Odlazak u Tekiju!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ahmmed

#326 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by Ahmmed »

SenQ wrote:@izvor istine: Konacno smo svi shvatili sta si htio reci a sad te molim da ne ulazis vise na ovaj forum/temu, idi prosvijetljuj druge duse koje nisu osjetile iman i ljepotu Islama a pusti nas na miru.

Zelim da pisem/gledam/citam o tesavufu sa ljudima od razumijevanja a ne sa osobom koja drugima zeli nametnuti svoje utvrdjeno misljenje i smatrajuci da su svi drugi u krivu a da si ti samo u pravu.Osaburi malo..

Umoran sam od citanja tvojih postova, zablokira svaku temu. Pogledaj sta radis od tema/e, zavadjujes se sa bracom i sestrama, i sve da si u pravu ono sto radis od tema je uzas. Molim te produzi dalje i zelim ti sve najbolje
Eh, pa nećemo tako u Evropu ;-) Nema smisla čovjeku davati ovakve savjete.Ovo nije naše privatno vlasništvo, pa da "molimo" ljude da ne ulaze na određene teme, da ne učestvuju u njima, pa makar pišući dugačke postove, koji se nama mogu i ne moraju svidjeti. izvori istine ima isto pravo, kao ti ili ja, da diskutira, pa i da postavlja sve one velike tekstove, koji, moram priznati, nisu uvijek po mom ćeifu, ali....Jednostavno, to je njegovo pravo. Nikada nije nepristojan, a sad što svoje stavove usklađuje sa stavovima određenih islamskih autoriteta ( u određenim slučajevima i "autoriteta" ), što te njegovi stavovi nerviraju, što se razlikuju od stavova većine na ovom forumu...sve to mu ni na koji način ne uskraćuje pravo učešća u ovim pričama.

Već sam ranije rekao, za mene u svemu tome ima nekog šarma, ma koliko i ja znao zakolutati očima na određene dijelove onoga što izvori ovdje postavlja. :-)

DakleM, ne dirajte mi mog druga, da ne biste bili bJeni. :lol:
osmanlija

#327 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by osmanlija »

Treba ić u tekiju. Treba, treba.
paja patak

#328 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

osmanlija wrote:Treba ić u tekiju. Treba, treba.
:lol: :lol: :thumbup:
cat lover

#329 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by cat lover »

@->balkon
Rousseau je zamolio Voltairea da ocijeni njegovo djelo O uzrocima nejednakosti.
U odgovoru Voltaire je napisao:
»Čovjek dobije volju da hoda četveronoške, kad čita vašu knjigu«.
SenQ

#330 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

Ahmmed wrote:
SenQ wrote:@izvor istine: Konacno smo svi shvatili sta si htio reci a sad te molim da ne ulazis vise na ovaj forum/temu, idi prosvijetljuj druge duse koje nisu osjetile iman i ljepotu Islama a pusti nas na miru.

Zelim da pisem/gledam/citam o tesavufu sa ljudima od razumijevanja a ne sa osobom koja drugima zeli nametnuti svoje utvrdjeno misljenje i smatrajuci da su svi drugi u krivu a da si ti samo u pravu.Osaburi malo..
Eh, pa nećemo tako u Evropu ;-) Nema smisla čovjeku davati ovakve savjete.Ovo nije naše privatno vlasništvo,
Jest jest, od jucer otkupljeno by morasiciutekiju.com

Od sada prvo pravilo: autorima tekstova c/p odsijecamo ruke, sve prituzbe dostaviti na pomenutu adresu. :faraon:
cat lover

#331 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by cat lover »

Image
osmanlija

#332 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by osmanlija »

Od sada prvo pravilo: autorima tekstova c/p odsijecamo ruke, sve prituzbe dostaviti na pomenutu adresu.
Iako nije baš naročito pravedno, podržavam odluku. :lol: :lol:
arzuhal

#333 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arzuhal »

Ne znam jel već bio ovaj tekst, al' daj da i ja nešta...nijesam ni ja šugav! :D

Ibn Tejmijja o Abdul Kâdirovome djelu “Futuhul gajb” i tesavvufu (sufizmu)

--------------------------------------------------------------------------------

Napomena: Autor: Fouad Haddad; Prevela i prilagodila: Lejla Beglerović

Spoljni dokaz Ibn Tejmijine povezanosti sa derviškim redom kaderijâ putem lanca tri šejha pod nazivom Ibn Kudâma, dat je od strane Ibn Tajmijjinog učenika, Ibn Abdul Hâdija. Daljni unutarnji dokaz Ibn Tejmijjine sklonosti sufizmu može se vidjeti u njegovom komentaru od stotinu stranica o Gejlaniju, koji pokriva samo pet od 78 predavanja “Futûhul Gajba”, ali koji ukazuje da je Ibn Tejmijje smatrao put sufizma dragocjenim naporom i čak prijeko potrebnim za život islamske zajednice.

Komentar se može naći u 10. tomu, str. 455.-548., prvog izdanja njegova djela “Medžmu‘ fetâwâ li Šejhil Islam Ibn Tejmijje”.

Iz ovog komentara je vidljivo da Ibn Tejmijja naziva Abdul Kâdira “šejhunâ”, “naš šejh”, naziv koji nikome drugom ne daje u svom cjelokupnom opusu, kao što ne daje ni naziv “imâmunâ”, “naš imam”, nikome osim Ahmedu ibn Hanbelu.

U njegovome komentaru o “Futûhu”, Ibn Tejmijja naglašava da dominantnost Šerijata predstavlja najčvršću tradiciju u sufizmu, i u prilog ovoj tvrdnji nabraja preko dvanaest rânih učiteljâ, kao i suvremenijih šejhova, kao što je el-Ensârî el-Harâwî i Abdul Kâdir, kao i šejh ovog posljednjeg, Hammâd ed-Dabbâs:

“Ispravnost među sljedbenicima Puta – kao što je većina rânih šejhova (šujûhus-selef), kao sto su Fudejl ibn ‘Ijâd, Ibrâhîm ibn Edhem, Ma‘rûf el-Kerhî, es-Sirrî es-Sekatî, el-Džunejd ibn Muhammed i drugi rani učitelji, kao i šejh Abdul Kâdir (Gîlânî), šejh Hammâd, šejh Ebul Bejân i drugi kasniji učitelji – ne dozvoljavaju sljedbenicima Puta da se udalje od Božanske zakonske naredbe i zabrane, čak i kada ta osoba lebdi u zraku ili hoda po vodi.” (str. 516.)

U svojoj raspravi o razlikama između zakonitih oblika obožavanja i inovativnih oblika, pod nazivom “Risâletul ’ibâdâtiš-šer‘ijja vel ferku bejnehâ ve bejnel bid‘ijja” (u “Medžmû‘âtur-resâ’il vel-mesâ’il”, Bejrut, Ledžnetut-turâsil ‘arabî, tom V, str. 83.), Ibn Tejmijja nepogrešivo utvrđuje da je zakonit put i način “onih koji slijede put” (es-sâlikîn) ili “put samoprijegora” (zuhd) i onih koji slijede “ono što se zove siromaštvo i sufizam”, to jest fukarâ i sufijâ:

“Zakonit je onaj kojim se pojedinac približava Allahu. To je Allahov Put. Pravičnost, poslušnost, dobra djela, milosrđe i poštenje. To je način onih koji su na putu (es-sâlikîn), i način onih koji smjeraju ka Allahu i koji Ga obožavaju; to je put kojim idu svi koji žele ka Allahu i idu putem samoodricanja (zuhd) i religioznog prakticiranja, te onoga što se naziva siromaštvom i sufizmom i tome slično.”

Što se tiče Abdul Kâdirovog učenja da se salik treba suzdržati od dozvoljenih željâ, Ibn Tejmijja počinje (komentar) tako što određuje da je Abdul Kâdirova namjera takva da se treba odreći onih dozvoljenih stvarî koje nisu naređene, jer u njima može biti opasnost. Ali u kojoj mjeri?

Ukoliko islam u suštini uči i izvršava Božansku naredbu, onda mora postojati put kojim onaj koji zaluta može utvrditi volju Allaha u svakoj pojedinačnoj situaciji. Ibn Tejmijja dozvoljava da Kur’an i Sunnet ne mogu pokriti svaki pojedinačni događaj u životu vjernika. Ali, ukoliko oni koji tragaju za Allahom žele postići ujedinjenje volje i želje, mora postojati način za onoga koji se izgubi da utvrdi Božansku zapovijed u svakoj njenoj pojedinosti.

Ibn Tejmijjin odgovor je primjena zakonskog koncepta idžtihada na duhovni put, naročito na ideju ilhama ili inspiracije.

U svojim naporima da postigne jedinstvo njegove volje sa Allahovom, istinski sufija dostiže stanje kada ne želi ništa drugo nego da otkrije veće dobro, akciju koja je najdraža i najmilija Allahu. Kada ga spoljni šerijatski argumenti ne mogu jasno usmjeriti u tim stvarima, može se osloniti na standardne sufijske koncepte osobne inspiracije (ilham) i intuitivne percepcije (zevk):

“Ukoliko sâlik kreativno usmjeri svoje napore ka spoljnim šerijatskim indikacijama i ne vidi nikakvu jasnu mogućnost za svoj odabrani postupak, može biti inspirisan – zajedno sa dobrotom namjere i strahopoštovanja prema Allahu – da izabere superiorniji postupak od dva.

Ova vrsta inspiracije (ilham) je indikacija koja se odnosi na istinu. To može biti čak i jači pokazatelj, nego slabe analogije, hadisi slaboga seneda (lanca prenosilaca na osnovu čega se i ocjenjuje vjerodostojnost konkretne predaje), slabi doslovni argumenti (zevâhir), i slab istishâb koji primjenjuju mnogi istraživači principâ, razlikâ, i sistematiziranja fikha.” (str. 473.)

Ibn Tejmijja zasniva ovaj stav na principu da je Allah stvorio čovječanstvu prirodnu sklonost ka istini (str. 474.), a kada ova sklonost nalazi osnovu u realnosti vjere, i bîva osvijetljena učenjima Kur’ana, a onaj koji je odlutao od puta jos uvijek ne može odrediti preciznu volju Allahovu u određenim slučajevima, onda će mu njegovo srce ukazati na povoljan postupak. On smatra da je takva inspiracija jedan od najjačih autoriteta u takvoj situaciji.

Naravno, onaj koji je odlutao s puta ponekad će griješiti, pogrešno vođen svojom inspiracijom ili intuitivnim poimanjem situacije, kao što ponekad griješi i mudžtehid. Ali, kaže on, čak kada mudžtehid odnosno nadahnuta osoba i skrene za tren s puta, i dalje je poslušna.

Okretanje ilhamu i zevku ne znači da pojedinac slijedi svoje hirove ili osobne preference. (str. 479.) U svom pismu upućenom Nasr el-Menbidžiju (“Medžmû‘âtur-resâ’il vel-mesâ’il”, tom I, str. 162), on kvalificira ovu intuiciju kao “informisanu vjeru” (ez-zevk el-îmânî). Njegov stav je, kao i u komentaru o “Futûhu”, da je inspirativno iskustvo po prirodi nejasno i da se treba kvalificirati i informirati na osnovu kriterija iz Kur’ana i Sunneta.

Po njemu, ni to ne može dovesti do izvjesnosti istine, ali može dati vjerniku čvrsto stanovište za izabiranje vjerovatno ispravnijeg postupka u datoj situaciji i pomoći mu da podredi svoju volju, u pojedinim detaljima svoga života, volji Stvoritelja i Zapovjednika.

Također i druga njegova djela obilno hvale tesavvufsko učenje. Naprimjer, u svojoj knjizi “El-ihtidžâdžu bil Kader”, (Kairo, el-matbe‘a es-selefijja, 1394/1974., str. 38.), on brani sufijsko isticanje ljubavi prema Allahu i njihov voluntarni prije nego intelektualni pristup religiji, da je u skladu sa učenjima Kur’ana, čvrstih hadisâ i idžmâ‘a selefa (prve generacije vjernikâ):

“Što se tiče sufijâ, oni potvrđuju ljubav (prema Allahu), i ovo je stvar koja je očiglednija među njima nego druge stvari. Osnova njihovog Puta (tarîka) je jednostavno volja i ljubav. Potvrđivanje ljubavi prema Allahu je dobro poznato u govorima njihovih starijih i novijih učitelja, kao što je to potvrđeno i u Knjizi te Sunnetom, a u skladu sa mišljenjem selefa.”

http://znaci.com/razumijevanje/art264_0.html
SenQ

#334 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

Lajkam ti ovu stranicu, a za c/p tekst: Pruzi ruku ! :sax:
strongwoman

#335 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by strongwoman »

Eh ovo sto sam cula neku noc od jednog Sejha vam moram prenijeti. Kaze "Zene su stvorene samo 20% od materijalnog (stvorene su od Ademovog rebra), a 80% od duhovnog, a muskarci obrnuto". Zato su zene posebne, zato se zene vise brinu od muskaraca, prije mogu postici deredzu sehida nego muskarci (zeni je potrebno 40 dana, a muskarcu 40 godina)...
Strpljiva

#336 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by Strpljiva »

lejlatab wrote:Eh ovo sto sam cula neku noc od jednog Sejha vam moram prenijeti. Kaze "Zene su stvorene samo 20% od materijalnog (stvorene su od Ademovog rebra), a 80% od duhovnog, a muskarci obrnuto". Zato su zene posebne, zato se zene vise brinu od muskaraca, prije mogu postici deredzu sehida nego muskarci (zeni je potrebno 40 dana, a muskarcu 40 godina)...
Lijepo je biti žena :)
strongwoman

#337 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by strongwoman »

Od istog tog Sejha sam cula i ovo:
"Možeš biti lijep onoliko koliko te je lijepi Gospodar stvorio lijepim, ali zato DOBAR ČOVJEK možeš biti koliko ti srcu drago, u tome te Bog nije ograničio. I onda si još ljepši insan! :)"
arzuhal

#338 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arzuhal »

Strpljiva wrote:
lejlatab wrote:Eh ovo sto sam cula neku noc od jednog Sejha vam moram prenijeti. Kaze "Zene su stvorene samo 20% od materijalnog (stvorene su od Ademovog rebra), a 80% od duhovnog, a muskarci obrnuto". Zato su zene posebne, zato se zene vise brinu od muskaraca, prije mogu postici deredzu sehida nego muskarci (zeni je potrebno 40 dana, a muskarcu 40 godina)...
Lijepo je biti žena :)
Sad su mi neke stvari jasnije :D
SenQ

#339 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

Dok sam slusao Bugarija na jednom predavanju on je rekao-:
Lahko je zeni dostici najvece stepene, samo drzi svoga muza 40 dana nasmijanim i usavrsila je svoju dusu. :D
strongwoman

#340 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by strongwoman »

SenQ wrote:
Lahko je zeni dostici najvece stepene, samo drzi svoga muza 40 dana nasmijanim i usavrsila je svoju dusu. :D
A muskarac mora drzati zenu nasmijanom 40 godina, da bi usavrsio svoju dusu...
arzuhal

#341 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arzuhal »

lejlatab wrote:
SenQ wrote:
Poznata mi je cijela priča o tih 40 dana/godina...Suština tog kazivanja (što cijeloj priči daje drugi smjer) je u zadovoljstvu muškarca svojom suprugom ili žene svojim suprugom.
Taj šejh je veoma mudro postupio i rekao je samo ono što je nanijetio da kaže :D I ja bih tako postupio, a nisam šejh :lol:
bijela

#342 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bijela »

:lol: ja ba, ovo je taman onoliko dvosmisleno koliko i treba biti kad je govor o m-ž odnosima :D
SenQ

#343 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

lejlatab wrote:
SenQ wrote:
Istina :-D

Prvo vrlo je tesko ikoga drzati sretnim i 4 dana a da ne govorimo 40 dana ali imat cete dosta posla oko nas :D

A sa druge strane covjeku ce biti i jos teze, ali uglavnom poenta i sljedjenje navedenoga jesu savrsene smjernice u Islamu za savrsen i skladan brak.

@arzuhal: Jesi jesi, ti si nas forumski sejh. Nema bjezanja od obaveze :lol:
paja patak

#344 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

izvori istine wrote:Prvi video je sa ove stranice pa vi prosudite koliko se ove radnje kose sa serijatom, a sufije same kazu da zive po njemu...

http://www.youtube.com/watch?v=hFkLy-0UDQk

Na drugom video se vide sufije koje su okrenute prema kaburu jednog sufijskog sejha i uce dovu...

http://www.youtube.com/watch?v=zjeS2pnP ... re=related
get a life dude 8-)
bijela

#345 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bijela »

nekidan ponovo čitam o šejhu Afganiju i tamo njegove riječi koje ću parafrazirati:

zar se muslimani ne mogu složiti pa da budu jedinstveni? ne očekujem da možemo imati jednog vladara, ali se nadam da nam naša vjera može biti obrazac jedinstva, a Kur'an svim muslimanima sultan.

Gospodar Uzvišeni dao rahmet njegovoj napaćenoj duši, kakve je snove ona sanjala....
strongwoman

#346 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by strongwoman »

Izvori istine,
citajuci tvoje postove sve se svodi na "kad je Islam nastao", "to Islam nije priznavao"... itd..
Pa hajmo onda svi jahati na devama, a ostali neka voze automobile, a ti se ostavi interneta jer tada nije ni postojao i vjerovatno po tvom misljenju je haram...
Allah selamet, ne znam zasto se toliko trudis da sve opovrgnes, pusti nas koji volimo tekije da idemo da velicamo svoga Stvoritelja i da donosimo salavate na Bozijeg poslanika Muhammeda s.a.v.v. i na njegovu cestitu i casnu porodicu i Ehli Bejt, a ti slijedi put za koji ti smatras da je ispravan...
Neces ti odgovarati za nas, kao ni mi za tebe...
Strpljiva

#347 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by Strpljiva »

SenQ wrote:
Milina me obuzeme kada čitam ovakve postove.
strongwoman

#348 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by strongwoman »

Evo jos jedne sejhove savjetodavne:

"Možeš biti lijep toliko koliko te je lijepi Gospodar stvorio lijepim, ali zato DOBAR ČOVJEK možeš biti koliko ti srcu drago, u tome te Bog nije ograničio. I onda si još ljepši insan! :)
Strpljiva

#349 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by Strpljiva »

lejlatab wrote:Evo jos jedne sejhove savjetodavne:

"Možeš biti lijep toliko koliko te je lijepi Gospodar stvorio lijepim, ali zato DOBAR ČOVJEK možeš biti koliko ti srcu drago, u tome te Bog nije ograničio. I onda si još ljepši insan! :)

Ovakvu ljepotu samo u islamu možeš naći.
vekil

#350 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by vekil »

Vela havle...
Kopiras bez izuna, halal olsun, ne vrijedi se prepirati...
Allah je u srcima našim, farz nam je život, a ti budi hrabar da nas nazivaš hereticima...
Selam!
Last edited by vekil on 20/04/2010 22:40, edited 1 time in total.
Post Reply