Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

GandalfSivi

#32576 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 26/06/2025 01:03
Velkoski wrote: 26/06/2025 00:51 https://www.theguardian.com/books/2023/ ... ncy-pelosi

Pelosi mrzi AOC.

Ista priča k'o Bernie, samo što svaki 'centrist' Demokrat tvrdi da podapinjanja nije bilo i da je sve narod odlučio :mrgreen:

liberali i progresivci se poprilično ne podnose
Ovaj clanak sam ja kvotao iznad.
Ziv bio, Pelosi i AOC su jedno vrijeme bile besties. Ne da mi se traziti clanke i intervjue. Vjerovatno je to bilo malo nategnuto da se pokaze jedinstvo, ali samo navodim kako se u tome plivalo.

Ako mene pitate - progresivci trebaju predstavljati progresivne sredine. San Francisco i New York ne trebaju predstavljati metuzalemi. South Carolinu trebaju predstavljati Clyburni i slicni. Texas ne moze predstavljati Beto, jbg. Jednostavno se ne uklapa u pricu. Sredine koje su bare-bare trebaju predstavljati umjerenjaci.
Bitno je uzeti Kongres, bitno je uzeti White House. I sve to uzimati stalno, sa velikom razlikom. Ostale stvari su manje bitne.
Bilo je prica i prica oko toga. Mislim da je bio napravljen kompromis gdje je AOC malo spustila loptu, Pelosi je prestala pokusavati skinuti, kompromis ih nije bas napravio besties.

Ali mimo toga, oba clanka pokazuje isti problem o odnosu prema progresivcima. Kazem ti, ne ocekujem ja da ce se stranka transvormisati u socijaldemokrate, ali treba uspostaviti barem jednakost, a ne kao sada gdje stranka pokusava unistiti svoje najjace kandidate kao Zohrana.
jeza u ledja

#32577 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 26/06/2025 00:59
Democratic Leaders Tried to Crush Zohran Mamdani. They Should Have Been Taking Notes.
https://www.nytimes.com/2025/06/25/opin ... party.html
Ovdje prestadoh citati... :roll:
My media consulting firm made ads for Mr. Mamdani, so maybe I’m a bit biased.
Ono sto pobjedjuje izbore je iskrenost i "genuineness" (kako se vec to prevodi), autenticnost. To se trazi. Jer ljudi vide kroz fasadu.
To je kljuc do uspjeha.

A ne govor i fraze protkane savjetima political consultants i rezultatima fokus grupa.

E sad, sta ce uraditi kad vec pobijede, eee, to je druga prica.
jeza u ledja

#32578 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 26/06/2025 01:09
jeza u ledja wrote: 26/06/2025 01:03
Velkoski wrote: 26/06/2025 00:51 https://www.theguardian.com/books/2023/ ... ncy-pelosi

Pelosi mrzi AOC.

Ista priča k'o Bernie, samo što svaki 'centrist' Demokrat tvrdi da podapinjanja nije bilo i da je sve narod odlučio :mrgreen:

liberali i progresivci se poprilično ne podnose
Ovaj clanak sam ja kvotao iznad.
Ziv bio, Pelosi i AOC su jedno vrijeme bile besties. Ne da mi se traziti clanke i intervjue. Vjerovatno je to bilo malo nategnuto da se pokaze jedinstvo, ali samo navodim kako se u tome plivalo.

Ako mene pitate - progresivci trebaju predstavljati progresivne sredine. San Francisco i New York ne trebaju predstavljati metuzalemi. South Carolinu trebaju predstavljati Clyburni i slicni. Texas ne moze predstavljati Beto, jbg. Jednostavno se ne uklapa u pricu. Sredine koje su bare-bare trebaju predstavljati umjerenjaci.
Bitno je uzeti Kongres, bitno je uzeti White House. I sve to uzimati stalno, sa velikom razlikom. Ostale stvari su manje bitne.
Bilo je prica i prica oko toga. Mislim da je bio napravljen kompromis gdje je AOC malo spustila loptu, Pelosi je prestala pokusavati skinuti, kompromis ih nije bas napravio besties.

Ali mimo toga, oba clanka pokazuje isti problem o odnosu prema progresivcima. Kazem ti, ne ocekujem ja da ce se stranka transvormisati u socijaldemokrate, ali treba uspostaviti barem jednakost, a ne kao sada gdje stranka pokusava unistiti svoje najjace kandidate kao Zohrana.
A sta ocekujes od jedne institucije i kandidata koji svako malo koketiraju sa nekim trecim strankama ili nezavisnim kandidaturama? Sta ocekujes od DNC i njenog odnosa sa npr Bernie Sandersom, koji je vecinu svog vremena proveo kao nezavisni kandidat? (sto je i sad) Zasto bi bas njega stranka podrzavala?
Mamdani isto tako, koliko znam, on je bio clan DSA. Mislim, znam da DSA nije politicka stranka, ali haman pa jeste. Zasto ocekivati da establishment podrzava nekog takvog? Zasto ocekivati jednakost, ako si novi kolacic?

Problem DNC je u stvari problem same prirode strukture i okoline iz koje dolaze njeni clanovi. Znaci gradovi, uskopovezane manjine. Takve sredine su jebiga pogodno tlo za uhljebovanje. Za razliku od njih RNC predstavlja ruralnu Ameriku (izmedju ostalog) i mnogo je rastrkanija, i ima smisla da je ona manje centralizovana u tom hijerarhijskom smislu.
Ovo mi prvi put pada na pamet, bas me zanima je li neko to istrazivao i pisao o tome. :-?
GandalfSivi

#32579 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Znaci imas Bernija koji i danas (mislim) ima najbolji rating medju politicarima. Lika koji jedini moze kontrirati Trumpu sa svojim mitinzima. Imas sada Zohrana koji je uspio okupiti 50 hiljada volontera. Imad jos dosta takvih ljudi po cijeloj Americi sa velikim potencijalom.

Iskoristi ih, jebem mu misa. Oni su ti saveznici, ne neprijatelj. Radje ces ove sahraniti i nastaviti pisati pisma Trumpu sa svoje 74 godine. Radije ces izvaditi Clyburna iz naftalina da sjebe kandidata u NYC-u (i to za fucking Cuomoa), umjesto da pokusas nauciti kako ovi ljudi prikupljaju mase.

Sve go idiotizam, jebote…
GandalfSivi

#32580 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Kaze Cuomo da je zavrsio sa politikom. A jadnik se nadao da ce mu ovo biti stepenica za predsjednicke izbore 😂😂😂
GandalfSivi

#32581 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Evo jedna za @jeza u ledja da ne kaze kasnije ovakav sam, onakav sam 😎

GandalfSivi

#32582 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Samo jedna stvar i gotov sa za danas. Dobru smo raspravu imali jutros ovdje, evo sada malo gledam presjek analiza danasnjih, i vecina ih govori tacno ono sto napisah o odnosu izmedju stranke i novih kandidata, od straha od drugacijeg od establishmenta, preko nedostatka zelje da se nauci, do odbijanja da se iskoriste ove mlade nove zvijezde za boljitak stranke.

Ova prica je sada usla i u mainstream medije, vidjet cemo hoce li promijeniti ista…
ultima_palabra

#32583 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Nije sad to toliko cudo koliko mediji prikazuju... fakticki si imao jednog poznatog (ali kompromitovanog) kandidata i hrpu nepoznatih, uglavnom progresivnih. Pred kraj trke je logicno da se vecina ovih okupi oko jednog kandidata, i onda ostaje pitanje zeli li vecina Cuoma (ne zeli).
jeza u ledja

#32584 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Samo za @GandalfSivi , tri naslova od ne tako davno, april 2023-e
Johnson elected Chicago mayor in victory for progressives
I citat iz njega:
Johnson’s victory in the nation’s third-largest city capped a remarkable trajectory for a candidate who was little known when he entered the race last year. He climbed to the top of the field with organizing and financial help from the politically influential Chicago Teachers Union and high-profile endorsements from progressive Sens. Bernie Sanders and Elizabeth Warren. Sanders appeared at a rally for Johnson in the final days of the race.
https://apnews.com/article/chicago-mayo ... fb04cd55cc

I onda fast forward godinu i po druga dva naslova, iz februara ove godine:
Chicago Mayor Brandon Johnson’s approval drops to 14%, unfavorable reaches 80%
Is This the Least Popular Politician in America?
I citati iz istih:
Chicago Mayor Brandon Johnson least popular mayor in modern history
Johnson took office in May 2023. In October of that year, his approval rating was already down to 28 percent. Those numbers fell to 14 percent a year later, and then halved again in the four months since.
https://www.illinoispolicy.org/chicago- ... eaches-80/
https://www.newsweek.com/chicago-mayor- ... ng-2036026

I samo da kazem, nije bilo nikakvog velikog skandala tipa pedofilija, dick pics, or whatever.

Ne kazem naravno da ce Mamdani biti takav, samo word of caution, kako to obicno ide sa euforijom i pogotovo sa gradonacelnicima velikih gradova.
GandalfSivi

#32585 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Ja tebi onako fine mapirane slije, ti meni anegdotalne primjere…
drug_profi

#32586 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250626079

Ako neko još misli da se prošle sedmice nije sve dogovorilo.
Vi izrokajte Izrael i sklonite uranij, a mi ćemo vas ko fol bombardovati na te i te koordinate.
Nakon toga vi napadnite naše baze za odmazdu, samo recite koje.
I još možete malo po izraelu.
Ako oni pokušaju da nastave, dobiće nogu u guzicu.
Nakon toga mir i gotovo.

Svi proglašavaju kraj rata. Iako niko ništa nije potpisao. Došao šumar i sve ih rastjero.
jeza u ledja

#32587 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

drug_profi wrote: 26/06/2025 14:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250626079

Vi izrokajte Izrael i sklonite uranij, a mi ćemo vas ko fol bombardovati na te i te koordinate.
Nakon toga mir i gotovo.

Svi proglašavaju kraj rata. Iako niko ništa nije potpisao. Došao šumar i sve ih rastjero.
Trump i Iran se vec mjesecima pripremaju za pregovore oko nove verzije JCPOA. Zato ih je Izrael izmedju ostalog i napao, jer ne oni ne zele taj dogovor. Ovo u vezi ukidanja naftnih sankcija, koje je Trump uveo u prvom mandatu, je dio tih pregovora.

Znaci bukvalno je sam napravio problem kojeg sad pokusava rijesiti da bi dobio zasluge za nesto sto je njegova krivica.
Isto kao u vezi tarifa.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#32588 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

drug_profi wrote: 26/06/2025 14:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250626079

Nakon toga mir i gotovo.

zna se šta mislim o teorijama zavjere, ali po ovom pitanju se slažem

malo veći cirkus sve redom

pitanje je i kakve bunker bustere su uopšte bacili :lol:
ultima_palabra

#32589 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Nakon toga mir i gotovo.

Izrael da dobije nogu u guzicu? Od predsjednika USA, republikanca?

Izrael je manje-vise dobio sto je htio, a civilna populacija je postala nervozna od trcanja u skloniste, pa im je sad odgovarao mir.
jeza u ledja

#32590 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Napisao sam tamo na drugoj temi, a evo i da ovdje ponovim:
jeza u ledja wrote: 26/06/2025 16:08
Centrifuges at the Fordo uranium enrichment plant in Iran are “no longer operational” after the United States attacked the facility with bunker-busting bombs, Rafael Grossi, the director general of the International Atomic Energy Agency, said on French radio on Thursday.

Evaluating the damage from the strikes using satellite imagery alone is difficult, Mr. Grossi told Radio France Internationale in an interview. But given the power of the bombs and the technical characteristics of the plant, “we already know that these centrifuges are no longer operational,” he said.

Mr. Grossi added that centrifuges are machines that require a high-degree of precision and are vulnerable to intense vibrations.

“There was no escaping significant physical damage,” Mr. Grossi said. “So we can come to a fairly accurate technical conclusion.”
armin071

#32591 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by armin071 »

Da li to znači da smo mirni narednu deceniju, dvije od američko-cionističkog terorizma?? Doduše ima još hemijsko u rukavu ko u Iraku….
Peacean

#32592 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Peacean »

:D
Optimus09

#32593 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Optimus09 »

...
GandalfSivi

#32594 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Deportovat ce ga brata mi. Loodilo…
zilog

#32595 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zilog »

GandalfSivi wrote: 26/06/2025 23:22 Deportovat ce ga brata mi. Loodilo…
Koga? :lol:
GandalfSivi

#32596 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

zilog wrote: 26/06/2025 23:49
GandalfSivi wrote: 26/06/2025 23:22 Deportovat ce ga brata mi. Loodilo…
Koga? :lol:
jeza u ledja

#32597 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Najgore sto ovakvo nesto nije uopste vise nezamislivo.
GandalfSivi

#32598 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

:bih:
jeza u ledja wrote: 27/06/2025 02:06 Najgore sto ovakvo nesto nije uopste vise nezamislivo.
Bukvalno je do republikanaca odgovara li Zohran na izborima…
HarTar

#32600 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by HarTar »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply