gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

tatoo

#326 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Da li vrijedi kupiti Gibsona?

Gibson kao i svaka druga gitara moze biti losa i dobra. Treba isprobat prije kupovine. Headstock jeste osjetljiv ali oni koji kupe R9 ili bilo koji model koji kosta bruku para, tesko da ce je naslanjati na skemliju da slucajno padne.

Svaka gitara vrijedi onoliko za koliko se moze prodati, tako da svako mora odluciti za sebe.

Znam da je pitanje do nekih 2000 dolara i to ako mogu kupiti neki lijep traditional model, mozda i bih kupio ako imam lovu. Medjutim, mislim da kod Gibsona, ono sto bi sigurno trebalo valjati pocinje na malo vecim cijenama. Ja nikad ne bih platio Gibsona 4500 eura i da imam silnu kintu, niti Fender CS masterbuilt 5000 US i vise. Niti Ibaneza Jem specijalno izdanje bla bla 6000 dolara i slicno.

Ista stvar sa "jeftinijim" gitarama. Gibson je nakon sto je poplava unistila svo drvo u skladistima u NO, izbacio na trziste swirled modele :lol: , Samo da im ne propadne drvo i da sakriju stetu na istom. Ibanez prebacuje proizvodnju u Indoneziju a cijene kao sto su bile nekad za MIJ modele. Kvalitet radnika koji tek pocinje raditi na gitari i kvalitet radnika koji vec 30 godina to radi, nije isti. Fender ce uskoro ponuditi dionice (oko 200 miliona vrijjednost) da se dokopa sredstava. Kad se upletu stock holderi i pocnu zahtijevati profit po svaku cijenu, kvalitet ce patiti - CBS iskustvo ponovo. A vec sad mex modeli kostaju i do 900 eura.Znaci ne MIA nego MIM. Da se razunijemo, vrhunski MIM moze biti bolji i od nekih MIA modela ali mislim da cijene postaju nerealne s obziro na kupovnu moc.

U 60tim je isto bilo jako skupo, ali nisu imali na raspolaganju svu tehnologiju koju danas imaju. Danas Fender proizvede vise gitara dnevno nego u 60 tim sedmicno ili mjesecno ali MiA standard kosta preko 1000 eura, sto bas i nije jeftina za komad drveta izrezan sa cnc mashinom plus dijelovi koji nisu neki premium kvalitet nego vecinom negi prosjek.

A da vam naprave gitaru koja je reissue ali nije custom shop kostace 300-400 eura vise. Razlika - navodno bolje drvo, drugaciji radius vrata i drugi magnet. A o deranju u custom shopu da ne pricamo - team built, master built.

Izvinjavam se na eseju, ali potaknut pitanjem o Gibsonu, eto neki malo siri osvrt mozda nekome bude od koristi pri kupovini. Ima dobrih gitara za kupiti ali treba pazljivo birati, osim ako nije za neki privremeni hobi.
tatoo

#327 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

symbolstar wrote:Ja ne bih kupovao Gibsona.
Ako vam se da procitajte sta ovaj lik kaze..

http://www.edroman.com/rants/les_paul_necks.htm

Inace, mislim da je smijesan lik ovaj Ed Roman, budala teska, ali ovo sto ovdje prica je istina. Imao sam Gibsona SG iz sedamdesetih i imam Black Beauty Gibson Les Paul Custom, obje gitare su pukle na istom mjestu, upravo ovako kako on opisuje. Meni je Gibson teska, ne-ergonomicna i preskupa gitara. Placas ime i cinjenicu da ih je stara garda svirala kad nije bilo boljih.. a na glasdoor.com potrazite Gibson kompaniju i recenzije njihovih uposlenika pa cete naci jos par razloga zasto od njih ne treba nista kupovati (nedostatak kontrole kvaliteta, tretman randika etc).

Ako te vec zanima Gibson Les Paul oblik i ton, ima dosta kompanija koje rade slicno ali su rijesile problem sa pucanjem headstocka (Heritage, japanski Edwards ili polovan Tokai)...

Ustvari kad malo bolje razmislim, gadi mi se i ta firma i cijela ta fama oko njih kao kultne kompanije. Bezobrazno su skupi za ono sto nude...
Heritage je dobar instrument - u biti ostatci originalnog Gibsona. Uz ostale pomenute takodjer i Fgn je dobar.
U zadnje vrijeme Agile je jako popularan i ima pristupacnu sijenu za LP modele, ali se moze naruciti samo iz USA preko rondo music. Made in Indo ali navodno jako dobro uradjen. Cak imaju i neck through Les Paul modele.

http://rondomusic.com/
inSighT
Vozim: na guranje

#328 Re: gitara&gitaristi

Post by inSighT »

Na 00:08 se mogu vidjeti dva izlaza iz gitare? Zasto dva?

Da li je ovo unutrasnji standardni mic pickup system koji dodje uz gitaru i jos montirani "pickup" magnet u otvoru rezonantne kutije ciji je prikljucak proveden kroz kutiju i napravljen posebni izlaz za njega takodjer. Jer imam pickup magnet (ozvucio sam jednu gitaru) i ono kablo mi je van tijela, naravno ne izgleda bas lijepo ali radi svoj posao, barem.

Ako je tako kako sam napisao, da li se mogu mijesati ova dva zvuka, ocito da to lik i radi?

Postoji li mogucnost, da li znate za neki servis u Sarajevu koji moze gitare popraviti, koji moze napraviti ovo da imam izlaz jedan, ili da mi ozvuci gitaru. Gdje su ti servisi?

:sax:
weltschmertz

#329 Re: gitara&gitaristi

Post by weltschmertz »

Image

Ovo je moja nova gitara.. :D

Prezadovoljan sam.. Bas ono sto mi je trebalo..

A imam Washburn D10S za prodaju ako je neko zainteresovan..;) (250,00KM)
Ateista

#330 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

inSighT wrote:

Na 00:08 se mogu vidjeti dva izlaza iz gitare? Zasto dva?

Da li je ovo unutrasnji standardni mic pickup system koji dodje uz gitaru i jos montirani "pickup" magnet u otvoru rezonantne kutije ciji je prikljucak proveden kroz kutiju i napravljen posebni izlaz za njega takodjer. Jer imam pickup magnet (ozvucio sam jednu gitaru) i ono kablo mi je van tijela, naravno ne izgleda bas lijepo ali radi svoj posao, barem.

Ako je tako kako sam napisao, da li se mogu mijesati ova dva zvuka, ocito da to lik i radi?

Postoji li mogucnost, da li znate za neki servis u Sarajevu koji moze gitare popraviti, koji moze napraviti ovo da imam izlaz jedan, ili da mi ozvuci gitaru. Gdje su ti servisi?

:sax:
Vjerovatno je tako neka varijanta kako si objasnio, ima mi smisla.

Inace, koliko ja znam, pickup koji je unutra i koji se ne vidi hvata kompletan zvuk gitare, zajedno sa drvetom i sve, znaci onaj akusticni zvuk, dok onaj sto se stavlja na otvor sluzi kao i magnet na elektricnim gitarama - znaci hvata samo zvuk zice i tako bi se na akusticnoj mogao dobiti zvuk elektricne gitare pa se moze svirati i sa overdriveom ili distorzijom sto inace jako lose zvuci sa onog unutrasnjeg pickupa.

Sto se tice servisa, iskreno, ne znam da to iko radi u Sarajevu, ali Mirza iz Novog Travnika pravi gitare i vjerovatno ti to moze uraditi. Ako ti treba, mogu ti dati broj.
G@ss

#331 Re: gitara&gitaristi

Post by G@ss »

Stari majstor Steve :D
Ridjobrki

#332 Re: gitara&gitaristi

Post by Ridjobrki »

weltschmertz wrote:Image

Hehehe, nek je sa srećom, ja planiram isto ići na WD10SCE. Koliko si je platio i gdje ako nije poslovna tajna? može i na pp.
Walter76

#333 Re: gitara&gitaristi

Post by Walter76 »

Koliko sam ove gitare gledao na artist.ba vise sam zapamtio sve o njima xD
Ali sad ozbiljno, kakva je Washburn marka? Vidim da prave kvalitetne akusticne gitare, ipak sam se na kraju odlucio za takamine, ali dugo sam razmisljao da sebi jednu uzmem ovdje u artistu.

I btw. jedno pitanje. Ne sviram elektricnu, ali trebao bi uskoro jednu kupiti pa sta mislite o Ibanez GAX30, valja li sta?

Image
Bluesman

#334 Re: gitara&gitaristi

Post by Bluesman »

Walter76 wrote:

Koliko sam ove gitare gledao na artist.ba vise sam zapamtio sve o njima xD
Ali sad ozbiljno, kakva je Washburn marka? Vidim da prave kvalitetne akusticne gitare, ipak sam se na kraju odlucio za takamine, ali dugo sam razmisljao da sebi jednu uzmem ovdje u artistu.

I btw. jedno pitanje. Ne sviram elektricnu, ali trebao bi uskoro jednu kupiti pa sta mislite o Ibanez GAX30, valja li sta?

Image
Drug mi je ima. Nista specijalno...
Walter76

#335 Re: gitara&gitaristi

Post by Walter76 »

Sinoc ostavim klasicnu gitaru nakon nekih 30min sviranja. Poslije se vracam i vidim pukla zica A tek tako? WTF! :-)

Zna li neko gdje preko neta da nabavim zica, neko je spominjao to ovdje da se moze naruciti puno jeftinije... ;-)
DaysleepeR

#336 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

vlasnik sam dva Gibson Les Paul-a i onaj koji kaže kako je to samo ime i ništa drugo, nije nikad u životu imao gitaru preko 800 KM.

Gibson košta ali gitaristi koji zna šta radi daje sve što želiš. Nije Gibson bez razloga skup niti je prvi izbor svih najboljih svjetskih gitarista.

Što Ed Roman priča jeste recimo mana Gibson-a ali ta gitara nakon reparacije vrata opet isto vrijedi. I ne puca više. Jedna od ove dvoje je takva.

Takođe danas imaš i weight relief Gibson Les Paul
Ateista

#337 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

Walter76 wrote:Sinoc ostavim klasicnu gitaru nakon nekih 30min sviranja. Poslije se vracam i vidim pukla zica A tek tako? WTF! :-)

Zna li neko gdje preko neta da nabavim zica, neko je spominjao to ovdje da se moze naruciti puno jeftinije... ;-)
Potrazi na Ebay-u. Za elektricnu ima da se kupi pakovanje od recimo 10 kompleta, vjerovatno ima i za klasicnu, to dodje puno jeftinije. :D
formula 4

#338 Re: gitara&gitaristi

Post by formula 4 »

ROK KONCERT
„FORMULA 4 „
21.04.2012 Samstag
21.oo Uhr
Hof von Holland
Mühlen str 3
47 574 GOCH
DEUTSCHLAND
Ljubisa Racic – gitara -vokal
Dragan Djidji Jankelic – bubnjevi -vokal
Vlado Micanovic – bas gitara - prateci vokal
symbolstar

#339 Re: gitara&gitaristi

Post by symbolstar »

DaysleepeR wrote:vlasnik sam dva Gibson Les Paul-a i onaj koji kaže kako je to samo ime i ništa drugo, nije nikad u životu imao gitaru preko 800 KM.

Gibson košta ali gitaristi koji zna šta radi daje sve što želiš. Nije Gibson bez razloga skup niti je prvi izbor svih najboljih svjetskih gitarista.

Što Ed Roman priča jeste recimo mana Gibson-a ali ta gitara nakon reparacije vrata opet isto vrijedi. I ne puca više. Jedna od ove dvoje je takva.

Ne mogu da se ne osjetim prozvanim za ovo onaj koji kaže kako je to samo ime i ništa drugo. Skrenuo bih ti paznju na to da nikad nisam rekao da je to samo ime i nista drugo sto se da i vidjeti iz mog posta ako se malo pazljivije procita. A o tome koliko gitara imam i koliko kostaju mozemo na private da ne smaramo raju...
DaysleepeR

#340 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

symbolstar wrote:
DaysleepeR wrote:vlasnik sam dva Gibson Les Paul-a i onaj koji kaže kako je to samo ime i ništa drugo, nije nikad u životu imao gitaru preko 800 KM.

Ne mogu da se ne osjetim prozvanim za ovo onaj koji kaže kako je to samo ime i ništa drugo. Skrenuo bih ti paznju na to da nikad nisam rekao da je to samo ime i nista drugo sto se da i vidjeti iz mog posta ako se malo pazljivije procita. A o tome koliko gitara imam i koliko kostaju mozemo na private da ne smaramo raju...
na moramo na private prijatelju, gitara je da se svira, ako ti ne valja prodaj je pa kupi novu. ako tebi ne valja, onda tebi ne valja. objektivno marka je po svemu br. 1 uvijek bila.

vježbat treba a ne po forumu vako nako...
cove41

#341 Re: gitara&gitaristi

Post by cove41 »

Budući da je ovo jedina up-to-date stranica koju sam našao, pa da ovdje pitam. Gdje se danas u Sarajevu može učiti gitara ? MIslim na neke kurseve ili škole gitare za sve (20 god), pa ako ima neko upućen. Nekad davno sam nešto malo išao, pa se snalazim malo, ali bi rado sad krenuo na neki kurs.

Unaprijed hvala :D
malcho1974

#342 Re: gitara&gitaristi

Post by malcho1974 »

Image

Washburn XMPRO2

Strasno:)
notsure

#344 Re: gitara&gitaristi

Post by notsure »

Je li ko probao ovu gitaru?
(Godin Multiac)

Image
BloodOverdrive

#345 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

Jesam ja,fantastična gitara!
fwh

#346 Re: gitara&gitaristi

Post by fwh »

Pozdrav gitaristi!

Nisam nikakv profesionalac ali sviram 15-ak godina akustaru (unazad 10 godina ovu - samo što je moja crna)

Image

Sad bih sebi da kupim kakvu polovnu a jeftinu električnu.

Pitanje: YAMAH 112 - SQUIER STRAT - IBANEZ GIO GRX 140

U cijeni su po PIK-u tu negdje, ali ako više znate - kažite...
Meni se najviše sviđa Yamaha...

Hvala unaprijed za pomoć! 8-)
Bluesman

#347 Re: gitara&gitaristi

Post by Bluesman »

Ima li neko mozda preporuku za neku akusticnu gitaru do nekih 200 KM ?

Treba mi onako za raje :) jer ne mogu Fendera na derneke nositi :-)
rossoner

#348 Re: gitara&gitaristi

Post by rossoner »

fwh wrote:Pozdrav gitaristi!

Nisam nikakv profesionalac ali sviram 15-ak godina akustaru (unazad 10 godina ovu - samo što je moja crna)

Image

Sad bih sebi da kupim kakvu polovnu a jeftinu električnu.

Pitanje: YAMAH 112 - SQUIER STRAT - IBANEZ GIO GRX 140

U cijeni su po PIK-u tu negdje, ali ako više znate - kažite...
Meni se najviše sviđa Yamaha...

Hvala unaprijed za pomoć! 8-)
Za ove ostale ne znam. Yamaha su dobri bassevi. Ali ti mogu reći da sam vlasnik jednog Squiera i mogu ti reći da ima jako solidne magnete i zahvalan mi je. Koristio sam ga za javne nastupe i svirke.
Ali ti se još malo raspitaj.

Image
inSighT
Vozim: na guranje

#349 Re: gitara&gitaristi

Post by inSighT »

Bluesman wrote:Ima li neko mozda preporuku za neku akusticnu gitaru do nekih 200 KM ?

Treba mi onako za raje :) jer ne mogu Fendera na derneke nositi :-)
Jaran mi je uzeo stagg sw201 i dobra je gitara za te pare koje je dao. Imas u amadexu za 150km
Image

Image
Tacno 200km u brothersu.

btw.
Imam samo jedno pitanje, jel ovo standard tuning xD
fwh

#350 Re: gitara&gitaristi

Post by fwh »

rossoner wrote:
Za ove ostale ne znam. Yamaha su dobri bassevi. Ali ti mogu reći da sam vlasnik jednog Squiera i mogu ti reći da ima jako solidne magnete i zahvalan mi je. Koristio sam ga za javne nastupe i svirke.
Ali ti se još malo raspitaj.

Image
Hvala prijatelju. Još ću razgovarati sa rajom...

Čini mi se da je Ibanez out...
Post Reply