Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#326 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Thorgerson »

mO k3 wrote:
Thorgerson wrote:Jebeno je poslodavcima, ali jos je jebenije radnicima.

Svako svoju muku muci.

Poslodavac i da hoce ne moze ti dati veliku platu jer ga drzava odera. Na tvojih 100 KM dolazi 70 KM koje zajedno placa radnik i poslodavac. Dakle, moraju stvoriti 1700 KM, da bi radnik dobio 1000.

Radnik dobije 1000, drzava mu pored toga sto je uzela 700 KM gore, jos izbije 150 KM PDVa.
.
i??tako je svagdje na zapadu
Pa moramo li ovo napominjati hiljadu puta?

Je li na zapadu i dalje voze neuredjenim cestama? Jel i na zapadu salju ljude da se lijece obicne bolesti i da vrse transplantacije u trece zemlje? Je li na zapadu nema socijalnih primanja?

Da ne nabrajam dalje.

Nije problem sto drzava uzme porez? Nego je problem sto taj porez onda rastale politicare. Na zapadu se vrati građanima. Sto direktno, sto indirektno.

Sad opet procitaj moj komentar i sta si ti napisao. :roll:
JThomas

#327 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by JThomas »

dobar zanatlija, majstor nije fizički radnik. to valja naučiti i postati. i cijenjeno je svugdje na svijetu.
Hendrix

#328 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hendrix »

Thorgerson wrote:
mO k3 wrote:
Thorgerson wrote:Jebeno je poslodavcima, ali jos je jebenije radnicima.

Svako svoju muku muci.

Poslodavac i da hoce ne moze ti dati veliku platu jer ga drzava odera. Na tvojih 100 KM dolazi 70 KM koje zajedno placa radnik i poslodavac. Dakle, moraju stvoriti 1700 KM, da bi radnik dobio 1000.

Radnik dobije 1000, drzava mu pored toga sto je uzela 700 KM gore, jos izbije 150 KM PDVa.
.
i??tako je svagdje na zapadu
Pa moramo li ovo napominjati hiljadu puta?

Je li na zapadu i dalje voze neuredjenim cestama? Jel i na zapadu salju ljude da se lijece obicne bolesti i da vrse transplantacije u trece zemlje? Je li na zapadu nema socijalnih primanja?

Da ne nabrajam dalje.

Nije problem sto drzava uzme porez? Nego je problem sto taj porez onda rastale politicare. Na zapadu se vrati građanima. Sto direktno, sto indirektno.

Sad opet procitaj moj komentar i sta si ti napisao. :roll:
Ma nema tu rasprave, ovde pojedinci pokusavaju uvjeriti da je zivot isti kao na zapadu ako imas dobru platu sto je totalna nebuloza.

Pocevsi od transporta, ekonomije, socijalne sigurnosti i recimo kulturnih dogadjanja mi smo jedna obicna rupetina, doduse ako je nekome rezon "po sata do planine i 3 do mora" kao opis perfektnog zivota (kao da to nigdje vise ne postoji na svijetu osim u Sarajevu) onda se nema tu sta pricati, ali reci da je isti zivot, to je stvarno smijesno.

Sta ti recimo vrijedi plata dobra kad kupis dobro auto i onda odes u servis nakon pola godine kazu ti jbg, kod nas je gorivo sranje malo ti dizne zezaju...i svi mi to prihvacamo kao realnost, naftaska mafija nam prodaje smece i mi to placamo masno i ono kao svi sretni, jer to je tako kod nas, sta ces ne moze bolje.
Ili kad mi doktor kaze majki morate raditi ovu operaciju privatno na klinici u Beogradu, na zapadu je ovo rutinska operacija i pokrivena osiguranjem, kod nas se jos ne radi...i mi odma odemo za po sata na olimpijsku planinu da nam bude bolje i da zaboravimo da staroj sad treba par hiljada eura da ne ostane slijepa. Jer to je smisao zivota u Sarajevu, po sata planina-3 sata more, jel.

Ta neka paradigma da kod nas sranje se prihvata jer je to tako, sta ces, ali se kompenzuje blizinom Bjelasnice i Jadrana valjda.
problemnatravunu

#329 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by problemnatravunu »

Cuj, svako ima svoje zelje, prohtjeve, ocekivanja i prioritete, tako da je i to nekome vrh vrhova.....
stakasa

#330 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Pa i tri sata iz Sarajeva do mora je supljak. U julu je pet sati od haustora do plaze. E sad druga je stvar sto se dize u dva ujutro da bi se izbjegle guzve... A nije ni tad tri sata. Iz Mostara je dva sata. Do Graca sat i po ali kad ides u februaru i nema niko na granici
Ivo Lola

#331 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

stakasa wrote:Pa i tri sata iz Sarajeva do mora je supljak. U julu je pet sati od haustora do plaze. E sad druga je stvar sto se dize u dva ujutro da bi se izbjegle guzve... A nije ni tad tri sata. Iz Mostara je dva sata. Do Graca sat i po ali kad ides u februaru i nema niko na granici
a gdje ti zivis ako nije tajna, bih ili vani ?
Hendrix

#332 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hendrix »

problemnatravunu wrote:Cuj, svako ima svoje zelje, prohtjeve, ocekivanja i prioritete, tako da je i to nekome vrh vrhova.....
Nisu problem individualne zelje, problem je sto ljudi pokusavaju izjednaciti stvari koje se ne mogu izjednaciti.

Jedno je sentimentalna vrijednost necega a drugo je realno stanje sistema u kojem zivimo, dakle mozda meni tramvaj budi 1000 sjecanja i emocija kad se vozim u njemu ali je brate to isti onaj jebeni tramvaj na kojem sam godine proveo truckajuci se, smrznut ili skuhan zavisno od doba godine. Realno, u 21. vijeku nevjerovatno da ovako nesto postoji u srcu Evrope. I sad da ja kazem isti je prevoz ko na zapadu samo zato sto je meni tramvaj sentimentalno drag? Nema sanse, prevoz je sranje i uvijek je i bio, samo sto covjek svjesno stavlja sranja u drugi kraj i nastoji da uziva u manjim stvarima koje ga cine sretnim.

Medjutim, to ne znaci da sranja ne postoje i da se ne trebaju rjesavati jer je "to tako kod nas, sta ces".
stakasa

#333 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Ivo Lola wrote:
stakasa wrote:Pa i tri sata iz Sarajeva do mora je supljak. U julu je pet sati od haustora do plaze. E sad druga je stvar sto se dize u dva ujutro da bi se izbjegle guzve... A nije ni tad tri sata. Iz Mostara je dva sata. Do Graca sat i po ali kad ides u februaru i nema niko na granici
Vani
Ivo Lola

#334 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

stakasa wrote:
Ivo Lola wrote:
Vani
tako sam i mislio... :)
jer nekako je bas dijasporska prica da popljujes i ono malo sto ovde valja da nedaj boze nebi ko pomislio da mu je bolje nego tebi tamo...
slazem se da se ne moze mjerit kvalitet zivota ovde i tamo sa prosjecnom platom nasom i vasom... definitivno u vasu korist
ali isto tako ne mislim da je nemoguce ovdje zivjet bolje nego na zapadu, daj mi dvije plate po 1200 maraka i nebi nikad pomislio da dodjem tamo gdje si ti... jer vjerovo ili ne ovde mi je sve sto volim, od te planine i mora, do moje mame...
a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Alfons Kauders

#335 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Alfons Kauders »

Dakle, ljudi nece da rade za 700 maraka na kojih ce drzavi uplatiti 500 maraka doprinosa i pizdarija... A onda na netto platu od 700 maraka platiti 17% PDV-a, akcize na visokotarifne robe i gorivo, i tako.

I sta, nisu horni da rade? :lol: Ma otkud... :lol:

Ovo sto sad pocinjemo da gledamo je ono sto se u tatinom selu do raskrsnice nazivalo "dodje Sejtan po svoje" a od raskrsnice "dodje Djavo po svoje". Na naplatu pocinje da dolazi 25 godina vlasti nacionalnih politika, minder-dzamijasa, katolibana i cetnickih vladika.

I ovo je tek pocetak, da ne bude zabune. :)
Last edited by Alfons Kauders on 22/01/2018 10:45, edited 1 time in total.
stakasa

#336 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Ivo Lola wrote:
stakasa wrote:
Ivo Lola wrote: a gdje ti zivis ako nije tajna, bih ili vani ?
Vani
jer nekako je bas dijasporska prica da popljujes i ono malo sto ovde valja da nedaj boze nebi ko pomislio da mu je bolje nego tebi tamo...
slazem se da se ne moze mjerit kvalitet zivota ovde i tamo sa prosjecnom platom nasom i vasom... definitivno u vasu korist
ali isto tako ne mislim da je nemoguce ovdje zivjet bolje nego na zapadu, daj mi dvije plate po 1200 maraka i nebi nikad pomislio da dodjem tamo gdje si ti... jer vjerovo ili ne ovde mi je sve sto volim, od te planine i mora, do moje mame...
a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Mani se patetike. I drzi teme. Ima ona tamo gdje se daju razlozi za ostanak. A iz Sarajeva se i dalje ne moze za tri sata do mora u sezoni
Ivo Lola

#337 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

stakasa wrote:
Ivo Lola wrote:
stakasa wrote: Vani
Mani se patetike. I drzi teme. Ima ona tamo gdje se daju razlozi za ostanak. A iz Sarajeva se i dalje ne moze za tri sata do mora u sezoni
ti si otiso od teme sa tim sto ti smeta sto nam je more blize nego tebi... i kreno u patetiku...
evo ako hoces istu stvar da ti kazem na manje patetican nacin... igrom slucaja mi je to struka ;)
geografski polozaj bih je znatno bolji od svih zemalja srednje i sjeverne evrope u smislu klimatskih prilika
Tuzla npr. godisnje ima 1900 suncanih sati dok malme ima 1550, minhen 1750...
kolicina padavina je takodje manja nego u ovim gradovima
Geodiverzitet je znatno izrazeniji, od reljefnog do flore i faune... which means, imamo bogatiju prirodu od zivotinjica do biljkica, a i blize more i planine pogodne za turizam...

P.S da se razumijemo rado bi ja to mijenjo za tvoju platu... ali nemoj brate mili urinirati i po ono malo dobrih stvari koje ovdje postoje, ipak je ovo i tvoje i ti si ovde nasto
Last edited by Ivo Lola on 22/01/2018 10:52, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#338 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Truba »

u moskvi u prosincu 6 minuta sunca :D
stakasa

#339 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Iz Mostara sam i dole non stop, pokriva me ta submediteranska klima kako sam se rodio. Razlika izmedu Stockholma i Sarajeva je puno manja nego izmedu Sarajevo i Mostara. Sto se klime tice. Polozaj je nesto drugo
stakasa

#340 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Drzi se bolan teme. Po meni su ovoliki odlasci sansa za vas koji ostajete, bice vam bolje plate i tretirace vas se bolje. Do te mjere da ce to poboljsanje i zaustavit odlaske, neke cak nagnat i da se vrate. Pisao sam ja o ovome i na ovaj nacin i na jednoj od prethodnih stranica
Hendrix

#341 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hendrix »

Ivo Lola wrote: a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Vala bas se vidi kako su svi rahat, gdje god maknes svi nadrkani i nervozni 24h.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#342 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko god da je do mora, ja sam na Jadranu dvocifren broj puta u godini. :wink:
tester33

#343 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by tester33 »

Ivo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)

vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...

e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?

mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?

Yebe mi se za te firme .... nece da zaposljavaju ljude "osim ako nisi od rodjenja s nekim kao prijatelj" .... Nece oni zaposljavati radnike sa VSS-om namjerno sto su uveli "UMERTA" ponasanje poslodavci ... i dovelo je do toga da VSS ne rade godinama ... a SSS sa 20 godina staza idu u inostranstvo jer pazi ovo: "hoce da imaju platu 1500 KM kao i VSS" isto se 2 dana vikenda ne radi .... Ja sam to objasnjavao 2003 godine ali narod poglup... Plate se nece podizati ... jer 70% stanovnistva je poglupo .... samo traze poreze ... a inteligentni ljudi njih 30% je protiv poreza .... jer kad se uvede porez ... "plata ti je mala" ... kako god okrenese.

Jedini koji ce ostati u drzavi su VSS a iz drzave se ne moze otici "bez para" .... vracaju s EU granice .... Vidio licno svojim ocima kako skidaju s granice isto snajper...

8-)
VladaFBiH

#344 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by VladaFBiH »

i šansa i rub...

Evo nekih od mojih argumenata za obje opcije:

Šansa jer odlaskom nezaposlenih oni koji su ih izdržavali sada novac umjesto na njih mogu trošiti na sebe i automatski podići svoj lični standard
Šansa jer ovi što odlaze će slati neke pare u BiH
Šansa jer kompanije već dižu plate jer ne mogu naći jeftino radnike (znam jedan primjer gdje je plata rasla sa 800 na 1.200KM isključivo jer nema radnika koji bi radili za 800KM taj posao)
Šansa jer ovo znači dizanje GDP-a i manju nezaposlenost i samim tim bolji život za one koji ostaju

Rub jer odlaze i stručnjaci koje ćemo mora uvoziti i plaćati više nego što bi ove platili da ostanu
Rub jer ostaju oni koji glasaju za ove na vlasti dok ovi što odlaze svakako nisu glasali jer im je dobro bilo sa ovom vlasti
Rub jer ćemo mi u svemu dobrome vidjeti samo negativno
sweet dreams

#345 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by sweet dreams »

_BataZiv_0809 wrote:Koliko god da je do mora, ja sam na Jadranu dvocifren broj puta u godini. :wink:
Jebi se tamo, sad si mi nasekiro dijasporce, a ni meni nije baš pravo... :D :kiss:
moonca

#346 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

nece da zaposljavaju ljude "osim ako nisi od rodjenja s nekim kao prijatelj"
I u Americi je tako- kako sam cula od nasih ,koji rade u robnim kucama. Prednost ili lakse su dobivali posao ako nekoga poznaju ili radi u istim pa ih preporuce.
S druge strane recimo u restoranima, gazde nece da prime bracni par . :-)
muzicar_iz_parka

#347 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by muzicar_iz_parka »

Neće biti dovoljno raje za onih baketovih 100k radnih mjesta.
sweet dreams

#348 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by sweet dreams »

Hendrix wrote:
Ivo Lola wrote: a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Vala bas se vidi kako su svi rahat, gdje god maknes svi nadrkani i nervozni 24h.
Jebaji ga brate, ti ovdje došao da nas ubjeđuješ da je tamo sve super i da ste rahat, i da uživate, bankovna kartica vam je nebitna jer je uvijek napunjena, a sam sebe lažeš da se vamo svi pate i da si ti na ljeto kad dođeš "glavni". Nije to baš tako, ali dobro, ako će ti biti lakše onda...
Ima ovdje ljudi što rade za minimalac, ali ima i veliki broj onih koji u BIH žive mnooooogo bolje nego 90% vas vani. Imaju radno vrijeme 8 sati, stambeno obezbjeđeni, voze auta od 20 000KM+, mladi, lijepi, veseli, razigrani... :bih: :bih: Nije ovdje baš crno kako ti sebe ubjeđuješ... More im je standardno pa nek voze i po 10 sati, odu barem na deset dana i odmore ko ljudi, a i potroše-. Dijasporac kad dođe ide kilometar od mora da se provuče. Ima mnogo primjera, sad da ne pobrajam...
Thorgerson

#349 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Thorgerson »

Ivo Lola wrote: ti si otiso od teme sa tim sto ti smeta sto nam je more blize nego tebi... i kreno u patetiku...
evo ako hoces istu stvar da ti kazem na manje patetican nacin... igrom slucaja mi je to struka ;)
geografski polozaj bih je znatno bolji od svih zemalja srednje i sjeverne evrope u smislu klimatskih prilika
Tuzla npr. godisnje ima 1900 suncanih sati dok malme ima 1550, minhen 1750...
kolicina padavina je takodje manja nego u ovim gradovima
Geodiverzitet je znatno izrazeniji, od reljefnog do flore i faune... which means, imamo bogatiju prirodu od zivotinjica do biljkica, a i blize more i planine pogodne za turizam...

P.S da se razumijemo rado bi ja to mijenjo za tvoju platu... ali nemoj brate mili urinirati i po ono malo dobrih stvari koje ovdje postoje, ipak je ovo i tvoje i ti si ovde nasto
Ovo nema veze sa objektivnoscu i realnim stanjem. Dakle, ovo sto ti pises je obicni patriotizam. A meni nekako prelazi pomalo i u patetiku.

Vani sam bio u gradovima, gdje u sred grada imas oaze sa drvecem, usvari citav grad je planski uredjen i zasadjen drvecem. Zelenilo, setalista, da se reklasiras. Prirode kakve mi ne da nemamo nego ne mozemo ni prismrdit. Pa pogledaj Alpe? Pogledaj Finsku sa 100k jezera, Norveske fjordove da ne nabrajam dalje... Previse se mi zanosimo, a to je problem jer raja nije makla odavdje, generalno smo zatvorena nacija i ranije bili i naravno odrasli tako da smo nauceni da je nasa priroda najljepsa, netaknuta...bla bal...istina je, mi imamo lijepu prirodu, ali nista vise ni manje nego bilo koja druga zemlja... :-)

S tim da mi svoju prirodu unistavamo. Kad si zadnji put bio na Igmanu? Prosetaj malo pa ces vidjeti. Sleperi i sleperi drveca svakodnevno odozgo "silaze". Koliko zasadimo novog drveca? Imali izvor na vrelu Bosne, sta je s tim sad? Zaboravi da ces se napiti vode s tog izvora vise ikad.

Je li o ovoj Tuzli pricas?
http://zrak.ekoakcija.org/tuzla

Kakva ti korist od 1900 sati sunca kad ne smijes izaci na to sunce, jer ces fasovati najmanje bronhitis, upalu pluca i eventualno rak.

Dakle, zrak je nezdrav. Sam procitaj sta to znaci, a mozda i znas. I sta se radi povodom toga? VELIKO NISTA. Pa znas sta bi u jednom Minhenu uradili da im se ovo desi i sta rade kad se ovo desi? :-) Kod nas je sasvim normalno da udises rak. Ono, jebaji ga.
Last edited by Thorgerson on 22/01/2018 12:51, edited 2 times in total.
stakasa

#350 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

sweet dreams wrote:
Hendrix wrote:
Jebaji ga brate, ti ovdje došao da nas ubjeđuješ da je tamo sve super i da ste rahat, i da uživate, bankovna kartica vam je nebitna jer je uvijek napunjena, a sam sebe lažeš da se vamo svi pate i da si ti na ljeto kad dođeš "glavni". Nije to baš tako, ali dobro, ako će ti biti lakše onda...
Ima ovdje ljudi što rade za minimalac, ali ima i veliki broj onih koji u BIH žive mnooooogo bolje nego 90% vas vani. Imaju radno vrijeme 8 sati, stambeno obezbjeđeni, voze auta od 20 000KM+, mladi, lijepi, veseli, razigrani... :bih: :bih: Nije ovdje baš crno kako ti sebe ubjeđuješ... More im je standardno pa nek voze i po 10 sati, odu barem na deset dana i odmore ko ljudi, a i potroše-. Dijasporac kad dođe ide kilometar od mora da se provuče. Ima mnogo primjera, sad da ne pobrajam...
:D
Post Reply