Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#326 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Hvala ti flag za sve odgovore, zlata vrijedna su lična iskustva.
A ono "Č" sam našao haman u bosanskoj abecedi. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:24, edited 1 time in total.
Mu'min

#328 Re: Veliki čili

Post by Mu'min »

jOFLA wrote: Ništa od tih preljutih, već ove gore ljutkaste što mogu podnijeti. Ove što imam su veliki čiliji, ima ih većih od naših paprika za kuhanje. Gledam na tim vašim skalama ljutine ne prelaze 4000-5000 jedinica. To mi je granica. Na primjer, jalapeno je za mene već puno ljut.
Te Jalapeno u mene žena voli. :)
Volim i ja al lahku kategoriju prepuštam njoj. :lol:
jOFLA wrote: A u proteklih par godina je bilo samo zato što smo tokom godina nabavili četri meksička kuhara koja su stajala neiskorištena i kupila prašinu na policama, dok ih nismo ponovo otkrili i odlučili probavati te recepte nafurani na meksičku kuhinju. Najviše se u tim receptima traže ovi veliki čiliji što ih gore nabrojah.
Šta su ti ova "Četri meksička kuhara" neka sorta ili knjiga? :)
jOFLA wrote:
Dogodine možda neću ništa jer mi je postalo mrsko ići plijevit leje i zaljevat svo to povrće po velikim vrućinama, a nije mi usput. Bašta mi je daleko, maleni balkon zakrčen kad ovo raste, za povrtlarstvo inače nisam zagrijan.
Ma i meni nije pri ruci al što se tiče čilija skonto sam da u 5 posuda po 10l (more i kante od boje samo nije lijepo kao one vaze po 4KM) možeš uzgojiti toliko paprika da komšiluk oljutiš. Govorim ti iz iskustva.
Pa samo na mini sadnici u mene u kancelariji, vaza premjera 30 cm na Bolivian rainbow bilo oko 200 cvatova.
Naravno ostalo samo 10% jer vaza mala al da sam prebacio u 10l kantu to bi rodilo ko ludo.
Probaj saditi čili u posudama na balkonu. Ja to radim.
jOFLA wrote: Prije nekoliko godina donio sam sjemenke graha za buraniju putericu samo zato što je ovdje preko okeana nema takve kupiti. Ima sličnih ali nisu kao naša puterica. Mada me sve to već nervira jer sam lijen za vrt.
Lijenost je zafrakana stvar. :D
Ti to u Americi, dok spominješ okean.
jOFLA wrote: Što se tiče sjemenki, mogu poslati u pismu nekom ako želi, za guajillo, chillaca (passila), mulato i poblano (ancho) čilije. Sjemenke su od prošlogodišnje žetve. Od ove godine paprike su tek stavljene na sušenje.
Eto ako kome treba ofarbo sam crvenim i povećo da se bolje uoči. Ja imam i previše tako da ću i sam dijeliti. :D
kerima1

#329 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

neka,neka od tebe cemo cekati Mu"mine :lol: ove gore su nista za oljutiit se kako covjek kaze.ja sam vec pisala isla kupila te velike feferone i ne "vidi"LJ od ljutog :x
Eborg

#330 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Pa ima li gdje kupiti sjeme za jalapeño, da se ne peglaš džaba?
kerima1

#331 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

Eborg wrote:Pa ima li gdje kupiti sjeme za jalapeño, da se ne peglaš džaba?
hej "mali"ovo je izmedju nas bastovana hajde ne upadaj da zezas :x :lol:
Eborg

#332 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Obraćao sam se velikom voždu @Mu'minu. :lol:
kerima1

#333 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

Ahaaa :lol:
il"se prikljuci bastovanima il nema zadirkivanja mi smo ti ovdje ko rodbina :D
Mu'min

#334 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eborg wrote:Pa ima li gdje kupiti sjeme za jalapeño, da se ne peglaš džaba?
Pa ima 2 opcije kada se radi o kupovini:
1. Ljubljanske semenarne su ove godine ponudile i ljutače i među ponudom imaju i Jalapeno ali kako vidim neki likovi na forumu pišu da im je niklo nešto treće (mada raja zna pobrkati i sjemena i sadnice i sve) dok drugi kažu da su dobili Jalapeno. Sve u svemu 2 KM je po moje paklo sjemena pa kupi to, neš puno reskirati.

2. Naručivanje preko interneta.

3. Postoji i treća opcija a to je da ti ja probam poslati tamo decembra. Cijena je džabe a uslov je sudjelovanje na temi. :lol:
Halali al nekako sam ohladio na padobrance, koji dođu po free sjemena i nigdje ih više.
Eborg

#335 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Hvala ti na odgovoru! :wink:

Ma prvo sam kontao kupiti sjeme ili jos bolje vec niklu stabljiku da vidim kako ce opstati. Nemam previse sunca pa mi je bezveze da dzaba na mene trosis sjeme (da izvines :mrgreen: ) ako ne postoje uslovi za rast.
Mu'min

#336 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pa ljudino ne znam gdje živiš, sem ako nisi na sjevernom polu sigurno ti može uspjeti. Sad kako ne ovisi samo o uslovima (mada su vrlo bitni) nego i o znanju.
Naravno i sorti al uslovi i znanju su bitni.

Ja velim uzgoj čilija je bi samo u saksijama uzgajao jer imam dobre rezultate a 5-7 sadnica podmjeruje komplet kuću.
Eborg

#337 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Ma za kucu se ne brinem, sve su to divne gudure nase domovine. Stan mi je osuncan samo prijepodne, to mi se cini kao problem.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:24, edited 1 time in total.
bizet

#339 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by bizet »

evo papricica kako danas izgledaju...moze savjet kako dalje sa postupkom?

Image

Image

Image

Image
Mu'min

#340 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Mogu malo veće slike? :D

Pa i onako je nevakat za sijanje tako da je ovo kod tebe kao i moja 1x samo testiranje.
Sada po 1 sadnicu u 1 jogurtov lončić dok ne bude dovoljno velika da ne preraste.
ako imaš centralno grijanje in da stoji negdje na južnoj strani tvoje paprike bi mogle bez većin problema preživjeti do proljeća a onda punom parom naprijed.
brewer

#341 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by brewer »

pozdrav majstoru za paprike. evo i ja sam proslo proljece iz zafrkancije na prozoru posijao par sorti od kojih su se sam Santa Fe, Ring of fire i Bolivian rainbow odrzale do danas, pa i nesto plodova dale. Habanero mi je podbacio skroz...
uglavnom pitanje je kako sad da prezimim ove paprike? trebam li ih podrezati kad poberem plodove? da li mora biti toplo u prostoriji gdje se prezimljavaju? koliko cesto ih treba zaljevati u vrijeme zime do proljeca? da li ih gnojiti? unaprijed hvala na odgovorima. evo i par slika

Image

Image

Image

Image

Image
Mu'min

#342 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

brewer wrote:pozdrav majstoru za paprike. evo i ja sam proslo proljece iz zafrkancije na prozoru posijao par sorti od kojih su se sam Santa Fe, Ring of fire i Bolivian rainbow odrzale do danas, pa i nesto plodova dale. Habanero mi je podbacio skroz...
uglavnom pitanje je kako sad da prezimim ove paprike? trebam li ih podrezati kad poberem plodove? da li mora biti toplo u prostoriji gdje se prezimljavaju? koliko cesto ih treba zaljevati u vrijeme zime do proljeca? da li ih gnojiti? unaprijed hvala na odgovorima. evo i par slika
Super ti uspijeva, posebno ako ti je ovo prvi pokušaj.

Prezimiti možeš na 2 načina (3. sa sijelicama neću ni opisivati) ovisno od uslova:
A) AKO IMAŠ CENTRALNO I SUNČANU LEGU
Ostaviš da radi dalje, jer ima uslove za nastavak, eventualno porežeš 1/4.
Poželjno zamijeniti zemlju radi bolesti.
Zalijevaš po potrebni. Ne gnoji, jer nema uslova kao poljeti da udara punom parom.

B) AKO NEMAŠ CENTRALNO GRIJANJE i PREVIŠE SVJETLOSTI.
Skratni sadnicu na 1/2, u biti ostane kostur u obliku slova Y na te 2 grane ostavi još po 1 Y.
Zaljevaš minimalno.
Mijenjaj zemlju ako ikako možeš.
Ne gnoji.
Stavi tamo gdje je što svjetlije.

Tako do proljeća.
Pa ako bude sreće proće, mada ovisi i od sorti (neke su više osjetljive, neke manje...).

Sve u svem isplati se probati 2-3 sadnice.

lp
Mu'min
brewer

#343 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by brewer »

hvala, nemam centralno i bit ce im poprilicno hladno. ja cu ih podrezati pa cemo vidjeti hoce li prezivjeti. :)
hrastov žižak

#344 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by hrastov žižak »

@Majstore za pivo
Predpostavljam da je na posljednoj slici sorta Bolivijska duga. Kako doći do sjemena?
brewer

#345 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by brewer »

hrastov žižak wrote:@Majstore za pivo
Predpostavljam da je na posljednoj slici sorta Bolivijska duga. Kako doći do sjemena?
pa ja sam narucivao sa interneta. nesto sa ebaya, a nesto sa http://www.chileseeds.co.uk/ nije skupo zaista, doduse samo deset sjemenki dodje u kesici, ali dobro. ja sam ih sve zasijao od svake sorte po desetak u male plasticne casice i napravio sam improvizovani mini plastenik. onda sam pratio i nakon nekih dva mjeseca sam izdvojio najjace biljke pa sam ih presadio u vece case, onda je bila nakon jos dva mjeseca jos jedna selekcija gdje su otpale ove malo slabije, tako da sam na kraju u velike saksije presadio samo najvece i najjace paprike.

mislim da nisam radio ovako ovu selekciju da ne bi bas uspio onako na slijepo, jer ih je dosta bilo stvarno podbacilo... ne znam koji je razlog. valjda su pojedine sjemenke bile kvalitetnije.

najgore od svega mi je sto upravo opet cvijeta i to bas na sve strane cvjetovi i bas mi je zao jer mislim da od tih cvijetova nece nista biti jer je vec pohladno....

a zaboravih napomenuti i da sam oprasivao sa kistom i mislim da je i to imalo efekta na urod.
hrastov žižak

#346 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by hrastov žižak »

hvala na iscrpnom odgovoru. ;-)
brewer

#347 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by brewer »

hrastov žižak wrote:hvala na iscrpnom odgovoru. ;-)
nema na cemu, dabogda i tvoj ajvar bio ljut ko moj :D
hrastov žižak

#348 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by hrastov žižak »

brewer wrote:
eh da, zaboravih još upitat, koliko izađe poštarina, odprilike, pošto nisam nikad kupovao preko ebaya?
http://www.ebay.com/itm/15-seeds-Organi ... 19d465331d
ova ponuda se čini dobra.
Mu'min

#349 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Problem ko sjemenki dosta puta biva neprimjerni uslovi, obično je to hladnoća. Jedno je u prostorijama gdje je temperatura konstantno oko 22-24 C a drugo je do dolazka sa posla stan hladan ko frižider, navečer vruće, ponoći se opet ohladi pa opet do poslije podne.

Sve u svemu brewer dobro si odradio posao.

Ja polahko dijelim moje višak sadnice u saksijama. Da sam u BiH mogo bi i kome sa ovog foruma pokloniti sadnicu da proba prezimiti.
CvjetnaOaza

#350 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:
brewer wrote:
eh da, zaboravih još upitat, koliko izađe poštarina, odprilike, pošto nisam nikad kupovao preko ebaya?
http://www.ebay.com/itm/15-seeds-Organi ... 19d465331d
ova ponuda se čini dobra.
Ja sam ti pogledala i piše da je poštarina za Bosnu 3,69 US dolara.

Upravo sam se registrovala, pozdrav svim povrtlarima.
Post Reply