 14:20
I ja sam protiv bilo kakvog "lova na vještice" protiv ruskog naroda i kulture. Evo da priznam, ovih dana sam, da bih smirio stres zbog vijesti, slušao Rahmanjivova (2. koncert za klavir, drugi stav, jedan od najboljih klasičnih komada svih vremena).
S druge strane, apsolutno sam protiv Putinovog režima koji zaslužuje sve sankcije koje je dobio, i više.
Dakle to su odvojene stvari.
Ili drugim riječima: Erdogan opravdava nastavak saradnje sa agresorskom Rusijom sa mišljenjem da su sankcije neki "napad na ruski narod i kulturu" - što je laž i loš izgovor.
Ne sviđa mi se recimo ni njemačko objašnjenje ("privreda nam je ovisna o Rusiji"), ali je čak i to otvorenije i poštenije od ove ljigavštine.
Na ovom primjeru doslovno vidiš ko je licemjer, onaj ko plače o kulturološkom ratu, a (kako sam priznaješ) brine zbog svoje guzice i stranih turista.HarTar wrote: ↑09/03/2022 14:47 @tranquil Zaboravio sam i treći razlog, Rusi su najbrojniji, a Ukrajinci među najbrojnijim gostima na turskoj rivijeri. Izgleda da će im i ova sezona biti katastrofalna poput one iz 2020. godine što je bila zbog pandemije, a 2021. je bila odlična, taman se malo oporavili... Dakle, smanjenje trgovinske razmjene, plus gubitak turista i ekonomija ode do đavola... Slažem se za licemjerje kod svih političara, ali zapadni su ipak neprevaziđeni, dovoljno je vidjeti njihov odnos prema sukobu između Palestinaca i Izraelaca da ne idem dalje...
Nisu to samo usne...tranquil wrote: ↑09/03/2022 15:02Na ovom primjeru doslovno vidiš ko je licemjer, onaj ko plače o kulturološkom ratu, a (kako sam priznaješ) brine zbog svoje guzice i stranih turista.HarTar wrote: ↑09/03/2022 14:47 @tranquil Zaboravio sam i treći razlog, Rusi su najbrojniji, a Ukrajinci među najbrojnijim gostima na turskoj rivijeri. Izgleda da će im i ova sezona biti katastrofalna poput one iz 2020. godine što je bila zbog pandemije, a 2021. je bila odlična, taman se malo oporavili... Dakle, smanjenje trgovinske razmjene, plus gubitak turista i ekonomija ode do đavola... Slažem se za licemjerje kod svih političara, ali zapadni su ipak neprevaziđeni, dovoljno je vidjeti njihov odnos prema sukobu između Palestinaca i Izraelaca da ne idem dalje...
Kada već pominješ licemjerje s obzirom na Palestinu, mislim da ovoj temi i pripada i ova vijest:
Predsjednik Izraela stigao u prvu posjetu Turskoj nakon 2008. godine
To je taj moto "Palestina na usnama, Izraelska lova u džepu".