Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#3301 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
505sCrtom wrote:"'Faith' means not wanting to know what is true."
- Friedrich Nietzsche
Najjednostavnija i napreciznija definicija.

Pa onda dalje razmisljam... ovo nalaze i redefinicije agnosticizma, ateizma i svih drugih "prelaznih oblika". Dakle oni koji ne vjeruju u etablirana religijska tumacenja sa aspekta religije su nevjernici, a zapravo radi se samo o ljudima koji su na visini obaveze razumom nametnute covjeku - traganje za istinom.
U tom traganju su sva neutemeljena predubjedjenja jednako nepotrebna, dakle ne samo ona religijska vec i striktna ateisticka.
Tragaci za istinom moraju biti otvoreni za sva otkrica. A svako onemogucavanje slobodnih istrazivanja je najvece zlo.

Prosto me je sramota kako jednostavne i ciste teze se moraju ponavljati vama zatocenicima religija.
Al se našli pravog filozofa za referiranje. Na njegovim se idejama kažu uvelike nadahnjivao i Hićo.

Dustabane, a što se tiče traganja za istinom kao ljudske zadaće, obaveze, potrebe, kao razumnog duhovnog bića, bića budućnosti, bića koje treba kako bi filozofi rekli postati ono što još nije, ateisti su u vezi s time u velikoj većini teški dogmatici.
Glede pitanja Božje opstojnosti tu za njih nema čak ni trunke sumnje. Oni se hvališu da tragaju za istinom, a zapravo jedino i stalno traže razloge samo kako bi potvrdili i učvrstili, zabetonirali, svoje nevjerovanje.
Razumljivo, ali ne sasvim ljudski i opravdivo, čovjek mora prvenstveno sebi, a onda i pred drugima, moći prihvatljivo objasniti stvarnost koja ga okružuje.
Kažu i evolucioni psiholozi da čovjekovo umijeće argumentiranja kroz njegovu historiju nije išlo za time da se dođe do istine, već da se prvenstveno potvrdi/dokaže nadmoć vlastitog stava.
I gdje je tu u ateizmu to ljudsko traganje za istinom, za novim, drukčijim, budućim, nepoznatim, kreativnim.
Ateizam je jedan debeli armirano betonski bunker nesistemskih misli, stavova, vjerovanja koji nema racionalnog, već kako ranije više puta rekoh, jedino i isključivo, voljno emotivno utemeljenje.
Last edited by Edouard on 27/07/2014 14:51, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#3302 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote:Al čovjek pita za naš stav o nastanku života i materije. Vidi li iko ovdje provalu? :shock:
Pa da...jel' naučan ili je biliverski? Mada u suštini jedno drugo ne isključuje kako pokazuju citati.
Nemam pojma, nemam uopće stav o tome, to je previše komplikovana biologija, hemija i fizika za mene i moje skromno znanje iz tih oblasti. Za sad sa sigurnošću znamo da čovjek nije stvoren od strane nekog, nego da je slučajni proizvod evolucije.
S4mpion

#3303 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
Pa da...jel' naučan ili je biliverski? Mada u suštini jedno drugo ne isključuje kako pokazuju citati.
Nemam pojma, nemam uopće stav o tome, to je previše komplikovana biologija, hemija i fizika za mene i moje skromno znanje iz tih oblasti. Za sad sa sigurnošću znamo da čovjek nije stvoren od strane nekog, nego da je slučajni proizvod evolucije.
Još jedan believer :D
hrastov žižak

#3304 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
Ne provaljuj se. Dokazi su jasni, ili imaš neke protudokaze?
S4mpion

#3305 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:
Za protudokaze su potrebni dokazi koje ti nisi ni iznio, believeru? :D
kerima1

#3306 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote:Al čovjek pita za naš stav o nastanku života i materije. Vidi li iko ovdje provalu? :shock:
Nista nije slucajno kako ce tek biti nastanak covjeka slucajan?!
hrastov žižak

#3307 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:
Mutacija gena je potpuno slučajna. Naučno dokazano što bi reko naš narod. Tu dodaš prirodni odabir kao mehanizam koji upravlja ovim slučajnostima. Prirodna selekcija nije svjesni agenes i zasnovana je na mnogo spoljašnih faktora. Niđe boga. :D
vatrogasac

#3308 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote: Ne provaljuj se. Dokazi su jasni, ili imaš neke protudokaze?
Mutacija gena je potpuno slučajna. Naučno dokazano što bi reko naš narod. Tu dodaš prirodni odabir kao mehanizam koji upravlja ovim slučajnostima. Prirodna selekcija nije svjesni agenes i zasnovana je na mnogo spoljašnih faktora. Niđe boga. :D
To tvrdi abiogeneza?
S4mpion

#3309 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:
Tom mutacijom nisi dokazao da je čovjek nastao slučajno, po ko zna koji put vršiš zloupotrebu nauke :D

A nisi ni pročitao pitanje koje sam postavio, odakle materija? Odakle život?

Imam dobru vijest za tebe, believer si :zoka:
harač

#3310 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

miješaš dvije stvari: kako je nastao život prije blizu 4 milijarde godina, i kako je "nastao" čovjek prije oko 150.000 godina. drugo je, po svemu što znamo, posljedica "slijepih" prirodnih procesa, za prvo nauka još nema odgovora (što ne znači da je amebu stvorio đizus)
hrastov žižak

#3311 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:

Tom mutacijom nisi dokazao da je čovjek nastao slučajno, po ko zna koji put vršiš zloupotrebu nauke :D

Dobro, nije nastao slučajno, nastao je prirodnim odabirom koji je nesvjesni agens. Zadovoljan?
Koji je tvoj stav o porijeklu čovjeka?
S4mpion

#3312 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

harač wrote:miješaš dvije stvari: kako je nastao život prije blizu 4 milijarde godina, i kako je "nastao" čovjek prije oko 150.000 godina. drugo je, po svemu što znamo, posljedica "slijepih" prirodnih procesa, za prvo nauka još nema odgovora (što ne znači da je amebu stvorio đizus)
Nek si mu rekao, još ja fino pitam odakle život materija, a on se uhvatio čovjeka :D

Ponovljeno pitanje:
S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
hrastov žižak

#3313 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:
To tvrdi abiogeneza?
Ne čitaš pažljivo.
S4mpion

#3314 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:

Dobro, nije nastao slučajno, nastao je prirodnim odabirom koji je nesvjesni agens. Zadovoljan?
Sve ovo što si izjavio je bez pokrića.Kad si se već pozvao na dokaze, red bi bio da izneseš dokaze? :sabur:
fatamorgana

#3315 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
Sve ovo što si izjavio je bez pokrića.Kad si se već pozvao na dokaze, red bi bio da izneseš dokaze? :sabur:
Nisi precizirao želiš li vidljive ili nevidljive dokaze? :lol:
harač

#3316 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

S4mpion wrote:
harač wrote:miješaš dvije stvari: kako je nastao život prije blizu 4 milijarde godina, i kako je "nastao" čovjek prije oko 150.000 godina. drugo je, po svemu što znamo, posljedica "slijepih" prirodnih procesa, za prvo nauka još nema odgovora (što ne znači da je amebu stvorio đizus)
Nek si mu rekao, još ja fino pitam odakle život materija, a on se uhvatio čovjeka :D

Ponovljeno pitanje:
S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
ono što je bitno za ovu raspravu jeste da je diversifikacija života, pa tako i evolucija čovjeka, posljedica slijepih prirodnih procesa. ne može se isključiti ideja da je bog "upravljao" evolucijom (programirao mutacije i sl.), ali ono što je bitno jeste što takva pretpostavka nije potrebna da bi se objasnila evolucija čovjeka, te se može sasjeći okamovom britvom.

što se tiče prvog života, trenutno, koliko je meni poznato, postoji više hipoteza, ali ne i teorija o tome kako se nastao život. postoje zanimljiva istraživanja o kojima bi bilo zanimljivo govoriti. ali trenutno mislim da je agnostička pozicija u odnosu na to najopravdanija. u svakom slučaju ne postoje bilo kakvi dokazi da je šiva, šanuman ili neko deseti intervenirao tu. štaviše, mislim da je pozicija vjernika puno nevjerovatnija, o čemu možda drugom prilikom
hrastov žižak

#3317 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote:
S4mpion wrote:

Sve je ovo što si izjavio je bez pokrića.Kad si se već pozvao na dokaze, red bi bio da izneseš dokaze? :sabur:
http://www.newworldencyclopedia.org/ent ... _evolution
Evo, samo za ignorante koji ne znaju koristit gugl. Dakle, pregršt dokaza koje nema smisla da kopiram ovdje. Ponovo pitam, koji su tvoji protudokazi i koji je tvoj stav o porijeklu čovjeka? Valjda ovaj put odgovoriš, mada sumnjam, jer si obični ignorant. :hmpf: :hmpf:
vatrogasac

#3318 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote: Mutacija gena je potpuno slučajna. Naučno dokazano što bi reko naš narod. Tu dodaš prirodni odabir kao mehanizam koji upravlja ovim slučajnostima. Prirodna selekcija nije svjesni agenes i zasnovana je na mnogo spoljašnih faktora. Niđe boga. :D
To tvrdi abiogeneza?
Ne čitaš pažljivo.
Čitam, nego ne nađoh iz čega je. Mislim na porijeklo aminokiselina i proteina itd.
hrastov žižak

#3319 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote: To tvrdi abiogeneza?
Ne čitaš pažljivo.
Čitam, nego ne nađoh iz čega je. Mislim na porijeklo aminokiselina i proteina itd.
Pa ne čitaš pažljivo, već sam napisao da fakat nemam pojma, ne znam, niti pokušavam tu rupu u neznanju popunit višim bićem. :zjev:
fatamorgana

#3320 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Možda je stvorio bog uz pomoć fotosinteze, osmoze, spojenih posuda! :idea:
S4mpion

#3321 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

harač wrote:
S4mpion wrote: Nek si mu rekao, još ja fino pitam odakle život materija, a on se uhvatio čovjeka :D

Ponovljeno pitanje:
ono što je bitno za ovu raspravu jeste da je diversifikacija života, pa tako i evolucija čovjeka, posljedica slijepih prirodnih procesa. ne može se isključiti ideja da je bog "upravljao" evolucijom (programirao mutacije i sl.), ali ono što je bitno jeste što takva pretpostavka nije potrebna da bi se objasnila evolucija čovjeka, te se može sasjeći okamovom britvom.

što se tiče prvog života, trenutno, koliko je meni poznato, postoji više hipoteza, ali ne i teorija o tome kako se nastao život. postoje zanimljiva istraživanja o kojima bi bilo zanimljivo govoriti. ali trenutno mislim da je agnostička pozicija u odnosu na to najopravdanija. u svakom slučaju ne postoje bilo kakvi dokazi da je šiva, šanuman ili neko deseti intervenirao tu. štaviše, mislim da je pozicija vjernika puno nevjerovatnija, o čemu možda drugom prilikom
Bitno

Evolucija čovjeka jeste objašnjiva(donekle), ali dokaziva?? To je ono čime se bavimo.
vatrogasac

#3322 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
hrastov žižak wrote: Ne čitaš pažljivo.
Pa ne čitaš pažljivo, već sam napisao da fakat nemam pojma, ne znam, niti pokušavam tu rupu u neznanju popunit višim bićem. :zjev:
Razdvoji onda kao što je to @harač uradio. Ovako neko može pomiješati.
S4mpion

#3323 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

hrastov žižak wrote: http://www.newworldencyclopedia.org/ent ... _evolution
Evo, samo za ignorante koji ne znaju koristit gugl. Dakle, pregršt dokaza koje nema smisla da kopiram ovdje. Ponovo pitam, koji su tvoji protudokazi i koji je tvoj stav o porijeklu čovjeka? Valjda ovaj put odgovoriš, mada sumnjam, jer si obični ignorant. :hmpf: :hmpf:
Pokušavaš mi gomilu indicija, već odavno pročitanih, prodati pod dokaze!? Stvarno? :D

Tvoja tvrdnja o slučajnom nastanku čovjeka nikada nije dokazana od strane nauke, to je ono što ti ignorišeš vrlo često :D

A kad smo već kod ignoranata, ne bi bilo loše da malo baciš pogled na pitanje koje sam postavio:
Dakle? :D
fatamorgana

#3324 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Pa mora da je neko sve stvorio il' bog il' đavo ....
E sad pošto sve polako ali sigurno ide u helač onda je vjerovatno ovaj drugi što reko', :lol:
hrastov žižak

#3325 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:
hrastov žižak wrote: http://www.newworldencyclopedia.org/ent ... _evolution
Pokušavaš mi gomilu indicija, već odavno pročitanih, prodati pod dokaze!? Stvarno? :D

Tvoja tvrdnja o slučajnom nastanku čovjeka nikada nije dokazana od strane nauke, to je ono što ti ignorišeš vrlo često :D

A kad smo već kod ignoranata, ne bi bilo loše da malo baciš pogled na pitanje koje sam postavio:
Dakle? :D
Indicija? Trebam raspravljat sa čovjekom koji ne razumije riječ evidence? Samo se bespotrebno sramotiš. :hmpf:
Dakle, nemaš odgovora na dokaze, niti stav o porijeklu čovjeka? :hmpf: Super, završili smo. pošto si opet ostao nemušti ignorant.
Locked