Taman onako kako on govori.[/quote]
Neme to veze, to više i ptice na grani znaju. Pa donesen je zakon o pokretačima otpora a kao datum uzet je mart 1991.
Ništa buraz, pito čovjek gorezateznistub wrote:I šta s tim?ganjeta wrote:Ramazan je bio februar-mart 1992. ja mislim...
Linije nikle za Bajram? Rovove četnici iskopali drugi dan Bajrama? Oružje stiglo isti dan...
Memli strana opstine Novi GradAli Kemal wrote:Gdje je to bilo zivota ti. Mislim vjerujem ti, samo me interesuje koje je to naselje? Pade mi na pamet Sokolovic kolonija, Brijesce, podrucje Vogosce?riko-ga wrote:Pa naravno da nije morao.Nisi morao ni 93 kada je bas stani-paniNe bi se zakleo 100% jel bilo Novembar/Decembra 91 ili Januar 92 al smo drzali straze nocu.E sada kada bi rekao kako je to izgledalo ispao bi smijesam narocito ovim mladjim od 92 godista
.Znaci pada mrak mi izlazimo ispred kuca i kao strazarimo.Posto je naselje mjesovito(Srbi-Bosnjaci tada Muslimani)mi kao pazimo da nas oni ne vide da drzimo strazu a isto tako i oni se kao kriju da mi ne prikjetimo nji.Dodje jutro sve normalno.Jesi se naspavao komsija ide se na posao ko radi i tako to.Prodje naprimjer 10-15 dana i kao skontamo da smo se izofirali i mi i oni sjednemo da se kao dogovorimo da drzimo zajednicke straze.I to i uradimo.Drzimo kao strazu da ko sa strane ne bi napravio kakav belaj.I ponovo nakon 15-20 dana kao situacija se smirila(mislim na TV-eu
) i kao nema potrebe vise sa strazama.Prestane se strazariti noc dvije i eto nekoga i kaze: Nap:pa ovi opet drze straze vidio ih kad sam se vracao iz druge eno ih u Mitrovoj garazi
I sta ces vec mi ponovo u Ademovi garazu da drzimo strazu.
Sada kad bi me upitao od koga smo je drzali to jeste zbog koga Bog me ubio ako bi znao![]()
Aljo kaze rata nece biti, a tusi oruzje. E ko je upravljao nasim zivotimazateznistub wrote:De dijete, idi gledaj turske serije. Čuj gluposti ko me natjerao... A sto se oružja tiće poklonila SDA
za 1300 KM![]()
Ja se tebi zatezni stube izvinjavam, eto izgleda da su neki dijelovi grada ipak dosegli nenormalni zivot malo ranije zahvaljujuci SDA.
Ja i dalje ne znam gdje je to bilo, jer je to izgleda izvedeno super tajno za ostatak grada, ali vjerujem zateznom stubu.
riko-ga wrote: Memli strana opstine Novi Grad.No treba reci da se ne moze generalizirati situacija u Sarajevu u to vrijeme.Pa i u Maju 92 si imao naselja gdje su se cudom cudili sto se strazari?Dakle svaka ulica je prica za sebe.Sve je zavisilo u kom djelu grada je ulica.Ko je zivjeo u toj ulici(mislim porijeklo stanovnistva vecinsko).Da se napise 150 istiniti prica o Sarajevu Decembar 91-Maj 92 ostalo bi prostora za nedoreceno.Prema tome nemoj generalizirati stvari.
Sta si ti mogao raditi pod velom tajne, ozbiljno, ako bi te starci ubili od batina da su saznali. Neko kao cuva strazu i dodje stari i za usi ga odvuce kucismurf wrote:Memli strana Starog grada od oktobra '91. Spremali se intenzivno ali smo komentarisali da nece kod nas zapucati, mozda po Krajini i Hercegovini te ni nakon martovskih barikada ne promjenismo misljenje i pricu. Mladost - ludost, ali da smo radili pod velom tajne jesmo jer nikakva utoka ili puska nas ne bi spasili od batina nasih staraca da su nas provalili.
I opet smo se nasli zateceni u aprilu...
Ja mislim da sam u oktobru 1991 kupio Sony tv, 51 cm u nekom divljem free shopu negdje iznad bolnice Jagomir.smurf wrote:Memli strana Starog grada od oktobra '91. Spremali se intenzivno ali smo komentarisali da nece kod nas zapucati, mozda po Krajini i Hercegovini te ni nakon martovskih barikada ne promjenismo misljenje i pricu.
E ko vas je na to nagovorio sam da mi je znatismurf wrote:Mladost - ludost, ali da smo radili pod velom tajne jesmo jer nikakva utoka ili puska nas ne bi spasili od batina nasih staraca da su nas provalili.
Nije nikakvo cudo, vecina raje je i dalje zatecenosmurf wrote:I opet smo se nasli zateceni u aprilu...
Ja stvarno ne pamtim da je u oktobru '91 bilo ikakvih potreba da se cuvaju ulice, dzamije, kuce itd. Ja '91 isao na more, a ti mijenjao dokumente, cuvao straze, kuce, ulice, dzamije, cistio pusku.smurf wrote:Sta? Ma cuda![]()
Al' sa 16-17 godina u onaj vakat sigurno nisi smio biti izofiran da imas oruzje pa taman to bila vodovodna cijev sa patronom men' se cini 12-ka... Drugi vakat odrastanja i postivanja autoriteta koji su predstavljali roditelji, komsije, milicioneri i svi oni su bili spremni da izgrednika oderu od batina. Ali smo pazili na mahalu, cuvali dzamije, kuce... Bila je to igranka samo takva, prijavljivali licne karte kao izgubljene, vadili nove a na starim prekucavali datume rodjenja kako bi mogli ici na obuke...
Helem nejse, da nije bilo te "igre" ja bih vjerovatno kada je sve pocelo i ostao medju svojim zidovima i cekao da neko i nesto rijesi.
U prvih po' godine rata, moj dobar jaran se prijavio jedno cetiri puta u TO i kada god bi "zagustilo" dosao bi mu stari i demobilisao ga. Nakon par dana, prodje frtutma eto jarana opet na liniju.
Ali Kemal wrote:
Ja mislim da sam u oktobru 1991 kupio Sony tv, 51 cm u nekom divljem free shopu negdje iznad bolnice Jagomir.
Znaci ja kupujem TV, a raja vec strazari![]()
Jugoslovenska narodna armija je već krajem 1991. godine počela pripremati opsadu Sarajeva uređujući artiljerijske i druge vatrene položaje na Trebeviću i drugim planinama i brdima oko Sarajeva. Sarajevske patriote sve su to tajno snimile kamerama, a presretali su i depeše starješina JNA i čelnika SDS-a u kojima je pisalo da će stari dio Sarajeva biti „raznesen granatama i raketama“.
Šokantne depeše
Kada su građani Sarajeva krajem novembra 1991. u naselju Bistrik zaustavili šlepere JNA, koji su prevozili granate i rakete, a vozači pokazali otpremnice kao da prevoze banane, nastala je dvodnevna drama.
U toj atmosferi čelnici Teritorijalne odbrane i Stanice javne bezbjedonsti sarajevske općine Stari Grad obavijestili su javnost o novim artiljerijskim položajima JNA oko Sarajeva, i cijevima okrenutim prema gradu, kao i apokaliptičnim depešama. Narednih dana već su emitovani i televizijski snimci tih artiljerijskih položaja oko Sarajevu. Glasnogovornici JNA su uvjeravali kako to oni samo vrši redovne vojne vježbe.
Izvjesno je da su Jugoslovenska narodna armija i srpski teritorijalci, kako su se tada zvali, do kraja februara 1992. zaokružili artiljerijski i pješadijski „prsten“ oko Sarajeva.
Papiri su zakon. Nisam ni znao sa koliko sam čvaka straže derao. Doduše, u pitanju su prijeratni papiraši. Haj što se vojske kotarisaše, nego i civilne zaštite.smurf wrote:Ja ti prenesoh iskustvo iz moje mahale i da se razumijemo, isli smo i mi u Teatar, pred BB, Slogu... Ja sam cak sa par tada dobrih prijatelja komentarisao organizovanje ignorisuci njihova imena i porijeklo da bi u aprilu '92. jednog vidio na "srni" na Palama ili kako sada kazu U Palama a za jednog saznao '93. da je na trecoj strani u Hercegovini...
Brat-bratu pola te ekipe koja je jos '91. dezurala, patrolirala, strazarila ili nazovi kako vec hoces je u aprilu '92. zakljucala avlijska vrata, neki su izganjali papire pa nikada nisu uniforme ni obukli a danas se uhljebili na konto te '91. Helem nejse, to je nesto sto njima ide na dusu i samim tim nismo vise "raja".
A da, nisu to bile straze tipa 2 sata si na smjeni pa 6 u pripremi, tako dva dana pa dva si slobodan, to smo tek kasnije '92. naucili pa onda svi ganjali "papire"
Dobro, znaci "velika raja" je tebe primila. Onako objektivno ne vidim da je to na cast te "velike raje", maloljetnike ukljucivati u ratne operacije.smurf wrote:Ne kontam ja tebe Ali Kemal, ako smo bili bolje informisani sta se desava u okolini trebali smo ignorisati sve to i pustiti se k'o tikve niz potok? Niko mene ni na sta nije nagovarao, ideja o mijenjanju datuma na lk je moja i zahvaljujuci istoj smo imali "pristup" velikoj raji.
Sta imam guglat, nije bilo nikakvog smisla strazariti u oktobru 1991, to kako sam ja vidio i vidim stvari, medjutim jasno mi je da su se pojedinci spremali za rat vec 1991, sto u principu nije donijelo nista dobro.smurf wrote:Da nije bilo bukvalno sake tako organizovanih momaka Boga dragog pitaj sta bi bilo.
Ti bas ono horan da zajebavas narod? Haj' ziv bio malo proguglaj i vidi sta se sve desavalo pa onda dodji i pitaj nesto smisleno.
To je bilo vec u 1992-oj.Banksy wrote:A JNA prevozi banane.Ali Kemal wrote: Ja mislim da sam u oktobru 1991 kupio Sony tv, 51 cm u nekom divljem free shopu negdje iznad bolnice Jagomir.
vidiš da Ali Kemal ne citakaranana wrote:91.
E onda ništa ...Ali Kemal wrote:To je bilo vec u 1992-oj.Banksy wrote:A JNA prevozi banane.Ali Kemal wrote: Ja mislim da sam u oktobru 1991 kupio Sony tv, 51 cm u nekom divljem free shopu negdje iznad bolnice Jagomir.
Zelene beretke osnovane 10.juna 1991.g.Sarajevske patriote sve su to tajno snimile kamerama, a presretali su i depeše starješina JNA i čelnika SDS-a u kojima je pisalo da će stari dio Sarajeva biti „raznesen granatama i raketama“.
ovo je igra gluih telefona . niti ti razumijes njega , niti on tebe . niti ti sam sebe razumijes . zaboravi ali kemala . ja ti kazem , kamo srece da smo cuvsali straze 91 . kakve bolan straze mi smo 92 bacali cvijece na tenkove JNA . Mi smo 92 imali pistolje i lovacke puske a 91 lopate i grablje . Mi cuvali straze 91hamza_sa wrote:@ Ali Kemal
Tuzno je doci na ovaj forum i na ovoj temi procitati tvoje i postove jos ponekog na zadatu temu.
Prvo cu ti pokusati objasniti da rat tj. agresija ne pocinje preko noci. A, u jednoj zemlji kakva je bila Jugoslavija takve pripreme su se desavale desetke godina ranije od samog zapocinjanja agresije. Dovoljno ti je samo prouciti Sreberenicu i pripreme za agresiju na istu pa da bi shvatio o cemu ti pricam. Recimo, neka ti fokus interesovanja bude na soli. A, ako te to bude interesovalo, napomenucu ti samo da je u vrijeme okruzenja Srebrenice u istu po Mladicu moglo sve uci od humanitarne pomoci osim soli. Slobodno se potrudi i dobices odgovor sto je neko bas u toj Srebrenici a i u drugim dijelovima RBiH cuvao straze vec i 1991. godine.
Korijeni agresije na RBiH sezu puno dalje od onoga zasto ti smatras da je razlog i povod za istu. Pa, cak i kada se spominje taj famozni tzv. "srpski" svat. Hronologija dogadjaja koja je prethodila tom svatu je sasvim drugacija od one koju i dan danas, narocito cetnicka strana, pokusava svesti upravo na taj dogadjaj kao jedan od najbitinijih povoda za pocetak kakao oni kazu "gradjanskog rata". Vjerovao ili ne, ako se malo potrudis doci ces do saznanja da cak u toj prokletoj cetnickoj mitologiji korijeni agresije na RBiH cak sezu i do bitke na Kosovu. A, da je ziv nikola koljevic, on bi ti mozda objasnio u svojim izlaganjima da je srpski problem sa Bosnjacima nastao u periodu ameba, iako bi bio u stanju te ubjediti da problem jeste postojao iako Bosnjaci kao takvi nisu.
A, drugo sto ti zelim napisati jeste tuzna cinjenica da smo se doveli u ovakvu situaciju da poslije svega sto smo dozivjeli, a neki i prezivjeli se moramo na forumima ubjedjivati sta i kako je bilo. Ne znam ni ko si ni sta si, ali tvoja pitanja mi djeluju provokativno kao i tvoje kontatacije, i djeluju veoma negativno na generaciju onih koji su bili djeca za vrijeme agresije na RBiH i dovode ih u zabludu. Po mom misljenju pokusavas im "staviti" veliki upitnik iznad glave kada su u pitanju agresija na RBiH i sve ono sto joj je prethodilo i sto se je desavalo tokom iste.
Nisam ubjedjen da ti je to cilj, samo moja pretpostavka, ali bez obzira na to, treba znati da ce ovdje uvijek biti neko ko ce govoriti i pisati istinu o zbivanjima iz perioda agresije na RBiH, pa makar mi to bilo posljednje u zivotu.