Beograd
-
Skaras
Zato sto status famozne metropole po automatici nije najvisi stupanj razvoja svakog veceg grada, posebno ne u vakat globalizacije... Sarajevo bi uslovno receno 'metropolizacijom' vise izgubilo nego dobilo na karakteru i atraktivnosti...Lepo si rekao, samo Sarajevo je ipak glavni grad jedne drzave ( kakva god ona bila, pa makar i medjunarodni eksperiment sa neizvesnim krajem ), pa je logicno da zeli da ima karakter metropole. U BiH zivi oko 4 miliona, u Srbiji oko 8. Zasto i Sarajevo ne bi pretendovalo na status jedne metropole?
Zasto bi se zadovoljavalo mrvicama?
Druga stvar, pre 60 -70 godina, Beograd je imao oko 400 000 stanovnika, danas ima visetruko vise.
Hocu da ti kazem, da je stvar u glavi, i u tome da li hoces ili neces.
Slazem se sa Celicnom Sakom!
-
SherlockHolmes
Ocito svako ima neku svoju definiciju metropole.
U malo ekstremnijem sazetku, nekima je vaznije koliko cesto idu trolejbusi od toga koliko bi publike na ovom stadionu (sto ga Helem spomenu), kao pravi "napredni kozmopoliti" dzelatima i njihovim naredbodavcima ushiceno skandiralo. Nekom trecem je ipak najbitnije koliki je taj stadion i jesu li svi WC-i cisti i uredjeni da dzelat kasnije moze sa hajrom oprati ruke...
U malo ekstremnijem sazetku, nekima je vaznije koliko cesto idu trolejbusi od toga koliko bi publike na ovom stadionu (sto ga Helem spomenu), kao pravi "napredni kozmopoliti" dzelatima i njihovim naredbodavcima ushiceno skandiralo. Nekom trecem je ipak najbitnije koliki je taj stadion i jesu li svi WC-i cisti i uredjeni da dzelat kasnije moze sa hajrom oprati ruke...
-
Ljubitelj Zabara
Nije se Beograd razvijao na ustrb Srbije, vec ga je gradila cela bivsa SFRJ.ali pitaj recimo gradjane ostatka Srbije sta misle o tom rapidnom rastu Beograda, izvana to izgleda kao hidrocefalus na malom tijelu.
Sarajevo i da hoce tako, ne moze jer je FBiH podeljena na kantone, i svaki kanton je prakticno sasebna drzava. Svaki ima svoju vladu i svoj budzet.
A taj budzet se puni od fiskalnih prihoda koji se ubiru iz tog kantona. Primer... u Tuzli se na ime PDV-a pojavio visemilionski visak.
Jesi video Hong Kong?Sarajevo u infrastrukturnom smislu i ne moze da bude metropola zbog proste cinjenice da jednostavno nema prostora za takvo nesto.
Znaci moze i Sarajevo... ima prostora...
-
Ljubitelj Zabara
... jeste da nema mora, ali tu je Miljacka. 
-
Ljubitelj Zabara
... neko pomenu Ustav.
... pa me zanima da mi neko od bivsih sugradajana objasni ovo...
U jednom clanu stoji da je Kosovo neotudjivi deo Srbije.
U sledecem stoji da je sada Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina koje u njoj zive. ( pre je bila zemlja gradjana Srbije )
Eh sad... trik pitanje... posto je Srbija zemlja Srba, a na Kosovu zive Albanci to eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija.
... pa me zanima da mi neko od bivsih sugradajana objasni ovo...
U jednom clanu stoji da je Kosovo neotudjivi deo Srbije.
U sledecem stoji da je sada Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina koje u njoj zive. ( pre je bila zemlja gradjana Srbije )
Eh sad... trik pitanje... posto je Srbija zemlja Srba, a na Kosovu zive Albanci to eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija.
-
SherlockHolmes
... i na tih trista metara 98% stanovnistva rade k'o KineziLjubitelj Zabara wrote: Jesi video Hong Kong?Napred more, iza planina, pa prostor izmedju planina sirine 300 metara, a tu neboderi.
![]()
-
Celicna_saka
Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ? A sto se tice poredjenje sa hong kongomLjubitelj Zabara wrote:Nije se Beograd razvijao na ustrb Srbije, vec ga je gradila cela bivsa SFRJ.ali pitaj recimo gradjane ostatka Srbije sta misle o tom rapidnom rastu Beograda, izvana to izgleda kao hidrocefalus na malom tijelu.
Sarajevo i da hoce tako, ne moze jer je FBiH podeljena na kantone, i svaki kanton je prakticno sasebna drzava. Svaki ima svoju vladu i svoj budzet.
A taj budzet se puni od fiskalnih prihoda koji se ubiru iz tog kantona. Primer... u Tuzli se na ime PDV-a pojavio visemilionski visak.Jesi video Hong Kong?Sarajevo u infrastrukturnom smislu i ne moze da bude metropola zbog proste cinjenice da jednostavno nema prostora za takvo nesto.Napred more, iza planina, pa prostor izmedju planina sirine 300 metara, a tu neboderi.
![]()
-
Ana_Ana
lade i jugici...Ljubitelj Zabara wrote:... jos nesto... u Sarajevu se voze 10 puta bolji automobili.
U Beogradu 60 % voznog parka cine Jugici, Lade, Stojadini i slicna raspala sr@nja.
U Sarajevu se voze uglavnom luksuzniji automobili.
-
klif
Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.
Do tada ce Beograd za mene ostati samo lijepa uspomena iz 80-tih proslog vijeka.
Do tada ce Beograd za mene ostati samo lijepa uspomena iz 80-tih proslog vijeka.
- danas
pa djes' tako nacionalisticki nastupat, moj klife....klif wrote:Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.
-
Ljubitelj Zabara
Nije tako. Uopste se ne razvija. Kakvo crno razvijanje. Vec sam rekao da je Beograd grad koji od raspada SFRJ nije u stanju sam sebe da odrzava.Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ?
To sto se razvija, pa to je smesno... cvrc Milojka.
Ana, ti si ozbiljna?lade i jugici... Laughing a gde si to ti bio. to uopste nije tacno.
-
Ana_Ana
ozbiljna sam. @jeftini filmovi.Ljubitelj Zabara wrote:Nije tako. Uopste se ne razvija. Kakvo crno razvijanje. Vec sam rekao da je Beograd grad koji od raspada SFRJ nije u stanju sam sebe da odrzava.Mozda se nije razvijao ali se zadnjih 15 godina "razvija" naustrb Srbije ili nije tako ?
To sto se razvija, pa to je smesno... cvrc Milojka.
Ana, ti si ozbiljna?lade i jugici... Laughing a gde si to ti bio. to uopste nije tacno.
-
Ljubitelj Zabara
Ne verujem ti. Mora da si ljuta sto nisi dobila crtane filmove. 
Uzmi 10 minuta slobodnog vremena, sedi u neki kafic u centru, uzmi olovku i papir, i pisi...
Ja sam vec racunao. Procenat shklopocija prelazi 60 %...

Uzmi 10 minuta slobodnog vremena, sedi u neki kafic u centru, uzmi olovku i papir, i pisi...
Ja sam vec racunao. Procenat shklopocija prelazi 60 %...
-
PITARKA_SA
klif wrote:Onog momenta kada zvanicni Beograd pocne prihvatati evropske demokratske politicke principe i definitivno odustane od agresivne teritorijalne politike prema BiH i mijesanja u njene unutrasnje poslove, te sustinski prihvati i pocne u praksi primjenjivati principe jednakopravnosti i dobrosusjedstva u medjudrzavnim odnosima sa BiH, te na odgovarajuci nacin izvrsi naknadu stete pocinjenu BiH i njenim gradjanima od strane njemu potcinjenih vojnih snaga u perodu 1992. – 1995., moci cemo govoriti o sustinskom poboljsanju odnosa izmedju Beograda i Sarajeva.
- bpsang
svaka ti cast kolega po biciklu..King Kikapu wrote:beograd je uz sva ulaganja i investicije generalno nasminkani ciganluk, no poenta je da i u tom nasminkanom ciganluku postoje poneke kulturne i istorijske vrijednosti i zive neki posteni i pametni ljudi, te da zbog toga ne treba apriori taj grad trpati na dno ljestvice niti davati izjave o njegovoj ljepoti iz perspektive bombardera.
u ovoj nasoj selendri se ne mozes opustiti ni dva kilometra da neki papak ne svira u trubu jer ima golfa ,nakrivljenog unaprijed zbog greske u ispravljanju lima u prednjem trapu..
Begis ima staza za vozati se da uzivas a Sarajevo ????