AleksoMKD wrote: ↑06/12/2023 10:26
W0rM wrote: ↑06/12/2023 08:33
Ali si zato mora paziti hoce li ti doktor ili medicinska sestra reci da je dijete mrtvorodjeno i kada mu trazis da vidis tijelo on odbije da ti pokaze. Nemas kome da se zalis. Slucajevi gdje su bebe prodavane. Vjerujem da ti je to poznato (dosta takvih slucajeva je bilo u Makedoniji)
Tih prodaja beba je bilo cak i po Evropi. Posebno iz siromasnih porodica i neobrazovanih samohranih majki.
Ne kazem da je bila savrsena, naprotiv bila je puna mana no zdravstvo i skolstvo su bili svetlosnim godinama ispred ovog sada.
Da ne govorim o drugim stvarima koje nas dave sada. Svako malo umre beba sa sve porodiljom.
Sanjarko wrote: ↑05/12/2023 19:15
Bit ce bojim se nazalost sve gore kako bude se pojacavalo iseljavanje i opadala populacija zbog negativnog prirastaja.
Da, posebno sto odlazi najbolji kadar. Skoro je bila jedna emisija da je Makedonija maltene proizvodna traka za doktore i medicinske sestre koji se tu odskoluju na drzavni racun i najbolje pokupi Nemacka. Sve prosek 10 ili 9 a ma,a sto ostane.
Nisi ti mene skontao skroz. Neće samo u zdravstvu biti loše, ovdje u nekim granama već nedostaje kadra, rade penzionisani doktori.
Nego sam mislio da se može desiti totalni krah ovih Istočno Europskih manjih država pa da maltene nemamo šta da jedemo, da nema za isplate od invalidnine i penzija pa nadalje i da u jednom trenutku nastane stampedo tražilica azila po EU ali samo ovih osoba koje nemaju djece po EU jer ko ima djecu po EU može ići na spajanje porodica u nekim državama članicama EU.
Mislim da čitav svijet je u velikoj globalnoj krizi u svemu skoro i da se ljudi prave kao u onoj memi, It is fine, everything will be ok, there is no fire, gdje on sjedi u kući koja gori, onaj cuko, vjerujem da znaš i ti i drugi na koju memu mislim.