Jugoslavija

Post Reply
Sanjarko

#276 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

Bezdan/provalija moderno crna rupa u zargonu.
Haris.ba

#277 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

trocadero wrote: 05/12/2023 18:38
Haris.ba wrote: 05/12/2023 16:44

Mozda juznog voca kada se stedilo na uvozu?
Jel to u doba Magi's Farm ?
Sad srećom ne štedimo...prosle godine uvezli vode preko 200 mil.km
Pa ako hocemo, sta je problem? Izbor.

Muka mi kad svake godine ritualno te vijesti ponavljaju. Jos, kad kazu da smo bogati vodom. Hocu u nesvjest.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#278 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 05/12/2023 20:50
Haris.ba wrote: 05/12/2023 16:44

Mozda juznog voca kada se stedilo na uvozu?

Muka mi kad svake godine ritualno te vijesti ponavljaju. Jos, kad kazu da smo bogati vodom. Hocu u nesvjest.
Sto ti je muka?
JohnnyS

#279 Re: Jugoslavija

Post by JohnnyS »

Pit flaširanu vodu je vrhunac malograđanštine.

Oni koji imaju "problem s kamencima" nek me zaobiđu u komentarima. Hvala.
RtrnOfSalisbury

#280 Re: Jugoslavija

Post by RtrnOfSalisbury »

da remiziramo glede a u svezi belog manastira, znaci ime mu nije na srbijanskoj ekavici, ali nije ni na rvatskoj ikavici, ijekavici niti stokavici nego na nekoj rvatskoj blekavici :idea:

sanjarko@
bezdan ili na bosanskom brezdan, je misterijozni grad-selo dze se mjerio vodostaj, dok nisam prohodo malo tuda mislio sam da je to izmisljeni-zabranjeni grad :-D
Sanjarko

#281 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

RtrnOfSalisbury wrote: 05/12/2023 21:09 da remiziramo glede a u svezi belog manastira, znaci ime mu nije na srbijanskoj ekavici, ali nije ni na rvatskoj ikavici, ijekavici niti stokavici nego na nekoj rvatskoj blekavici :idea:

sanjarko@
bezdan ili na bosanskom brezdan, je misterijozni grad-selo dze se mjerio vodostaj, dok nisam prohodo malo tuda mislio sam da je to izmisljeni-zabranjeni grad :-D
Za provaliju mi poneki ovdje, barem ja govorimo bezdan ili ambis, moderno crna rupa u žargonu.
zarko.filip

#282 Re: Jugoslavija

Post by zarko.filip »

Akcija iz osamdesetih "imas kucu vrati stan".Jel znate nekoga da je vratio stan? :D
Blek Stena

#283 Re: Jugoslavija

Post by Blek Stena »

zarko.filip wrote: 06/12/2023 00:10 Akcija iz osamdesetih "imas kucu vrati stan".Jel znate nekoga da je vratio stan? :D
Ne znam, ali znam slucajeve gdje su se muz i zena formalo razvodili da nebi vratili stan.
Snalazili se ljudi, sta ces. :D
the the

#284 Re: Jugoslavija

Post by the the »

Ova tema se tice samo SFRJ

SFRJ, FNRJ, Kraljevina J podijeljena u banovine, Kraljevina J, Kraljevina SHS su drzavna uredjenja na istim granicama ogranicenom prostoru.

Nekoliko drzavnih oblika se izmijenjalo u tih 74 godine na istom komadu zemlje a da je bilo jedna drzava.
jeza u ledja

#285 Re: Jugoslavija

Post by jeza u ledja »

the the wrote: 06/12/2023 00:30 Ova tema se tice samo SFRJ

SFRJ, FNRJ, Kraljevina J podijeljena u banovine, Kraljevina J, Kraljevina SHS su drzavna uredjenja na istim granicama ogranicenom prostoru.

Nekoliko drzavnih oblika se izmijenjalo u tih 74 godine na istom komadu zemlje a da je bilo jedna drzava.
U ovim raspravama o bivsoj zemlji se cesto izjednacuju SFRJ i Jugoslavija, drustveno uredjenje i zajednicka drzava, preskace se medjunarodni kontekst, a zaboravlja historijski kontekst.
the the

#286 Re: Jugoslavija

Post by the the »

Previse se posmatraju sve promjene koje su se desavale na ovom tlu kao da su se desavale robotima, bez ljudskih manjkavosti ukalkulisanih, te Hrvati ovo te Srbi ono, te Komunisti ovo Tito ono, nije to bas tako suhoparna istorija bez emocije, romanticarske nade, zelja, ljubavi, sve su se te faze i faze prije jedinstvenih drzava odigravale u ljudima prvo pa onda medju ljudima pa tek onda medju kolektivima i teritorijama

Nije niko namjerno pravio drzavu da bi napakostio drugima pod cijenu svoje patnje, nije niko zelio da dominira drugima, jednostavno svi su imali svoje navike, misljenja, namjere i predstave o svijetu i tu su se materijalizovale osnovne razlike, osnovni graditelji idejni, su dolazili iz razlicitih svjetonazora i razlike u tome kako se vidi buducnost se materijalizovala kroz razlicita tumacenja i svojih i tudjih vizija i stavova i uopste shvatanja svijeta

Bitna mana je bila da pored iskustva sazivota sa drugima svijet u kojem se kreirala hrvatska uslovno receno vizija te buduce drzave i svijet iz kojeg se oslobadjala Srbija nisu mogli imati odmah zajednicki sadrzilac, razlika je poput nekih rodjaka iz radnickih naselja sa rodjacima iz bogatih, genetika jako slicna ali kulturoloski daleki, ne nalaze zajednicki jezik ni u cemu.

Mozda najveca tekovina SFRJ je kukturoloska bliskost izmedju naroda i narodnosti koja se uspostavila na cijelom teritoriju zemlje za jako kratko vrijeme, i nakon izuzetno teskog rata, i ta bliskost je mnogo vaznija jer je emotivna, prirodna, pociva u jeziku u najvecoj mjeri, ali i mislima, mitovima, kolektivu znacajnije povezanim nego nacionalno, jer je prirodna i spontana za razliku od naciinalne koja je vjestacka kreacija

Jedan dokaz mozda je da je taj osjecaj bliskosti i danas prisutan di te mjere da ljudj koji zive u inostranstvu recimo ne ulaze ni u kakve sukobe a prije ce pomoci jedni drugima nego namjerno odmoci, ili svaki skup zadnjih 30g na kojem se negdje sretnu ljudi sa ovih prostora i to ne samo onih koji imaju sjecanja na taj period vec ljudi odraslih u raspadnutom ratom razaranom podrucju

Tako da SFRJ se jeste raspala kao drzavno uredjenje koncept politickog organizivanja, ali zemlja Jugoslavija se nije raspala, niz je potvrda tome, jednostavno je to opet stvar mentalnog dozivljavanja, percepcije, zajntersovanosti, sto nije recimo slucaj bio sa nekim drzavnim oblicima tipa AU monarhije ili Otomanske imperije, najvise zbog tog kulturoloskog u pojedincu i kolektivu
Last edited by the the on 06/12/2023 01:05, edited 1 time in total.
the the

#287 Re: Jugoslavija

Post by the the »

Politicko organizovanje je druga prica, da li ce doci ponovo do toga zavisi od onih koji su odobrili i prvo ujedinjenje na ovim prostorima od shizme na istok i zapad rijekom drinom
the the

#288 Re: Jugoslavija

Post by the the »

A zasto sve republike ili narodi iz tih danas drzava imaju razlicita tumacenja, jednostavno svi su imali relativno drugacije pozicije iz kojih su vidjeli drugacije zajednicu, mi smo imali centralnu poziciju granicili sa dva glavna inicijalno najbitnija ujediniteljska faktora, i pronasli sebe u toj ulozi, slovencima npr je bilo to uglavnom veliko trziste a granicu su imali sa Italijom i Austrijom, jednostavno nisu ni mogli imati iste poglede kao mi ni na sta pa ni na zajednicu a ni mi nismo razumijevali ninjiih ni makedonce iako se volimo hvaliti da smo bili sa najvise senzibiliteta prema Jugoslaviji i njenim narodima
zikamu

#289 Re: Jugoslavija

Post by zikamu »

Ne pamtim da ikad duzu recenicu procitah... :D
Dozer

#290 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

zikamu wrote: 06/12/2023 03:15 Ne pamtim da ikad duzu recenicu procitah... :D
:lol: :thumbup:
Iako je u pravu.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#291 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

Dozer wrote: 05/12/2023 15:31
W0rM wrote: 05/12/2023 15:15 Pitanje za @Dozera
Koliko autoputa je proslo kroz Jednu Jedinu?
1. Bratsvo i Jedinstvo, od Zg do Nisa, cini mi se oko 700 km.
Ja napisah kroz Jednu Jedinu misleci na Bosnu i Hercegovinu, covjek mi fura drugu spiku.
Ako je radio za ljude, sto svi nisu bili stambeno zbrinuti?
Zapravo je vecina bila, a ostali su bili na listama cekanja. Niko nije imao carobni stapic pa da sve bude preko noci. Ali, bar su postojale liste, i svi koji su tada dobili stan od drzave ili drzavne firme - imaju ga i danas (ako ga nisu prodali), tj. otkupili su ga i postao je PV.
Postojale su liste, gdje je kao i danas bilo po ocu i stricevima i crvenim partijskim knjizicama, oni su "malo brze" dobijali stanove.
Sto je Albanac na Kosovu mogao biti Albanac ali Bosnjo u Bosni nije?
Albanac na Kosovu sebe nikad nije nazivao Albancem. To je srpska mantra. Ni danas se ne nazivaju tako, nego Kosovari, dok se Albanci originalno nazivaju Sqiptari. Bosnjaci su malo kompleksnija tema koja za sobom vuce odlazak u 19 v., a prije toga u 15. v., i vec je na raznim temama elaborirana do tancina. Neko je shvatio istorijske cinjenice, neko nije, a neko nece radi mitomanije i indoktrinacije.
Albanci sebe nazivaju Sqiptari to je tacno, svi ostali ih zovu Albancima, Kosovar je geografska odrednica jer Kosovar moze biti i Srbin. A, a mi smo kompleksniji? Znaci svaki narod se mogao zvati kako je htio, samo mi nismo jer smo kompleksniji.
Sto su socijalisticke zemlje medju najkorumpiranijim?
Pokazi jednu. Pa da uporedimo s demokratskio-kapitalistickim.
Ovdje je do mene, mozda nisam lijepo postavio pitanje, trebao sam ispred "socijalisticke" dodati "bivse". Inace poznate po "postenju" Laos, Vijetnam, Kuba i S. Koreja, Kina je malo posebnija, ali ne vjerujem da je daleko. Ex socijalisticke zemlje su svakako primjeri, tipa Ukrajine, Bjelorusije, Moldavije, Albanije, Ex-Yu republika....
Sto je bilo nestasica voca?
Kad? I kojeg voca?
Ocigledno ne jabuka i kruski, jer toga ima i kod nas, haman da drugo voce nisi ni probao pa i ne znas.

Kuba i S. Koreja takodjer proizvode svoje (socijalisticke zemlje), kako se drze? Bi li tamo odselio?
Mislim da se moras malo bolje informisati o ovome, a ne samo slusati USA supljake. Npr, odgledaj 9/11 i Farenhajt od Michale Moora.
Btw, na Kubi sam bio, bilo mi super i lako bih tamo mogao zivjeti. S. Koreja je idiotluk.
Bio na Kubi kao turista sa (za njih je i Bosna zemlja) zapada
Sto su ljudi isli da rade u SR Njemacku 60ih i 70ih iako su oni 10x gore prosli od Yuge u ratu.
Sto idu danas? Uvijek ima onih koji ce negdje ici iz raznih razloga, uglavnom trazeci nesto bolje i vise. Drugi dio pitanja bas i nisam shvatio....
Pojasnit cu, dakle, Njemacka jel' nakon WWII izasla porusena, isla kroz proces denacifikacije, izgubila 30% teritorija, izgubila 7 miliona stanovnika, podijeljena na 4 okupacione zone, se podigla iz pepela i ljudi isli da rade tamo. Kad je tako blagostanje, sto mi nismo uvozili Svabe kao sto si oni Yugovice?
Sto Tito nije vozio Yugu?
Nije imao vozacku. Btw, lupetas gluposti. Pokazi mi predsjednika neke zemlje koji se vozi u necemu ala Yugo.
Jose Mujica. Ali zato je vozio izdajnicka zapadna vozila tipa - Mercedes :lol:
Zasto nisi mogao imati firmu sa vise od 5 uposlenika?
Netacno.
au contraire
Sto su cetnici amnestirani, a domobrani stirjeljani?
U kojoj drzavi? :lol:
I jedni i drugi su bili s(u)klanjani.
Jesu, u post ratnom vremenu poneki cetnicki vojvoda, ne treba grijesti duse, a frisko u Maju zato sredili 20 000 domobrana u Bleiburgu koji su se predali. Jako humano. Za vise o amnestiji ceta klikni OVDJE
Ima toga jos hejbet, ali eto, samo malo za pocetak.
Slobodno, ali se ipak prvo malo bolje informisi. Pusti se SDA/HDZ/SDS-SNSD maloumnih pamfleta i falsifikovanja istorije.
Napisah ti.
Daleko od toga da je ovo sto mi imamo kapitalizam, neoliberlizam i sta ti ja znam posteno drustvo, ali nije vala ni u Yugi cvjetalo cvijece.
Niti to iko tvrdi. Nigdje i nikad nije savrseno, svugdje i uvijek ce biti nezadovoljnih, ali poenta je da je Juga za sve ove danasnje drzave nastale njenim raspadom, bila - DRZAVA.
Na vanjsko politickom planu - jeste i to bez dvojbe kazem i nemam s tim nikakvih problema, Tito je to majstorski zonglirao izmedju Istoka i Zapada. S tim receno, unutar samo drzave, nacionalizam nije unisten, nego je samo potisnut sto se i pokazalo 90ih godina proslog vijeka. U Yugi nikada nije bilo procesa decetnizacije/deustastva (ako mogu tako reci :D ) kao sto je kod Nijemaca bila denacifikacija, nikada nije bilo katarze, nije se pricalo o Bosnjackim zrtvama pokolja Drinom i Sandzakom kao sto je npr o Jasenovcu i Staroj Gradisci. Trebalo je na svakoj strani pokazati gdje je zlocin, natjerati da se priznaju, da se dozivi ta katarza naroda i etnosa, sto se nazalost, nije desilo. Ima tu dosta i ekonomskih stvari za dodati, ali valja mi sta danas i uraditi. Thank you for my TED talk :-D
W0rM

#292 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 05/12/2023 16:16 Dozer je dao 2-3 cudna odgovora. Zaista je bila nestasica voca krajem osamdesetih, i nisi mogao imati vise od 5 zaposlenih kao privatnik. To je bio onaj prelazni period kad je nestajalo voca i dizela radi raznih afera kako vani tako i unutra.

Ostalo je sve za metak. Nazalost forumas @WORM , iako meni jako drag, iz nekog razloga cesto odbija da prihvati sve dobre strane Jugoslavije koje su zaista postojale.

Recimo kolega Worm pita zasto su ljudi islu u Njemacku radit, a nije sebi postavio pitanje zasto je Njemacka bila kakva sila pa je mogla da zauzme skoro citav svijet, koliko su imali doktora, inzinjera, univerziteta, profesora, nastavnika, i koliko je bio obrazovan prosjecan prezivjeli svabo. Da se to zapita shvatio bi da je Tito naslijedio drzavu koja je po svom obrazovanju bila jednaka vjerovatno sa prosjecnom africkom kolonijom. Kolega Worm pita koliko je JUgoslavija ostavila autoputa, a nije upitao koliko je to Juga sagradila magistrala i lokalnih puteva, i sa koliko je km asfalta raspolaga 1945-e za razliku od Europe.

U Jugi 1945-e bila 3 univerziteta i 2 visoke skole, 1975-e 158.

Jebi ga... nas narod bi da pravi space shuttle preko noci, a u realnosti upitno je da li vise imamo znanje da napravimo i kakvu bolju prikolicu. Od tite su ocekivali da im napravi autobahn, a u realnosti nase nene i dede su magarad vukli do pedeteset i neke.
A couple of good points - nema sta. S tim receno mislim da smo mi i Nijemci imali manje vise isti start nakon 1945, ako nije Yuga i bolji s obzirom na okupaciju Njemacke. Ovo za magistralne i lokalne puteve je tacno. Ne sporim.

Skolstvo svakako je jedna od najsvjetlijih tacaka Yuge.

Ja ne sporim da je Yuga imala pozitivnih stvari, niti cu kada, ali je imala po meni par teskih gresaka koje su je na kraju i kostale. Shvatam da su sanse da budes fer prema svima, jakoo teske, ali mora covjek to uraditi radi buducnosti, dosta se zuluma prema Bosni i narodu Bosanskome uradilo u tom periodu, od Cazinske bune koja je usutkana do misterioznog pada aviona Dzeme Bijedica do slucaja brace Pozderac...
W0rM

#293 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

AleksoMKD wrote: 05/12/2023 16:03 Nisi morao pre operacije kupiti konce, zavoje i slicno jer nema u bolnici za koju placas preko poreza i pridonesa.
Ali si zato mora paziti hoce li ti doktor ili medicinska sestra reci da je dijete mrtvorodjeno i kada mu trazis da vidis tijelo on odbije da ti pokaze. Nemas kome da se zalis. Slucajevi gdje su bebe prodavane. Vjerujem da ti je to poznato (dosta takvih slucajeva je bilo u Makedoniji)
dr_Evil

#294 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 05/12/2023 18:26 Dvije najbogatije republike su bile Slovenija i Hrvatska i one su najvise htjele iz Jugoslavije izaci. I dan danas ljudi upravo u tim zemljama najmanje zale za tom Jugoslavijom. A najvise zale oni koji su zivjeli u njenim siromasnijim dijelovima.

Izuzetak su Kosovari jer su ih najvise jebali u zdrav mozak, i Srbi koji su jebali druge u zdrav mozak pa sad vise ne mogu.

Nema tu puno prostora za polemiku.
A koliko je Jugoslavija zasluzna za to da su Slovenija i Hrvatska bile najbogatije republike, upravo jer je tamo strateski postavljan finalni proizvod? Jesi li se ikad to zapitao. Bez sumnje da je Slovenija usla kao razvijena i pismena zemlja, ali nije Slovenija zasluzna da je neko u nju postavio jedno Gorenje, isto tako je to Gorenje moglo otici u CG.

Sa druge strane velika nepravda je bila prema Bosni, koja je bila industrijski div ali nije imala zavrsni proizvod pa su plate bile mnogo manje. Tek se pocetkom osamdesetih i krajem sedamdesetih uvodi finalni proizvod i razvoj u BiH, a onda slijedi i bitka za cije je to od susjednih republika.

Ima tu jako puno prostora za polemikom. Slovenci su godinama zalili za jugom, a i Hrvati. Zaklonisce prepeva bit ce.
dr_Evil

#295 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 06/12/2023 08:30
dr_Evil wrote: 05/12/2023 16:16 Dozer je dao 2-3 cudna odgovora. Zaista je bila nestasica voca krajem osamdesetih, i nisi mogao imati vise od 5 zaposlenih kao privatnik. To je bio onaj prelazni period kad je nestajalo voca i dizela radi raznih afera kako vani tako i unutra.

Ostalo je sve za metak. Nazalost forumas @WORM , iako meni jako drag, iz nekog razloga cesto odbija da prihvati sve dobre strane Jugoslavije koje su zaista postojale.

Recimo kolega Worm pita zasto su ljudi islu u Njemacku radit, a nije sebi postavio pitanje zasto je Njemacka bila kakva sila pa je mogla da zauzme skoro citav svijet, koliko su imali doktora, inzinjera, univerziteta, profesora, nastavnika, i koliko je bio obrazovan prosjecan prezivjeli svabo. Da se to zapita shvatio bi da je Tito naslijedio drzavu koja je po svom obrazovanju bila jednaka vjerovatno sa prosjecnom africkom kolonijom. Kolega Worm pita koliko je JUgoslavija ostavila autoputa, a nije upitao koliko je to Juga sagradila magistrala i lokalnih puteva, i sa koliko je km asfalta raspolaga 1945-e za razliku od Europe.

Jebi ga... nas narod bi da pravi space shuttle preko noci, a u realnosti upitno je da li vise imamo znanje da napravimo i kakvu bolju prikolicu. Od tite su ocekivali da im napravi autobahn, a u realnosti nase nene i dede su magarad vukli do pedeteset i neke.
A couple of good points - nema sta. S tim receno mislim da smo mi i Nijemci imali manje vise isti start nakon 1945, ako nije Yuga i bolji s obzirom na okupaciju Njemacke. Ovo za magistralne i lokalne puteve je tacno. Ne sporim.

Ja ne sporim da je Yuga imala pozitivnih stvari, niti cu kada, ali je imala po meni par teskih gresaka koje su je na kraju i kostale. Shvatam da su sanse da budes fer prema svima, jakoo teske, ali mora covjek to uraditi radi buducnosti, dosta se zuluma prema Bosni i narodu Bosanskome uradilo u tom periodu, od Cazinske bune koja je usutkana do misterioznog pada aviona Dzeme Bijedica do slucaja brace Pozderac...
Nismo drug imali isti start, kod nas niko nije znao branu napravit, a kamoli turbinu. Pitaj se jel tako bilo u Njemackoj 1945-e. Letu stuke letu avioni, a mi nismo ni balon znali napravit 1945-e. Jedino sto je Njemacka bila unistena kao i Juga, ali Svabo je znao konstruisat zgradu i popravit, mi tesko.
W0rM

#296 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 06/12/2023 08:42
W0rM wrote: 06/12/2023 08:30

Nismo drug imali isti start, kod nas niko nije znao branu napravit, a kamoli turbinu. Pitaj se jel tako bilo u Njemackoj 1945-e. Letu stuke letu avioni, a mi nismo ni balon znali napravit 1945-e. Jedino sto je Njemacka bila unistena kao i Juga, ali Svabo je znao konstruisat zgradu i popravit, mi tesko.
Mi mozda i nismo, covjek bi ocekivao da tu pogura malo to socijalisticko bratstvo u vidu da brko Staljin posalje koju inznjersku diviziju (takodjer poznati po postenju kada su usli u Srbiju i silovali oko 12000 djevojki i zena ali o tome drugi put). Takodjer valja nadodati koliki je stepen razrusenosti kod Nijemaca bio. Istina, kraljevina Jugoslavija koja je bila prethodnik FNRJ nije bas bila poznata po vrhunskom inzinjeringu, s te strane to svakako i razumijem. Mozda su mi ocekivanja prevelika?
dr_Evil

#297 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 06/12/2023 08:50
Mi mozda i nismo, covjek bi ocekivao da tu pogura malo to socijalisticko bratstvo u vidu da brko Staljin posalje koju inznjersku diviziju (takodjer poznati po postenju kada su usli u Srbiju i silovali oko 12000 djevojki i zena ali o tome drugi put). Takodjer valja nadodati koliki je stepen razrusenosti kod Nijemaca bio. Istina, kraljevina Jugoslavija koja je bila prethodnik FNRJ nije bas bila poznata po vrhunskom inzinjeringu, s te strane to svakako i razumijem. Mozda su mi ocekivanja prevelika?
Inace nas je Staljin volio, cak toliko da je doveo par hiljada tenkova na Rumunjsku granicu da nas pregazi nakon poznatog titovog Ne. O Staljinu se nema mnogo nista fino reci, nazalost dosli smo u situaciju da neko komunizam izjednacava sa Staljinizmom. To je kao da ja uporedjujem islam sa arapskim seikovima koji guze male djecake jer je haram zene.

Kraljevina Juga je bila zemlja krize i etnickih previranja. Nije imala nikakvih znacajnih firmi osim mozda Crvene Zvezde, a i to je upitno koliko je znacajno bilo.

Mislim da su ti ocekivanja zaista prevelika, s obzirom da je nama iz danasnje perspektive tesko posmatrati koliko je zaista Juga bila nerazvijena i nepismena 1945-e. Sve sta se desavalo u Njemackoj ili razvijenoj Europi 1890-ih, nas je zakacilo 50ih.

P.S. Neko me prozivao sto sam spomenuo banane i nestasicu. Bila je nestasica, period raspada Jugoslavije je donio par krizi i izmedju ostalog falilo je uvoza zbog i inflacije. Nestasice nisu nepoznanica u danasnjem pozeljnom zapadu. Upravo u Norveskoj(ko fol najbogatijoj) traje nestasica jaja, i ista se ne mogu kupiti u prodavnicama:

https://dinside.dagbladet.no/fritid/na- ... n/78752405
Haris.ba

#298 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 20:51
Haris.ba wrote: 05/12/2023 20:50

Sto ti je muka?
Pa koja je poenta toga? Ljudi svojim parama odlucuju da nece da kupe domace. Stvar je sto se ne razumije neciji izbor.
W0rM

#299 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 06/12/2023 09:00
W0rM wrote: 06/12/2023 08:50
Inace nas je Staljin volio, cak toliko da je doveo par hiljada tenkova na Rumunjsku granicu da nas pregazi nakon poznatog titovog Ne. O Staljinu se nema mnogo nista fino reci, nazalost dosli smo u situaciju da neko komunizam izjednacava sa Staljinizmom. To je kao da ja uporedjujem islam sa arapskim seikovima koji guze male djecake jer je haram zene.

Kraljevina Juga je bila zemlja krize i etnickih previranja. Nije imala nikakvih znacajnih firmi osim mozda Crvene Zvezde, a i to je upitno koliko je znacajno bilo.

Mislim da su ti ocekivanja zaista prevelika, s obzirom da je nama iz danasnje perspektive tesko posmatrati koliko je zaista Juga bila nerazvijena i nepismena 1945-e. Sve sta se desavalo u Njemackoj ili razvijenoj Europi 1890-ih, nas je zakacilo 50ih.

P.S. Neko me prozivao sto sam spomenuo banane i nestasicu. Bila je nestasica, period raspada Jugoslavije je donio par krizi i izmedju ostalog falilo je uvoza zbog i inflacije. Nestasice nisu nepoznanica u danasnjem pozeljnom zapadu. Upravo u Norveskoj(ko fol najbogatijoj) traje nestasica jaja, i ista se ne mogu kupiti u prodavnicama:

https://dinside.dagbladet.no/fritid/na- ... n/78752405
Pricam do 1948 do kad su bili slozni, brko je svakako crkao te godine. No, no, ne izjednacavam staljinizam s komunizmom. Samo govorim s obzirom na iste ciljeve i isti hajmo reci ideoloski korijen, cudi me da odmah u postratnom periodu nije bilo neke intelektualne materijalne i druge pomoci.

Vazda nekako za Evropom kasnimo 50 godina :lol: :D
dr_Evil

#300 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 06/12/2023 09:12
Pricam do 1948 do kad su bili slozni, brko je svakako crkao te godine. No, no, ne izjednacavam staljinizam s komunizmom. Samo govorim s obzirom na iste ciljeve i isti hajmo reci ideoloski korijen, cudi me da odmah u postratnom periodu nije bilo neke intelektualne materijalne i druge pomoci.

Vazda nekako za Evropom kasnimo 50 godina :lol: :D
Iskreno ne znam koliko je Rusija mogla i sebi pomoci, a pogotvo ne znam(stvarno ne znam) kakav je bio stepen razvijenosti Rusije. Znam da su tehnologiju i znanje dosta iscrpili iz okupirane Ceskoslovacke(koja je bila div) i okupirane Njemacke(istini za volju i zapadna je bila okupirana sve do prije 10 godina).

I rusi i ameri su nakon pada nacizma krenuli u lov na njemacke naucnike, projekte i znanje. Pa valjda su njemacki zidovi napravili atomsku americi, a njemacki zidovi i ukradeni naucnici napravili NASU i prve F avione.
Post Reply