Za mene je uspjeh kad nađeš nekog koga voliš i ko tebe voli. Šta je za tebe uspjeh i gdje misliš da se može uspjeti ?StupskaBitanga wrote:problem je u nama, mentalitetu genetskom kodu koji se nikada nece promjeniti i mi zbog toga nikad necemo biti normalna i uredjena zemlja. Boli me dusa sto ovo kazem ali mi smo prokleti od samog boga. Bog dao djavo ne da kako kaze ona izreka. Zato ako iko zeli u zivotu napredovati i uspjeti ne moze u BiH niti ce.Skijaš wrote:Ne mislim da postoji zemlja koja nudi koliko ova naša izudarana i polomljena BiH, mi bi se trebali mijenjati, država je najljepša.StupskaBitanga wrote:nema nam spasa
Spas jedino je u tome da svako ko ima sansu ode sto dalje od BiH
Ima li nam spasa?
- Skijaš
#326 Re: Ima li nam spasa?
- Skijaš
#327 Re: Ima li nam spasa?
Ta se odgovornost manifestuje kroz obavezu distanciranja od onog što neki kažu da su učinili u tvoje ili moje ime. Dakle nismo krivi, ali smo odgovorni da se distanciramo od tog i da to osudimo.Bodkin wrote:ne postoji ni kolektivna odgovornost.
-
StupskaBitanga
#328 Re: Ima li nam spasa?
Moze li se od ljubavi zivjeti? placati racune?Za mene je uspjeh kad nađeš nekog koga voliš i ko tebe voli. Šta je za tebe uspjeh i gdje misliš da se može uspjeti ?
Ja govorim o karijeri i uspjehu na tom planu
-
palermo
#329 Re: Ima li nam spasa?
Naravno da si odgovoran. Jer si dio tog plemena koji se zove navijači želje, ne možeš biti samo navijač Želje onda kada se slavio titula, al kada se neredi prave onda nisi navijač Želje nego si Bodkin. Nisi kriv, nećeš u zatvor, ali ne možeš kao član kolektiviteta preuzimati samo lijepo od njega, a ono što ne valja pripisivati pojedincima. Pa nisi ti nijedan gol dao (barem ja ne znam da siBodkin wrote: ako navijas za zelju jesi odgovoran kada manijaci izbodu pitara?
To što si ti sada rekao je zapravo klasičan primjer oslobođanja odgovornosti svih nas. Slijedom tvoje logike, ni Dobrica Ćosić nije nikoga ubio, niti pozvao na ubijanje pa ne snosi nikakvu odgovornost.....da ne idem dalje....
- Skijaš
#330 Re: Ima li nam spasa?
Imamo hiperprodukciju određenih zanimanja i to je problem, svi bi na ekonomiju i pravo. Završi za veterinara i otvori privatnu kliniku, tu ti državni paraziti ne mogu ništa jer si dobar u svom poslu i svi koji vole svoje ljubimce hoće baš tvoje usluge. Lupam to za veterinara, ali evo ako nećeš to, dobar autolimar u našoj zemlji ima para k'o blata. Ljudi na zapadu uglavnom žive u kućama-stanovima koje su faktički u vlasništvu banaka a i za školovanje su se morali zadužiti do grla. Ovdje je život lakši, samo treba odbiti tu matricu izležavanja.StupskaBitanga wrote:govorim o karijeri i uspjehu na tom planu
-
AkHolic
#331 Re: Ima li nam spasa?
Ne vjerujem da će se to desiti još dugo.OD 1995 do sad bošnjačkoj javnosti ili Bošnjacima nije saopšteno da do promjene dejtonskog sporazuma i ukidanja entiteta može doći samo u okolnostima za koje je vrlo malo vjerovatno da će nastupiti nego su i političari i mediji sve ove godine stvarali i održavali ničim utemeljeno uvjerenje da je dejton nekakvo privremeno rješenje.fjall_raven wrote: Dakle, računam na SDP na proslavi 21. rođendana Republike Srpske. Suljkanović iz Doboja već odavno zastupa slične stavove.
-
StupskaBitanga
#332 Re: Ima li nam spasa?
ja nemam pojma u kakvom ti svijetu fantazija zivis ali znam da 80% onog sto si napisao u BiH nije moguce bez dobrih ledjaSkijaš wrote:Imamo hiperprodukciju određenih zanimanja i to je problem, svi bi na ekonomiju i pravo. Završi za veterinara i otvori privatnu kliniku, tu ti državni paraziti ne mogu ništa jer si dobar u svom poslu i svi koji vole svoje ljubimce hoće baš tvoje usluge. Lupam to za veterinara, ali evo ako nećeš to, dobar autolimar u našoj zemlji ima para k'o blata. Ljudi na zapadu uglavnom žive u kućama-stanovima koje su faktički u vlasništvu banaka a i za školovanje su se morali zadužiti do grla. Ovdje je život lakši, samo treba odbiti tu matricu izležavanja.StupskaBitanga wrote:govorim o karijeri i uspjehu na tom planu
-
Bodkin
#333 Re: Ima li nam spasa?
nije ti dobra paralela. on je pisao svakakve stvari i pricao, ja nisam. isto je i sa navijacima. nisam ja odgovoran za bodenje, ma koliko ja navijao za zelju. i da, bas mogupalermo wrote:Naravno da si odgovoran. Jer si dio tog plemena koji se zove navijači želje, ne možeš biti samo navijač Želje onda kada se slavio titula, al kada se neredi prave onda nisi navijač Želje nego si Bodkin. Nisi kriv, nećeš u zatvor, ali ne možeš kao član kolektiviteta preuzimati samo lijepo od njega, a ono što ne valja pripisivati pojedincima. Pa nisi ti nijedan gol dao (barem ja ne znam da siBodkin wrote: ako navijas za zelju jesi odgovoran kada manijaci izbodu pitara?) pa kažeš, željina pobjeda je i moja pobjeda.
To što si ti sada rekao je zapravo klasičan primjer oslobođanja odgovornosti svih nas. Slijedom tvoje logike, ni Dobrica Ćosić nije nikoga ubio, niti pozvao na ubijanje pa ne snosi nikakvu odgovornost.....da ne idem dalje....
ne mogu ja tebe smatrati odgovornim za svaku losu strane svake subkulture cijim se ti clanom osjecas. ako sam ja ( i jesam) kosarkas, jesam li odgovoran za onog majmuna sto je skocio u detroitu u publiku i namlatio lika? ne znam da li me shvatas, nema sanse da mi neko nametne odgovornost za nsto sto je neko pocinio u ime kolektiva ili subkulture koju ja simpatisem ili se osjecam njenim pripadnikom
- Skijaš
#334 Re: Ima li nam spasa?
Dejtonski sporazum i postojanje entiteta nisu problem, nego su to stalne blokade sistema na koje upozorava i Brisel. Evo imamo već dvije deklaracije iz Brisela u kojim se entitetsko glasanje predstavlja kao smetnju. I sve dok se tako sabotira državu, teško da možemo krenuti naprijed.AkHolic wrote:Ne vjerujem da će se to desiti još dugo.OD 1995 do sad bošnjačkoj javnosti ili Bošnjacima nije saopšteno da do promjene dejtonskog sporazuma i ukidanja entiteta može doći samo u okolnostima za koje je vrlo malo vjerovatno da će nastupiti nego su i političari i mediji sve ove godine stvarali i održavali ničim utemeljeno uvjerenje da je dejton nekakvo privremeno rješenje.fjall_raven wrote: Dakle, računam na SDP na proslavi 21. rođendana Republike Srpske. Suljkanović iz Doboja već odavno zastupa slične stavove.
-
palermo
#335 Re: Ima li nam spasa?
To što se ti tako osjećaš ne znači da si u pravu. Ko su navijači želje, ti, tvoj komšija, ovaj, onaj......jeste li prestali dolaziti na utakmice zbog topga što su željini navijači (izvinjenje željinim navijačima, jebi ga uletiste kao primjerBodkin wrote:
nije ti dobra paralela. on je pisao svakakve stvari i pricao, ja nisam. isto je i sa navijacima. nisam ja odgovoran za bodenje, ma koliko ja navijao za zelju. i da, bas moguja sam i kada se slavi titula i kada se bode bodkin i nikakav clan kolektiva koji odredjuje moju odgovornost.
ne mogu ja tebe smatrati odgovornim za svaku losu strane svake subkulture cijim se ti clanom osjecas. ako sam ja ( i jesam) kosarkas, jesam li odgovoran za onog majmuna sto je skocio u detroitu u publiku i namlatio lika? ne znam da li me shvatas, nema sanse da mi neko nametne odgovornost za nsto sto je neko pocinio u ime kolektiva ili subkulture koju ja simpatisem ili se osjecam njenim pripadnikom
Pa Ćosićeva odgovrnost je mnogo veća (zapravo, u njegovom slučaju se može govoriti o krivici) , ali kao pripadnici kolektiviteta mi uvijek, nužno, preuzimamo i dio odgovornosti za ono što radi kolektivitet. Ne isti, ne jednak, ali dio svakako. U suprotnom smo licemjerni. Uzeli bi što valja, što pobjeđuje, a za ono loše, e za to su su krivi samo mangupi iz naših redova.....
- Skijaš
#336 Re: Ima li nam spasa?
Ja znam da jeste.StupskaBitanga wrote:ja nemam pojma u kakvom ti svijetu fantazija zivis ali znam da 80% onog sto si napisao u BiH nije moguce bez dobrih ledjaSkijaš wrote:Imamo hiperprodukciju određenih zanimanja i to je problem, svi bi na ekonomiju i pravo. Završi za veterinara i otvori privatnu kliniku, tu ti državni paraziti ne mogu ništa jer si dobar u svom poslu i svi koji vole svoje ljubimce hoće baš tvoje usluge. Lupam to za veterinara, ali evo ako nećeš to, dobar autolimar u našoj zemlji ima para k'o blata. Ljudi na zapadu uglavnom žive u kućama-stanovima koje su faktički u vlasništvu banaka a i za školovanje su se morali zadužiti do grla. Ovdje je život lakši, samo treba odbiti tu matricu izležavanja.StupskaBitanga wrote:govorim o karijeri i uspjehu na tom planu
-
StupskaBitanga
#337 Re: Ima li nam spasa? da nema iznimnki ali podatak da imamo
ja ne sporimm da ima ali malo
Podatak da imamo 540 hiljada nezaposlenih ne govori bas da nam je razvijeno malo isrednje poduzetnistvo o kojem govoris
Podatak da imamo 540 hiljada nezaposlenih ne govori bas da nam je razvijeno malo isrednje poduzetnistvo o kojem govoris
-
Bodkin
#338 Re: Ima li nam spasa?
pa naravno da je veca njegova. on je radio odredjene stvari i zbog toga je odgovoran ili cak kriv. ja kada navijam za velez (palermo wrote:To što se ti tako osjećaš ne znači da si u pravu. Ko su navijači želje, ti, tvoj komšija, ovaj, onaj......jeste li prestali dolaziti na utakmice zbog topga što su željini navijači (izvinjenje željinim navijačima, jebi ga uletiste kao primjerBodkin wrote:
nije ti dobra paralela. on je pisao svakakve stvari i pricao, ja nisam. isto je i sa navijacima. nisam ja odgovoran za bodenje, ma koliko ja navijao za zelju. i da, bas moguja sam i kada se slavi titula i kada se bode bodkin i nikakav clan kolektiva koji odredjuje moju odgovornost.
ne mogu ja tebe smatrati odgovornim za svaku losu strane svake subkulture cijim se ti clanom osjecas. ako sam ja ( i jesam) kosarkas, jesam li odgovoran za onog majmuna sto je skocio u detroitu u publiku i namlatio lika? ne znam da li me shvatas, nema sanse da mi neko nametne odgovornost za nsto sto je neko pocinio u ime kolektiva ili subkulture koju ja simpatisem ili se osjecam njenim pripadnikom, mogu i Veležovi navijači kao primjer) nekog izboli, jesi li se prestao radovati pobjedama Želje, jesi li možda nešto poduzeo zbog toga što je netko zbog Želje izgubio život. Jok, jedino što znaš je da nisi odgovoran.
Pa Ćosićeva odgovrnost je mnogo veća (zapravo, u njegovom slučaju se može govoriti o krivici) , ali kao pripadnici kolektiviteta mi uvijek, nužno, preuzimamo i dio odgovornosti za ono što radi kolektivitet. Ne isti, ne jednak, ali dio svakako. U suprotnom smo licemjerni. Uzeli bi što valja, što pobjeđuje, a za ono loše, e za to su su krivi samo mangupi iz naših redova.....
krivica i odgovornost mogu biti samo individualni inace cu te ja smatrati odgovornim zbog one crkve sto je dignuta u zrak u ratu u mostaru jer su je digli u zrak mostarci ili hercegovci ( ako sam upratio ti si iz mostara). po tvom smo odgovorni za svaku losu stvar koju pripadnik odredjenog kolektiva napravi. ako ekonomista upuca covjeka ja odgovoran? ako muskarac prebije taksistu ja odgovoran? ako sarajlija nesto napravi, kosarkas, musliman, srbin, crnac...gdje je granica?
- Skijaš
#339 Re: Ima li nam spasa? da nema iznimnki ali podatak da imamo
To što većina nema poduzetnički duh tebi odgovara, to tebi daje više prostora.StupskaBitanga wrote:ja ne sporimm da ima ali malo
-
palermo
#340 Re: Ima li nam spasa?
I treba da me smatraš odgovornim za bilo šta što je kolektivitet koji ja smatram svojim uradio. I što je još važnije, ja sebe treba da smatram odgovornim, ukoliko se zaista osjećam dijelom tog kolektiviteta.Bodkin wrote:
krivica i odgovornost mogu biti samo individualni inace cu te ja smatrati odgovornim zbog one crkve sto je dignuta u zrak u ratu u mostaru jer su je digli u zrak mostarci ili hercegovci ?
Nisu sve kolektiviteti što ih ti spomenu, teško je ekonomiste posmatrati kao kolektivitet, kolektiviteti imaju svoja zajedničke vrijednosti, svoja zajednička sjećanja i historiju, svoje mitove, svoje junake i svoje tragičare. Prihvatanjem da smo dio tog kolektiviteta prihvatamo i odgovornost za ono što se uradi u njegovo ime. Odgovornost nije ravnomjerno raspoređena, ali je uvijek ima.
Malo se vrtimo u krug, ne insistiram da prihvatiš ono što ja mislim, ali ovo je zaista moje duboko ubjeđenje.
-
Bodkin
#341 Re: Ima li nam spasa?
postujem jer isto tako mislimpalermo wrote:I treba da me smatraš odgovornim za bilo šta što je kolektivitet koji ja smatram svojim uradio. I što je još važnije, ja sebe treba da smatram odgovornim, ukoliko se zaista osjećam dijelom tog kolektiviteta.Bodkin wrote:
krivica i odgovornost mogu biti samo individualni inace cu te ja smatrati odgovornim zbog one crkve sto je dignuta u zrak u ratu u mostaru jer su je digli u zrak mostarci ili hercegovci ?
Nisu sve kolektiviteti što ih ti spomenu, teško je ekonomiste posmatrati kao kolektivitet, kolektiviteti imaju svoja zajedničke vrijednosti, svoja zajednička sjećanja i historiju, svoje mitove, svoje junake i svoje tragičare. Prihvatanjem da smo dio tog kolektiviteta prihvatamo i odgovornost za ono što se uradi u njegovo ime. Odgovornost nije ravnomjerno raspoređena, ali je uvijek ima.
Malo se vrtimo u krug, ne insistiram da prihvatiš ono što ja mislim, ali ovo je zaista moje duboko ubjeđenje.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#342 Re: Ima li nam spasa? da nema iznimnki ali podatak da imamo
Preduzetnički duh postoji no tu ima zilion sitnica zbog koje podržavam Bitangu u vašoj konverzaciji.Skijaš wrote:To što većina nema poduzetnički duh tebi odgovara, to tebi daje više prostora.StupskaBitanga wrote:ja ne sporimm da ima ali malo
Za 540.000 hiljada nezaposlenih su krivi (nakon što smo dobili agresijom srušenu privredu bez ratne reparacije) :
- Dok su na zapadu ulagali u opremu i ljude , mi smo ulagali u oružje. Zbog toga su nas pretekli. Imaju jeftiniji i konkurentniji proizvod (mi se žalimo uvozni lobiji - ma kakve gluposti , postoji jeftina a kvalitetna roba) a mi nemamo i zato naši ljudi dobivaju otkaze jer poslodavci nemaju interes za poslom.
- Privatizacija koja je prepisana iz Poljske i koja nema veze sa bh ekonomskim uslovima i načinom rada (Haris Silajdžić i njegova stranka poduprijeli i predložili prvi ovaj zakon) nanosi smrtni udarac svim nekadašnjim "samoupravnim" a na ivici rentabilnosti preduzećima.
- Entitetsko glasanje je političko i samo političko pitanje. Koliko me pamćenje služi , odmah nakon Dejtona već početkom 1997 , sjećam se kako je naša raja prelazila na Dobrinju - RS i donosila gajbe tada prejeftinog piva iz Srbije (nemam pojma kojeg - nije ni važno).
Dakle ekonomski razvoj ne može spriječiti vjera ili nacija. Ekonomija ne poznaje ni Boga , ni ateizam niti rasu , ona prepoznaje proizvođača , proizvod i potrošača. Niko se ne može pravdati za ekonomski sunovrat zemlje zbog složenog političkog sistema.U području najnižih adminstrativnih jedinica , može postojati pozitvna privredna klima.
Političke kamarile ne mogu pokrenuti privredni razvoj iz razloga jer su potrebna velika ulaganja. Domaći kapital nije dovoljan , dakle potreban je strani. Strani kapitalisti ne žele ulagati tamo gdje nemaju zaradu ili gdje ne daj Bože vrlo lako mogu izgubiti novac. Zbog toga mora postojati snažan državno-pravni sistem , u tom slučaju političke kamarile konačno počinju ODGOVARATI za svoje postupke. I to je to. Nema interesa.
Skijaš & Bitanga , duboko se izvinjavam što sam se bezobrazno uplela u raspravu , čitala sam pa mi bilo zanimljivo a mašala dug mi jezik
Last edited by sabina1 on 09/05/2012 23:08, edited 1 time in total.
-
Bloger
#343 Re: Ima li nam spasa?
A mašala dug mi jezik....a kratka pamet!
-
amko76
#344 Re: Ima li nam spasa?
Bloger wrote:A mašala dug mi jezik....a kratka pamet!
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#345 Re: Ima li nam spasa?
Baš tako , toliko kratka da sam ovo shvatila kao - vrijeđanjeBloger wrote:A mašala dug mi jezik....a kratka pamet!
-
akobogda
#346 Re: Ima li nam spasa?
Recu nesto, ima nam sanse. ali da uhvatimo 500 kriminalca iz bosne i sirom svijeta!!
VERA SIMONOVIC JE UBILA PUNO MUSLIMANA, ALI JE SLOBODNO HODA U GRADOVIMA!
VERA SIMONOVIC JE UBILA PUNO MUSLIMANA, ALI JE SLOBODNO HODA U GRADOVIMA!
-
fjall_raven
#347 Re: Ima li nam spasa? da nema iznimnki ali podatak da imamo
Ratne reparacije!?tvsabina wrote:
Preduzetnički duh postoji no tu ima zilion sitnica zbog koje podržavam Bitangu u vašoj konverzaciji.
Za 540.000 hiljada nezaposlenih su krivi (nakon što smo dobili agresijom srušenu privredu bez ratne reparacije) :
- Dok su na zapadu ulagali u opremu i ljude , mi smo ulagali u oružje. Zbog toga su nas pretekli. Imaju jeftiniji i konkurentniji proizvod (mi se žalimo uvozni lobiji - ma kakve gluposti , postoji jeftina a kvalitetna roba) a mi nemamo i zato naši ljudi dobivaju otkaze jer poslodavci nemaju interes za poslom.
- Privatizacija koja je prepisana iz Poljske i koja nema veze sa bh ekonomskim uslovima i načinom rada (Haris Silajdžić i njegova stranka poduprijeli i predložili prvi ovaj zakon) nanosi smrtni udarac svim nekadašnjim "samoupravnim" a na ivici rentabilnosti preduzećima.
- Entitetsko glasanje je političko i samo političko pitanje. Koliko me pamćenje služi , odmah nakon Dejtona već početkom 1997 , sjećam se kako je naša raja prelazila na Dobrinju - RS i donosila gajbe tada prejeftinog piva iz Srbije (nemam pojma kojeg - nije ni važno).
Dakle ekonomski razvoj ne može spriječiti vjera ili nacija. Ekonomija ne poznaje ni Boga , ni ateizam niti rasu , ona prepoznaje proizvođača , proizvod i potrošača. Niko se ne može pravdati za ekonomski sunovrat zemlje zbog složenog političkog sistema.U području najnižih adminstrativnih jedinica , može postojati pozitvna privredna klima.
Političke kamarile ne mogu pokrenuti privredni razvoj iz razloga jer su potrebna velika ulaganja. Domaći kapital nije dovoljan , dakle potreban je strani. Strani kapitalisti ne žele ulagati tamo gdje nemaju zaradu ili gdje ne daj Bože vrlo lako mogu izgubiti novac. Zbog toga mora postojati snažan državno-pravni sistem , u tom slučaju političke kamarile konačno počinju ODGOVARATI za svoje postupke. I to je to. Nema interesa.
Skijaš & Bitanga , duboko se izvinjavam što sam se bezobrazno uplela u raspravu , čitala sam pa mi bilo zanimljivo a mašala dug mi jezik.
-
Jay Gatsby
#348 Re: Ima li nam spasa?
U Njemačkoj su nakon Drugog svjetskog rata krivica i odgovornost bili individualni, ali su oni kolektivno podobro iskihali za sve što je urađeno. I sada to rade. Kolektivno.Bodkin wrote:pa naravno da je veca njegova. on je radio odredjene stvari i zbog toga je odgovoran ili cak kriv. ja kada navijam za velez (palermo wrote:To što se ti tako osjećaš ne znači da si u pravu. Ko su navijači želje, ti, tvoj komšija, ovaj, onaj......jeste li prestali dolaziti na utakmice zbog topga što su željini navijači (izvinjenje željinim navijačima, jebi ga uletiste kao primjerBodkin wrote:
ne mogu ja tebe smatrati odgovornim za svaku losu strane svake subkulture cijim se ti clanom osjecas. ako sam ja ( i jesam) kosarkas, jesam li odgovoran za onog majmuna sto je skocio u detroitu u publiku i namlatio lika? ne znam da li me shvatas, nema sanse da mi neko nametne odgovornost za nsto sto je neko pocinio u ime kolektiva ili subkulture koju ja simpatisem ili se osjecam njenim pripadnikom, mogu i Veležovi navijači kao primjer) nekog izboli, jesi li se prestao radovati pobjedama Želje, jesi li možda nešto poduzeo zbog toga što je netko zbog Želje izgubio život. Jok, jedino što znaš je da nisi odgovoran.
Pa Ćosićeva odgovrnost je mnogo veća (zapravo, u njegovom slučaju se može govoriti o krivici) , ali kao pripadnici kolektiviteta mi uvijek, nužno, preuzimamo i dio odgovornosti za ono što radi kolektivitet. Ne isti, ne jednak, ali dio svakako. U suprotnom smo licemjerni. Uzeli bi što valja, što pobjeđuje, a za ono loše, e za to su su krivi samo mangupi iz naših redova.....) navijam za sportski kolektiv, ekipu i radujem se rezultatima. dodje navijac i ubije nekoga, znaci odgovoran je i onaj mali od 5 godina sto na ulici nosi dres veleza?
krivica i odgovornost mogu biti samo individualni inace cu te ja smatrati odgovornim zbog one crkve sto je dignuta u zrak u ratu u mostaru jer su je digli u zrak mostarci ili hercegovci ( ako sam upratio ti si iz mostara). po tvom smo odgovorni za svaku losu stvar koju pripadnik odredjenog kolektiva napravi. ako ekonomista upuca covjeka ja odgovoran? ako muskarac prebije taksistu ja odgovoran? ako sarajlija nesto napravi, kosarkas, musliman, srbin, crnac...gdje je granica?
- Banksy
#349 Re: Ima li nam spasa?
Osim pojedinačne, individualne, krivica je, naravno, i kolektivna. Uvijek i svuda.Jay Gatsby wrote: U Njemačkoj su nakon Drugog svjetskog rata krivica i odgovornost bili individualni, ali su oni kolektivno podobro iskihali za sve što je urađeno. I sada to rade. Kolektivno.
S tim da u našem slučaju nije bilo zvaničnog pobjednika, a ni poraženog, nije bilo utvrđenog krivca, pa ni žrtve. Neko je dogovorio u naše ime da smo svi podjednako krivi, a da su istine i istorije tri, umjesto jedne.
Iz čega izvire i počinje sav ovaj naš jad i bijeda i ludilo i haos u kojem živimo zadnjih 20 godina. To je prapočetak svega, taj izostanak podjele uloga i jasno imenovanje žrtve, zločinca, krivca i agresora.
-
fjall_raven
#350 Re: Ima li nam spasa?
Te uloge je očigledno bilo nemoguće dodijeliti. Pitanje je samo dobre volje da se ta činjenica prihvati.Banksy wrote:Osim pojedinačne, individualne, krivica je, naravno, i kolektivna. Uvijek i svuda.Jay Gatsby wrote: U Njemačkoj su nakon Drugog svjetskog rata krivica i odgovornost bili individualni, ali su oni kolektivno podobro iskihali za sve što je urađeno. I sada to rade. Kolektivno.
S tim da u našem slučaju nije bilo zvaničnog pobjednika, a ni poraženog, nije bilo utvrđenog krivca, pa ni žrtve. Neko je dogovorio u naše ime da smo svi podjednako krivi, a da su istine i istorije tri, umjesto jedne.
Iz čega izvire i počinje sav ovaj naš jad i bijeda i ludilo i haos u kojem živimo zadnjih 20 godina. To je prapočetak svega, taj izostanak podjele uloga i jasno imenovanje žrtve, zločinca, krivca i agresora.