Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#3276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

"'Faith' means not wanting to know what is true."

- Friedrich Nietzsche
S4mpion

#3277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:Prije svega semantika. Vjera nama nije isto kao vama. Vi je ne mijenjate vijekovima. Mi vjerujemo naucnim dokazima i preovladavajucim teorijama. Promjenom paradigme mijenja se i ono u sta "vjerujemo". Ali u globalu to nam pitanje uopste nije toliko bitno. Jesmo - tu smo! I time se bavimo.

...s mobilnog...
Svejedno, naučne teorije o nastanku zahtijevaju vjerovanje.
Dakle, konkretno, ti o tome ne razmišljaš, stagniraš, nemaš potrebu za izučavanjem, već tu si gdje si?
fatamorgana

#3278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
Pretpostavlja se da je Zemlja stvorena prije otprilike 6000 godina, da je stvaranje trajalo 7 radnih dana, da su Adam i Eva nešto pogriješili i da su se poslije vjerovatno razmnožili jednoćelijskom diobom a ne incestom kako neki tvrde, poslije su bili stalno neki sukobi između tih plemena, eno ih i sad nemaju mira ....

Atomi, molekule? Ma kome je tad bilo do atoma i molekula?
Ljudi su imali preča posla, da naoštre sjekiru, nacijepaju drva, žene da naprave zimnicu ....

Na kraju krajeva i ti isti atomi i molekule se stalno vrte u istom krugu .... k'o i mi.
S4mpion

#3279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:Nastanak života, nastanak prvih atoma, molekula od kojih su danas sačinjena živa bića, dakle, ono poslije ničega, koji je vaš pogled na sve to, u koji scenarij vjerujete?
Pretpostavlja se da je Zemlja stvorena prije otprilike 6000 godina, da je stvaranje trajalo 7 radnih dana, da su Adam i Eva nešto pogriješili i da su se poslije vjerovatno razmnožili jednoćelijskom diobom a ne incestom kako neki tvrde, poslije su bili stalno neki sukobi između tih plemena, eno ih i sad nemaju mira ....

Atomi, molekule? Ma kome je tad bilo do atoma i molekula?
Ljudi su imali preča posla, da naoštre sjekiru, nacijepaju drva, žene da naprave zimnicu ....

Na kraju krajeva i ti isti atomi i molekule se stalno vrte u istom krugu .... k'o i mi.
Zanimljivo vjerovanje :mrgreen:
fatamorgana

#3280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

A tek ono o džinima, šejtanima, sikirama .....
dustaban

#3281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

505sCrtom wrote:"'Faith' means not wanting to know what is true."
- Friedrich Nietzsche
Najjednostavnija i napreciznija definicija.

Pa onda dalje razmisljam... ovo nalaze i redefinicije agnosticizma, ateizma i svih drugih "prelaznih oblika". Dakle oni koji ne vjeruju u etablirana religijska tumacenja sa aspekta religije su nevjernici, a zapravo radi se samo o ljudima koji su na visini obaveze razumom nametnute covjeku - traganje za istinom.
U tom traganju su sva neutemeljena predubjedjenja jednako nepotrebna, dakle ne samo ona religijska vec i striktna ateisticka.
Tragaci za istinom moraju biti otvoreni za sva otkrica. A svako onemogucavanje slobodnih istrazivanja je najvece zlo.

Prosto me je sramota kako jednostavne i ciste teze se moraju ponavljati vama zatocenicima religija.
Last edited by dustaban on 27/07/2014 13:37, edited 1 time in total.
drug_profi

#3282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:Prije svega semantika. Vjera nama nije isto kao vama. Vi je ne mijenjate vijekovima. Mi vjerujemo naucnim dokazima i preovladavajucim teorijama. Promjenom paradigme mijenja se i ono u sta "vjerujemo". Ali u globalu to nam pitanje uopste nije toliko bitno. Jesmo - tu smo! I time se bavimo.

...s mobilnog...
Svejedno, naučne teorije o nastanku zahtijevaju vjerovanje.
Dakle, konkretno, ti o tome ne razmišljaš, stagniraš, nemaš potrebu za izučavanjem, već tu si gdje si?
Kako jbt zahtjeva vjerovanje? pa uzmes knjige pa se skoluj 10 godina na tom polju pa ces shvatit da tu nema sta da se vjeruje vec je sve jasno kao prosta matematika. Ako nemas vremena onda prihvatis da imaju ljudi koji su u vlastitoj specijalizaciji potvrdili i odbranili teze i dokazali da je nesto cinjenica.

...s mobilnog...
S4mpion

#3283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote: Kako jbt zahtjeva vjerovanje? pa uzmes knjige pa se skoluj 10 godina na tom polju pa ces shvatit da tu nema sta da se vjeruje vec je sve jasno kao prosta matematika. Ako nemas vremena onda prihvatis da imaju ljudi koji su u vlastitoj specijalizaciji potvrdili i odbranili teze i dokazali da je nesto cinjenica.

...s mobilnog...
Moraš pod hitno uraditi update informacija, nauka nije našla odgovor na pitanje odakle život i odakle materija, to i dalje ostaje stvar vjerovanja u teorije. Dokazi i činjenice na koje se pozivaš ne postoje, ne zloupotrebljavaj nauku.

Pitanje i dalje ostaje isto.
Ako je vaš stav zasnovan na naučnim teorijama i vjerovanju u iste, navedite ih, nemojte se pozivati na nepostojeće izvore.
Last edited by S4mpion on 27/07/2014 13:44, edited 1 time in total.
vatrogasac

#3284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

dustaban wrote: Tragaci za istinom moraju biti otvoreni za sva otkrica. A svako onemogucavanje slobodnih istrazivanja je najvece zlo.

Prosto me je sramota kako jednostavne i ciste teze se moraju ponavljati vama zatocenicima religija.
Ahaaa...ovako nekako...

"Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
fatamorgana

#3285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Šampion, ti bi izgleda red džina i sihira pa onda red nauke .....
Nije ni dobra ni ukusna takva musaka, :wink:
S4mpion

#3286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote: Tragaci za istinom moraju biti otvoreni za sva otkrica. A svako onemogucavanje slobodnih istrazivanja je najvece zlo.

Vjerujem da bi ti sada iz svoje forumaške fotelje i svojim "otvorenim umom" zatočenom Njutnu držao predavanje o religijskom zatočeništvu :D
I Faradeyu bi vjerovatno držao predavanja, ali prvo ugasi u kući svaki elektromotor, jer nije tvoj :D
I Koperniku bi držao predavanje? :D

Ne misliš li da je vrijeme da se pokriješ jorganom po glavi? :D
S4mpion

#3287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:A tek ono o džinima, šejtanima, sikirama .....
A i njih vezuješ za nastanak? Zanimljivo vjerovanje. :D
fatamorgana

#3288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:

Ahaaa...ovako nekako...

"Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
Ih, pa neće niko sad radi ovakvog tvog više puta ponovljenog citata postati katolik kao Pasteur.
vatrogasac

#3289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:

Ahaaa...ovako nekako...

Louis Pasteur
Ih, pa neće niko sad radi ovakvog tvog više puta ponovljenog citata postati katolik kao Pasteur.
Ima toga još nego u Pasterovom primjeru je sasvim lijepo objašnjeno. A nije ni Avicena bio ćafir. :wink: Slična iskustva...da te podsjetim...

"Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle

"U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler

"Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday

Treba li još?
lua

#3290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:

Ahaaa...ovako nekako...

Louis Pasteur

:lol: :lol: fato mori dušmankeeeeee lele dušmankeeee
fatamorgana

#3291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:A tek ono o džinima, šejtanima, sikirama .....
Naravski! Nego kad je iduće istjerivanje šejtana? Kao što ti s pravom reče treba to vidjeti i doživjeti da bi se povjerovalo.
Volim empiriju, poziv može i na pp.
S4mpion

#3292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Naravski!
Pa nisi ti ni tako daleko od vjere u nevidljivo :D
fatamorgana

#3293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Treba li još?
Ma ovo sve neki kjafiri koji su u svoje vrijeme muslimane u neznanju nazivali muhamedancima ....oni su sad najvjerovatnije u džehennemu.
fatamorgana

#3294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Naravski!
Pa nisi ti ni tako daleko od vjere u nevidljivo :D
Naravno! Ja vjerujem da ti npr imaš kosu iako je ona nevidljiva!
S4mpion

#3295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: Pa nisi ti ni tako daleko od vjere u nevidljivo :D
Believer :D
fatamorgana

#3296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: Pa nisi ti ni tako daleko od vjere u nevidljivo :D
E hoćul' sad dobit poziv za istjerivanje šejtana i sl.? :)
vatrogasac

#3297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
E hoćul' sad dobit poziv za istjerivanje šejtana i sl.? :)
@fato...nemoj sada...priznaj mu da si matiran. :P :mrgreen:
hrastov žižak

#3298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Al čovjek pita za naš stav o nastanku života i materije. Vidi li iko ovdje provalu? :shock:
fatamorgana

#3299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
@fato...nemoj sada...priznaj mu da si matiran. :P :mrgreen:
Ču' sad matiran a čo'ek igra piljaka, :lol:
vatrogasac

#3300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

hrastov žižak wrote:Al čovjek pita za naš stav o nastanku života i materije. Vidi li iko ovdje provalu? :shock:
Pa da...jel' naučan ili je biliverski? Mada u suštini jedno drugo ne isključuje kako pokazuju citati.
Locked