Beograd

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Helem

Post by Helem »

Autor: Vozdra_123

anamo oni....
Helem

Post by Helem »

Jebali mi svi tebi mater! (sarajlija)
...

A tako ti ushiju tvojih....
DONY

Post by DONY »

Helem wrote:Autor: Vozdra_123

anamo oni....

:lol: :lol:
Skaras

Post by Skaras »

Lepo si rekao, samo Sarajevo je ipak glavni grad jedne drzave ( kakva god ona bila, pa makar i medjunarodni eksperiment sa neizvesnim krajem ), pa je logicno da zeli da ima karakter metropole. U BiH zivi oko 4 miliona, u Srbiji oko 8. Zasto i Sarajevo ne bi pretendovalo na status jedne metropole?
Zasto bi se zadovoljavalo mrvicama?
Druga stvar, pre 60 -70 godina, Beograd je imao oko 400 000 stanovnika, danas ima visetruko vise.
Hocu da ti kazem, da je stvar u glavi, i u tome da li hoces ili neces.
Zato sto status famozne metropole po automatici nije najvisi stupanj razvoja svakog veceg grada, posebno ne u vakat globalizacije... Sarajevo bi uslovno receno 'metropolizacijom' vise izgubilo nego dobilo na karakteru i atraktivnosti...

Slazem se sa Celicnom Sakom!
Helem

Post by Helem »

Beograd i Istanbul su za uporedjivanje, a nikako i Sarajevo.
danas

Post by danas »

Helem wrote:Beograd i Istanbul su za uporedjivanje, a nikako i Sarajevo.
ne vrijedaj mi istanbul ako boga znas :-)
DONY

Post by DONY »

[quote="Helem"]Beograd i Istanbul su za uporedjivanje, a nikako i Sarajevo.[/quo

Pravoslavni "centri planete"... :D :D :lol:
Helem

Post by Helem »

sandzacki centri,
poslije neuspjesne okupacije Sarajeva.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ocito svako ima neku svoju definiciju metropole.

U malo ekstremnijem sazetku, nekima je vaznije koliko cesto idu trolejbusi od toga koliko bi publike na ovom stadionu (sto ga Helem spomenu), kao pravi "napredni kozmopoliti" dzelatima i njihovim naredbodavcima ushiceno skandiralo. Nekom trecem je ipak najbitnije koliki je taj stadion i jesu li svi WC-i cisti i uredjeni da dzelat kasnije moze sa hajrom oprati ruke...
Helem

Post by Helem »

Bravo Sherlok Holmse.....sve cestitke na postu i analizi.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

ali pitaj recimo gradjane ostatka Srbije sta misle o tom rapidnom rastu Beograda, izvana to izgleda kao hidrocefalus na malom tijelu.
Nije se Beograd razvijao na ustrb Srbije, vec ga je gradila cela bivsa SFRJ.
Sarajevo i da hoce tako, ne moze jer je FBiH podeljena na kantone, i svaki kanton je prakticno sasebna drzava. Svaki ima svoju vladu i svoj budzet.
A taj budzet se puni od fiskalnih prihoda koji se ubiru iz tog kantona. Primer... u Tuzli se na ime PDV-a pojavio visemilionski visak.
Sarajevo u infrastrukturnom smislu i ne moze da bude metropola zbog proste cinjenice da jednostavno nema prostora za takvo nesto.
Jesi video Hong Kong? :D Napred more, iza planina, pa prostor izmedju planina sirine 300 metara, a tu neboderi. :D
Znaci moze i Sarajevo... ima prostora... :oops:
Ljubitelj Zabara

... jeste da nema mora, ali tu je Miljacka. :oops:
Ljubitelj Zabara

... neko pomenu Ustav.
... pa me zanima da mi neko od bivsih sugradajana objasni ovo...
U jednom clanu stoji da je Kosovo neotudjivi deo Srbije.
U sledecem stoji da je sada Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina koje u njoj zive. ( pre je bila zemlja gradjana Srbije )
Eh sad... trik pitanje... posto je Srbija zemlja Srba, a na Kosovu zive Albanci to eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija. :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Ljubitelj Zabara wrote: Jesi video Hong Kong? :D Napred more, iza planina, pa prostor izmedju planina sirine 300 metara, a tu neboderi. :D
... i na tih trista metara 98% stanovnistva rade k'o Kinezi :D, zive po osmero u stanu od 40 kvadrata na 59-om spratu samo da prezive ili impresioniraju komsije, te razmisljaju o malo cemu drugom. Hebo takvu metropolu, dabogda Sarajevo nikada ne postalo kao HK.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ljubitelj Zabara wrote:
ali pitaj recimo gradjane ostatka Srbije sta misle o tom rapidnom rastu Beograda, izvana to izgleda kao hidrocefalus na malom tijelu.
Nije se Beograd razvijao na ustrb Srbije, vec ga je gradila cela bivsa SFRJ.
Sarajevo i da hoce tako, ne moze jer je FBiH podeljena na kantone, i svaki kanton je prakticno sasebna drzava. Svaki ima svoju vladu i svoj budzet.
A taj budzet se puni od fiskalnih prihoda koji se ubiru iz tog kantona. Primer... u Tuzli se na ime PDV-a pojavio visemilionski visak.
Sarajevo u infrastrukturnom smislu i ne moze da bude metropola zbog proste cinjenice da jednostavno nema prostora za takvo nesto.
Jesi video Hong Kong? :D Napred more, iza planina, pa prostor izmedju planina sirine 300 metara, a tu neboderi. :D
Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ? A sto se tice poredjenje sa hong kongom :-D.
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

Ljubitelj Zabara wrote:... jos nesto... u Sarajevu se voze 10 puta bolji automobili.
U Beogradu 60 % voznog parka cine Jugici, Lade, Stojadini i slicna raspala sr@nja.
U Sarajevu se voze uglavnom luksuzniji automobili.
lade i jugici... :lol: a gde si to ti bio. to uopste nije tacno.
klif

Post by klif »

Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.

Do tada ce Beograd za mene ostati samo lijepa uspomena iz 80-tih proslog vijeka.
danas

Post by danas »

klif wrote:Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.

Do tada ce Beograd za mene ostati samo lijepa uspomena iz 80-tih proslog vijeka.
pa djes' tako nacionalisticki nastupat, moj klife.... :-) :-) :-) :oops:
Ljubitelj Zabara

Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ?
Nije tako. Uopste se ne razvija. Kakvo crno razvijanje. Vec sam rekao da je Beograd grad koji od raspada SFRJ nije u stanju sam sebe da odrzava.
To sto se razvija, pa to je smesno... cvrc Milojka.
lade i jugici... Laughing a gde si to ti bio. to uopste nije tacno.
Ana, ti si ozbiljna? :-)
sember

Post by sember »

a tenkovi sa cvijecem?
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

Ljubitelj Zabara wrote:
Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ?
Nije tako. Uopste se ne razvija. Kakvo crno razvijanje. Vec sam rekao da je Beograd grad koji od raspada SFRJ nije u stanju sam sebe da odrzava.
To sto se razvija, pa to je smesno... cvrc Milojka.
Ana, ti si ozbiljna? :-)
ozbiljna sam. @jeftini filmovi.
bpsang

Post by bpsang »

Volim Beograd i volecu /voljecu ga, ima li ko sta protiv...
A rodjeni sam Saralija i to bas iz opstine Centar... :-D :) :) :)
Ljubitelj Zabara

Ne verujem ti. Mora da si ljuta sto nisi dobila crtane filmove. :D
Uzmi 10 minuta slobodnog vremena, sedi u neki kafic u centru, uzmi olovku i papir, i pisi...
Ja sam vec racunao. Procenat shklopocija prelazi 60 %...
:D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

klif wrote:Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.

:thumbup:
bpsang

Post by bpsang »

King Kikapu wrote:beograd je uz sva ulaganja i investicije generalno nasminkani ciganluk, no poenta je da i u tom nasminkanom ciganluku postoje poneke kulturne i istorijske vrijednosti i zive neki posteni i pametni ljudi, te da zbog toga ne treba apriori taj grad trpati na dno ljestvice niti davati izjave o njegovoj ljepoti iz perspektive bombardera.
svaka ti cast kolega po biciklu..
u ovoj nasoj selendri se ne mozes opustiti ni dva kilometra da neki papak ne svira u trubu jer ima golfa ,nakrivljenog unaprijed zbog greske u ispravljanju lima u prednjem trapu..
Begis ima staza za vozati se da uzivas a Sarajevo ????
Locked