The Dark Knight Rises

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MADMalice

#326 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

shin wrote:
Better Man wrote:
LOTR je genijalan i ima na blu ray-u produženu verziju. Samo bih htio napomenuti da nije baš slijepo rađen po knjizi kao što neko reče, a vezano je za Sarumana kojeg su povratku u Shire našli zatvorenog u Bilbovoj kući, dok je u filmu to drugačije ispričano!

Da su pratili knjigu do kraja trebao bi svaki dio trajati 8h.
Iskoristili su 90% price iz sva tri dijela! Citala 3 puta plus sva ostala djela J.R.R. Tolkiena da sve bolje shvatim.
Stvar je u tome sto je P.J. mastovit covjek i sto je znao jednom scenom obuhvatiti mnogo toga. Ali nisu bitno mijenjali radnju. Onaj tko je citao knjigu znao je sve sta ce se desiti. Ali svjedeno mi ugodjaj gledanja filma nije pokvaren time jer je film odlicno uradjen. Neke scene su mi oduzele dah. Ona dva kralja podignute ruke na rijeci.
http://www.youtube.com/watch?v=FuBDfTFQ ... re=related
Mislim da je i sam Tolkien imao svoju skicu toga, ali u filmu to je naprosto bilo genijalno! Da ne govorim o Nazgulima! Prva scena kad se pojave...ono uhvatis se za sjediste. :D Ili bijeg Arwene na konju s Frodom od Nazgula...ono drama. Stvar je u tome sto je prica o medjuzemlju toliko interesantna i neobicna i u knjizi je svaki chapter epski po necemu i sta god da je P.J. uvrstio u film ne bi pogrijesio. Toliko se uzivis u radnju gledajuci film da kad izadjes iz kina ocekujes da ces vidjeti Nazgula u nekoj mracnoj ulici, ili umjesto svoje kucu hobita. A da ne zaboravim da je svatko morao imati legendarni prsten (moj je cak mjesec dana iz Australije putovao hahaha)

Ali da ne spamamo previse. LOTR i Batman su dva razlicita svije i nemaju ama bas nikakvih dodirnih tacaka sem sto su fikcija i jedno i drugo. S tim sto je Batman mnogo blize nasem dobu i svijetu tj. ima dodirnih tacaka s realnoscu. Mozda u tome i lezi najveca kvaka price o Batmanu. Ljudi pocnu postavljati pitanja tipa kako Batman moze ovo, kako Batman moze ono, kako se desilo ovo kad je to nemoguce itd. Jedno istrazivanje fizicara je pokazalo da Batman sa svojim plastom ne bi mogao vise od nekoliko metara "letjeti" i pri doskoku pod velikom brzinom bi doslovno poginuo. A da ne govorim o ostalim stvarima. Bruce Wayne po svemu moze biti covjek iz susjedstva (doduse ne naseg :D ), ali kao Batman nije realan (osim kad bi imao neke nadnaravne moci). I pored toga sto je savrseno utreniran, nema covjeka koji bi letio kroz vazduh na nacin na koji on to cini, pa sve da ima propeler u dupetu.

Zato pitanja kako ovo, kako ono, treba u startu eliminirati i zadovoljiti se onim sto se nudi. Stvar je u tome da kod prethodnih verzija Batmana gdje je bilo sve na nivou groteske, vise akciona komedija nego drama ljudi su sve i dozivljavali tako u sasvim neozbiljnom stimungu. Nista im nije smetalo jer je sve tako nerealno i smijesno. Sada kada je Nolan pokusao da od toga napravi ozbiljnu pricu koja ide toliko daleko da se gotovo rasplaces, koja se bavi psihom, stanjem duha i sl. ljudi su za svaki Batmanov potez poceli traziti relano objasnjenje. I kada ga ne dobiju kriv je Nolan i njegova rezija. Zapravo kriv je tvorac stripa. No, Nolan je trebao biti toga svejstan jer kad zelis nesto nerealno do te mjere pribliziti ljudima da izgleda kao da se jucer desilo tamo negdje u New Yorku, onda dobijes milion pitanja i opce nezadovoljstvo. Stvar s ovim filmom je da jednostavno ne treba postavljati pitanja. Ono tu je sto je. Samo, da su neke scene mogle biti bolje to je jasno kao dan.
E to je ta razlika izmedju LOTR i Batmana koja mene smeta najvise. Ne mogu se porediti, ali ja kod LOTR trilogije ne bih nista ptomijenila. Kod Batmana da, ponesto! I dalje je film genijalan, ali bi uz promjene bio jos bolji.

Previse se bavim ovime! It's time to stop! :lol: :run:
shin

#327 Re: The Dark Knight Rises

Post by shin »

LOTR je insistucija, Nolanov batman ima zamah zadnje cetiri godine.
taxi_driver

#328 Re: The Dark Knight Rises

Post by taxi_driver »

A sta je LOTR?
Quaresma

#329 Re: The Dark Knight Rises

Post by Quaresma »

lord of the rings

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
mixone1995

#330 Re: The Dark Knight Rises

Post by mixone1995 »

Film je extra, moja ocjena 10/10. Samo mi je Baneov glas bio nekako beze :D Losiji dosta nego u traileru .. :-)
stachu

#331 Re: The Dark Knight Rises

Post by stachu »

Evo sad ga odgledah. Samo cu reci, koja filmcina!!!! :thumbup: :thumbup:
DžipaloRipalo

#332 Re: The Dark Knight Rises

Post by DžipaloRipalo »

:D
dezurni_ucenik

#333 Re: The Dark Knight Rises

Post by dezurni_ucenik »

A kraj sta mislite ? Da neko ne procita ko nije gledao,nek stavi neku svjetlu boju slova.Jer bas misljenja su podijeljena po tom pitanju ....
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#334 Re: The Dark Knight Rises

Post by Velkoski »

Meni je godra što nije umro mada je malo "poglup" kraj al' hajd', ne kvari mi utisak. Par minuta sam fakat mislio da je umro i htio sam izać' iz kina :D
dezurni_ucenik

#335 Re: The Dark Knight Rises

Post by dezurni_ucenik »

leet wrote:Meni je godra što nije umro mada je malo "poglup" kraj al' hajd', ne kvari mi utisak. Par minuta sam fakat mislio da je umro i htio sam izać' iz kina :D
I ja mislim da je ipak ostao ziv. ukljucio je(mozda) auto pilota kojeg je ranije u filmu Fox spominjao...Premda je to Nolan nama gledaocima ostavio da sami shvatimo kraj.
Madrid

#336 Re: The Dark Knight Rises

Post by Madrid »

100% je ostao ziv, tu po mom misljenju uopste nema diskusije, samo eto sto je Nolan u pitanju, ljudi pocinju neke stvari nagađati, a sve je prakticki nacrtano na kraju...
Better Man

#337 Re: The Dark Knight Rises

Post by Better Man »

Odličan film! Nolanu Svaka čast! Uživao sam svo vrijeme! Išao na projekciju 16:45 i sala 1 je bila puna!
motachjointa

#338 Re: The Dark Knight Rises

Post by motachjointa »

film je odlican mada sam ja iskreno ocekivao vise, poredeci sa predhodna dva ovaj mi je mozda i najlosiji. Mislim da je previse nerazrađenih scena i detalja i krajnji mi je nekako utisak da se moglo to dosta bolje upakovati, inace sama prica i kraj su mi odlicni ali ne bas po mom ukusu snimljeni :-D
todd_smith

#339 Re: The Dark Knight Rises

Post by todd_smith »

CVIKERASH wrote:
leet wrote:Meni je godra što nije umro mada je malo "poglup" kraj al' hajd', ne kvari mi utisak. Par minuta sam fakat mislio da je umro i htio sam izać' iz kina :D
I ja mislim da je ipak ostao ziv. ukljucio je(mozda) auto pilota kojeg je ranije u filmu Fox spominjao...Premda je to Nolan nama gledaocima ostavio da sami shvatimo kraj.
normalno da je ukljucio, kada na kraju Fox prica sa onim radnicima, spominju da je auto-pilot vec mjesecima popravljen
MADMalice

#340 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

shin wrote:LOTR je insistucija, Nolanov batman ima zamah zadnje cetiri godine.
slazem se! samo ne bih bas voljela da ga neki reboot prevesla! nekako mi je ova trilogija ipak prirasla srcu!
Madrid

#341 Re: The Dark Knight Rises

Post by Madrid »

MADMalice wrote:
shin wrote:LOTR je insistucija, Nolanov batman ima zamah zadnje cetiri godine.
slazem se! samo ne bih bas voljela da ga neki reboot prevesla! nekako mi je ova trilogija ipak prirasla srcu!
Sansa da se ovaj Batman prevesla u blizoj buducnosti su stvarno male, nekako mi reboot gubi smisao nakon Nolanovog Batmana, isto sad da neko odradi reboot LOTR-a, pogotovo sto taj reboot Batmana najavljuju za par godina, sto je stvarno brzo :-)

Nolanov Batman ce se definitivno smatrat institucijom kad se malo prasina slegne, ova trilogija je digla iz prasine i prijasnje filmove o Batmanu koji su vec bili pomalo zaboravljeni, pa se sada cesto mogu vidjeti na TV, a svoje su mora se priznati odradile i igre Arkham Asylum i Arkham City, tako da popularnost šišmiša nikad nije bila veca :-D
dezurni_ucenik

#342 Re: The Dark Knight Rises

Post by dezurni_ucenik »

-Why did Gordon still have his speech about Harvey Dent in his jacket?
-Why did ALL of Gotham’s cops go underground to investigate Bane’s plot?
-How did both Batman and Bruce Wayne go missing for so long with nobody connecting them?
-How did Bruce Wayne get from the prison back to Gotham?
-How does John Blake know Bruce Wayne is Batman?
MADMalice

#343 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

CVIKERASH wrote:-Why did Gordon still have his speech about Harvey Dent in his jacket?
-How did both Batman and Bruce Wayne go missing for so long with nobody connecting them?
moglo je i na nasem :D
al evo...

- After his speach at Wayne Manor was over and he choosed not to tell the world the truth about Dent, he put it into his pocket because he thought it's safe with him or he just forgot about it.
- They were dragged into the trap. Remeber Blake investigeting about all concrete mixed with explosive. It was just than that he realised how it'a all part of Bane's plan. But just a few scenes before Miranda and Fox were taken by Bane and his gang to underground place where nuclear core was hidden and it was reported to the police. That cop who wanted to catch Batman on the very beginning, Foley, told Gordon what's happening and how he was sorry for not trusting him and for not taking the situation so seriously . And I rember very well Gordon telling him to use every cop available to go underground and find Bane and his gang.
- Not everyone in Gotham knows Bruce Wayne personaly and it was time when Gotham was in collapse. It was only Blake who was concered (maybe Fox). Everyone else were way to mcuh into their own trouble to ask where is Bruce Wayne. Plus Bruce was broke, he lost Wayne Ent. and nobody was interested in him really. People did ask where is Batman though but it was impossible to make connection.
- It's question that many people ask and I was wondering that one too. I really didn't like the fact it wasn't shown in any small fast scene but I guess Nolan wanted to skipp that part as unimportant. But there are many ways he could enter Gotham, even thought it was completely cut off from the rest of the world. We discussed that on this board before. At some point he could use his contacts to come close to Gotham and simply cross over the icey river. He was standing on the thin ice when Gordon first time saw him after returning. Right?
-He tells how. It's not like it holds the water really. It makes Blake more inteligent that other orphans but if he sensed
it jut by the look Bruce had and by the way he holds than I guess he really is highly intelligent young man. I didn't really see why it was important for Blake to know that secret. But his words at the begining of the movie had huge impact on Bruce.

Madrid wrote: Sansa da se ovaj Batman prevesla u blizoj buducnosti su stvarno male, nekako mi reboot gubi smisao nakon Nolanovog Batmana, isto sad da neko odradi reboot LOTR-a, pogotovo sto taj reboot Batmana najavljuju za par godina, sto je stvarno brzo :-)

Nolanov Batman ce se definitivno smatrat institucijom kad se malo prasina slegne, ova trilogija je digla iz prasine i prijasnje filmove o Batmanu koji su vec bili pomalo zaboravljeni, pa se sada cesto mogu vidjeti na TV, a svoje su mora se priznati odradile i igre Arkham Asylum i Arkham City, tako da popularnost šišmiša nikad nije bila veca :-D
Taj reboot uskoro je teska glupost. Za nadati se da nece od toga biti nista. Mislim da je mnogo ljudi pod utjecajem Nolanovog uratka da bi sada samo tek tako prihvatili nesto novo. Na koncu, Nolan je dao nesto novo, ne znam sto bi sed novo moglo izmisliti, a da bude bolje?!
Last edited by MADMalice on 02/08/2012 17:18, edited 2 times in total.
bull21

#344 Re: The Dark Knight Rises

Post by bull21 »

CVIKERASH wrote:-Why did Gordon still have his speech about Harvey Dent in his jacket?
-He was about to announce the truth to Gotham at the annual Harvey Dent ball but he chose not to do it. He put it into his inner pocket, safely guarding it.
-Because they were ordered to do so. It was Gordon himself who demanded that all available forces gear up and go to face Bane and his army.
-Bruce Wayne was thought to be dead or missing. Nobody cared, just another eccentric billionaire, right-o?
-Bruce spent seven years (prior to becoming Batman) abroad, "searching" for his true identity. During this period, he successfully navigated the world without any problems. Some time later (not more than ten years, according to my calculation) he was forced to travel the world again. He probably had no problem in utilizing all those connections to get to Gotham in as short time period as possible. As far as the ice question goes, Ra's Al-Ghul taught him how to walk across the ice safely, while teaching him valuable life lessons ['You have sacrificed safe footing for killing blow.']. You have not asked about ice, but I just wanted to make sure you don't come out with it later.
-John Blake figured this out. All it really takes is to pay attention. When he visited Bruce, he spoke to him and it is obvious that he has indeed realized that Bruce is actually Batman.

:mrgreen:
Miki123

#345 Re: The Dark Knight Rises

Post by Miki123 »

Trebo je Batman zaginut. Bolje bi bilo.
lajkujMe

#346 Re: The Dark Knight Rises

Post by lajkujMe »

a da vi pocnete crnim slovima pisati da se moze procitati?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#347 Re: The Dark Knight Rises

Post by Chmoljo »

lajkujMe wrote:a da vi pocnete crnim slovima pisati da se moze procitati?
ono... probaj selektovati teskt... :D
Hopkins

#348 Re: The Dark Knight Rises

Post by Hopkins »

Kakava je situacija u cinema cityju za ovaj film. Ima li guzve, koliko se ranije treba doci ako se hoce naci dobro mjesto? Planirao sam danas ici na projekciju u 16 45
MADMalice

#349 Re: The Dark Knight Rises

Post by MADMalice »

tesko je reci, ali mozes ja mislim telefonskim putem provjeriti ima li slobodnih ulaznica za tu projekciju, pa onda otici i kupiti karte.
interesovanje je poraslo u odnosu na prvu sedmicu prikazivanja!
ali zato imas i vise termina!
Zox

#350 Re: The Dark Knight Rises

Post by Zox »

Solidan film, ali daleko od remek djela. Ispade mi na kraju da je Heath Ledger ustvari izvukao cijelu trilogiju, ili skoro.
To da

SPOILER ALERT

KOMPLETNA policija utrci u zamku je jednostavno apsurdno. Ne znaju ni je li unutra, ni nije li, ali opet utrce kao da ih je dvadeset, a ne tri hiljade. Bez odstupnice, bez pojacanja, bez patrola po gradu (gradu od DVANAEST MILIONA LJUDI), odjednom su SVI policajci interventni vod. To je bilo na nivou Schumacherovih Batmana.

:lol:
Post Reply