HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lab3352

#326 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@NIN: Thx na pokazanoj hi fi konfiguraciji. Ono sto to je velika prednost jeste kombinacija TV-a i BR Playera. 500-ka je dobila odlicne ocjene za zvuk i sliku i mislim s TV kombinacijom da daje pravo fine rezultate. Sto se tice Bose i Technics, to je vise stvar ukusa ... Ja sam imao Bose 301 i bio sam pravo zadovoljan (dok nisam nabavio Dynaudio). Imaju pomalo "fancy" zvuk, ali OK ... Polako doce i to na vrijeme za zamjenu, pa ce sistem biti kompletan. A kako rece da imas tonu ploca, gdje je gramofon :D ?

Lab3352
bpsang

#327 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by bpsang »

to NIN sa mikroskopom gleda ima li prašine na cd-ovima
bpsang

#328 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by bpsang »

Image

Znate kako se kaze, u malim bocama se otrov drzi, E ovo nije otrov ali u neku ruku i jeste mala stvar dimenzije 170 mm x 160mm x 40mm
izlazna snaga cistih 70w po kanalu, rucna izrada, tj moja izrada, Krasi ga ta stvar sto na kugli zemaljskoj ne postoji dva ista, Ovo je jedinstven primjerak.

Pozdrav svim audiofilima.
lab3352

#329 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Uh, veoma fino izgleda izrada, podsjeca na Primare pojacala ... sta ti je spojeno na njih?

Thx za javljanje

Lab3352
MA DAJ...

#330 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

NIN wrote:Evo i mog setupa u izgradnji:

Image

Uglavnom sam svoj zvuk do sada bazirao na Technics komercijali. Resiver je, mescini, 950-tka sa 5.1 sistemom, Techincsov equalizer sam uzeo dole kod vas u Sarajevu, ima tome i 8-9 godina, negdje na Ciglanama i super je. CD je je klasika, nista narocito. Sa TV-om sam se nedavno opskrbio (Sony 46V4000) i blu-ray 500-tka je legao u isto vrijeme (A region). Zvucnici su Bose sereo 2.1 koji daju extra zvuk, i dan danas nakon 10-tak godina.

U planu su oni JBL-ovi o kojima smo pricali, sa jos tri satelita (bookshelfa). Takodjer, Sony 2400ES resiver i sonijev blu-ray 500 na nasem regionu.

Sto se tice muzicke i filmske logistike toga ima, sto bi rekao moj prijatelj "ne moRe krava pojest" :lol: (stari mi je svojevremeno otvorio prvi disko klub u Tuzli tako da sam sa plocama preko glave) :D Ali, ipak su mi filmovi ti koji su na prvom mjestu! (Kieslowski, Noe, Trier, Lynch, Mann, Jordan, Fincher, itd.)

Pokazem i taj setup kada ga malo sredim. :D

opet jos jedan u izgradnji nekoga svog sterea pored TV???

zapamtite neka pravila u vezi sterea...TV nesmije biti blizu sterea,niti cvijece u toj prostoriji

nexo,moje postovanje za onakav dugacak tex (ko da je pisao sam etkinson)...samo jedno pitanje za tebe,

kada je najbolje slusat muziku,sa njenom najboljom reprodukcijom?

i jos nesto,jeste da su zvucnici zadnji u karici,ali oni bas ne fukcijonisu bas najbolje bez nekog dobroga pojacala...HALCRO,moj san :mrgreen:
andrija2007

#331 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

100_KA wrote:Image

Znate kako se kaze, u malim bocama se otrov drzi, E ovo nije otrov ali u neku ruku i jeste mala stvar dimenzije 170 mm x 160mm x 40mm
izlazna snaga cistih 70w po kanalu, rucna izrada, tj moja izrada, Krasi ga ta stvar sto na kugli zemaljskoj ne postoji dva ista, Ovo je jedinstven primjerak.

Pozdrav svim audiofilima.
Uh izgleda zahebano, ko Gajgerov brojac, jel cijev ?
NIN

#332 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

andrija2007 wrote:Nin, kako to da je mikroskop zalutao medju audio opremu, makni ga, bode oci pravo!
Mikroskop je kcerkin pa ga je sama tu stavila jer je i njena soba tek u izgradnji. :D Ko biva, da ja njega ostavim tamo gdje su tajkine stvari koje se moraju pravo cuvati. :)
NIN

#333 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

lab3352 wrote:@NIN: Thx na pokazanoj hi fi konfiguraciji. Ono sto to je velika prednost jeste kombinacija TV-a i BR Playera. 500-ka je dobila odlicne ocjene za zvuk i sliku i mislim s TV kombinacijom da daje pravo fine rezultate. Sto se tice Bose i Technics, to je vise stvar ukusa ... Ja sam imao Bose 301 i bio sam pravo zadovoljan (dok nisam nabavio Dynaudio). Imaju pomalo "fancy" zvuk, ali OK ... Polako doce i to na vrijeme za zamjenu, pa ce sistem biti kompletan. A kako rece da imas tonu ploca, gdje je gramofon :D ?

Lab3352
Resiver cu mijenjati za Sony 2400ES kao i kutije za JBL (onaj sistem o kojem smo pricali). Bose mi je super za film ali muzika ipak zahtijeva mnogo vise, jel'.

A gramofon je tamo gdje su i ploce - kod mog starca. :) U planu imam da odaberem ono sto mene zanima i da kupim jedan solidan gramofon za svoj setup. Ali, otom' potom'. :)
NIN

#334 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

100_KA wrote:to NIN sa mikroskopom gleda ima li prašine na cd-ovima
:lol: :lol: :lol:
NIN

#335 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

MA DAJ... wrote:
NIN wrote:Evo i mog setupa u izgradnji:

Uglavnom sam svoj zvuk do sada bazirao na Technics komercijali. Resiver je, mescini, 950-tka sa 5.1 sistemom, Techincsov equalizer sam uzeo dole kod vas u Sarajevu, ima tome i 8-9 godina, negdje na Ciglanama i super je. CD je je klasika, nista narocito. Sa TV-om sam se nedavno opskrbio (Sony 46V4000) i blu-ray 500-tka je legao u isto vrijeme (A region). Zvucnici su Bose sereo 2.1 koji daju extra zvuk, i dan danas nakon 10-tak godina.

U planu su oni JBL-ovi o kojima smo pricali, sa jos tri satelita (bookshelfa). Takodjer, Sony 2400ES resiver i sonijev blu-ray 500 na nasem regionu.

Sto se tice muzicke i filmske logistike toga ima, sto bi rekao moj prijatelj "ne moRe krava pojest" :lol: (stari mi je svojevremeno otvorio prvi disko klub u Tuzli tako da sam sa plocama preko glave) :D Ali, ipak su mi filmovi ti koji su na prvom mjestu! (Kieslowski, Noe, Trier, Lynch, Mann, Jordan, Fincher, itd.)

Pokazem i taj setup kada ga malo sredim. :D

opet jos jedan u izgradnji nekoga svog sterea pored TV???

zapamtite neka pravila u vezi sterea...TV nesmije biti blizu sterea,niti cvijece u toj prostoriji

nexo,moje postovanje za onakav dugacak tex (ko da je pisao sam etkinson)...samo jedno pitanje za tebe,

kada je najbolje slusat muziku,sa njenom najboljom reprodukcijom?

i jos nesto,jeste da su zvucnici zadnji u karici,ali oni bas ne fukcijonisu bas najbolje bez nekog dobroga pojacala...HALCRO,moj san :mrgreen:
Ne kontam?

Hoces da kazes da ako imas stereo TV nema potrebe za zvucnicima? Ili, gdje da stavis zvucnike, u halu?

I u cemu je fazon sa cvijecem? Vidis li cvijece gdje na slici? :-)
MA DAJ...

#336 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

NIN,nije problem za tv,koliko je problem koaksijalni kabal koji dolazi u tv...a za cvijijece,nije tebi bilo upuceno,nego nekima koji su postirali slike prije tebe,pa sam istovremeno ukazao na taj problem
nexo

#337 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by nexo »

Lab, uvod mog posta je vezan za jedan od tvojih ranijih komentara s pocetka teme, ali to ne bi trebao uzimati zaozbiljno jer to nije bila namjera. Kako god, cijenim iskrenost, a takodje i tvoju ljubav prema muzici I vinu (ja volim crno vino takodje) i nastojanje da slusanje napravis ljepsim i ugodnijim. Ja ipak, koliko god da volio muziku ili nastojao da svoje kucno slusanje napravim sto boljim, moram u tom domenu zadovoljiti i druge jer od toga zivim. Svoje znanje i iskustva oduvijek djelim sa kolegama, pa me raduje kada to isto mogu ciniti na materjnem jeziku.

100_KA, sjajan dizaj, bar to mogu kazati! Predpostavljam da je crna kutija napajanje. Jasno je da je Solid State uradak, ne lampa, kako je Andrija2007 pomislio. Vjerovatno imas u buducnosti namjeru dotjerati stvari. Zamjerka je na RCF ulazne konektore, ili ih premjesti da se ne vide ili investiraj u neke dizajnerske konektore i kablove i sve ce izgledati mnogo ozbiljnije.

MA DAJ, cijenim sto si procitao text. Nadam se da sam razumljivim jezickim izrazom uputio one koji ce procitati post, a zele da kupe slusanje svojih snova i pored toga trebaju savjet (moze se napraviti sa malo novca, ali treba i malo znanja). Ne mislim da si ti taj :-D . Za primjer, ja volim zvuk Acustimas-a, ali bez da kritikujem instalaciju uvazenog kolege NIN-a, mislim da bi sve bolje zvucalo kada bi se stvari stavile na pravo mjesto.
Sto se tice kutija pore TV-a, ne vidim nikakav problem ako su kutije magnetski zasticene, a danas mnoge jesu na bolji ili losiji nacin. To je nesto s cim moramo zivjeti. Izvjesno je da moze stvoriti probleme na slici iz katodne cijevi ili problem na Hd-u, ali sto se tice slike, plazme i LCD su prilicno imuni na to.
Takodje, tvoje pitanje vezano za najbolje slusanje, nisam siguran da sam najbolje shvatio, ali svakako bi moj odgovor bio da covjek najbolje cuje kada je odmoran. Ja licno, jako volim pivo, ali kada radim, vrlo rijetko pijem.

Dobar vam zvuk zelim!
bpsang

#338 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by bpsang »

100_KA, sjajan dizaj, bar to mogu kazati! Predpostavljam da je crna kutija napajanje. Jasno je da je Solid State uradak, ne lampa, kako je Andrija2007 pomislio. Vjerovatno imas u buducnosti namjeru dotjerati stvari. Zamjerka je na RCF ulazne konektore, ili ih premjesti da se ne vide ili investiraj u neke dizajnerske konektore i kablove i sve ce izgledati mnogo ozbiljnije.

Sto sam pravio pravio sam ovo mi je dovoljno, pojacivac je tranzistorski sa 8 dijelova po kanalu to je sve stalo u dio koji se vidi sa gornje strane,aluminijske ploce, sto se konektora tice jedino mjesto mi je preostalo staviti ih sa gornje strana jer sa bocne su izlazi za zvucne kutije,a to je 105 mm x 40 mm,
donja identicna kutija kako ja kazem je preklopnik za 5 uredjaja dva DVD-a Satelitski prijemnik (DreamBox) ,CD-player i fm Tjuner, Lijeva strana je Toriodni trafo u aluminijskoj kocki dimenzije 135 mm x 135 mm x 90 mm.

Ovo je najneozbiljniji rad, sa vrlo ozbiljnim karakteristikama,samo znam da ga ne bi dao ni za sta na svijetu, ako kad crkne biti ce muzejska vrijednost za nekog ozbiljnog audiofila.

Puno toga sam imao ali ovo je nesto posebno, mekocu zvuka ,iz ove kutije, treba samo cuti, i slusati satima na najglasnijoj tacki bez ikakvog izoblicenja zvuka i bola u grudima.
To je odlika ovoga pojacala.
andrija2007

#339 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

Ma ja sam više poželio, nego pomislio da je cijev, jer vidi da je pojačalo dosta nisko da bi ušla CEV.
Davnih 70-tih ja sam imao kutije Acoustic research, male, 50-tak Wati, dvozvučne, al' su divno duvale.
Pojačalo je bio Sansui, tad ga je bilo kupiti u Zagrebu.
Granafor je bio jedan jednostavan JVC, ali glava je bila Orthophon VMS 20-e i koštala je više od granafora,
al je davala zvuk u v.mater, imala je tako KVALITETNE visoke, neponovljivo.
Imao sam tada LP od Ralph Townera "Batik", preporučujem svima, remek djelo i dan danas.
Bubnjeve svira jedan od najboljih džez bubnjara svijeh vremena Jack deJohnette i on na numeri Whaterweel
vozi cijelo vrijeme ritam na ride čineli, mraaaaaak!
E taj prštavi ton činele se ne čuje više sa istog CD-a, nisu ga uspjeli reprodukovati, toliko o prednostima CD-a.
Jeste da je kuća koja je izdala taj album savršena ECM i oni su tada bili inovatori pokvaliteti snimaka,
a pomeni su još i dan danas.
U to vrijeme, jedan prijatelj me odvede kući kod pokojnog Zlatka Holda, on je svirao u sarajevskoj grupi Rok,
a bio je vrlo nadaren za zvuk i produkciju.
Prvo što vidim ima iste kutije kao ja, al ne vidim pojačalo. Pitam gdje ti je snaga, a on izvuče sa poda kartonsku
kutiju za cipele u kojoj se vide žice, cijevi itd.
Kaže ovo sam ja napravio, a ja kažem bolan što ne napravi kakvu šasiju,on kaže ma, kad budem imao vremena.
Upali, stavi mjuzu, on je imao zavidnu kolekciju muzike, i ja ne prepoznajem zvuk vlastih kutija, zvuče toplo,
prirodno, jasno, božanski.
Tad shvatih lepotu cevi za celi život!
Pozdrav svima!
andrija2007

#340 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

Sta je ovo, nigdje nikoga, jesu li svi prodali turbo HI-FI sisteme i odali se slusanju turbo folka? :(
andrija2007

#341 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

Njegos : Svi junaci nikom ponikose i na crnu zemlju popadase!

Imal' zivijeh ? :?
andrija2007

#342 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

andrija2007 wrote:Njegos : Svi junaci nikom ponikose i na crnu zemlju popadase!

Imal' zivijeh ? :?
Zapravo, pravilno bi bilo: i u crnu zemlju propadose! ( nek' me ispravi neko ako grijesim u citatu )
MA DAJ...

#343 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

Ima nas,tu smi i ja gledam da ubacim slike moga sterea...
lab3352

#344 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Tek se vratio s puta :D

____
PROBURN - Vrhunski uređaj sa usviravanje kabela
Na Sound & Vision-u, netom završenom sajmu HiFi-a i kućnog kina u Bristolu, tvrtka Blue Horizon Ideas, inače sestrinska tvrtka nedavno kupljene tvrtke IsoTek, predstavila je svoj novi uređaj za usviravanje kabela pod nazivom Proburn. Uređaj je predstavio jedan od utemeljitelja tvrtke IsoTek i jedan od najvećih autoriteta u području strujnih AV uređaja i kabela, Keith Martin koji je sada na čelu obiju tvrtki. Istovremeno je pojasnio kako će u buduće IsoTek pokrivati (kao i do sada) strujni program i kabele, dok će Blue Horizon biti zadužen za specijalizirani AV pribor. Također je za naredne godine najavljen zanimljivi portfolio jedinstvenih noviteta u ponudi obiju tvrtki.
Proburn je vrhunski uređaj namijenjen profesionalnom usviravanju kabela (burn-in). Ova neophodna naprava dramatično smanjuje vrijeme usviravanja (sa par mjeseci - nekoliko stotina sati - na 24 do 48 sati) koje zahtijevaju novi kablovi, kako bi tek nakon ovog radnog optimiranja zazvučali najbolje što mogu. Nadalje, a radi toga je ovaj uređaj još dragocjeniji, on relativno brzo i učinkovito optimizira performanse postojećih kabela do razine koju s našim usviravanjem glazbom jednostavno ne možemo dostići. U suštini je problem jednostavan. Stvarna glazba kojom smo prinuđeni usviravati kabele bez Proburna ima relativno malo visokofrekvencijske energije, a time i ograničene mogućnosti u poboljšanju performansi kabela. Istraživanja pokazuju da glazbala mogu producirati energiju iznad 20kHz, ali s vrlo malo zvučne energije iznad 40kHz. Također, većina mikrofona ne preuzimaju zvuk na frekvencijama višim od 20kHz. Nadalje, čak i najbolji CD-i za usviravanje imaju ograničen učinak, zahvaljujući ograničenom frekvencijskom spektru CD playera. Standardni CD player ima stopu uzorkovanja od 44.1 kHz. Znači: dosadašnjom metodom usviravanja neprekidnim radom sustava - reproduciranjem glazbe ili za to specijaliziranih audio zapisa kabeli nikada neće postići svoje inherentne performanse.
Proburn je i svojevrsni akcelerator usviravanja kabela budući da pomoću specijalno razvijene tehnologije, uređaj generira sekvence ultra niske frekvencija koje prodiru u srž vodiča i ultra visoke frekvencije koje prodiru i u vodič i u dielektrik.
Na kraju će procesa usviravanja audio i video kabela s Poburnom, AV sustavi zasvirati i "progledati" u punom sjaju svojih mogućnosti. Proburnom će se, također, moći održavati puni performativni potencijal kabela jer iz Blue Horizon Ideas preporučuju da se svakih šest do osam tjedana kabeli kondicioniraju 24 sata ovim uređajem, kako bi ih očistili od negativnih naboja i statičkih problema.

Image

Kućište Proburna izrađeno je od čvrstog aluminija i pleksiglasa, dimenzije su mu 170x70x105mm, ukupna težina je 1 kg, a cijena kod domaćeg distributera AudioCinema Arta iznosi 5.490.- kn. Za sljedeću je godinu najavljen i opcijski set dodatnih priključaka za Proburn.
Suradnja u trokutu Sumic Audio - AudioCinema Art - Blue Horizon/IsoTek rezultirala je da se od sada svi Sumic Audio kabeli prije isporuke tretiraju, tj. usviravaju Proburn uređajem. Osim toga, Sumic Audio preporuča korištenje toga uređaja i za kasnije optimalno održavanje kabela.
Uz Proburn u ponudi je i Clean-IT, novi proizvod koji potvrđuje misiju Ble Horizon-a u ponudi proizvoda koji značajno omogućavaju povećanje učinkovitost audio sustava. Naime, kontaktna su mjesta jedna od najslabijih karika u audio lancu koji je sastavljen od audio uređaja, budući je integritet i kvaliteta signala na njima najosjetljivija. Kolikogod bile kvalitetne audio komponente sustava, oksidirano kontaktno mjesto i loš spoj su u stanju kontaminirati signal toliko da će zvučna performansa cijelog audio (isto vrijedi i za video signal) sustava biti, barem za klasu, ispod mogućeg i očekivanog. Clean-IT je razvijen da poboljšava kvalitetu elektro kontakta AV opreme. Kao osebujni lubrikat nudi dezoksidirajuće rješenje za kontakte, čisteći i potom konzervirajući ih. Istodobno on povisuje vodljivost svih spojnih mjesta. Namijenjen je svim vrstama i svakoj starosnoj dobi elektro-kontaktnih mjesta. Naime, i na potpuno novim uređajima kontaktna mjesta nisu očišćena od ostatka strojnih (silikonskih) ulja koja su ostala sasušena na površini.
Korištenje Clean-IT osigurava da spoj između dvije kontaktne površine ne predstavlja prepreku za tok elektrona i integritet signala već čistu i konzistentnu stazu za audio signal koja maksimalizira moguće zvučne performanse vašeg sustava. Ukratko, riječ je o još jednom top proizvodu koji je neophodan svakom vlasniku AV sustava koji drži do njega!
Više informacija potražite u AudioCinema Art-u!
_____
thx to Audiofil site

Lab3352
andrija2007

#345 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by andrija2007 »

Ja bi s ovim PROBURNOM, pored signal kablova, malo procistio i strujni kabl od pegle, nesto mi slabo grije ima hefta.
dr.Gonzo

#346 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by dr.Gonzo »

Je l' se pika kao HIFI oprema kompjuter sa sound blaster x-fi zvucnom karticom, i sennheiser hd555 slusalicama?

Cisto da znam na cemu sam :lol:
lab3352

#347 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ja iskreno nisam nikada to priznavao kao Hi Fi (niti jeste po meni), ali ako ti u tome uzivas, onda je OK. Hi Fi je nesto sasvim drugo od racunara i slusalica, pa kakva god bila zvucna kartica u njemu.

Pozdrav

Lab3352
dr.Gonzo

#348 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by dr.Gonzo »

Ma ja jednostavno ne osjetim neku veliku razliku izmedju ovoga, i nekih skupljih sistema koje sam imao priliku probati. Cini mi se da na kraju kvalitet najvise zvuci od medija, odnosno stepena kompresije ako se radi o mp3-cama i slicnim formatima. Bice da vi audiofili imate osjetljiviju usi :)
lab3352

#349 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Uh, iskreno "teške" riječi si ovdje napisao :lol: ... razlika je ogromna, vjeruj mi ... Sada izlazi novi muzicki format, HRx (snimljena samo 4 albuma do sada) i vec neki playeri ovaj format podržavaju (kao novi Rotel). Razlika je slusati mp3 na 320 na kompjuteru i na hi fi sistemu, vjeruj mi ... da ne govorim o ostalim stavrima ...

Ali kao sto sam rekao, ako uzivas u tome, onda nije problem ... :thumbup:

Lab3352
dr.Gonzo

#350 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by dr.Gonzo »

Ma dobro, ja o ovome nemam pojma, i to ne krijem :)
Ali slozit ces se da znacaj kvaliteta zvuka u proces u uzivanja u sustini zavisi i od muzike koja se slusa? Recimo, manje je znacajan za punk nego za jazz. Meni licno postoji citava kategorija muzike kod koje mi kvalitet zvuka nije od velikog znacaja.

BTW, ako koristis te nove medije (ili postojece, nije bitno), onda moras kupovati originale? I to je veliki trosak.
Post Reply