Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#326 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

Njanjavi wrote:Nikad nisam konto to izlazenje u kafice i kafane.
Nigdje ljepsa kafa ko u kuci i na balkoncetu.
Jal udjem u kafic il kafanu mene neki srklet i anksioznost ufati.
Il kad bas moram gledam da sto prije izadjem.
Kako to?
Ma idi doktoru, nije to dobro.
ExNihilo

#327 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by ExNihilo »

Treba zabraniti ove teme. Kolektivno smo izluđeni.
Thorgerson

#328 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote:Ma bjezi ba :zzzz: poserem se na taj zivot :-) Jebo sve pare koje cu ustedit ako moram ulazit u halu poslije gringosa koji su se frisko istovarili :-) ako ne mogu u kafanu kad mi je kurcu cejf nego moram cijediti smecarske pive iz Lilda :-)
Pretjerujes.

Evo da uzmemo jednu osobu koja eto ovdje u Sarajevu svaki dan izlazi. Popije 2-3 pive, po danu kafu-dvije, ruca se nesto... Dakle, samo za to treba oko 500 KM mjesecno. Nek su kirija i rezije za neki stancic 40-50m2 isto tako 500 KM. To je 1000 KM samo za izlazak i stan. Dodaj na to hranu, gorivo, ostale potrepstine, da nista ne stedis. Dakle, minimalna plata za takav zivot mora biti 1500 KM. To je haman duplo veca plata od prosjecne plate. Jel tako.

Jel mislis da ne moze ovakav zivot voditi sa blizu duplo vecom prosjecnom njemackom platom. Eto ako je prosjek 1700 EUR, dakle ti bi morao imati 3200 EUR. Zar mislis da sa 3200 EUR ne mozes izaci tamo u kafanu, rucati, piti kafe itd? Pa naravno da mozes jbt. :)

Dakle, ne mozes relativno dobru platu u BiH sa minimalcem u njemackoj. I onaj koji je ovdje na 700 KM ne moze sebi priustiti izlaske, isto kao sto i onaj tamo sa minimalcem ne moze to priustiti. Logicno. Jel.

Tako da dolazimo do toga da mozda pravi razlog za odlazak i nije samo novac. Samo sto je to ovdje nekima ocito tesko shvatiti.
Njanjavi

#329 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Njanjavi »

_BataZiv_0809 wrote:Ne radi se o tome sta ti je ljepse nego imas li para da biras :mrgreen:
Pa i kad ih imam na pasja preskakala nikad mi ne dodje da odem pit u kafanu al doslovno nikad.
Ako cu i popit, priroda, rostilj, par osoba il kakav privatni dernek ako mi se slavi sta.
Kafana ko kafana mi je jako glupa furka.
Odes da pijes uz muziku koju ti neko drugi trpa u usi, pasalo ti ne pasalo, placas x puta skuplje jer si magarac, a poznavajuci nase kromanjonce nerjetko se moras i pobit sa pjanom stokom :D
uglavnomja

#330 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by uglavnomja »

Thorgerson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ma bjezi ba :zzzz: poserem se na taj zivot :-) Jebo sve pare koje cu ustedit ako moram ulazit u halu poslije gringosa koji su se frisko istovarili :-) ako ne mogu u kafanu kad mi je kurcu cejf nego moram cijediti smecarske pive iz Lilda :-)
Pretjerujes.

Evo da uzmemo jednu osobu koja eto ovdje u Sarajevu svaki dan izlazi. Popije 2-3 pive, po danu kafu-dvije, ruca se nesto... Dakle, samo za to treba oko 500 KM mjesecno. Nek su kirija i rezije za neki stancic 40-50m2 isto tako 500 KM. To je 1000 KM samo za izlazak i stan. Dodaj na to hranu, gorivo, ostale potrepstine, da nista ne stedis. Dakle, minimalna plata za takav zivot mora biti 1500 KM. To je haman duplo veca plata od prosjecne plate. Jel tako.

Jel mislis da ne moze ovakav zivot voditi sa blizu duplo vecom prosjecnom njemackom platom. Eto ako je prosjek 1700 EUR, dakle ti bi morao imati 3200 EUR. Zar mislis da sa 3200 EUR ne mozes izaci tamo u kafanu, rucati, piti kafe itd? Pa naravno da mozes jbt. :)

Dakle, ne mozes relativno dobru platu u BiH sa minimalcem u njemackoj. I onaj koji je ovdje na 700 KM ne moze sebi priustiti izlaske, isto kao sto i onaj tamo sa minimalcem ne moze to priustiti. Logicno. Jel.

Tako da dolazimo do toga da mozda pravi razlog za odlazak i nije samo novac. Samo sto je to ovdje nekima ocito tesko shvatiti.
to ti mislis da je kafa vani marka i po i da pivara isto kosta kao u sa?
i da mozes fino pojesti za 5 eur :P

i da stancic sa rezijama kosta 250 eur :D
Prpa.ba

#331 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Prpa.ba »

Ostajte ovdje, pive i becke snicle tudjeg neba skuplje su i GMO-bezukusne. :lol:
Fudo387

#332 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

uglavnomja wrote:
Thorgerson wrote:
Pretjerujes.

to ti mislis da je kafa vani marka i po i da pivara isto kosta kao u sa?

:lol:
mirsek

#333 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by mirsek »

Thorgerson wrote:
Pretjerujes.

U Njemackoj minimalac 1000 eura( 2000 KM), prosjecna 2300 eura(4600 KM). U BIH minimalac oko 400-500 KM(200-250 eura), prosjecna 850 KM(425 eura). Da li su troskovi zivota u Njemackoj 5 puta veci nego u BIH?Naravno da nisu, maksimalno 2-3 puta veci.Tu sva prica oko toga da ti platu pojede skuplji zivot u Njemackoj postaje mlacenje prazne slame.
deer_hunter

#334 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by deer_hunter »

Fudo387 wrote:Pa ja, primis platu, platis stan i jedes. :D ostalo ustekas. :lol:
A da ta djeca mozda ne trebaju odjecu, igracke, kino, tobogan, ps4 i igrice od 70 dolara? :D
I to auto ne ide na vazduh, a nema ni besplatnog osiguranja, a ni registracije, i besplatni su dijelovi kad se pokvari...odes kod svabe i on kaze, Mujo, ko tebi sve je djaba, i popravak.

Porodici koja zaradi 3000 mjesecno, i ima dvoje djece, ostane -12 feninga na kraju mjeseca, i to su dobro prosli ako se vise nisu uvalili.
O izlasku u restoran mogu sanjati, u Minhenu nemeres pisat bez 100 eura. :D
Ovo si izracunao odokativnom metodom iz zemlje u kojoj se igrice placaju dolarima ili raspolazes konkretnim brojkama? Koji dio Njemacke si uzeo u obzir kada si racunao troskove zivota,djecijih igracaka, tobogana? Samo Minhen?? Jer poznato je da svi ex-yu gastarbajteri zive u krugu 3 km od Marienplatza :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#335 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote:
Pretjerujes.

Ako je cijena toga svega da nemam komociju i kvalitet na koji sam navikao, onda mi to ne treba u zivotu kapiras.

Ja razumijem da je to san snova nekome ko je iz gladi pobjegao, ali nazalost/nasrecu nisu nam svima iste prilike u zivotu.

To se opet sutra sve moze promijeniti pa da covjek bude primoran. Jebiga shit happens.
Thorgerson

#336 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Thorgerson »

Fudo387 wrote:
uglavnomja wrote: to ti mislis da je kafa vani marka i po i da pivara isto kosta kao u sa?

Meni je vas dijaspore fkt nekada i zao, mislim vi pojedini ono ocito nemate tamo za uzivanja, pa onda ovdje dodjete i istresate svoje frustracije. Pa nije vam niko kriv sto vas je vecina tamo na minimalcu i ne mozete prisutiti sebi odlaske u restoran, kupiti stanove, izaci popit nesto itd. Mislim ono istresajte se, ako vam je lakse...ali samo sebe ofirate. Mene bi bilo stid da nemam za gore navedeno. Ma gdje god zivio.

Vi ocito trebate malo ponoviti i maternji jezik, te razumijevanje istog. Gdje sam napisao da isto kosta? Procitajte post ponovo jos koji put, pa mozda skontate. A mogu i nacrtati, nije problem, fino crtam.

Napisao sam da ako u Sarajevu imas 1500 KM, onda u Njemackoj moras imati preko 3000 EUR da bi zivio priblizno istim zivotom. Sto samo po sebi znaci ako si pio ovdje 3 pive na dan u kaficu i na to trosio 15 KM, u Njemackoj ces za isto zadovoljstvo morati dati 2 ili tri puta vise.

Poenta posta je bila da se itekako moze i tamo ici i na pive, izlaziti u restorane ali se mora imati adekvatna plata za to. Logicno. Isto kao sto i ovdje u Sarajevu ne mozes sa 800 KM imati fin stan, izlazit i svaku noc itd.
Last edited by Thorgerson on 30/08/2018 10:17, edited 1 time in total.
Thorgerson

#337 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote: Ako je cijena toga svega da nemam komociju i kvalitet na koji sam navikao, onda mi to ne treba u zivotu kapiras.

Ja razumijem da je to san snova nekome ko je iz gladi pobjegao, ali nazalost/nasrecu nisu nam svima iste prilike u zivotu.

To se opet sutra sve moze promijeniti pa da covjek bude primoran. Jebiga shit happens.
Ma druze ja te razumijem skroz. I mene jos bacaju prenosi, nekad mi sve dopizdi da bih odmah otisao, a opet s druge strane mi se i ne ide. Jer ovdje fkt imam sve. Tako da i nije bas lagana odluka sve baciti i otici u nepoznato.

Ali ko nema nista, ma furaj...ja bih odmah sad, da nemam sta izgubiti.

Jednostavno nije nista crno ni bijelo. Samo trebamo prestati etiketirati i ove sto ostaju i ove sto idu. Svako ide gdje mu je bolje, gdje misli da mu je bolje itd.

Prilike se mijejaju sad pa sad. I ko zna sta zivot donosi. Nikad ne reci nikad.
Fudo387

#338 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

Thorgerson wrote:
Fudo387 wrote:
uglavnomja wrote: to ti mislis da je kafa vani marka i po i da pivara isto kosta kao u sa?

Meni je vas dijaspore fkt nekada i zao, mislim vi pojedini ono ocito nemate tamo za uzivanja, pa onda ovdje dodjete i istresate svoje frustracije. Pa nije vam niko kriv sto vas je vecina tamo na minimalcu i ne mozete prisutiti sebi odlaske u restoran, kupiti stanove, izaci popit nesto itd. Mislim ono istresajte se, ako vam je lakse...ali samo sebe ofirate. Mene bi bilo stid da nemam za gore navedeno. Ma gdje god zivio.

Vi ocito trebate malo ponoviti i maternji jezik, te razumijevanje istog. Gdje sam napisao da isto kosta? Procitajte post ponovo jos koji put, pa mozda skontate. A mogu i nacrtati, nije problem, fino crtam.

Napisao sam da ako u Sarajevu imas 1500 KM, onda u Njemackoj moras imati preko 3000 EUR da bi zivio priblizno istim zivotom. Sto samo po sebi znaci ako si pio ovdje 3 pive na dan u kaficu i na to trosio 15 KM, u Njemackoj ces za isto zadovoljstvo morati dati 2 ili tri puta vise.

Poenta posta je bila da se itekako moze i tamo ici i na pive, izlaziti u restorane ali se mora imati adekvatna plata za to. Logicno. Isto kao sto i ovdje u Sarajevu ne mozes sa 800 KM imati fin stan, izlazit i svaku noc itd.
Kakva uzivanja?
Piva u Sarajevu 2 marke, 3 ...nebitno,
Piva u Minhenu 20 maraka,
Eto racunaj.
Piva u usa,
marka i po. :D
insomnia78

#339 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by insomnia78 »

Sta kazes prosjecna 2300€ :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#340 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote: Ma druze ja te razumijem skroz. I mene jos bacaju prenosi, nekad mi sve dopizdi da bih odmah otisao, a opet s druge strane mi se i ne ide. Jer ovdje fkt imam sve. Tako da i nije bas lagana odluka sve baciti i otici u nepoznato.

Ali ko nema nista, ma furaj...ja bih odmah sad, da nemam sta izgubiti.

Jednostavno nije nista crno ni bijelo. Samo trebamo prestati etiketirati i ove sto ostaju i ove sto idu. Svako ide gdje mu je bolje, gdje misli da mu je bolje itd.

Prilike se mijejaju sad pa sad. I ko zna sta zivot donosi. Nikad ne reci nikad.

Upravo tako. Svako ima svoje razloge, zato ne razumijem jed ni ovih sto su otisli a ni onih sto ostaju.

Nekome je bolje ovdje, uz sve mane koje objektivno postoje, zar je to tesko shvatiti.

Kao sto je ovima sto odu bolje gore nego ovdje, logicno.

E onda se postavlja pitanje cemu jed i ubjedjivanje? Odnosno koga ubjedjuju sebe ili druge?
mirsek

#341 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Sta kazes prosjecna 2300€ :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Tekice nije ovo za tebe, moras da ucis, istrazujes i citas. :kiss:
seln

#342 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

Tema je stvarno suvisna... najbolje je neka svako ode i neka vidi. I meni su pricali jedno, ja zamisljao drugo, a kad sam otisao, zatekao sam trece.
Zato, draga braco, samo naprijed: pasose u ruke i u Njemacku. Zelim vam svima neto 4000 i veliki stan u centru.
Onda necete morati slusati sta vam prica rodjak ili jaran... ja sam jednom prilikom slusao sta mi rodjak prica u Bosni i sve vrijeme se ibretio: stvarno nisam znao da je toliko vazan u firmi i da toliko zaradjuje, a zivi par kilometara od mene.
Fudo387

#343 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

deer_hunter wrote:
Fudo387 wrote:Pa ja, primis platu, platis stan i jedes. :D ostalo ustekas. :lol:
A da ta djeca mozda ne trebaju odjecu, igracke, kino, tobogan, ps4 i igrice od 70 dolara? :D
I to auto ne ide na vazduh, a nema ni besplatnog osiguranja, a ni registracije, i besplatni su dijelovi kad se pokvari...odes kod svabe i on kaze, Mujo, ko tebi sve je djaba, i popravak.

Porodici koja zaradi 3000 mjesecno, i ima dvoje djece, ostane -12 feninga na kraju mjeseca, i to su dobro prosli ako se vise nisu uvalili.
Ovo si izracunao odokativnom metodom iz zemlje u kojoj se igrice placaju dolarima ili raspolazes konkretnim brojkama? Koji dio Njemacke si uzeo u obzir kada si racunao troskove zivota,djecijih igracaka, tobogana? Samo Minhen?? Jer poznato je da svi ex-yu gastarbajteri zive u krugu 3 km od Marienplatza :-)
Ovo sam izracunao odokativno iz zemlje u kojoj su plate vece nego u njemackoj. :D
insomnia78

#344 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Sta kazes prosjecna 2300€ :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Tekice nije ovo za tebe, moras da ucis, istrazujes i citas. :kiss:
Guglo je cudo
Fudo387

#345 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

seln wrote:Tema je stvarno suvisna... najbolje je neka svako ode i neka vidi. I meni su pricali jedno, ja zamisljao drugo, a kad sam otisao, zatekao sam trece.
Zato, draga braco, samo naprijed: pasose u ruke i u Njemacku. Zelim vam svima neto 4000 i veliki stan u centru.
Onda necete morati slusati sta vam prica rodjak ili jaran... ja sam jednom prilikom slusao sta mi rodjak prica u Bosni i sve vrijeme se ibretio: stvarno nisam znao da je toliko vazan u firmi i da toliko zaradjuje, a zivi par kilometara od mene.
I dabogda sve i jedan elon muskovi postali.
Ejmen.
seln

#346 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

Fudo387 wrote:
seln wrote:Tema je stvarno suvisna... najbolje je neka svako ode i neka vidi. I meni su pricali jedno, ja zamisljao drugo, a kad sam otisao, zatekao sam trece.
I dabogda sve i jedan elon muskovi postali.
Ejmen.
Jah, to sam zaboravio.
I BMW peticu.
Seyfo

#347 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Seyfo »

Koga god znam da je otišao, a i ovi na forumu što su otišli, sve mi ih žao.
mirsek

#348 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
deer_hunter wrote:

Ovo sam izracunao odokativno iz zemlje u kojoj su plate vece nego u njemackoj. :D
I izracunao si na velikom i relevantnom uzorku, ti i par komsija kao i tekica/insomnia78. :D Fakat cemu onda onoliki drzavni zavodi za statisiku kad se sve moze kod kuce samo uz tekicu i komsijsko druzenje izracunati.
Fudo387

#349 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

mirsek wrote: I izracunao si na velikom i relevantnom uzorku, ti i par komsija kao i tekica/insomnia78. :D Fakat cemu onda onoliki drzavni zavodi za statisiku kad se sve moze kod kuce samo uz tekicu i komsijsko druzenje izracunati.
Mah, insomnia je za tebe burzuj. :D
sumirprimus

#350 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by sumirprimus »

da ispravim fudu ima pive i za evric i to klipaca :D
al ima i za cvanciku litrenjak :D
Post Reply