Jugoslavija

Post Reply
dr_Evil

#326 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 06/12/2023 10:57
zanmljiva prica, zar nije taj mineral skoro otkriven pod skoro u zadnjih stotinjak godina?
Upitno, i da i ne. Makedonija, kao i Bosna pa i Srbija su bili rudarski krajevi jos iz antickog doba. Kada su Svedjani dosli u Bosnu 300 i neke poslije Krista prvo su rekli prekopajte Bosnu, eh kakvo je to Goticko kraljevstvo bilo i jos kakva je to osnova bila za Crkvu bosansku.

Pa da ti odgovorim, sluzbeno da. Dakle ti referiras kada je dosla Austrija pa ga stavila u katalog zapadne civilizacije.

Sto bi rekao Komso, posto kupio, poto prodao:

https://zmurh.hr/2012/04/07/alsar-sunce-makedonije/
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#327 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

HelaS wrote: 06/12/2023 10:51
W0rM wrote: 06/12/2023 10:39
AleksoMKD wrote: 06/12/2023 10:31

JEsmo, dok nas EU nije naterala da kazemo da nisu. I da promjenimo ime. I ustav, i zastavu.

Evo sada nas teraju da priznamo da smo Bugari.
Vecina uzela Bugarski pasos da bi se dokopala Evrope, a sad Bugari to koriste da kazu da su Makedonci ustvari Bugari... Peglaju vas brate dragi svi redom ko i nas, te Grci, te Bugari, te ovi te oni. Nikako na zelenu granu pa to ti je.
Koliko iznosi ta "većina", brojem ili procentom :?
Sto sam ja pricao s ljudima, ako me nisu slagali - 90%
dr_Evil

#328 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 06/12/2023 11:14
HelaS wrote: 06/12/2023 10:51
W0rM wrote: 06/12/2023 10:39

Vecina uzela Bugarski pasos da bi se dokopala Evrope, a sad Bugari to koriste da kazu da su Makedonci ustvari Bugari... Peglaju vas brate dragi svi redom ko i nas, te Grci, te Bugari, te ovi te oni. Nikako na zelenu granu pa to ti je.
Koliko iznosi ta "većina", brojem ili procentom :?
Sto sam ja pricao s ljudima, ako me nisu slagali - 90%
Skoro ko SDAovaca sa putovnicom. :D
PM72

#329 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Može li se kako namać taj bugarski pasoš?
sumirprimus

#330 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

PM72 wrote: 06/12/2023 11:23 Može li se kako namać taj bugarski pasoš?
sta fali varti, ja mislio komsicevi sda simaptizeri su patriote velike :zzzz:
Mishelinke

#331 Re: Jugoslavija

Post by Mishelinke »

Neko kaže da je to bila Srboslavija, Hrvati najviše koriste taj izraz, a svi predsjednici SFRJ od nastanka do raspada bili Hrvati :lol:

Predsjednik
- 1945. – 1953. Ivan Ribar (prvi)
- 1953. – 1980. Josip Broz Tito (drugi)
- 1991. Stjepan Mesić (posljednji)
Predsjednik Saveznog izvršnog vijeća
- 1945. – 1953. Josip Broz Tito (prvi)
- 1989. – 1991. Ante Marković (posljednji)
dr_Evil

#332 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Mishelinke wrote: 06/12/2023 11:25 Neko kaže da je to bila Srboslavija, Hrvati najviše koriste taj izraz, a svi predsjednici SFRJ od nastanka do raspada bili Hrvati :lol:

Predsjednik
Ali nisu bili legitimni :D

Covjece Josip Broz Hrvat se sepurio u Beogradu 40 godina, koji je jos to osim Seselja i danas Dodika uspio :D
PM72

#333 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

sumirprimus wrote: 06/12/2023 11:24
PM72 wrote: 06/12/2023 11:23 Može li se kako namać taj bugarski pasoš?
sta fali varti, ja mislio komsicevi sda simaptizeri su patriote velike :zzzz:
Ti imaš domovnicu i šta te briga...
PM72

#334 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Mishelinke wrote: 06/12/2023 11:25 Neko kaže da je to bila Srboslavija, Hrvati najviše koriste taj izraz, a svi predsjednici SFRJ od nastanka do raspada bili Hrvati :lol:

Predsjednik
Zaboravio si general majora JNA Franju Tuđmana koji je prvo bio prefsjednik FK Partizan
AleksoMKD

#335 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

dr_Evil wrote: 06/12/2023 10:36
Ma stidno je to drug, oni vasi historicari sute, niko ne smije protiv "zvanicne" historije. Jest nacionalizam i narod, ali nauka je sutila koliko znam.

Valja Kokino brdo ko sva historija zapadne europe, da je u Engleskoj bio bi poznatiji nego Stonehenge
Ma bunili se, potpisivali peticije, profesori i akademici ali djabe. Sila boga ne moli.

Vec sam pisao na temi Makedonija. Dobili smo Grcku na Evropskom sudu pravde no EU je donela zajednicku izjavu da ce politickom odlukom ignorirati presudu jer je Grcka clanica a mi nismo.

U sporu sa Bugarskom su nam reku da moramo pojesti govno (bukvalno), Holandski ambasador je izjavio "morate zacepiti nos i progutati" i to je to.
W0rM wrote: 06/12/2023 10:39 Vecina uzela Bugarski pasos da bi se dokopala Evrope, a sad Bugari to koriste da kazu da su Makedonci ustvari Bugari... Peglaju vas brate dragi svi redom ko i nas, te Grci, te Bugari, te ovi te oni. Nikako na zelenu granu pa to ti je.
80-ak hiljada je sigurno uzelo pasos ako ne i vise. Automatski se postaje drzavljanin EU i ljudi idu trbuhom za kruhom.

Nego to je za temu Makedonija.
Mishelinke

#336 Re: Jugoslavija

Post by Mishelinke »

dr_Evil wrote: 06/12/2023 11:27

Predsjednik
Ali nisu bili legitimni :D

Covjece Josip Broz Hrvat se sepurio u Beogradu 40 godina, koji je jos to osim Seselja i danas Dodika uspio :D
PM72 wrote: 06/12/2023 11:31

Predsjednik
Zaboravio si general majora JNA Franju Tuđmana koji je prvo bio prefsjednik FK Partizan
:thumbup:

Ma "Srboslavija" nema šta :lol:

Prije će biti Kroatoslavija :D :lol:
dr_Evil

#337 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Mishelinke wrote: 06/12/2023 11:45
:thumbup:

Ma "Srboslavija" nema šta :lol:

Prije će biti Kroatoslavija :D :lol:
Ali sad treba da se to zaokruzi sa realnom cinjenicom koja se redovno preskace. Kako je moguce da se Broz dobar skroz, Hrvat, sepurio po Beogradu i guzio Merlin Monroe.

Zato sto je Srbija kao i NDH izgubila rat. Notorno izvrtanje cinjenica cujem cesto da je toboze jadna Srbija bila okupirana, a NDH nije. Nediceva Srbija je bila instalirana dok su valjda Pavelica doveli na vlast demokratski, a ne da ga je Mussolini doveo i sjeo tu.

Dok zbori Titooo :D
Sanjarko

#338 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

AleksoMKD wrote: 06/12/2023 10:26
W0rM wrote: 06/12/2023 08:33 Ali si zato mora paziti hoce li ti doktor ili medicinska sestra reci da je dijete mrtvorodjeno i kada mu trazis da vidis tijelo on odbije da ti pokaze. Nemas kome da se zalis. Slucajevi gdje su bebe prodavane. Vjerujem da ti je to poznato (dosta takvih slucajeva je bilo u Makedoniji)
Tih prodaja beba je bilo cak i po Evropi. Posebno iz siromasnih porodica i neobrazovanih samohranih majki.

Ne kazem da je bila savrsena, naprotiv bila je puna mana no zdravstvo i skolstvo su bili svetlosnim godinama ispred ovog sada.

Da ne govorim o drugim stvarima koje nas dave sada. Svako malo umre beba sa sve porodiljom.
Sanjarko wrote: 05/12/2023 19:15 Bit ce bojim se nazalost sve gore kako bude se pojacavalo iseljavanje i opadala populacija zbog negativnog prirastaja.
Da, posebno sto odlazi najbolji kadar. Skoro je bila jedna emisija da je Makedonija maltene proizvodna traka za doktore i medicinske sestre koji se tu odskoluju na drzavni racun i najbolje pokupi Nemacka. Sve prosek 10 ili 9 a ma,a sto ostane.
Nisi ti mene skontao skroz. Neće samo u zdravstvu biti loše, ovdje u nekim granama već nedostaje kadra, rade penzionisani doktori.

Nego sam mislio da se može desiti totalni krah ovih Istočno Europskih manjih država pa da maltene nemamo šta da jedemo, da nema za isplate od invalidnine i penzija pa nadalje i da u jednom trenutku nastane stampedo tražilica azila po EU ali samo ovih osoba koje nemaju djece po EU jer ko ima djecu po EU može ići na spajanje porodica u nekim državama članicama EU.

Mislim da čitav svijet je u velikoj globalnoj krizi u svemu skoro i da se ljudi prave kao u onoj memi, It is fine, everything will be ok, there is no fire, gdje on sjedi u kući koja gori, onaj cuko, vjerujem da znaš i ti i drugi na koju memu mislim.
AleksoMKD

#339 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

Sanjarko wrote: 06/12/2023 12:52 Nisi ti mene skontao skroz. Neće samo u zdravstvu biti loše, ovdje u nekim granama već nedostaje kadra, rade penzionisani doktori.

Nego sam mislio da se može desiti totalni krah ovih Istočno Europskih manjih država pa da maltene nemamo šta da jedemo, da nema za isplate od invalidnine i penzija pa nadalje i da u jednom trenutku nastane stampedo tražilica azila po EU ali samo ovih osoba koje nemaju djece po EU jer ko ima djecu po EU može ići na spajanje porodica u nekim državama članicama EU.

Mislim da čitav svijet je u velikoj globalnoj krizi u svemu skoro i da se ljudi prave kao u onoj memi, It is fine, everything will be ok, there is no fire, gdje on sjedi u kući koja gori, onaj cuko, vjerujem da znaš i ti i drugi na koju memu mislim.
Da i tu si u pravu.

Po nekim manjim gradovima samo starci ostali.
RtrnOfSalisbury

#340 Re: Jugoslavija

Post by RtrnOfSalisbury »

HelaS wrote: 06/12/2023 10:09
RtrnOfSalisbury wrote: 05/12/2023 21:09 sanjarko@
bezdan ili na bosanskom brezdan, je misterijozni grad-selo dze se mjerio vodostaj, dok nisam prohodo malo tuda mislio sam da je to izmisljeni-zabranjeni grad :-D
Prosvijetli nas, osvijetli, obasjaj Suncem tvog znanja :D
potpuno se slazem, 100% :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
jeza u ledja

#341 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 06/12/2023 08:40
jeza u ledja wrote: 05/12/2023 18:26 Dvije najbogatije republike su bile Slovenija i Hrvatska i one su najvise htjele iz Jugoslavije izaci. I dan danas ljudi upravo u tim zemljama najmanje zale za tom Jugoslavijom. A najvise zale oni koji su zivjeli u njenim siromasnijim dijelovima.

Izuzetak su Kosovari jer su ih najvise jebali u zdrav mozak, i Srbi koji su jebali druge u zdrav mozak pa sad vise ne mogu.

Nema tu puno prostora za polemiku.
A koliko je Jugoslavija zasluzna za to da su Slovenija i Hrvatska bile najbogatije republike, upravo jer je tamo strateski postavljan finalni proizvod? Jesi li se ikad to zapitao. Bez sumnje da je Slovenija usla kao razvijena i pismena zemlja, ali nije Slovenija zasluzna da je neko u nju postavio jedno Gorenje, isto tako je to Gorenje moglo otici u CG.

Sa druge strane velika nepravda je bila prema Bosni, koja je bila industrijski div ali nije imala zavrsni proizvod pa su plate bile mnogo manje. Tek se pocetkom osamdesetih i krajem sedamdesetih uvodi finalni proizvod i razvoj u BiH, a onda slijedi i bitka za cije je to od susjednih republika.

Ima tu jako puno prostora za polemikom. Slovenci su godinama zalili za jugom, a i Hrvati. Zaklonisce prepeva bit ce.
Slovenija i Hrvatska su bile dvije najbogatije republike kad su usle u Jugoslaviju, kad su izasle iz nje, a i sada su.

Mi nismo bili nikakav "industrijski div", nego smo dobili industriju zahvaljujuci SFRJ.

Mi smo ti koji smo najvise dobili tom Jugoslavijom, i mi smo ti koji smo najvise izgubili njenim nestankom. Zato za njom i zalimo.
AleksoMKD

#342 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

jeza u ledja wrote: 06/12/2023 22:16 Mi smo ti koji smo najvise dobili tom Jugoslavijom, i mi smo ti koji smo najvise izgubili njenim nestankom. Zato za njom i zalimo.
To je to, isti slucaj kod nas.
fortaleza

#343 Re: Jugoslavija

Post by fortaleza »

BiH je samo mogla profitirati od Jugoslavije, em je bila dio veće države koja je ulagala u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo.

Olimpijske 1984 su državni projekt, recimo.

Em je iole veći projekt financiran od strane države, a i kao dio Juge je bila slabilna, i bez pretenzionistickih sranja susjeda.

BiH ne bi ni postojala da nije Juga stvorena.

A možda ni Makedonija.

S druge strane Hrvatska i Slovenija su bile ekonomski jače, nakon par stoljeća proizišle iz AU monarhije, sa moderniziranijim gradovima, dosta većom pismenošću pogotovo na sjeveru, već izgrađenom osnovnom infrastrukturom i onda se utopile u Jugu.
swanfilter

#344 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

Jednom sam davno napisao, mozda cak i na ovoj temi.

Bez Juge bi na ovim prostorima vrhunac pismenosti bili Oce nas i Bismilla ..
AleksoMKD

#345 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

fortaleza wrote: 07/12/2023 12:01 BiH ne bi ni postojala da nije Juga stvorena.

A možda ni Makedonija.
Bez juge definitivno ne bi bilo Makedonije.
Dozer

#346 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Sanjarko wrote: 06/12/2023 12:52
AleksoMKD wrote: 06/12/2023 10:26
W0rM wrote: 06/12/2023 08:33 Ali si zato mora paziti hoce li ti doktor ili medicinska sestra reci da je dijete mrtvorodjeno i kada mu trazis da vidis tijelo on odbije da ti pokaze. Nemas kome da se zalis. Slucajevi gdje su bebe prodavane. Vjerujem da ti je to poznato (dosta takvih slucajeva je bilo u Makedoniji)
Tih prodaja beba je bilo cak i po Evropi. Posebno iz siromasnih porodica i neobrazovanih samohranih majki.

Ne kazem da je bila savrsena, naprotiv bila je puna mana no zdravstvo i skolstvo su bili svetlosnim godinama ispred ovog sada.

Da ne govorim o drugim stvarima koje nas dave sada. Svako malo umre beba sa sve porodiljom.
Sanjarko wrote: 05/12/2023 19:15 Bit ce bojim se nazalost sve gore kako bude se pojacavalo iseljavanje i opadala populacija zbog negativnog prirastaja.
Da, posebno sto odlazi najbolji kadar. Skoro je bila jedna emisija da je Makedonija maltene proizvodna traka za doktore i medicinske sestre koji se tu odskoluju na drzavni racun i najbolje pokupi Nemacka. Sve prosek 10 ili 9 a ma,a sto ostane.
Nisi ti mene skontao skroz. Neće samo u zdravstvu biti loše, ovdje u nekim granama već nedostaje kadra, rade penzionisani doktori.

I desice se, puno brze nego sto mnogi misle.
Pa vec sad u BiH nemamo KV majstora za bilo sta, fali doktora i medicinskog osoblja, fali vozaca kamiona i autobusa, fali vec sad radnika bukvalno za sve. Kvalifikovanih pogotovo. Slicna je stvar i u SRB, MK, CG. Samo Albanija pici svoj film i ide uzbrdo. 1 EUR im u oktobru bio 160 LEK, sad je 90.

I to samo ide dalje niz liticu. Svaki dan ljudi odlaze, kompletne porodice odlaze. Mislim da vec sad imamo oko 2.2M stanovnika u drzavi, od cega je skoro 40% penzionera.
GandalfSivi

#347 Re: Jugoslavija

Post by GandalfSivi »

Ne znam ni gdje da postavim ovo, pretpostavljam da je ovo odgovarajuca tema.

Pa tekst na klixu o Evropskom prvenstvu 1992. kaze:
Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Srećko Katanec su trebali biti udarne snage Jugoslavije, no hrvatski i slovenski političari su im zabranili da nose plavi dres.
Pa mater vam jebem nenormalnu, procita li iko sta objavljuje prije nego sto kopiraju vijest???
muha_sa

#348 Re: Jugoslavija

Post by muha_sa »

GandalfSivi wrote: 08/12/2023 16:07 Ne znam ni gdje da postavim ovo, pretpostavljam da je ovo odgovarajuca tema.

Pa tekst na klixu o Evropskom prvenstvu 1992. kaze:
Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Srećko Katanec su trebali biti udarne snage Jugoslavije, no hrvatski i slovenski političari su im zabranili da nose plavi dres.
Pa mater vam jebem nenormalnu, procita li iko sta objavljuje prije nego sto kopiraju vijest???
:lol: :lol: :lol:

Bilivit ne merem--al fakat :-)
sinuhe

#349 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

...
n+1

#350 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Pisao sam na drugoj temi da čitam dnevnike Richarda Burtona, odnosno dijelove koje se odnose na njegov boravak u Jugoslaviji i snimanje Sutjeske. Film je snimljen 1973. pa i dnevničke zabilješke datiraju iz tog perioda. Jedan zanimljiv pasus:
The western correspondents I’ve talked to – and because of the nature of the film and the part I’m playing all seem to be political rather than film commentators – say they expect a big explosion after Tito dies. All are worried that the various republics will want autonomy in which case they’ll be dead ducks for Hungary, Romania, Albania etc. and ultimately, of course, Russia. We shall watch with more than fascination as we love this lot a lot and would hate to see them involved in another ‘Hungary’ or – even worse – another Czechoslovakia.
Ima zanmiljivih dijelova, možda postavim još.
I asked him (Tito) about the Fitzroy Maclean story that ‘you do this, and you that’ was Ti, To and thereby came his name. I persisted and asked him if he’d told that to Maclean as a joke. No, he said, he’d never said anything of the kind but somebody else may have. He said that Tito was quite a common name in some parts, maybe his part of Jugoslavia. He mentioned some other name which was equally short like Nikki or taka or something which he could easily have become.
:D
Post Reply