Gibson kao i svaka druga gitara moze biti losa i dobra. Treba isprobat prije kupovine. Headstock jeste osjetljiv ali oni koji kupe R9 ili bilo koji model koji kosta bruku para, tesko da ce je naslanjati na skemliju da slucajno padne.
Svaka gitara vrijedi onoliko za koliko se moze prodati, tako da svako mora odluciti za sebe.
Znam da je pitanje do nekih 2000 dolara i to ako mogu kupiti neki lijep traditional model, mozda i bih kupio ako imam lovu. Medjutim, mislim da kod Gibsona, ono sto bi sigurno trebalo valjati pocinje na malo vecim cijenama. Ja nikad ne bih platio Gibsona 4500 eura i da imam silnu kintu, niti Fender CS masterbuilt 5000 US i vise. Niti Ibaneza Jem specijalno izdanje bla bla 6000 dolara i slicno.
Ista stvar sa "jeftinijim" gitarama. Gibson je nakon sto je poplava unistila svo drvo u skladistima u NO, izbacio na trziste swirled modele
U 60tim je isto bilo jako skupo, ali nisu imali na raspolaganju svu tehnologiju koju danas imaju. Danas Fender proizvede vise gitara dnevno nego u 60 tim sedmicno ili mjesecno ali MiA standard kosta preko 1000 eura, sto bas i nije jeftina za komad drveta izrezan sa cnc mashinom plus dijelovi koji nisu neki premium kvalitet nego vecinom negi prosjek.
A da vam naprave gitaru koja je reissue ali nije custom shop kostace 300-400 eura vise. Razlika - navodno bolje drvo, drugaciji radius vrata i drugi magnet. A o deranju u custom shopu da ne pricamo - team built, master built.
Izvinjavam se na eseju, ali potaknut pitanjem o Gibsonu, eto neki malo siri osvrt mozda nekome bude od koristi pri kupovini. Ima dobrih gitara za kupiti ali treba pazljivo birati, osim ako nije za neki privremeni hobi.