Znam da je van teme, ali je.i ga.radostan dan wrote:Stani malo...moj skepticizam je izazvan nečim drugim, a ne onim što ti pokušavaš da podmetneš (možda je brzina čitanja i reagovanja u pitanju).
Dakle, ako misliš da ćemo se u EU pitati kao ravnopravni, malo si se za.ebao. Mi tamo upadamo kao moleri, vodoinstalateri, da nam posijeku šume, ograde rijeke, da im nosimo namještaj kad se sele, da postavljamo satelitske. Da nam posade hibride po Posavini, da nam duž Drine izmjene klimu, ako zatreba da tešku industriju prebace u Sarajevo i Zenicu.
Za mene je to ružno, tužno, haos i katastrofa.
Ali ako se ja pitam, spreman sam to platiti,ako će se sa EU standardima promjeniti ponašanje običnog čovjeka prema drugom, svojoj okolini, sebi...ako će postojati sistem protiv korupcije, kriminala, nepotizma. Ako će se ukinuti Pink. Baja Knindža. A uspostaviti vladavina prava. Zaštita radnika. Čovjeka.
Znam ja da nije sve zlatno tamo, ja i ne tražim zlato, meni bi valjala i bronza. Jer se bez njihove pomoći mi nećemo nikada dozvati pameti iliti dohavizati.
Eto ćisto tebi za informaciju, da me bolje razumiješ (izvinjavam se na zloupotrebi teme).
E sad ti meni reci koje su reforme u pitanju, da bih razumio.
I sam sam euroskeptik na "tvoj" način.
Igrom slučaja znam osobu koja je radila u Šumama FBiH i RS. Za pet godina rada nikad nije vidjela da je posječeno i izvezeno drvo prve kategorije, a 90% žnj klase.
Bolje da nas onda "demokratski" pljačkaju stranci, pa možda i građani budu imali nešto od toga. Uostalom, EU pruža veće mogućnosti za sudsko ganjanje od našeg uhljupskog pravosuđa.
Ovi "naši" glodavci su nas već dobrano opustošili. Još deset godina idiotske "rahat patnje" i neće nam ostati ni gaće na guzici.