Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ovo_malo_duse wrote: ↑12/01/2026 15:53
Dugi niz godina, holesterol LDL povisen, HDL normala ili nizak. Triglyceridi normalni. I nista, malo masna jetra, genetika, kilaza itd.. Medujtim nekad pred prosle godine povecali se ALT I AST i LDL . Slucajno u razgovoru sa poznanikom spomenem. Kaze on menu njegova mama imala isti problem, Doktorica joj dala tablete za Holesterol,I da dodje na kontrol u Za 2-3 hefte,ali nekako tad kaze mama bila na nakom sijelu i neka “Kona” joj rekla jok tablete Evo ti recept. Zrnevlje Lana i Chia, po dvije supene kasike u jogurt 10-15 da stane i ujutro uz Kafu ili Caj. Lan se mora samljet u sjecku jer ne moze ga ni jogurt otvorit a ni organizam ( samo prodje)
Kaze osla mati kod doktora nakon 20 dana rekla joj ova dok. Sve normala( kao Jes vidjela kako lijekovi djeluju) a tablete nije popila.
Haj reko da probam. Odem kupim kesu 750g lana i 1Kg chie, Lan sameljem ( samo onako napola, na troje) pomjesam u teglu i svaki jutro Solja kamilice s limunom i mala zdjela ovasnih pahuljica sa 3 kasike supene ovo lan/chia zrnevlje. Nakon 3-4 sedmice odem uradim nalaz , sve u normali HDL,LDL, ALT,AST. Sigurno 10-15 godina nisu bili, nista u ishrani drugo nisam promjenio.
O tad svako jutro evo dvije godine osim toga sredilo mi stolicu svaki dan normala.
Znao sam za ovo ali bik ko bik, tvrdoglav sve dok ne zagusti.
Vec sam poceo sa ovom smjesom samo sto to navece pojedem jer ujutro volim nesto toplo.
Danas dosli dodatni rezultati i bas sam zadovoljan ali idem dalje sa ovom muckalicom.
Radio nalaze prije mjesec dana, holesterol ukupni bio 5.47, trigliceridi 2.17.
Uključio sjemenke lana s jogurtom, prekjučer radio nalaze: holesterol 5.61, trigliceridi 1.98.
Kažu da je puno bolji pokazatelj lipoprotein A od samog lošeg holesterola i triglecirada. On direktno ukazuje na rizik nastajanja plaka. Ne koristi se u stadardnoj dijagnostici zato što ne reaguje na statine, odnosno nema medikamentozne terapije koja utiče na njegovo snižavanje. Tj., nije je bilo sve donedavno - sada postoje određeni lijekovi koji su ušli na trište i koji ima, ograničeno ali imaju, efekat na smanjenje lipoproteina A.
Tako da kada budete sljedeći put raidli lipidogram, tražite i ovu analizu, najbolji je pokazatelj kardiovaskularnog rizika.