Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#3301 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

exliberal-ex wrote: 13/01/2020 19:42
vjesticanametli wrote:hvala pd srca na postu i info....def. iduce god pichim ali idem turu preko ostrva pa island...da li da uzmem rentacar ili :kiss: hvala
Rentaj auto jer onda mozes da pravis svoj raspored...gorivo je skupo kao i sve drugo ali vrijedi...javi se kad budes isla da ti dam par savjeta
Hvala puno :thumbup: :kiss:
Sunculish

#3302 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunculish »

mO k3 wrote: 13/01/2020 19:20
Sunculish wrote: 13/01/2020 19:07
mO k3 wrote: 30/12/2019 23:55 Tek Francuzi oni iz principa neće ni jedan drug jezik da pričaju
No no no !!
Da. Isto to mi se desilo u Strazburgu u prodavnici čokolade. Crnkinja iz inata nece da priča engleski...
Crnkinja ??? Ma hajde ... e oni su ti najgori Francuzi :mrgreen:
Da, stvarno, crna ko noć i gruba, gotovo agresivno me je 'istjerala' iz radnje. Ali sam zato pojela neki tost u restoranu na trgu, na kojem je bilo meso lososa i jos nešto. Ili sam bila toliko gladna ili je to zaista nešto najljepše što sam do sada probala.
Vitezanin

#3303 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Evo mini putopis iz Soluna uz usputne stanice, Skopje (koji je posebno opisan u prethodnom blogu tj putovanju) i Niš.

:)

https://angotrips.com/2020/01/13/solun-kolo-na-ulici/

Grad toplo preporučujem.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3304 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Vitezanin wrote: 13/01/2020 23:35 Evo mini putopis iz Soluna uz usputne stanice, Skopje (koji je posebno opisan u prethodnom blogu tj putovanju) i Niš.

Grad toplo preporučujem.
procitao u cugu kao uvijek. hvala :thumbup:
u solun sam htio sa rajom otici ali nam nikako nije bio na ruku. sada smo se odlucili za varsavu u junu.
sad kada sam tvoj upis procitao bojim se da smo pogrijesili. pogotovo u 6tom mjesecu ce biti i vrijeme odlicno u solunu.

da se ne peglate po ovim nasim putevima pogotovo zimi...
mogli ste avionom do budimpeste za 60 km... tamo stopover pa odatle imas letove ryanair ili wizz do par gradova u grckoj za 120-150 km.
AmirBaa

#3305 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Je li ko putovao po juznoj Spaniji i Portugalu bez agencija? Planiramo 2 sedmice neku turu odraditi dole, ali nemamo pojma kako sta. Najveca pitanja su u koji grad prvi otici (prvo mislio Valencia ali skupe karte iz Sarajeva bas) pa se vozati tamo ili rent a carom ili vozom :roll: ako ima ko kakav savjet, burjum :D
Vitezanin

#3306 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

AmirBaa wrote: 14/01/2020 10:26 Je li ko putovao po juznoj Spaniji i Portugalu bez agencija? Planiramo 2 sedmice neku turu odraditi dole, ali nemamo pojma kako sta. Najveca pitanja su u koji grad prvi otici (prvo mislio Valencia ali skupe karte iz Sarajeva bas) pa se vozati tamo ili rent a carom ili vozom :roll: ako ima ko kakav savjet, burjum :D
Imam poznanika i prijatelja koji su išli, sve su sami rješavali, smještaj preko Bookinga, letili preko Beča, a ture osmišljavali uz pomoć Googla. Ne trebaju ti agencije. :) Voz je super opcija.

Toplo preporučujem da se pogleda neka opcija leta do Madrida i onda iz Madrida za Lisabon: iznenađujuće, često bude jeftinije tako ako se leti iz Sarajeva. Ili iz Sarajeva do Budimpešte pa onda direkt u Portugal.

Vitezanin

#3307 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

parappa wrote: 14/01/2020 08:52
Vitezanin wrote: 13/01/2020 23:35 Evo mini putopis iz Soluna uz usputne stanice, Skopje (koji je posebno opisan u prethodnom blogu tj putovanju) i Niš.

Grad toplo preporučujem.
procitao u cugu kao uvijek. hvala :thumbup:
u solun sam htio sa rajom otici ali nam nikako nije bio na ruku. sada smo se odlucili za varsavu u junu.
sad kada sam tvoj upis procitao bojim se da smo pogrijesili. pogotovo u 6tom mjesecu ce biti i vrijeme odlicno u solunu.

da se ne peglate po ovim nasim putevima pogotovo zimi...
mogli ste avionom do budimpeste za 60 km... tamo stopover pa odatle imas letove ryanair ili wizz do par gradova u grckoj za 120-150 km.
Hvala. :)

Vidiš, opcija da idem u Budimpeštu mi nije ni pala na pamet... Mislim jer smo unaprijed rekli ići ćemo autom pa smo sve druge opcije otpisali. Meni se Solun baš svidio i uviđam da, bez obzira na moju ljubav prema lijepim, uređenim gradovima centralne i zapadne Europe, jug dere sve i morat ću se malo više posvetiti ovim gradovima koje sam nepravedno zapostavio. :D
AmirBaa

#3308 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Vitezanin wrote: 14/01/2020 10:36
AmirBaa wrote: 14/01/2020 10:26 Je li ko putovao po juznoj Spaniji i Portugalu bez agencija? Planiramo 2 sedmice neku turu odraditi dole, ali nemamo pojma kako sta. Najveca pitanja su u koji grad prvi otici (prvo mislio Valencia ali skupe karte iz Sarajeva bas) pa se vozati tamo ili rent a carom ili vozom :roll: ako ima ko kakav savjet, burjum :D
Imam poznanika i prijatelja koji su išli, sve su sami rješavali, smještaj preko Bookinga, letili preko Beča, a ture osmišljavali uz pomoć Googla. Ne trebaju ti agencije. :) Voz je super opcija.

Toplo preporučujem da se pogleda neka opcija leta do Madrida i onda iz Madrida za Lisabon: iznenađujuće, često bude jeftinije tako ako se leti iz Sarajeva. Ili iz Sarajeva do Budimpešte pa onda direkt u Portugal.

da da, svakako bez agencije :D neka nasa idealna ruta je bila avionom do valencije, pa iz valencije do madrida pa do seville i onda u lisabon. Autom cuo da se previse vremena izgubi, pa evo ispade mi voz najbolja opcija na kraju. Samo onda tesko se vratiti, skupe karte iz Lisabona ili Porta do Sarajeva :roll:
vjesticanametli

#3309 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

U martu sam u lisabonu :) uzecu auto tamo i ojha...jedva cekam
Vitezanin

#3310 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Da, preskupo je letjeti do Portugala, mislim, gdje nije skupo letjeti iz Sarajeva. :roll: :roll:
Zato bi bilo dobro da pogledate opcije Budimpešta, pa i Split, da dođete do ovih gradova i onda niskotarifnim da letite u Portugal. Iz Budimpešte imate sigurno, ostale gradove u okolini treba malo istražiti. Bolje vam je tako i fino provesti dan u Budimpešti (jeftino relativno) i onda odmorni ići u Portugal.
sumirprimus

#3311 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

Vitezanin wrote: 14/01/2020 11:24 Da, preskupo je letjeti do Portugala, mislim, gdje nije skupo letjeti iz Sarajeva. :roll: :roll:
Zato bi bilo dobro da pogledate opcije Budimpešta, pa i Split, da dođete do ovih gradova i onda niskotarifnim da letite u Portugal. Iz Budimpešte imate sigurno, ostale gradove u okolini treba malo istražiti. Bolje vam je tako i fino provesti dan u Budimpešti (jeftino relativno) i onda odmorni ići u Portugal.
ko kaze da je skupo? :D
i ko da morate letit iz sarajva
Vitezanin

#3312 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

sumirprimus wrote: 14/01/2020 12:10
Vitezanin wrote: 14/01/2020 11:24 Da, preskupo je letjeti do Portugala, mislim, gdje nije skupo letjeti iz Sarajeva. :roll: :roll:
ko kaze da je skupo? :D
i ko da morate letit iz sarajva
?

Evo, sredinom 6. mj. iz Sarajeva je najoptimalnija povratna karta do Lisabona 306 eura. Preko 600 maraka.
Naravno da ne moramo letjeti iz Sarajeva, zato sam napisao ljudima da traže letove iz Budimpešte. :)

Letjeti iz Sarajeva je preskupo (osim u par izuzetaka) i tu se nema šta raspravljati, a bez obzira na rast putnika broj letova i konekcija je katastrofalno skroman. Pogledati samo koliko letova dnevno imamo s glavnog aerodroma u državi.
sumirprimus

#3313 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

pa do 4 5 stoja nije skupo.
skuplje te izadje gorivo i ostali nameti ako ides autom a gdj je vrijeme.
Vitezanin

#3314 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

sumirprimus wrote: 14/01/2020 12:26 pa do 4 5 stoja nije skupo.
skuplje te izadje gorivo i ostali nameti ako ides autom a gdj je vrijeme.
Naravno da će te izaći skuplje ako ideš autom u Portugal. Ovakve cijene avio karata iz Sarajeva su uglavnom i za bliže destinacije od npr Portugala. I ovo je 6 stoja: razlika između 4, 5 stoja i 6 je golema.
sumirprimus

#3315 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

pa ako je skupo i ako ces autom onda te relacije madjarska austrija dojcland i to..
ako ces ispostovat gust nista nije skupo, pitanje je samo organizacije..
suit_up

#3316 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suit_up »

Kad smo kod nepoznavanja engleskog... :lol:

Image

Image

Image

Fantastično iskustvo :thumbup:
suit_up

#3317 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suit_up »

sherbett wrote: 15/01/2020 01:47
Slazem se :thumbup:

I za iskustvo a i za engleski :lol:

Boze pomozi
Meni graničarka na aerodromu počela na ruskom, neće na engleskom pa neće, a vidi da nije ruski pasoš :lol:

Ali polahko to ide naprijed, sad već i metro i svi važniji muzeji imaju sinhronizaciju na engleskom.
sumirprimus

#3318 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

mmmm maskva :thumbup:
suit_up

#3319 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suit_up »

sumirprimus wrote: 15/01/2020 09:22 mmmm maskva :thumbup:
I tu riječ im moraš izgovoriti sa njima svojstvenim naglaskom, inače te mrko gledaju :lol:

Mada ko zna, možda su upravo zbog tog stava i opstali tako dugo netaknuti. I svakako preporuka za obići zimi, grad sija na sve strane :thumbup:
sumirprimus

#3320 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

kazu jos ljepse je ljeti...
zimi nocu zbog ovih rasvjeta def..
vjesticanametli

#3321 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

I meni su moskva sibir voz :lol: na listi
Sta sad :lol: zimi ili ljeti
Dobre slike :thumbup:
suit_up

#3322 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suit_up »

vjesticanametli wrote: 15/01/2020 10:19 I meni su moskva sibir voz :lol: na listi
Sta sad :lol: zimi ili ljeti
Dobre slike :thumbup:
Ja sam bio zimi, lijepo okićeno, idilično kad snijeg padne, imao sam i sreće sa vremenom (najtoplija zima od 1886. godine :D ), ali je dan kratak i to je možda prednost ljeta. Mada, ne biraj period, Moskva ne može da razočara, nahodaš se baš, ali ga tako najbolje i upoznaš. :-D
exliberal-ex

#3323 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Netreba ti agencija...internet pa potrazi smjestaj. Po pitanju transporta, ja sam uzeo voz od barcelone do seville ..vremenski skoro isto a lakse nemoras se zajebavat kroz security na aerodromu..ides od centra do centra.
Meni je Sevilla bila bas fina..ako si vec dole onda obavezno otidji do Granade...vrijedi svake sekunde. Auto mozes rentat pa polako bez frke.
Potrazi sta sam napisao na ovoj temi da nedavim druge.
AmirBaa

#3324 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

exliberal-ex wrote: 15/01/2020 18:58
Netreba ti agencija...internet pa potrazi smjestaj. Po pitanju transporta, ja sam uzeo voz od barcelone do seville ..vremenski skoro isto a lakse nemoras se zajebavat kroz security na aerodromu..ides od centra do centra.
Meni je Sevilla bila bas fina..ako si vec dole onda obavezno otidji do Granade...vrijedi svake sekunde. Auto mozes rentat pa polako bez frke.
Potrazi sta sam napisao na ovoj temi da nedavim druge.
ma smjestaj je najlaksi, poslije trazenja smjestaja u new yorku, spanija je prelijepa (cijenom najvise :mrgreen: ). E to i ja razmisljam za voz, nema peglanja kao sa avionom. Hvala, potrazit cu :D
sumirprimus

#3325 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

autom velike udaljenosti. i vozom. i busom.
gubis puno vremena u voznji..
Post Reply