O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
-
bogat_u_dusi
#326 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Kazu covjek je s onima koje voli. U istinu ljubav prema Allahu i njegovom Poslaniku s.a.v.s., njegovoj porodici i ashabima nekada preteknu sva covjekova dijela i podignu ga na vece stepene nego neko dobro dijelo koje ucini za sebe.
Jedan hadis sahih koji je zabiljezio Tirmizi u svojoj zbirci hadisa kaže da je poslanik s.a.v.s. rekao sljedeće:
"Došao mi je moj Gospodar tj. u snu ". i rekao mi: "Muhammede, reci: "O Allahu, molim Te za Tvoju ljubav i ljubav onoga koji Te voli i za dijelo koje će me odvesti do Tvoje ljubavi."
I uistinu njegovo društvo su za života činili oni koji su Allaha i njegovo Poslanika s.a.v.s. voljeli i na onome svijetu će iste sresti u svojoj blizini.
Mi bismo voljeli da smo bili njegovi savremenici i svako od nas ima nepremostivu zelju da vidi Allahovo lice, Allahove poslanike, njihove sljedbenike vjernike i medju njima njihove prisne prijatelje u dobru i u Islamu. Međutim ako dijelima takvo što nedosegnemo, onda nam jedino ljubav prema Allahu i njegovom poslaniku s.a.v.s. kao i Islamu može pomoći.
Allah nas je učinio ljudima ovoga vremena i svako vrijeme će donjeti nove kušnje za muslimane, nek svako pogleda u Poslanika s.a.v.s. kao u ogledalo i nek vidi mane koje ima, nek pogleda u njegovu porodicu i drugove i doista vidjecemo dosta svojih mana u nasem izrazu. Najbolji medju nama je onaj koji se Allaha najvise boji, a Allahov poslanik s.a.v.s. ga se najvise bojao. Kajao se i po stotinu puta dnevno. Koliko se mi kajemo za ono sto radimo i koliko smo u ustrajni onome sto radimo a dobro je i koliko smo ustrajni u onome sto je zlo po nas? To nek odvaga svak od nas. Allahov poslanik s.a.v.s. je bio blag, komunikativan, vedrog lica, otvorenog srca i pun ljubavi i milosti. Kakvi smo mi? Prastao je ono sto nisu mnogi bili u stanju da oproste nikada i kada pogledate kolicinu zuluma koju su mu nanjeli musrici, on opet nijednom nije osjetio potrebu da se osveti. Sabur bi prevagnuo prije srdzbe, dobrota prije zla. Cak ni o nevjernicima nije pricao na nacin na koji su oni pricali o njemu. A pogledaj te kako mi pricamo danas medju sobom. Doista onaj koji trazi uzora najboljeg uzora ce naci u njemu. Ko trazi Allahovu ljubav, pa doista mora da voli one koje je Allah dz.s. volio, od poslanika do vijernika roba koji je s Islamom dobio osloboođenje. Allahov poslanik s.a.v.s. je dobrom vezivao muslimane, bratimio ih i cinio da se isti Kur`ana cuvaju jer je to Allahovo uže i u sebi je ostavio najbolji primjer kakav čovjek treba biti prema drugim ljudima. Doista kada se zapitamo koliko smo mu mi slični i koliko smo mi spremni prihvatiti ono što je on prihvačao i stoječi pretrpio. Citav njegov zivot imamo opisan u stotine knjiga, a koliko smo puta pozeljeli biti kao on, a nismo se s njegovim zivotom dostojno ni upoznali. Previse je situacija iz njegovog zivota, koje smo mi prezivjeli a da pritome nismo postupili kao on. Sjetimo se kad smo mi na necije zlo dobrom uzvratili.
Zamislite gromadu od čovjeka kojeg pođu ubiti, pa onda do njega dođu i prime Islam, isti oni koji su mu do juće bili neprijatelji. Allahov poslanik s.a.v.s. je citav jedan model života ostavio u svome sunnetu nama, uistinu kada bi se upoznali sa zivotom poslanika s.a.v.s. barem s onim kako je imati cisto srce i bez zlobe, doista bi se na velikom stepenu uzdigli.
Stoga molimo Allaha ono sto ga je molio poslanik s.a.v.s., a to je da nam podari ljubav Svoju i ljubav onoga ko Allaha voli, kao i za dijela koja ce nas odvesti do Allahove Milosti. Dovimo jedni za druge i cinimo sve da budemo slicniji svome poslaniku s.a.v.s. barem po dobru koje zelimo drugima jer doista dobar musliman zeli vise drugima nego sebi i za to ne trazi nikakvu zahvalu, jer dovoljno mu je ono sto mu je Allah dz.s. obecao.
Svako dobro vam zelim na ovome i na onome svijetu, kao i cista srca i vise dobra, te kabul post i to da bolji i jaci izadjete iz mjeseca ramazana, te vas Allah ucini potpunijim i boljim i onima s kojima je zadovoljan na ovome i na onome svijetu. Amin
Jedan hadis sahih koji je zabiljezio Tirmizi u svojoj zbirci hadisa kaže da je poslanik s.a.v.s. rekao sljedeće:
"Došao mi je moj Gospodar tj. u snu ". i rekao mi: "Muhammede, reci: "O Allahu, molim Te za Tvoju ljubav i ljubav onoga koji Te voli i za dijelo koje će me odvesti do Tvoje ljubavi."
I uistinu njegovo društvo su za života činili oni koji su Allaha i njegovo Poslanika s.a.v.s. voljeli i na onome svijetu će iste sresti u svojoj blizini.
Mi bismo voljeli da smo bili njegovi savremenici i svako od nas ima nepremostivu zelju da vidi Allahovo lice, Allahove poslanike, njihove sljedbenike vjernike i medju njima njihove prisne prijatelje u dobru i u Islamu. Međutim ako dijelima takvo što nedosegnemo, onda nam jedino ljubav prema Allahu i njegovom poslaniku s.a.v.s. kao i Islamu može pomoći.
Allah nas je učinio ljudima ovoga vremena i svako vrijeme će donjeti nove kušnje za muslimane, nek svako pogleda u Poslanika s.a.v.s. kao u ogledalo i nek vidi mane koje ima, nek pogleda u njegovu porodicu i drugove i doista vidjecemo dosta svojih mana u nasem izrazu. Najbolji medju nama je onaj koji se Allaha najvise boji, a Allahov poslanik s.a.v.s. ga se najvise bojao. Kajao se i po stotinu puta dnevno. Koliko se mi kajemo za ono sto radimo i koliko smo u ustrajni onome sto radimo a dobro je i koliko smo ustrajni u onome sto je zlo po nas? To nek odvaga svak od nas. Allahov poslanik s.a.v.s. je bio blag, komunikativan, vedrog lica, otvorenog srca i pun ljubavi i milosti. Kakvi smo mi? Prastao je ono sto nisu mnogi bili u stanju da oproste nikada i kada pogledate kolicinu zuluma koju su mu nanjeli musrici, on opet nijednom nije osjetio potrebu da se osveti. Sabur bi prevagnuo prije srdzbe, dobrota prije zla. Cak ni o nevjernicima nije pricao na nacin na koji su oni pricali o njemu. A pogledaj te kako mi pricamo danas medju sobom. Doista onaj koji trazi uzora najboljeg uzora ce naci u njemu. Ko trazi Allahovu ljubav, pa doista mora da voli one koje je Allah dz.s. volio, od poslanika do vijernika roba koji je s Islamom dobio osloboođenje. Allahov poslanik s.a.v.s. je dobrom vezivao muslimane, bratimio ih i cinio da se isti Kur`ana cuvaju jer je to Allahovo uže i u sebi je ostavio najbolji primjer kakav čovjek treba biti prema drugim ljudima. Doista kada se zapitamo koliko smo mu mi slični i koliko smo mi spremni prihvatiti ono što je on prihvačao i stoječi pretrpio. Citav njegov zivot imamo opisan u stotine knjiga, a koliko smo puta pozeljeli biti kao on, a nismo se s njegovim zivotom dostojno ni upoznali. Previse je situacija iz njegovog zivota, koje smo mi prezivjeli a da pritome nismo postupili kao on. Sjetimo se kad smo mi na necije zlo dobrom uzvratili.
Zamislite gromadu od čovjeka kojeg pođu ubiti, pa onda do njega dođu i prime Islam, isti oni koji su mu do juće bili neprijatelji. Allahov poslanik s.a.v.s. je citav jedan model života ostavio u svome sunnetu nama, uistinu kada bi se upoznali sa zivotom poslanika s.a.v.s. barem s onim kako je imati cisto srce i bez zlobe, doista bi se na velikom stepenu uzdigli.
Stoga molimo Allaha ono sto ga je molio poslanik s.a.v.s., a to je da nam podari ljubav Svoju i ljubav onoga ko Allaha voli, kao i za dijela koja ce nas odvesti do Allahove Milosti. Dovimo jedni za druge i cinimo sve da budemo slicniji svome poslaniku s.a.v.s. barem po dobru koje zelimo drugima jer doista dobar musliman zeli vise drugima nego sebi i za to ne trazi nikakvu zahvalu, jer dovoljno mu je ono sto mu je Allah dz.s. obecao.
Svako dobro vam zelim na ovome i na onome svijetu, kao i cista srca i vise dobra, te kabul post i to da bolji i jaci izadjete iz mjeseca ramazana, te vas Allah ucini potpunijim i boljim i onima s kojima je zadovoljan na ovome i na onome svijetu. Amin
- bijela
#327 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
preporucujem
-
shillen
#328 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Rekao je Allahov Poslanik saws;
"Dosao mi je Dzibril a.s pa rekao;
O Muhamede, zivi kako hoces ali znaj da
ces umrijeti, voli koga hoces ali znaj da
ces se od njega rastati, radi sta hoces ali
znaj da ce ti se za to sudit !
"Dosao mi je Dzibril a.s pa rekao;
O Muhamede, zivi kako hoces ali znaj da
ces umrijeti, voli koga hoces ali znaj da
ces se od njega rastati, radi sta hoces ali
znaj da ce ti se za to sudit !
- arzuhal
#329 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
@bogat_u_dusi
Amin velim na tvoje dove, Allah ti se smilovao, baš zbog takvih razmišljanja i otvorih ovu temu
Evo ti jedan hadis:
El-ginaa, gine-n-nefsi/Pravo bogatstvo je bogatstvo duše!

Amin velim na tvoje dove, Allah ti se smilovao, baš zbog takvih razmišljanja i otvorih ovu temu
Evo ti jedan hadis:
El-ginaa, gine-n-nefsi/Pravo bogatstvo je bogatstvo duše!
- bijela
#330 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
šta znači ono kad učimo na mevludu
"Ahmed Muhammed Mustafa Ra salavat"?
šta je ono RA? il ja pogrešno čujem
"Ahmed Muhammed Mustafa Ra salavat"?
šta je ono RA? il ja pogrešno čujem
- HomeSweetHome
#331 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ja kontam da bi to prije moglo biti Ya, ne u smislu vokativa nego... Posto kod nas ono mevlud ima dosta turskog, moglo bi biti kao Ahmed Muhammed Mustafa'ya Salavat - salavat na Ahmed Muhammed Mustafu 
Jesam li mnogo lupila?

Jesam li mnogo lupila?
- bijela
#332 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
pa to je tvoje logičnije,
ali zašto ja čujem RA
ali zašto ja čujem RA
- HomeSweetHome
#333 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
E, to ti ne znam, mozda i jest' Ra...
- paja patak
#334 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
to RA ne postoji
sve se to kaze osim RA
malo ti se "prislusa" (na fazon PRIVIDJA) 
-
Salik
#335 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Nema nista od tog govora, zato sto Muavija nije hteo to.Samo zato.Trebas svatiti,da ljudi slede Muavija, i to prihvatiti.E-B wrote:Neznam otkud ti ovaj ovakav poslanikov (s) govor sa oprosnog hadza odrzanog na Gadhir Khumu (mjestu izmedju Mekke i Medine), jer u ovom govoru nema ni rijeci od onog sto se inace iz tog iz tog govora prenosi u Muslimovoj zbirci hadisabogat_u_dusi wrote:Svevremena poruka Poslanika s.a.v.s. sa oprosnog hadza:
....
A evo i dio iz tog govora iz Muslimive zbirke hadisa
... ja medju vama ostavljam dvije vazne stvari: Jedna je Allahova knjiga u kojoj je uputa i svjetlo, pa se drzite cvrsto Allahove knjige i prihvatite se nje. Opomenu nas da se cvrsto drzimo Allahove knjige a onda rece: Druga je moja porodica. Podsjecam vas na moju porodicu ...
Sahih Muslim; knjiga31; hadis #5920 --->Direktan link
Neznam zasto u poslanikovom (s) govoru kojeg nam prenosis nema upozorenja o "Te dvije vazne stvari" a kojih se trebamo drzati. Dali je to iz pisceve nepaznje ili zato sto je pisac iz nekog razloga zelio da muslimani koji to budu citali ne ukapiraju da im je neophodno drzati se Qur'ana i poslanikove porodice (a.s) tj ehlul-bejta.
Ali nejse, ovim citatom iz sahih Muslima ja sam ispravio gresku tog pisca
Selam
Izvinite sto neznam dobro pricati bosanski,ali snacicuse nekako.
- arzuhal
#336 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Sasvim dobro čuješ to RA, ne čini ti se. I ja sam se dugo pitao o čemu se radi (al' bez neke velike potrage za odgovorom), a onda sam nekad usput saznao - i haman da nisam najbolje upamtio o čemu se tačno radibijela wrote:pa to je tvoje logičnije,
ali zašto ja čujem RA
Uglavnom, vrlo dobro čuješ, za razliku od nekih
- bijela
#337 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
e pa hvala ti đe čui i đe ne čuo
ne znaš kolika misterija u mom životu je upravo riješena
a ovo:
kod mene je ovako skoro stalno 
ne znaš kolika misterija u mom životu je upravo riješena
a ovo:
arzuhal wrote:i haman da nisam najbolje upamtio o čemu se tačno radi![]()
- HomeSweetHome
#338 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
bujrum, po jednu poslije iftara

halalite, sala
i da ne bude totalni OT, hvala ti Arzulah sto si nas opet necemu novom naucio

halalite, sala
i da ne bude totalni OT, hvala ti Arzulah sto si nas opet necemu novom naucio
- arzuhal
#339 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Da se to meni ne obije o glavu, nešta pričam a niđe me nema, a ljudi svašta pomisle...HomeSweetHome wrote: hvala ti Arzulah sto si nas opet necemu novom naucio
Al' pazi ovamo, šta ti je držat se sunneta, šta je slijedit Pejgambera, alejhi-salatu we selam...
Ako bi neki postač popio ili pojeo nešto u neznanju, u zaboravu - ne bi time pokvario post jer sve tako popijeno ili pojedeno se smatra Allahovim čašćenjem tog postača. Ne bi time pokvario post
Ali ako bi neki postač zijevao i pri tom mu niz grlo skliznula kap kiše ili pahuljica snijega - post bi mu bio pokvaren. Zašto? Zato što nije učinio ono što bi onemogućilo da ta kapljica ili pahulja dospiju u grlo - nije stavio ruku na usta prilikom zijevanja. A to je Pejgamber rekao da činimo, iako sam nikad nije zijevao, alejhi-salatu we selam. Dake - ne slušaš svog Pejgambera, odmah si u minusu, sa mogućnošću daljeg propadanja. Ne postupiš po nečemu što ti se čini sitnim - i izgubiše nešto krupno.
Da nas Gospodar učini od onih koji se drže i slijede put svog Poslanika, alejhi-selam.
- HomeSweetHome
#340 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Aminarzuhal wrote:Da nas Gospodar učini od onih koji se drže i slijede put svog Poslanika, alejhi-selam.
- sadowl
#341 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
arzuhal wrote:Da se to meni ne obije o glavu, nešta pričam a niđe me nema, a ljudi svašta pomisle...HomeSweetHome wrote: hvala ti Arzulah sto si nas opet necemu novom naucio
Al' pazi ovamo, šta ti je držat se sunneta, šta je slijedit Pejgambera, alejhi-salatu we selam...
Ako bi neki postač popio ili pojeo nešto u neznanju, u zaboravu - ne bi time pokvario post jer sve tako popijeno ili pojedeno se smatra Allahovim čašćenjem tog postača. Ne bi time pokvario postNema boga osim Allaha, ba
![]()
Ali ako bi neki postač zijevao i pri tom mu niz grlo skliznula kap kiše ili pahuljica snijega - post bi mu bio pokvaren. Zašto? Zato što nije učinio ono što bi onemogućilo da ta kapljica ili pahulja dospiju u grlo - nije stavio ruku na usta prilikom zijevanja. A to je Pejgamber rekao da činimo, iako sam nikad nije zijevao, alejhi-salatu we selam. Dake - ne slušaš svog Pejgambera, odmah si u minusu, sa mogućnošću daljeg propadanja. Ne postupiš po nečemu što ti se čini sitnim - i izgubiše nešto krupno.
Da nas Gospodar učini od onih koji se drže i slijede put svog Poslanika, alejhi-selam.
Nije da nisam znao sve ovo što si napisao, ali odavno ljepši pristup nisam vidjeo ni cuo ..
Da te Allah nagradi na znanju koje nam prenosis i na ovaj nacin.
- Callahan44
- bijela
#345 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
pa ovaj čovjek je kralj
,
ali ne znam naći video a da nije na FB...
Kad legnemo sanjali smo nešto drugo,
ustvari, maštali smo o nečemu drugome...
znači, po prvi put
stopalo je zagazilo na srčano prijestolje,
Allahov Poslanik je prvi put zakoračio u naše snove
i mi njemu kažemo:
dobrodošao, ja Resullallah!
ali ne znam naći video a da nije na FB...
Kad legnemo sanjali smo nešto drugo,
ustvari, maštali smo o nečemu drugome...
znači, po prvi put
stopalo je zagazilo na srčano prijestolje,
Allahov Poslanik je prvi put zakoračio u naše snove
i mi njemu kažemo:
dobrodošao, ja Resullallah!
- bijela
#346 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
žao mi je na one
koji su na njegovo mjesto
posadili neke drugo,
žao mi je.
ni sebi ne mogu da oprostim!
za ovo što se radi,
ne mogu naći opravdanje, žao mi je
nije on čovjek na čije se mjesto može
staviti neko drugi.
koji su na njegovo mjesto
posadili neke drugo,
žao mi je.
ni sebi ne mogu da oprostim!
za ovo što se radi,
ne mogu naći opravdanje, žao mi je
nije on čovjek na čije se mjesto može
staviti neko drugi.
- arzuhal
#347 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ja Rabbi... 
- bijela
#348 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Za tebe bih žrtvovao i oca i majku, Allahov Poslaniče,
da si sjedio samo sa sebi dostojnima - nikad mi s tobom ne bi sjedili, da si se ženio samo sa sebi dostojnim - nikad se od nas ne bi oženio, da si jeo sa sebi dostojnim - nikada s nama ne bi ništa pojeo,
ali ti si, Allaha mi, s nama sjedio, od nas se ženio, i s nama jeo, vunenu odjeću oblačio, magarca jahao, iza sebe jahača primao, sa zemlje hranu jeo, prste poslije jela lizao - sve iz svoje skromnosti,
da je Allahov selam na tebe!
(hazreti Omer ibn Hattab)
da si sjedio samo sa sebi dostojnima - nikad mi s tobom ne bi sjedili, da si se ženio samo sa sebi dostojnim - nikad se od nas ne bi oženio, da si jeo sa sebi dostojnim - nikada s nama ne bi ništa pojeo,
ali ti si, Allaha mi, s nama sjedio, od nas se ženio, i s nama jeo, vunenu odjeću oblačio, magarca jahao, iza sebe jahača primao, sa zemlje hranu jeo, prste poslije jela lizao - sve iz svoje skromnosti,
da je Allahov selam na tebe!
(hazreti Omer ibn Hattab)
- mali Ninja
#349 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
povedi nas k'o ashabe kroz kapije svjetlosne ....
- Quaresma
#350 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
mali Ninja wrote:povedi nas k'o ashabe kroz kapije svjetlosne ....