Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#3276 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

A iz cega je konkretno "jasno" da su to dzini (sta god dzini na kraju bili), a ne vanzemaljci koji imaju tehnologiju da budu u nekoj paralelnoj dimenziji?
Ne vidi se jasno, ali bi vrlo lako mogli biti. Mora se nesto znati o dzinskoj agendi. Oni su majstori sejpsiftinga i uzimaju oblike ovisno od lokacije gde se pojavljuju i vremena. Sada je ta furka sa vanzemaljcima, pa oni uzimaju taj oblik. A sve s ciljem odvodjenja ljudi u zabludu zarad vracanja onoga sto veruju da njima pripada, tj. Zemlja.
Zasto ljudi nisu komunicirali sa dzinnima prije 1000 godina i zasto ne postoji ni jedna jedina slika identicna ovoj gore iz tog perioda? Nacrtana bar na kamenu, kozi, necemu... Zasto je nije nacrtao taj "oteti"? I da li je on bio jedan jedini oteti? Gdje su "svjedocenja" drugih?
Ima opisa dzina, ali se uglavnom baziraju na hadisima. Preporucujem ti da procitas knjigu Vengeful djinn ida se informises sam.
Evo copy/padtr:

Prvo, svako živo biće zna da boli kada koža dodje u kontakt sa visokom temperaturom. Drugo, svako ko se malo jače opekao zna da na tom mjestu više osjećaj nije isti. Treće, popij vrelu kafu pa vidi hoćeš li osjećati bol u želucu. Četvrto, boli li tebe ikada glava?
Ne znam sta ti sve ovo znaci. Naravno da svako zna da koza boli kada dodje u kontakt sa visokom temperaturom. Izmisljas toplu vodu. Ono sto mene zanima da mi kazes jeste da li ljudi osecaju bol preko same koze per se, ili preko receptora za bol koji se nalaze ispod koze? Odgovori na to, ako moze bez uvijanja.
Nije nam ništa rekao ni za snijeg pa ti to ne smeta?
Nije ni za dinosauruse, ali nam ni to ne smeta. Nije ni telefon spomenut cak. Zamisli.
Ali Kemal

#3277 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Dzini su ziva bica nevidljiva nasem oku. Bog ih je stvorio prije ljudi a stvoreni su od plamena vatre. Oni imaju razum, pamet, lukavost, podlost tj. ima ih dobrih i losih. Na nasoj planeti ima ih mnogo vise nego ljudi i oni nas vide dok mi njih, kao sto rekoh nevidimo. Losi medju njima nazivaju se sejtani. Njima je cilj tjerati covjeka na grijeh da bi na onom svijetu zavrsili u pakao. Oni nisu u stanju opsjednuti samo one koji iskreno vjeruju u Boga, one koji jednom Bogu Allahu dz.s. obavljaju molitvu. Svi ostali su podlozni njihovom uticaju. Oni ne znaju buducnost. Borba protiv njih je molitva.
Ima ih raznih vrsta. Ima ih letaca, onih koji se zemljom krecu skakajuci ogromnom brzinom i onih koji su u stanju u vodu roniti. Zive prosjecno od 1000 do 4000 godina. Napadaju uglavnom nocu a najace izlaskom i zalaskom sunca.
Ja ne razumijem da neko u 21. stoljecu, ko je isao u skolu, moze da vjeruje u ovako nesto :cry:
Ali Kemal

#3278 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:@Kemal

Jah sve strah od bica lijece shopingom u Londonu, a ti sto skrabaju statistike ne pune hotele po Dubajiju, Maldivima, ne borave u milionima na radu u raznim bliskoistoocnim i tako....ma bjezi, ovaj svijet je toliko postao licemjeran da ni ne sumnjam kako mnogi stvarno vjeruju u sve to sto ti pises.... lafo saudijci nemaju slobodu, oooo da mi amerikanci, evropljani zivimo za ideale, zivjela sloboda, zivjele suplje price...ko sisa vilu s bazenom, mercedesa, par dijamanata ....oni nisu slobodni ja jesam :sretan: :D

i da sve bude ironicno, pisem to iz nadaleko poznate demokratske, slobodne, evropske.....BiH
Svijest jeste licemjeran, potpuno se slazem, medjutim Saudijci nemaju slobodu kao sto je imaju gradjani sekularnih drzava, kao sto su i SAD i drzave Zapadne Evrope. Cinjenica je da ljudi gdje vlada represija, kao sto je Saudijska Arabija, bjeze u zemlje individualnih sloboda, dok u Saudijsku Arabiju dolaze zapadnjaci iskljucivo zbog novca, na privremenoj bazi, tako da niko nema nikakve zelje da se tu permanentno useli.

Nije mi jasno sta neko vidi lijepo u drzavi gdje vlada cisti autoritativni rezim kakav je u Saudijskoj Arabiji?
nasa

#3279 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Kikibombona wrote:
nasa wrote:E sad da nije nafte..... za svaku drugu zemlju mozes naci nesto slicno za poredjenje, kako god, ne zive lose sigurno, a to je bila teza....
Mogu reci isto kao sto vi mozete reci da su od islama, zbog islama, u ime islama itd.

Iskreno, ni ove lijepe slike iz Dubajija niti katastrofalne s vijesti ne mislim da su u pretjeranoj vezi s islamom i da su prvenstveno u ime Boga.
Naravno, u svrhu forumskih naklapanja poteze se svasta pa...
Ma daj Naso, svaki glupan zna prodati sirovinu.

Japan je godinama bio prvi izvoznik celika iako nemaju ni grama sirovine.

Najveci resurs je mozak, a to danasnji Arapi ocigledno nemaju.

Norveska prihode od prodaje nafte cuva na bankama, od kojih uzimaju veliku kamatu, dok Saudija prodajom nafte kupuje socijalni mir. Uz to, ni naftu sami nisu sposobni ekspolatisati. Dolaze im stranci vaditi sirovinu, od koje u konacnici upravo oni imaju najvecu korist.
Ma daj ti, jel teza bila da lose zive, a ne od cega zive....ja kazem zive bolje I od tebe I od kemala I od mene...
Svasta mogu progutati ali ne ateisticku pricu o idealima, a ne bi mogla ni od mnogo vjernika...
Za sta ti radis, u sta ulazes najveci dio vremena...da obezbjedis materijalno ali saudijac sa meckom i vilom koji ne mrdne prstom za iste je eto ipak pacenik, jasta radi
Ne kazem ja dole je ideal ni blizu, ne kazem cak ni da imaju zato sto su muslimani ili sl. ali sigurna sam da imas podugacak spisak drzava u kojim ljudi puno gore zive od njih, izmedju ostalih i mi...tako da vasa prica o bliskoistocnoj "patnji" mi je presmjesna....u zivotu nisam vidjela ljudi da manje rade, a vise imaju....to je moze biti svasta nesto lose ali nikako ne stane u definiciju lose zive
Ti stvarno mislis da oni venu za 'nakom slobodom...pusti bolan @kiki forumske suplje, biti bogat je dobro i ne moram ti valjda ja ko vjernik to objasnjavat
Druga je prica koliko je nesto ispravan system, koliko stane u vjeru, koliko u ideale cestitog cvjeka itd.ali vjeruj mi lose im nije zasigurnu
Ali Kemal

#3280 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

nasa wrote:Ti stvarno mislis da oni venu za 'nakom slobodom...pusti bolan @kiki forumske suplje, biti bogat je dobro i ne moram ti valjda ja ko vjernik to objasnjavat
Druga je prica koliko je nesto ispravan system, koliko stane u vjeru, koliko u ideale cestitog cvjeka itd.ali vjeruj mi lose im nije zasigurnu
Vidis ja vjerujem da mnogi ljudi u S. Arabiji zude za slobodom.

Npr zenama nije dozvoljeno da voze automobile.
U S. Arabiji ne postoji sloboda izbora religije.
U S. Arabiji postoji zvanican lov na vjestice u sklopu vjerske policije :-)
Homoseksualcima je zagarantovana smrtna kazna.
Ne postoji sloboda govora.
Ne postoji sloboda politickog djelovanja, partije su zabranjene.
RNG_25

#3281 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Ali Kemal wrote:Svijest jeste licemjeran, potpuno se slazem, medjutim Saudijci nemaju slobodu kao sto je imaju gradjani sekularnih drzava, kao sto su i SAD i drzave Zapadne Evrope. Cinjenica je da ljudi gdje vlada represija, kao sto je Saudijska Arabija, bjeze u zemlje individualnih sloboda, dok u Saudijsku Arabiju dolaze zapadnjaci iskljucivo zbog novca, na privremenoj bazi, tako da niko nema nikakve zelje da se tu permanentno useli.

Nije mi jasno sta neko vidi lijepo u drzavi gdje vlada cisti autoritativni rezim kakav je u Saudijskoj Arabiji?
Naravno, sve ove "činjenice" koje ti iznosiš su potkrijepljene dokazima?
RNG_25

#3282 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Ali Kemal wrote:Vidis ja vjerujem da mnogi ljudi u S. Arabiji zude za slobodom.

Dobro, i kakve sad ovo veze ima sa temom da li je religija potrebna ili ne? I je li ovo kao neki dokaz protiv Boga, religije ili šta već?
Ali Kemal

#3283 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

RNG_25 wrote:
Ali Kemal wrote:Vidis ja vjerujem da mnogi ljudi u S. Arabiji zude za slobodom.

Dobro, i kakve sad ovo veze ima sa temom da li je religija potrebna ili ne? I je li ovo kao neki dokaz protiv Boga, religije ili šta već?
Kako nema veze, religija je najpotrebnija saudijskom kralju i njegovoj sviti da neograniceno vladaju :oops:

Bog i religija su dva razlicita pojma.

Religija vrlo cesto zloupotrebljava pojam Boga. Bez ikakvih dokaza svaka religija je jedina ispravna i prava i vjerski lideri salju ljude da ubijaju jedni druge samo zato sto ne pripadaju istoj religijskoj skupini.
Kikibombona

#3284 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Ma daj ti, jel teza bila da lose zive, a ne od cega zive....ja kazem zive bolje I od tebe I od kemala I od mene...
Svasta mogu progutati ali ne ateisticku pricu o idealima, a ne bi mogla ni od mnogo vjernika...
Za sta ti radis, u sta ulazes najveci dio vremena...da obezbjedis materijalno ali saudijac sa meckom i vilom koji ne mrdne prstom za iste je eto ipak pacenik, jasta radi
Ne kazem ja dole je ideal ni blizu, ne kazem cak ni da imaju zato sto su muslimani ili sl. ali sigurna sam da imas podugacak spisak drzava u kojim ljudi puno gore zive od njih, izmedju ostalih i mi...tako da vasa prica o bliskoistocnoj "patnji" mi je presmjesna....u zivotu nisam vidjela ljudi da manje rade, a vise imaju....to je moze biti svasta nesto lose ali nikako ne stane u definiciju lose zive
Ti stvarno mislis da oni venu za 'nakom slobodom...pusti bolan @kiki forumske suplje, biti bogat je dobro i ne moram ti valjda ja ko vjernik to objasnjavat
Ne radi se o tome Naso.

Gdje je vise vjernika - to je sredina nazadnija. Ne moze ni biti drugacije kada izrazito vjernicka sredina sputava inteligentne i nadahnute pojedince. Ispada da je manje pameti tamo gdje ima vise (cvrste) vjere.

Saudi tvornicu sibica ne znaju napraviti. Oni su u odnosu na Turke ili Perzijance totalni debili, a da ne pominjemo neke zapadne narode ili Japance recimo.

Sta Saudi, Kuvajcani i drugi zaljevski narodi proizvode svojom inteligencijom?
Koja su njihova dostignuca?
apsidejzi

#3285 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Nesto mi dustaban pade na pamet dok sam ovog lika gledao.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Kikibombona

#3286 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

apsidejzi wrote:Nesto mi dustaban pade na pamet dok sam ovog lika gledao.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Joj, suti, djavo mu srecu odnio...

Par puta sam ulazio u WC nakon njegovih cuvenih zalopojki na flase i to..... Maramicom vrata otvaram :D , sve detaljno pregledam i cistim prije nego sjednem (obavezno papirice poredam). Usla mi u podsvjest njegova prica. :lol:

Ja ludaka sta mi napravi. :D
apsidejzi

#3287 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nemezis

#3288 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Evo copy/padtr:

Prvo, svako živo biće zna da boli kada koža dodje u kontakt sa visokom temperaturom. Drugo, svako ko se malo jače opekao zna da na tom mjestu više osjećaj nije isti. Treće, popij vrelu kafu pa vidi hoćeš li osjećati bol u želucu. Četvrto, boli li tebe ikada glava?
Ne znam sta ti sve ovo znaci. Naravno da svako zna da koza boli kada dodje u kontakt sa visokom temperaturom.
Teza je bila da u vrijeme Muhameda niko nije mogao znati to da izgoreno mjesto nije isto osjetljivo na bol. Ovime ti pokazujem da jeste. Takodje, čovjek osjeća bol i tamo gdje nema kože. Dakle, sta je u tom ajetu rečeno sto niko u tom vremenu nije mogao znati?
Towelie wrote:Izmisljas toplu vodu.
Pa vi tvrdite da to niko tada nije mogao znati.
Towelie wrote:Ono sto mene zanima da mi kazes jeste da li ljudi osecaju bol preko same koze per se, ili preko receptora za bol koji se nalaze ispod koze? Odgovori na to, ako moze bez uvijanja.
Koliko ja znam, sve sto osjećamo ima neke receptore pa tako i bol. Ali, bol osjećamo i tamo gdje nema kože. Govori li ti to nesto?
Towelie wrote:
Nije nam ništa rekao ni za snijeg pa ti to ne smeta?
Nije ni za dinosauruse, ali nam ni to ne smeta. Nije ni telefon spomenut cak. Zamisli.
Zamišljam. Poenta je da argument "vanzemaljci ne postoje jer ne bi ih bog stvorio a da ih ne pomene" nije validan, što si upravo i ti pokazao. Dakle, prati diskusiju.

Jos jednom, sta je u tom ajetu o koži rečeno a da niko nije mogao znati u to vrijeme?
Chagalj

#3289 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:
Dzini su ziva bica nevidljiva nasem oku. Bog ih je stvorio prije ljudi a stvoreni su od plamena vatre. Oni imaju razum, pamet, lukavost, podlost tj. ima ih dobrih i losih. Na nasoj planeti ima ih mnogo vise nego ljudi i oni nas vide dok mi njih, kao sto rekoh nevidimo. Losi medju njima nazivaju se sejtani. Njima je cilj tjerati covjeka na grijeh da bi na onom svijetu zavrsili u pakao. Oni nisu u stanju opsjednuti samo one koji iskreno vjeruju u Boga, one koji jednom Bogu Allahu dz.s. obavljaju molitvu. Svi ostali su podlozni njihovom uticaju. Oni ne znaju buducnost. Borba protiv njih je molitva.
Ima ih raznih vrsta. Ima ih letaca, onih koji se zemljom krecu skakajuci ogromnom brzinom i onih koji su u stanju u vodu roniti. Zive prosjecno od 1000 do 4000 godina. Napadaju uglavnom nocu a najace izlaskom i zalaskom sunca.
Ja ne razumijem da neko u 21. stoljecu, ko je isao u skolu, moze da vjeruje u ovako nesto :cry:
pa dzinni su jedina nevidljiva bica koja se mogu dokazati experimentalno, dok Boga i andjele nemozes dokazati experimentima

dovljeno je da stanes na rukju (islamski exorcizam) pa da vidis imali dzina ili nema, ako neces to eno ti pogledaj dokumentarac gdje dokazuju postojanje dzina, Scole experiment. Ucestvuju i naucnici radi verifikacije.

harač

#3290 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

džini, šejtani, nevidljive prijetnje. muslimani prešli s evolvera na veliki kalibar :D

in other news, indijci postala četvrta nacija koja je poslala satelit na mars. šanuman mora da je ponosan :lol:

nakon dizajnera, sad smo na paranormalnoj njauci :D
A series of mediumistic séances known as the Scole Experiment took place between 1993–98 in the presence of the researchers David Fontana, Arthur Ellison and Montague Keen. This has produced photographs, audio recordings and physical objects which appeared in the dark séance room (known as apports).[184] A criticism of the experiment was that it was flawed because it did not rule out the possibility of fraud. The skeptical investigator Brian Dunning wrote the Scole experiments fail in many ways. The séances were held in the basement of two of the mediums, only total darkness was allowed with no night vision apparatus as it might "frighten the spirits away". The box containing the film was not examined and could easily have been accessible to fraud. And finally, even though many years have passed, there has been no follow-up, no further research by any credible agency or published accounts.[185] The Scole experiment was also criticized by the psychical researchers Tony Cornell, Alan Gauld and Donald West. Gauld wrote there was "quite a lot of indirect evidence" for fraud in the experiment, Cornell wrote normal explanations could be given for the séance phenomena and West wrote the Scole report was "sadly unconvincing" due to lack of scientific controls.
nasa

#3291 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@kiki :lol: za WC
a ostalo

pa haj'mo ovako , za proizvodnju ama bas nicega je zasluzna religija
za vilu i mecku je zaluzna religija
to sto zene ne vozaju auto je zasluzna religija
za to sto im drzava obezbjedi sve je zasluzna religija itd.
Ne mozes samo izdvojiti ono sto je lose.Pazi ja se slazem s tobom da oni vode samoubijajucu politiku i ekonomiju ali ali ali
70% ih zivi pravo dobro i ne rada haman nista i zato to fercera.

E sad vi mene pokusavata ubjediti da je to nista, pusti to sto imaju love, a mi zivimo u svijetu u kojem se sve vrti oko love. To je suplja prica, nikom nije mrsko da je bogat, a vecini je to prioritet.
Ako me pokusavas ubijediti da to nije zasluga islama, ne treba, znam, isto kao sto znam da nije ni to sto je lose...
Nije da islam ne igra nikakvu ulogu, naravno da je bitan u cijeloj prici ali odavno nije presudan...i to je sve.
Citavo povlacenje price oko njihovog manjka slobode, o prevrtanju u kojem su cas zlostavljaci i zlostavljacice hamala iz inih zemalja, a cas su jadni i ugrozeni zbog manjka slobode koji namece islam pa opet malo slika ne tako islamskih princeza koje jurcaju po zapadu, pa red burki....sve krajnosti i sve jesu istina mnogih islamskih zemalja ali budimo dosljedni, to je realnost svih zemalja svijeta...
I kod nas ces naci milionske aute i ljude s kolicima u kontejneru, nacices pokrivene nacices preotkrivene...
U Americi su san odsanjali mnogi i postigli svasta, a neki se vrte oko sipke i sanjaju u prikolici....

I sta sad, nesto jeste i moj i tvoj ideal, nesto nije.Isto kao sto nesto u islamskim jeste islam nesto nije.
Ali ti nisi llicemjer ako recimo kazes da vjerujes u demokratiju koja moze da se primjenjuje od kontejnera do srebrnog audija ali ja eto jesam ako kazem da vjerujem u islam jer mora biti da bude idealan u svakoj varijanti i iz cijih god usta izadje..
E onda na kraju ces kao uvijek reci, a morao bi biti jer je Bozanski, a ja kazem nismo u raju i tako dalje i sire poznata prica koja razvodni i daje privid i meni i tebi da nekave argumente imamo.....dok ti ateista i ja vjernik zivimo u istom bh.loncu, a ovi od kojih je prica krenula se suncaju na Maldivima...

Da budes bogat na ovom svijetu nema pravila, mozes biti zlo ili dobro, vjernik ili nevjernik, da zavrsis prestizne fakultete isto, da nadjes posao isto...i ocemu onda pricamo, o nekavim pravilima koje bi voljeli da postoje...
A ustvari smo na istoj strani, i ja bih voljela da uci, radi, doprinesi je jedina formula za uspjeh na ovom svijetu ali nazalost nije....

Tako da me nikako neces ubjediti da je Saudijcu jako, jako lose jer nije sa ili bez islama, problem je samo sto ti to neces da vidis....on ima busotinu koju mi nemamo i tu je sva razlika.
fatamorgana

#3292 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:pa nije svugdje, ne bih rekla da npr.u Kataru lose zive ali svejedno ni oni kao ni oni koje na ti ciljas odavno ne vode politiku u ime Boga vec Boga tumace u ime politike ....

U Kataru izrabljuju dušmanski jefitnu radnu snagu i to nerijetko iz islamskih siromašnih zemalja ka npr Pakistan i sl. Pisalo i na Klixu, ukucaj Katar u tražilicu, :wink:
nasa

#3293 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

a u BiH kad ne primis platu 6 mjeseci je posljedica vjernickog bacanja sihri na demokratiju, nije izrabljivanje
kad u Americi samohrana majka vrcka izmedju gelendera je sloboooooda nije izrabljivanje
kad u Holandiji u minjaku seta na minus hiljadu u potrazi za moralnim dnom od ljudi je savjesna drzava koja naplacuje poraz....
Ima svugdje svega, uostalom nisam ni rekla da su katarani dusice od ljudi vec da zive dobro....
fatamorgana

#3294 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Religija je potrebna ograničenim ljudima da pomisle da su "neograničeni", :wink:
fatamorgana

#3295 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:a u BiH kad ne primis platu 6 mjeseci je posljedica vjernickog bacanja sihri na demokratiju, nije izrabljivanje
kad u Americi samohrana majka vrcka izmedju gelendera je sloboooooda nije izrabljivanje
kad u Holandiji u minjaku seta na minus hiljadu u potrazi za moralnim dnom od ljudi je savjsna drzava koja naplacuje poraz....
Ima svugdje svega uostalom nisam ni rekla da su katarani dusice od ljudi vec da zive dobro....
Ova poslijeratna turbo religija je srozala i BiH.
nasa

#3296 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Ne, nego je demokratija dosta selektivna bira precesto sirom svijeta one s potplatama na obrazima, ne mari za vjersku pripadnost
Towelie

#3297 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Teza je bila da u vrijeme Muhameda niko nije mogao znati to da izgoreno mjesto nije isto osjetljivo na bol. Ovime ti pokazujem da jeste. Takodje, čovjek osjeća bol i tamo gdje nema kože. Dakle, sta je u tom ajetu rečeno sto niko u tom vremenu nije mogao znati?
Ne, teza je bila da nije niko mogao znati da se bol oseca preko receptora za bol. Evo dela mog posta gde se to tvrdi
Koje stvari nije mogao znati niti jedan čovjek toga vremena?

Recimo da se bol oseca preko receptora za bol u kozi, a shodno ajetu o zameni koza drugim kozama iz Kur'ana. Ili cete reci da je i to prepisano od Grka?
Dakle, radi se o receptorima, a ne o samoj boli.
Koliko ja znam, sve sto osjećamo ima neke receptore pa tako i bol. Ali, bol osjećamo i tamo gdje nema kože. Govori li ti to nesto?
Govori mi da zelis da zamenist teze ovde. Mi smo pricali o kozi konkretno, a ne o necemu drugom. I sam ajet govori samo o kozama koje se menjaju drugim kozama.
Zamišljam. Poenta je da argument "vanzemaljci ne postoje jer ne bi ih bog stvorio a da ih ne pomene" nije validan, što si upravo i ti pokazao. Dakle, prati diskusiju.
Ja nisam na stavu da vanzemaljci ne postoje uopste. Za sada je moj odgovor na pitanje da li oni postoje, ne znam. Ima sanse, Kur'an ne iskljucuje tu mogucnost.
Jos jednom, sta je u tom ajetu o koži rečeno a da niko nije mogao znati u to vrijeme?
Jos jednom, niko u to vreme nije mogao znati mudrost zamene koze drugom kozom, tj stalno ozivljavanje receptora za bol, za koje takodje tada niko nije znao. Je l' sad jasnije?
Cerebrum

#3298 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Hmm. Sigurno se niko nije mogao opržiti ili posjeći pa da osjeti bol u koži. Rimljani su i prije svega toga znali o medicini i lijecenju na čemu se i dan danas temelje neki tretmani. Pa čudilo bi me da nisu napisali da je bol u koži.
apsidejzi

#3299 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Cerebrum wrote:Hmm. Sigurno se niko nije mogao opržiti ili posjeći pa da osjeti bol u koži. Rimljani su i prije svega toga znali o medicini i lijecenju na čemu se i dan danas temelje neki tretmani. Pa čudilo bi me da nisu napisali da je bol u koži.
A bil te cudilo kada bi saznao da se sve sto su grci i rimljani pisali i znali prevelo na arapski 150 godina nakon smrti Muhammeda, a vjerovatno je zahvaljujuci tome i do danas sacuvano znanje koje su ovi prvi posjedovali.
Towelie

#3300 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Cerebrum wrote:Hmm. Sigurno se niko nije mogao opržiti ili posjeći pa da osjeti bol u koži. Rimljani su i prije svega toga znali o medicini i lijecenju na čemu se i dan danas temelje neki tretmani. Pa čudilo bi me da nisu napisali da je bol u koži.
To uopste nije sporno. Nego jesu li Rimljani znali za receptore boli i sta se postize kada se koza zameni drugom kozom? To mi odgovorite.
Locked