fiksni Haparat :) za zube

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Atena

#326 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

selena26 wrote:Veliki pozz!!!
Moj zubar mi je preporucio da nosim fiksni aparatic na obje vilice. :mrgreen:
Planiram staviti estetske bravice,koje su bolje poculan ili plastika??
Znima me da li mi mozete preporuciti nekog ortodonta,osim Demirovica jer sam cula da se kod njega dugo ceka.
Bitno mi je da je prijatan/na i da se moze popricati sa njim/njom otovreno,te kakva ste vi imali iskustva i naravno cijene??
Cula sam o dr Hatidzi Foco,da li je neko od vas bio kod nje i kako vam se cini???
Vidim da pisete o separatorima,da je bolno stavljanje,kako se uopste stavljaju,jeli puno boli,mrzim bol :?
Molim vas pisite sve sto mislite da bih trebala znati!!!
nisam iz Sa pa ne mogu preporučiti ortodonta, neka se neko javi;
ja nosim na gornjoj vilici estetsku-safirnu, na donjoj običnu metalnu. keramičku ne preporučujem, jako sam zadovoljna sa safirnim, nikad ni jednu bravicu nisam odlijepila, strgala i ništa slično, ne mijenjaju boju vremeno, baš su kao staklo, zubi se dosta ispravili već nakon prva tri mjeseca, evo nakon skoro godinu skoro pa su izravnali se totalno;
separatori su svarno najbolnija stvar u cijeloj priči, ali sreća pa ih nosiš samo jedan dan. to su gumice koje se stave na kutnjak da bi se napravio prostor za naticajne prstena oko kutnjaka koji drži žicu. kako da ne boli kad napravi mjesto za 24 sata. ali tableta protiv bolova može spasit stvar. ja sam izdržala bez tablete, jer mrzim tablete :)
rossonera

#327 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by rossonera »

Pozdrav svima,

Došlo vrijme za ponovno stavljanje fiksnog aparata, prvi put sam stavila sa14 godina kod prof. Medihe Filipović, kakvo je stanje bilo dobro se sredilo, mada nije idealno. Uglavnom negativno iskustvo s njom, a debelo plaćeno :roll: Sada bih ponovo da stavim, pa se na sve strane raspitujem, gornja vilica je u pitanju. Pročitala sam vaša iskustva pa ću najvjerovatnije otići na pregled kod Sandre Bizović pošto vidim pozitivna iskustva. Zanima me cjena ovog občnog metalnog aparatića? Interesuje me da li neko ima iskustva sa prof. Hamijetom Hajdaragić Ibričević?

Hvala! :D
Atena

#328 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

evo malo slikica od mene:
na početku
http://imageshack.com/i/1xvhgyj

godinu dana poslije
http://imageshack.com/i/0byy6ij

naravno ima tu još posla ( oko godinu ) :-D
Krizzia

#329 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

Atena wrote:evo malo slikica od mene:
na početku
http://imageshack.com/i/1xvhgyj

godinu dana poslije
http://imageshack.com/i/0byy6ij

naravno ima tu još posla ( oko godinu ) :-D
Wooow! Odlican napredak :grin:
Imas bas lijepe usne ;)

Sent from my HTC Desire HD A9191
Atena

#330 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Atena »

hvala, ako ima još neko da je zabilježio napredak neka podijeli s nama, napredak u slikama je odlična motivacija za dalju proceduru a i za nove aparatičare...
Krizzia

#331 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

Slike nemam s pocetka nazalost. Al me zanima da li ste gubili kilograme kad ste stavili aparatic. Evo od petog mjeseca do danas ja 8 kg manje :shock:
free_spirit

#332 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by free_spirit »

Krizzia wrote:Slike nemam s pocetka nazalost. Al me zanima da li ste gubili kilograme kad ste stavili aparatic. Evo od petog mjeseca do danas ja 8 kg manje :shock:
Ja nosim mjesec i po i nisam smrsala :D
relax11

#333 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

Moja prica :D

Pocetak

Image

Dosao kod doktorice uzeo otisak rekla da cu aparatic nositi 6-7 mjeseci, stavio ga u martu ove godine!

Pomaci su zaista bili vidljivi i nakon 2 mjeseca.

Image

Ja bio prezadovoljan :-)

I doslo vrijeme skidanja, skinuo ga prije 10 dana, i bio iznenaden rezultatom, nazalost nisam imao priliku ni uslikati oni se poceli kriviti :oops:

A kada sam skinuo aparatic rekla mi je da moram nositi gumu, kako mi se ne bi krivili, sve dok mi osmice ne izrastu

Ja sam tu gumu nosio, nosim je i sada, ali zubi se stalno krive :evil:

Sad ni ziv ne znam sta da radim, da li se moze nesto staviti da se nabrzinu ispravi ovo sada sto se iskrivilo ili :lol:
wildflower

#334 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by wildflower »

Aparatic je itekako prerano skinut, ja ne znam zaista ko je ta doktorica ali... Razlog duzeg nosenja ovakvih aparatica je i da se zbi fiksiraju na novim mjestima da se ne bi staro stanje brzo vratilo. Nakon sto se sve savrseno poreda treba ga ostaviti jos mjesecima upravo radi toga.
Steta je ucinjena, novci potroseni a posao lose uradjen... zao mi je. Mozda, mozda moze pomoci klasicni mobilni aparatic, ja bih definitivno otisla kod drugog doktora.
Ja sam svoj stavila prije vise od godinu, stanje je sad skoro savrseno, ali se o skidanju jos ne govori. Iskreno, kad sam dala novac i pomucila se, vise volim da ga nosim duze nego da sav trud bude uzalud...
Krizzia

#335 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

relax11 wrote:
Krizzia wrote:Mislim da nosenje ne ide ispod 12 mjeseci. Ja sam stavila aparatic kod dr Bizovic iako nisam iz Sa pa hajmo reci da je meni ona najbolja. Evo ne nosim ni mjesec dana, al pomaci su vidljivi.

Sent from my HTC Desire HD A9191
Nosim tacno 6 mjeseci jos 1 mjesec :)

Sve zavisi kakvi su kome zubi :-D

E jesi poletio :mrgreen: :P
relax11

#336 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

wildflower wrote:Aparatic je itekako prerano skinut, ja ne znam zaista ko je ta doktorica ali... Razlog duzeg nosenja ovakvih aparatica je i da se zbi fiksiraju na novim mjestima da se ne bi staro stanje brzo vratilo. Nakon sto se sve savrseno poreda treba ga ostaviti jos mjesecima upravo radi toga.
Steta je ucinjena, novci potroseni a posao lose uradjen... zao mi je. Mozda, mozda moze pomoci klasicni mobilni aparatic, ja bih definitivno otisla kod drugog doktora.
Ja sam svoj stavila prije vise od godinu, stanje je sad skoro savrseno, ali se o skidanju jos ne govori. Iskreno, kad sam dala novac i pomucila se, vise volim da ga nosim duze nego da sav trud bude uzalud...
Nisam se ja nista tu pitao, niti sam imao neku zelju da ga skinem, privikao sam se :)

I na pocetku mi nije bilo jasno, kako je ona mogla tacno utvrditi koliko ga ja moram nositi, i kome god sam rekao da cu ga nositi samo 6 mjeseci, svi su me cudno gledali, kao znaju da se to nosa cak i po 4 godine :-)

Preporucite mi nekoga u Sarajevo da mu navratim, da ga priupitam i ispricam ovu moju situaciju da vidim sta kaze on na to :-)

I do koliko godina je besplatan onaj mobilni aparatic.
Krizzia

#337 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

Napisi tko je ortodont, nek se zna.

Mobili aparatic moze ispravljati zube samo dok je vilica jos u razvoju.
relax11

#338 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

I zanima me je li iko od vas koji su skinuli aparatic morao nositi gumu za zube da mu se ne bi iskrivili?

Image
ortodont

#339 fiksni Haparat :) za zube

Post by ortodont »

Koliko znam treba koristiti te retainere kako se zubi ne bi krivili.

Sto se tice staza, dominiram sa 2 godine i 8 mjeseci nosenja. :O

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
free_spirit

#340 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by free_spirit »

Mislim da svi moraju nositi gumu sto duze nakon skidanja. Cak imaju i oni metalni retaineri koje ti zalijepe sa unutrasnje strane zuba i koji se nikako ne skidaju. To dvoje skupa treba da ti odrzi zube na mjestu jer bez obzira koliko nosio aparatic, zubi imaju tendenciju vracanja na "svoje" mjesto. I mislim da je nosanje od 6 mjeseci prekratko....meni je rekao 1,5 godinu pa vidjet cemo :D
BjeziSamira

#341 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by BjeziSamira »

Da li u Sarajevu postoji doktor ortodoncije koji može napraviti fiskni ili mobilni aparat za zube za 7 dana,bez obzira na cijenu.Znam da je to teško napraviti,jer ta priprema uglavnom traje preko 2 mjeseca!?Da li mobilne aparate je moguće napraviti za kratko vrijeme?Da li uz dodatnu naplatu je moguće dobiti brzo taj aparat?Da li može kod dr.Sandre Bizović,pošto sam čuo da je ona dobar ortodont?
MrsJ

#342 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Mislim da to sve zavisi od situacije sa zubima, tj da li ima potrebe za nekim popravkama jer prije stavljanja aparatica moras imati sve zube popravljene. A mislim da je nemoguce tako brzo dobiti aparatic jer se prvo mora uraditi analiza pa tek onda da se pravi aparatic. Sto se tice dr. Bizovic cula sam da je nema tu od 30.12. do kraja januara tako da ako hoces da se raspitas za to zovi sto prije.
Krizzia

#343 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

BjeziSamira wrote:Da li u Sarajevu postoji doktor ortodoncije koji može napraviti fiskni ili mobilni aparat za zube za 7 dana,bez obzira na cijenu.Znam da je to teško napraviti,jer ta priprema uglavnom traje preko 2 mjeseca!?Da li mobilne aparate je moguće napraviti za kratko vrijeme?Da li uz dodatnu naplatu je moguće dobiti brzo taj aparat?Da li može kod dr.Sandre Bizović,pošto sam čuo da je ona dobar ortodont?

Ja sam kod nje cekala oko mjesec dana.
free_spirit

#344 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by free_spirit »

ja bih preporucila svog ortodonta ali je i on na godisnjem do pola januara :D
mugdim2

#345 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by mugdim2 »

free_spirit wrote:ja bih preporucila svog ortodonta ali je i on na godisnjem do pola januara :D
svako je na odmoru do polovine januara :) , slobodno ti preporuci svog ortodonta
free_spirit

#346 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by free_spirit »

mugdim2 wrote:
free_spirit wrote:ja bih preporucila svog ortodonta ali je i on na godisnjem do pola januara :D
svako je na odmoru do polovine januara :) , slobodno ti preporuci svog ortodonta
Last edited by free_spirit on 25/05/2014 13:57, edited 1 time in total.
VenomousV

#347 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by VenomousV »

stomatolozi, ortodonti i iskusni ljudi ove teme molim za pomoc :D

razmisljam da stavim haparatic ali ne znam moze li se moja situacija rijesiti mobilnim
naime, imam 24 godine i overbite iliti gornji kecevi, dvice i trice idu preko donje vilice
osmice su mi davno izrasle a inace imam jako lijep raspored zuba

dok sam bila mladja nosila sam prilicno kratko mobilni
prvo kao djetetu je neka pametna ortodontica na stomatologiji rekla da je bolje da nosim na donjoj vilici kao da mi nju izvuku (?!) ne znam da li sam nosila taj uopce, ne sjecam se... sjecam se da mi je bilo muka kad su mi uzimali otisak :D
u osnovnoj sam neko vrijeme nosila mobilni ali nisam bila odgovorna i brzo sam odustala mada kad gledam slike s male mature vidim kako su bili savrseno poredani bez velikog overbite-a, al se vjerovatno poremetilo kad su mi narasle osmice :/

sta mi je ciniti? ganjati fiksni ili bi se moglo rijesiti uz nosenje mobilnog?
ortodont

#348 fiksni Haparat :) za zube

Post by ortodont »

Godine nisu problem.

A najbolje je da odes na pregled, ali sigurno je da mobilnim ne mozes nista rijesiti, to je za djecu kojoj nije jos formirana vilica.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
MrsJ

#349 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Mislim da je pogresno traziti savjet na forumu. Otidji kod ortodonta na konsultacije i vidjet ces sta se moze uciniti. Sve i da ti se javi neki strucnjak ne moze ti dati odgovor dok se ne pogleda. Konsultacije su mislim kod ortodonata 30 KM, bar je meni dr Bizovic tako naplatila. Dala svoje misljenje, sta se moze uraditi, koji je aparatic najbolje staviti, rekla cijenu i nakon mjesec dana razmisljanja otisla sam da se uzme otisak.
Krizzia

#350 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

VenomousV wrote:stomatolozi, ortodonti i iskusni ljudi ove teme molim za pomoc :D

razmisljam da stavim haparatic ali ne znam moze li se moja situacija rijesiti mobilnim
naime, imam 24 godine i overbite iliti gornji kecevi, dvice i trice idu preko donje vilice
osmice su mi davno izrasle a inace imam jako lijep raspored zuba

dok sam bila mladja nosila sam prilicno kratko mobilni
prvo kao djetetu je neka pametna ortodontica na stomatologiji rekla da je bolje da nosim na donjoj vilici kao da mi nju izvuku (?!) ne znam da li sam nosila taj uopce, ne sjecam se... sjecam se da mi je bilo muka kad su mi uzimali otisak :D
u osnovnoj sam neko vrijeme nosila mobilni ali nisam bila odgovorna i brzo sam odustala mada kad gledam slike s male mature vidim kako su bili savrseno poredani bez velikog overbite-a, al se vjerovatno poremetilo kad su mi narasle osmice :/

sta mi je ciniti? ganjati fiksni ili bi se moglo rijesiti uz nosenje mobilnog?

I ja sam nosila mobili, ali na gornjoj i nikakvih rezultata nije bilo. Takodjer imam dubog zagriz i sad nosim fiksni Damon i gumice za zagriz 24h koje se mjenjaju dva puta dnevno. Meni je taj zagriz bas los i doktorica je rekla da ce to biti najzahtjevniji dio terapije, da se vilica izvuce naprijed.
Ja konsultacije nisam nigdje placala, a bila sam kod tri ortodonta.
Post Reply