Jugoslavija - Ponos svih naroda...
- insomnia78
#326 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Ima on tih nekih knjiga
- славянин
#327 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Al je slovenac nas otpjeva
- MarshalDodik
#328 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Po manjku inteligencije, stokholmskom sindromu, uspavanoscu, nizom ogromnim historijskih gresaka od dolaksa prvog okupatora ( pri tome najvise bih potencirao na period od 19 st do pocetka velikog rata - nacionalno budjenje kod svih osim kod uhljebljenih bosnji), po poremecenom sistemu vrijednosti...hAZNADAR wrote:Koliko mi je poznato SDA ne pise historiju niti je pisala. Koji su to SDA historicari? Ako aludiras na danasnju historiju u udzbenicima u Sarajevu napr. - sta je tu lazirano, cenzurisano,..?MarshalDodik wrote:Zao mi te. Uvijas. Pokusavas opravdati i i uljepsati nasu podanicku historiju kao da nismo na ovom svijetu startali svi sa iste pozicije ( barem mi ma Balkanu jesmo).hAZNADAR wrote:
Pitanje je baratas li ti znanjem i osnovnom logikom. I WWII i WWI ista stvar. Bosnjaci su ucestvovali i u austrijskoj i srpskoj vojsci u WWI - u ovoj prvoj silom regrutovani kao podanici, isto i ostali narodi u sklopu AU. Usput receno bilo je i Srba regrutovanih u AU vojsku, ako to ima znacaj.
Bosnjaci nisu do devedesetih imali svoje politike,... i samo su se mogli prikljuciti nekoj drugoj ranije. Pa posto su bili u sve i jednoj mogucoj politici vojsci - zakljucak je da su bili i na strani pobjednika i gubitnika.
A spominjanje osmanlija i sluzenje 500 god. je zesca mitomanija. Na strani osmanlija su ucestvovali svi tada pokoreni, pogledaj samo velike bitke ko sve cini krila, logistiku, pjesadiju,.... na osmanskoj strani. A neznas ni a bune koje su dizali Bosnjaci protiv Porte, sto pomalo rusi taj stereotip. Zasto izdvajas bosnjacku sluzbu po sili zakona u osmanskom carstvu kao jedinu?
Kada covjek sabere teoriju osmanskih vjernih sluga, austrijskih vjernih sluga,.. i provuce da je to bila bosnjacka politika i opredjeljenje - tim slijedom ispada da su muslimani u YU trebali biti sretni sto su uopce imali dozvolu da zive. Gledati na jedan narod tako jeste fasizam jer mu dajes atribute i karakteristike koje drugi nemaju.
Jes sandzacaklije su bili na srpskoj strani, ali tada je vec bilo kasno njihovu borbu svesti pod drzavnicku borbu za Bosni jer su vec bili odvojeni..
Spominjes neke ustanke i incijative koje nisu upotpunosti uspjeli i zazivjeli za sto sam u prethodnom postu naglasio.
Bosnjacka sluzba po sili kazes, a cim nas Turci prodadose nastade stampedo ka Anadoliji dobroconiteljima i silovateljima...
Zao mi te sto historiju ucis iz poslijeratnih profesionalnih sda historicara.
Zao mi te opet.
Sto se tice sluzbe po sili zakona onima koji ti vladaju,... hajde da skratimo i pojednostavimo.
Po cemu su Bosnjaci drugaciji od ostalih naroda u bivsoj YU u historiji zadnjih vjekova? Buduci da samo Bosnjacima pripisujes svojevoljno, svojom politikom opredjeljeno,... slubovanje okupatorima i samo biranje gubitnicke i po pravilu losije strane u ratovima. Vrlo jednostavno.
Izmedju ostalog po tome su drugaciji. Posljedica, najkasnije nacionalno i drzavno budjenje, za koje ces opet ti reci pa sta se moglo, nije do nas...
Zato prekidam raspravu jer vidim da ti iz nekog razloga godi ova bruka. Goditi i na kraju ces reci mali smo veci su se ovdje podkusurivali....
Hvala Tito na drzavi !
- AmiĐa_Idriz
#329 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Hvala Titi, logi.
-
Fudo387
#330 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
Nije dobro.
- General War
#331 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
- славянин
#332 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
General War wrote:Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
- muha_sa
- muha_sa
- AmiĐa_Idriz
#335 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Desant na temu
-
Fudo387
#336 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Tito je rek’o da mutis sampone, i muti sampone.General War wrote:Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
-
Fudo387
#337 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Ubaceni alijini fanatici finansirani od strane Sorosa uspjeli su okupiti neduzan narod na Kosovu i izazvati rat u SFRJ.muha_sa wrote:
-
hAZNADAR
#338 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
U prijevodu - zaletio si se stereotipnim prikazima i na sudar sa historijim, osnovnom logikom bi radije razgulio. Jedina bruka je tvoje neznanje i vrdanje koje pokusavas prikriti tim pokusajima spustanja na licnoj osnovi.MarshalDodik wrote:Po manjku inteligencije, stokholmskom sindromu, uspavanoscu, nizom ogromnim historijskih gresaka od dolaksa prvog okupatora ( pri tome najvise bih potencirao na period od 19 st do pocetka velikog rata - nacionalno budjenje kod svih osim kod uhljebljenih bosnji), po poremecenom sistemu vrijednosti...hAZNADAR wrote:Koliko mi je poznato SDA ne pise historiju niti je pisala. Koji su to SDA historicari? Ako aludiras na danasnju historiju u udzbenicima u Sarajevu napr. - sta je tu lazirano, cenzurisano,..?MarshalDodik wrote:
Zao mi te. Uvijas. Pokusavas opravdati i i uljepsati nasu podanicku historiju kao da nismo na ovom svijetu startali svi sa iste pozicije ( barem mi ma Balkanu jesmo).
Jes sandzacaklije su bili na srpskoj strani, ali tada je vec bilo kasno njihovu borbu svesti pod drzavnicku borbu za Bosni jer su vec bili odvojeni..
Spominjes neke ustanke i incijative koje nisu upotpunosti uspjeli i zazivjeli za sto sam u prethodnom postu naglasio.
Bosnjacka sluzba po sili kazes, a cim nas Turci prodadose nastade stampedo ka Anadoliji dobroconiteljima i silovateljima...
Zao mi te sto historiju ucis iz poslijeratnih profesionalnih sda historicara.
Zao mi te opet.
Sto se tice sluzbe po sili zakona onima koji ti vladaju,... hajde da skratimo i pojednostavimo.
Po cemu su Bosnjaci drugaciji od ostalih naroda u bivsoj YU u historiji zadnjih vjekova? Buduci da samo Bosnjacima pripisujes svojevoljno, svojom politikom opredjeljeno,... slubovanje okupatorima i samo biranje gubitnicke i po pravilu losije strane u ratovima. Vrlo jednostavno.
Izmedju ostalog po tome su drugaciji. Posljedica, najkasnije nacionalno i drzavno budjenje, za koje ces opet ti reci pa sta se moglo, nije do nas...
Zato prekidam raspravu jer vidim da ti iz nekog razloga godi ova bruka. Goditi i na kraju ces reci mali smo veci su se ovdje podkusurivali....
Hvala Tito na drzavi !
Koji SDA historicari koje spominjes kao neku poznatu cinjenicu? Ili jednostavnije - u cemu je jugoslovenska historiografija u udzbenicima bila tacnija, realnija,... od danasnje? Mozes li uopce navesti ijedan primjer?
Koja razlika Bosnjaka i ostalih konto odnosa prema okupatorima zadnjih vjekova?
Zakasnjelo nacionalno budjenje stoji ali sluzili su osmanlije i AU po sili zakona i mnogi drugi nacionalno svjesniji,... tako da tu nije ta tvoja suptilna razlika Bosnjaka i ostalih. A tu si sam sebi skocio u stomak jer si prethodno tvrdio da su Bosnjaci imali neku svoju politiku i birali stranu u velikom ratu? Manjak inteligencije u Bosnjaka?
Naravno da ces se povuci, ono ti ko neki mudrac pa ti ispod nivoa,...
Last edited by hAZNADAR on 25/11/2018 22:31, edited 1 time in total.
- muha_sa
- muha_sa
- AmiĐa_Idriz
#341 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Gledaj duša. E moj Bošnjo, zakuhao si sa ovakvim ljudinama. Ko nas zavadi.muha_sa wrote:
- LBVIEW
#342 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
E, to je drugo, kad se o matici radi onda je haman HSP-ovac, dokinsomnia78 wrote:Sad bi trebalo pronaci tvoje postove kada je trma vezana za Hrvatsku i njen izlazak iz Juge. Al dobro. To smo vec davno shvatilidječak sa šibicama wrote:nije se smjeo bajram slavit
ovdje glumi Jogoslovena.
-
Fudo387
#343 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Tajni agent Ferid Bukovic, kodno ime Abdulah 007, u akciji zavodjenja srpske nejaci.muha_sa wrote:
Ubrizgo je svakom serum “Hoshef12” od kojeg dojucerasnji partizani za sekundu postadose cetnici.
Alija, Soros, CIA i Vatikan zdruzenin snagama ponovo su udarili na tekovine nase socijalisticke revolucije i samoupravljanja. Uaaa supci!
- MarshalDodik
#344 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Ono kad te cetnik lijevom miluje a u desnoj mu kama
- hatemondays
#345 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Naravno da su se dizale pogotovo u tom periodu 69-80ih, logicno drzave pune nafte Libija i Irak odjednom postale veliki prijatelji. Zapadni krediti su se potrosili u supljoj kontra Rusa i onda dolazi genijalna ideja ljubljenja guzova arapskim novopecenim diktatorima (odjednom puni ko brod ). Silna se radna snaga zaposlila praveci Alzir, Libiju i Irak, odjednom se priznaju muslimani kao nacija 1974 , Dzemo postaje predsjednik SIV-a, prave se dzamije itd. Shabanova mudra politika je trajala dok se nije izvrnuo a onda su pravi igraci sve to sjebali kojima mrznja prema turcima je bila preca nego blagostanje ove nase sirotinje.hAZNADAR wrote:Od cega mislis da je napravljen Stari Most u Mostaru - onaj prije rusenja i obnove sto je stajao vjekovima? Tako i munare, otkud ti znas koja munara je od stare tehnike ili modernog betona sa armaturom?славянин wrote:Da da inace su se munare u osmanskom periodu betonirale... ocito je da je velika vecina dzamija upravo iz osmanskog perioda.hAZNADAR wrote:
I u tekstu samo ova recenica:
"Prema nekim informacijama, recimo, od 1969. do 1980. izgrađeno je više od 800 džamija!"
Kojim informacijama? Nekim tenekim?Pouzdano za Banjaluku, a prilicno znam i za B. Gradisku, Prijedor,... da je sve i jedna dzamija bila odranije, cak neke i nepovratno srusene zbog novih urbanustickih planova,... ali nijedna nova nije izgradjena u tom periodu ono da nije bila ranije. Barem ne po gradovima koje prilicno poznajem.
Naravno da su mnoge dzamije bile obnavljane zbog urusavanja, pozara, zemljotresa(kao i u BL),... ali i dalje nisam nikada cuo niti za jednu jedinu dzamiju da je nikla u SFRJ a da nije postojala ranije. Obnovljene se ne racunaju.
Ne kazem da nije, vrlo moguce recimo ako je doslo do demografskog buma muslimana tu i tamo, tadasnje vlast nisu branile vjeru ni dzamije - ali bas 800 po kako sam tekst kaze "nekim podacima" je mislim stvarno malo pretjerano?
- General War
#346 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Nebi se ja opustao na tvom mjestu , puna amerika cuvara jugoslavije, zacas mozes se pretvorit u repro materijalFudo387 wrote:Tito je rek’o da mutis sampone, i muti sampone.General War wrote:Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
-
Fudo387
#347 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Ma jasno, opasni ste k’o crtani film.General War wrote: Nebi se ja opustao na tvom mjestu , puna amerika cuvara jugoslavije, zacas mozes se pretvorit u repro materijal
-
hAZNADAR
#348 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Uh dobro je, taman sam se zabrinuo sto jos nema spomena ektremne emigracije.General War wrote:Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
Nego ware,... interesuje me, 'nako. Jel jos vjerujes da je Bogic Bogicevic izdajnik i da je na historijskoj sjednici pogresno glasao?
- AmiĐa_Idriz
#349 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Odo spavat, klupa na izobilje 
- славянин
#350 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...
Jugoslavija je nazalost umrla nekada u 80im - elementi koji su suzbijali nacionalizam,kler i fasizam su iznutra nadjacani...hAZNADAR wrote:Uh dobro je, taman sam se zabrinuo sto jos nema spomena ektremne emigracije.General War wrote:Tito je rekao da ne dozvolimo da oni iz vana ruju...znnnaaa se na koga se misliloFudo387 wrote:Nidje drugarice sabine i druga nosare, a na temi proboj k’o na neretvi.
Nije dobro.
Nego ware,... interesuje me, 'nako. Jel jos vjerujes da je Bogic Bogicevic izdajnik i da je na historijskoj sjednici pogresno glasao?