Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
madner

#326 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Kontas da je nizak nivo na forumu, dodje ovaj na stavu i napise svoje misljenje bez i jednog argumenta.
Uz to prepise clanak iz Politike 1988, bez da je svjestan toga.

Pad, pad na glavu.
Banksy

#327 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

cyprus wrote:Meni djeluje da je ova tema inspirisala nekog u Stavu :-D da napiše koju o autošovinizmu :oops:

http://stav.ba/bosnjaci-izmedju-vlastit ... sovinizmu/
'Mustafa Drnišlić'? Murselov novi pseudonim ili ovaj zaista postoji? :D
hAZNADAR

#328 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:Predlazem da se ovo lijepo objasnjenje, na tragu Silmarilliona, a o historijatu bosnjaka i mitova o nastanku, objavi u slijedecem izdanju sabranih dijela Tunje i Zulfikarpasica
Pa mozes li nam predociti bosnjacke mitove o nastanku i hitoriji opcenito? Vrlo rado upravo na ovoj temi o bosnjackoj mitomaniji.
Po mogucnosti konkretno koja djela, koji historicari i sta su utvrdili, sta stoji u udzbeniku historije u skolama bilo kojeg kantona,....

Koliko mi je poznato Tunjo i Adil nisu historicari, niti eksluzivni kreatori bosnjacke misli - ali mozemo i o njihovom opusu.

svako dobro :)
Bloo
Globalna šefica

#329 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote:
Bloo wrote:Predlazem da se ovo lijepo objasnjenje, na tragu Silmarilliona, a o historijatu bosnjaka i mitova o nastanku, objavi u slijedecem izdanju sabranih dijela Tunje i Zulfikarpasica
Pa mozes li nam predociti bosnjacke mitove o nastanku i hitoriji opcenito? Vrlo rado upravo na ovoj temi o bosnjackoj mitomaniji.
Po mogucnosti konkretno koja djela, koji historicari i sta su utvrdili, sta stoji u udzbeniku historije u skolama bilo kojeg kantona,....

Koliko mi je poznato Tunjo i Adil nisu historicari, niti eksluzivni kreatori bosnjacke misli - ali mozemo i o njihovom opusu.

Pa zunazu je to fino opisao/la. Nemam sta da dodam.

Sreca nasa :mrgreen:
hAZNADAR

#330 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa zunazu je to fino opisao/la. Nemam sta da dodam.

Sreca nasa :mrgreen:
zunazu je za rekao svoje misljenje sa kojim se mozes sloziti ili ne. Sta je u njegovom pisanju mit o nastanku Bosnjaka i po cemu su djela Zulfikarpasica i Filipovica mitomanija cim predlazes da se tu uvrste mitovi o nastanku?
ušće

#331 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

A posebno Zulfikarpašića???
Bloo
Globalna šefica

#332 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Crkva bosanska kao samostalna institucija ne postoji do 1252, te iako postoji dosta teorija, najčešće su i citiram Johna Finea:
- Da je bila dualistička
- Da je bila nezavisna i šizmatička, manje-više u svojoj doktrini ortodoksna (vjerskog učenja fundamentalno jednakog pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi
A ako ćemo se dotaći patarenstva, zna se: slavili su isusovo rođenje, uskrs, imali krsna imena itd.
Što se tice Zulfkarpasica
Kako na jedan suptilan i nadasve akademski način negira čak i ljudskost građanima koji ne žele da se deklarišu po nacionalnoj osnovi.
"Ја sam odgojen kao Bošnjak. Sjećam se kad sam jednom prilikom rekao "Bosanac", otac mi је objasnio da је bosanac, bosanski poni, а čovjek је Bošnjak."
Sve je u suštini sumirao Kazaz
"Bošnjačka nacionalistička elita kolektivni identitet bazira i konstruira na nekoliko ideologemskih fantazmi: naraciji o krvnosrodničkoj povezanosti nacionalne zajednice, esencijalističkoj predstavi o biću i duši naroda, demonizaciji etničkih susjeda kao svepovijesnih neprijatelja, relativizaciji bošnjačke odgovornosti u povijesti, revizionističkom odnosu prema povijesti, relativizaciji bošnjačke participacije u nacizmu, nacističkim zločinima i jedinicama, te podršci Hitlerovom sistemu, participiranju u endehazijskoj ideologiji, učešću u ustaškom pokretu i zločinima tog pokreta, getoizaciji bošnjačkog kulturnog identiteta, antiprosvjetiteljstvu i antimodernizmu, osmanofiliji, islamocentričnom tumačenju svjetske povijesti i politike, arabofiliji, okcidentalizmu, herojskocentričnoj idealizaciji i mitizaciji osmanske prošlosti u BiH i ulozi bošnjačkih predaka u njoj, demonizaciji komunističke ideologije, socijalizma i titoizma u SFRJ, autokolonizaciji uslovljenoj turkofilijom kao kulturalnom strategijom koja Tursku nastoji pojmiti kao osobenu maticu za savremene Bošnjake, neobegovskoj društvenoj fantazmi, mitocentričnoj interpretaciji bosanskog srednjovjekovlja radi teza o hiljadugodišnjem državnom kontinuitetu BiH i Bošnjacima kao temeljnom narodu u BiH, prekodiranju antifašističkog naslijeđa itd. Nužno je napomenuti da se i druga dva etnička identiteta u BiH na sličan ili identičan način tumače i konstruiraju od strane njihovih nacionalističkih elita." (Arhiv alternativne prošlosti)."

Odnosno, sva tri naroda vlastitu historiju predstavljaju kao neku mitsku naraciju o vječnosti vlastite nacije.
Nacije ne nastaju same od sebe, već ih kreiraju kao konstrukt države i nacionalisti.
madner

#333 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Svaka nacija ima svoje mitove, problem su politike koje proizilaze iz istih.
Bloo
Globalna šefica

#334 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

madner wrote:Svaka nacija ima svoje mitove, problem su politike koje proizilaze iz istih.
Fine with me, sve dok mi ne negiraju moje vlastito postojanje i prava kao nekoga ko ne želi da se deklariše kao pripadnik niti jedne od ponuđenih opcija.
arzuhal

#335 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
madner wrote:Svaka nacija ima svoje mitove, problem su politike koje proizilaze iz istih.
Fine with me, sve dok mi ne negiraju moje vlastito postojanje i prava kao nekoga ko ne želi da se deklariše kao pripadnik niti jedne od ponuđenih opcija.
Ne da maaaaka svoje vlastito postojanje i borbu za njenu neopredjeljenost :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#336 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Ne da maaaaka svoje vlastito postojanje i borbu za njenu neopredjeljenost :mrgreen:
Ti si najgori od sve djece :mrgreen: Sve fino, u šali pa privali, rukavicama, a vamo bi deložirao.

Idi jedi cveklu.
ušće

#337 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Kazaz kao argument protiv Zulfikarpašića :lol:
arzuhal

#338 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote: Fine with me, sve dok mi ne negiraju moje vlastito postojanje i prava kao nekoga ko ne želi da se deklariše kao pripadnik niti jedne od ponuđenih opcija.
Ti si najgori od sve djece :mrgreen: Sve fino, u šali pa privali, rukavicama, a vamo bi deložirao.

Idi jedi cveklu.
Hoću da ti budem muški prijatelj, štae, jel to ne daš? Ustvari, nećeš?
Bloo
Globalna šefica

#339 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

ušće wrote:Kazaz kao argument protiv Zulfikarpašića :lol:
Fali jedno pet-šest puta kelrikonacifašistički pridjev :D
Bloo
Globalna šefica

#340 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Hoću da ti budem muški prijatelj, štae, jel to ne daš? Ustvari, nećeš?
Moramo se jednom ovako slikati :D
Ponesi labelo
Image
arzuhal

#341 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by arzuhal »

Meša Selimović i ja, svako pojedinačno i na svoj način ali u suštini dođe na isto, smo postavili neka pitanja sebi (i drugima) i odgovorili na njih (različito ali isto), našli smo razrješenje, uklopili smo ciglu koja je nedostajala, zaokružili smo stvar. Dobro, serendam, trpam se uz Mešu bezze, al' šta ću, čovjek je slab, zoon politikon što bi rek'o Aristofan...

I kada je Mehmed sve lijepo i detaljno opisao bosanskohercegovačke muslimane, za koje je rekao da im i sam pripada, da su oni njegovi kao i on njihov, ugledao je tu nezaokruženost, tu rupu u zidu u kojem fali naka cigla, još nešto je nedostajalo...I onda je riješio, barem za sebe: Ja sam Srbin.

Tako i ja: Ja sam Bošnjak.

I nijedan od nas dvojice nije pravio veliku galamu oko toga, galamu prave Drugi, strinuimidentitarnu :twisted:
arzuhal

#342 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Hoću da ti budem muški prijatelj, štae, jel to ne daš? Ustvari, nećeš?
Moramo se jednom ovako slikati :D
Ponesi labelo
Image
Ti, kao, silent...?

:lol:
Bloo
Globalna šefica

#343 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Ti, kao, silent...?

:lol:
Silent Kuki i Ekrem
(ne znam sto, ali licis mi na Ekrema) :D

I mogu ja šutit kad se potrudim!
Minutama!
ušće

#344 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Bloo wrote:
Možda... :mrgreen: ali bar nemoj Kazaz jer se njegova pisanja razlikuju samo po naručiocu... Zulfikarpašić nikada nije pristao na ono što su mu servirali njegovi suborci iz NOB-a pa je čitav život posvetio sakupljajući dokumente i onom čime se sad drugi busaju ...ako ništa bar zbog onog što je ostavio kao prilog za izučavanje onog o čemu danas razni Kazazi drže vaz ...nemojte molim vas miješati njih dvojicu ...ama ni u snu
Bloo
Globalna šefica

#345 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

ušće wrote:
Bloo wrote:
Možda... :mrgreen: ali bar nemoj Kazaz jer se njegova pisanja razlikuju samo po naručiocu... Zulfikarpašić nikada nije pristao na ono što su mu servirali njegovi suborci iz NOB-a pa je čitav život posvetio sakupljajući dokumente i onom čime se sad drugi busaju ...ako ništa bar zbog onog što je ostavio kao prilog za izučavanje onog o čemu danas razni Kazazi drže vaz ...nemojte molim vas miješati njih dvojicu ...ama ni u snu
Iskreno, mrsko mi bilo pisati duži traktat o Zulfiju. Moram se nakanit :D jedna džezva tehviduša gabaritna i šteka cigara

A Kazaz je tu da se referiram na mitomaniju :D
madner

#346 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Bloo wrote:
Problem sa Bosancima je sto ruse najveci broj Bosnjackih mitova, a partija se uvijek najstrozije obracunavala sa drugim pravcima svoje ideologije. :D
Fudo387

#347 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Bloo wrote:
Problem sa Bosancima je sto ruse najveci broj Bosnjackih mitova, a partija se uvijek najstrozije obracunavala sa drugim pravcima svoje ideologije. :D
Jakog problema. :D
madner

#348 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Nisi neki nacionalista :D
Fudo387

#349 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Nisam ja nacionaliste u putu sreo, to mi je u zivotu negdje na 373892018 mjestu, pratim ovo vase nacionalno budjenje pa eto, da i ja dobacim koju. :D
Uglavnom, serete bezveze.
Dedo ti Bosnjo, amidza Bosnjo, tetka Bosnjo a ti, ajjjjjjj necu, hocu da budem Kazaz u inat!
Jebote Kazaz.
madner

#350 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Dedo mi je davno rekao da covjek samo treba pratiti sta predlaze IZ. Ako se uradi suprotno, nema fule.

Nema ovo veze sa nacionalnim budjenjem, nego sa jednim podmuklim projektom raspada BiH iznutra. Srecom, akteri su izuzetno nesposbni, ali ne umanjuje trud.
Locked